FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· Soltek SL-75DRV5
Dátum : 2002-03-24 17:50:59
Szerző : gigahertz


Íme egy KT333-es chippel szerelt alaplap, vajon mennyit hoz egy KT133 illetve KT266A-os chiphez képest?

A DDR-es memóriák kezelését lehetővé tevő alaplapoknak se szeri se száma, nem csoda, hiszen nagyon sokan ezt keresik. Ebből is azok számítanak gyorsnak, melyek a 266MHz-es DDR modulokat is kezelik. Szó mi szó, ez még nem lenne nagy szám (manapság), hiszen az alaplapok többsége már képes erre. Ráadásul már a KT266A-os chipset sem számít nagy újdonságnak, hiszen kis hazánkba is megérkezett az első KT333-as chipsettel felépített alaplap. Még mielőtt teljesen az AMD processzorokra koncentrálnánk a KT333 láttán, ne feledjük az MSI SiS645-ös P4-es alaplapja kapcsán már szó volt a 333MHz-es DDR modulokról, mely ott nagyot szakított.

Most egy Soltek SL-75DRV5-ös KT333 chipsettel szerelt alaplapról lesz szó, ez Socket 462-es foglalattal rendelkezik, így AMD CPU-k befogadására alkalmas. Ha a KT333-as chipset sebességét ki szeretnénk használni, akkor nem árt egy 333MHz-es memória sem….

Itt jegyezném meg, hogy ha minden igaz jelenleg hivatalos úton mindössze három ilyen 256M-s memória modul van hazánkban, így nem valószínű, hogy ezt a számítástechnikai boltokban fel lehet lelni. Ebből egyet sikerült beszerezni a teszthez. Ám még mindig nem állnak a helyzete magaslatán ezek a modulok, hiszen 333MHz-en csak a CL2.5-ös beállítást bírják a CL2-est nem (pedig ez sokat számítana), de bízzunk benne, hogy később lesznek gyorsabbak is.

Kingmax gyármányú a memória, 16db 5ns-os négyzetes BGA chipből épül fel. Ez elvileg 500MHz-es tempót is lehetővé tenne!

Az említett Soltek (SL-75DRV5) dobozában ezeket találjuk:

1.

Soltek SL-75DRV5 alaplap (KT333)

2.

IDE és Floppy kábel

3.

USB bővítő

4.

Felhasználói segédletek

5.

2db CD (driverek, vírusirtó stb.)

Egyenlőre eléggé misztikus neveket adnak a Soltek alaplap típusainak, mert az SL-75DRV5 kapásból nem sokat mond, bár ez ízlés dolga. Talán érdemes megjegyezni, ha nem DRV5 hanem DRV4 a jelzés vége, akkor KT266A-os chip van az alaplapon!

Természetesen a chipset hűtő gyárilag az KT333-as chipre rá van szerelve, csak a fényképezés során szedték le.

Nézzük meg az alaplapot kicsit közelebbről:

Két DIP kapcsolósort is felfedezhetünk (az egyik a Printer port közelében, a másik az IDE csatlakozónál). Ezek segítségével be kell állítanunk a CPU FSB frekvenciát és a CPU szorzóját. Sajnos olyan BIOS-t csöppentettek ebbe az alaplapba, hogy ott a szorzót egyáltalán nem lehet állítani. Maximum a 12.5-ös szorzót kezeli, ez egyenlőre elég (AMD XP 2000+, vagy Tbird 1400MHz), de hogy majd a később megjelenő 2100+-os processzor beletehető-e vagy sem azt nehéz lenne megmondani, de egy BIOS frissítés ezen aligha segíthet.

Az FSB gyárilag 100MHz-re van állítva. Ugyan a BIOSból is állítható az FSB, de ha 100MHz-re van állítva a kapcsolókkal, akkor csak 132MHz-is lehet állítani. Ha 133MHz-re állítjuk, akkor már 200MHz a felső határ, amit bőségesen elég. Őszintén szólva "ez a kapcsolókkal beállítom és majd lesz valami" megoldás nem tűnik a legjobban, eleve sejtet valamit az alaplap overclock képességeiről...

A PCI helyekre ragasztott matrica segít kiválasztani a CPU-nak megfelelő szorzót, nyílván ezt később érdemes eltávolítani. A szorzóról még annyit, hogy ha auto detect-re állítjuk, vagyis ismerje fel a CPU szorzóját (szintén DIP kapcsolóval állítható), akkor a kapcsoló sor mellett található LED pirosan világít. Ha magunk szeretnénk a szorzót állítani, akkor nyílván azt kell beállítani, ami a processzor tényleges szorzója. Nem véletlenül írtam, hogy azt ami a "tényleges" azaz a gyárilag beállított szorzó, mert ha netán valaki arra adná a fejét, hogy összeköti a processzoron az L1 hidakat, hogy a szorzót csökkenteni, vagy növelni tudja, akkor az nem fog összejönni. Ugyanis az alaplap valamilyen módon észreveszi, hogy már szorzóval szeretnénk üzemeltetni a CPU-t és egyszerűen letiltja a működést (se hang se kép). Ugyan erre már van ellenszer, de nem egyszerű...

Még egy piros LEDet találunk az alaplapon, a memóriáknál a sarokban. Ha ez világít, akkor 2.5 Voltot kap a memória… nos a teszt során ez meg sem pislant…

Processzor

AMD Socket 462 XP/Athlon/Duron

Chipset

VIA KT333

VT8367

200/266/333MHz FSB

V-link (Északi és déli híd között, 266MHz-es sebességgel)

AGP 4x/2x

PC2700/2100/1600 memória

VT8233A

ATA 133/100/66

AC97 Audio

4x USB

Memória

3db 184 kivezetéssel rendelkező foglalat DDR memória modulok számára

max. 3Gbyte rendszermemória

PC2700/2100/1600 memória támogatás

IDE

2x UATA 133/100/66

I/O

1db floppy port (360k..2.88M)

2db soros port

1db párhuzamos port

2db PS/2-es port (egér / billentyűzet)

4db USB port (ebből 2db a bővítőn)

1db Audio/Game port

Soltok

1db AGP 4x és 2x (1x nem támogatott!!!)

5db PCI hely

1db CNR csatlakozó

Méretek

225x305mm

BIOS

AWARD PnP

Egyéb jellemzők

Szorzó állítás (DIP kapcsolókkal)

FSB állítás (BIOS és DIP kapcsolókkal)

CPU Vcore állítás

AGP feszültség állítás (nem valóságos adat)

SCR (Smart Card Reader) interfész

SmartDoctor

RedStorm overclocking

ATA 66/100/133

AC97 Audio

DIMM feszültség állítás (nem valóságos adat)

HW monitor

Ez a táblázat a gyártó adatai szerint készült, de én akármennyire is kerestem sem az AGP feszültségének állítási lehetőségét sem a memória feszültségének változtatási lehetőségét nem találtam meg. Ezek a felhasználói kézikönyvben nem is szerepelnek, csak a gyártó honlapján olvashatunk ezekről.... már legalább ezt is tudjuk...

Említésre méltó még a BIOSban bekapcsolható RedStorm overclock rész. Ez "csupán" annyit tud, hogy elkezdi emelni az FSB-t és előbb utóbb lefagy a számítógép. Ekkor újra kell indítanunk a gépet és a CPU-t a megállapított maximális FSB-4MHz-en hajtja. Egy gyors tesztnek mindenféleképpen jó, de az egyáltalán nem biztos, hogy ezen a frekvencián stabil lesz a gép, erre valók a kísérletek!

Egészen biztos, hogy nem valami fényes overclock alaplap, hiszen a szorzó az L1 hidak összekötése ellenére sem állítható, és az FSB emelésével sem nyerhetünk sokat, hiszen 145MHz környékén már általában problémák vannak (itt is).

Érdekesnek találom a BIOSokban az olyan pontokat, amiről a kézikönyvben szinte nincs semmi. Mert a RedStorm overclocking rész teljesen ok, egészen a Spread Sperctum-ig. De a CPU/Chip/PCI/AGP Skew adjustról csak annyit írnak, hogy tiltani kell a helyes működéshez... akkor meg minek. Azért kipróbáltam mit lehet elérni, ha állítgatom (időzítés állítás), a CPU és a Chip rész megváltoztatásával iszonyú instabil lesz az alaplap, a másik kettő pedig semmilyen észlelhető hatást nem eredményezett.

A hőmérsékletméréssel is gondok vannak a "Temperatura 2" -55 fokon van masszívan. És, hogy még szebb legyen az élet, nézzük meg a telepítő CD-n lévő feszültség, hőmérséklet és ventilátor fordulatszám monitorozó program mit mutat:

Valószínűsíthető, hogy a 36 fok a CPU hőmérsékletre utalhat, mert a 201 fok egy kicsit durva lenne... Egyébként úgy tűnt, hogy a feszültségek nagyjából rendben vannak. Ja és még azt is érdekesnek találtam, hogy a 3db három pólusú FAN csatlakozó közül miért csak az egyikről képes leolvasni a fordulatszám információt. Az "Options" pontban elvileg lehetőség nyílik a CPU ventilátor fordulatszámának szoftveres szabályzására, vagy legalább is az állítására, de mondanom sem kell, ez sem működött. Na mindegy, ezen úgy is csak apróságok, látszik, hogy ez az alaplap a lehetőségek kincsestára, csak rá kell jönni miként kell üzemre bírni az egyes részeket... :-)

Itt állíthatjuk a memória sebességét. 100, 133 és 166MHz közül választhatunk. De a 100MHz-es beállításra csak akkor nyílik lehetőség, ha a CPU FSB-t 100MHz-nek állítottuk be a DIP kapcsolók segítségével, ha 133MHz van beállítva, akkor 133MHz/166MHz-en járhat a memória. De szerintem a 100MHz-es memória használatnak már úgy sincs nagy jelentősége. Ne feledjük, hogy a DDR miatt mindegyik memória frekvencia a duplájának felel meg! (Tehát nem 1MHz-es lépésekben emelhető a memória frekvencia.)

Már említettem, hogy nincs bőséges választék 333MHz-es memóriából, a teszt alanyon CL2.5-ös felirat volt látható (matrica). 266MHz környékén a CL2-es beállítás már nem probléma!

Nyerhetünk még egy kicsit a sebességen, ha a DRAM Command Rate nem 2T hanem 1T, valamint a System Perfomance rész "Fastest" beállításon van. Természetesen a Bank Interleave, DRAM Burst Length és Queue Depth helyes beállítása is növeli valamelyest a sebességet.

Azt tapasztaltam, hogy a System Perfomance leggyorsabb beállítása esetén a rendszer nem stabil, érdemes ebből visszavenni, valamint a DRAM Command Rate 1T-t is csak akkor bírja a szerkezet, ha a modul a DIMM1-es foglalatban van!

Kipróbáltam mi van akkor, ha 266/333MHz-es modulokat vegyítek a foglalatokban, nos 266MHz-ig nyílván semmi gond, de ha a 333MHz-es beállítást is szeretném kihasználni, akkor nincs esély a gép elindítására (5 másodpercenként resetel), de ez nyílván a memória moduloktól is függ.

Ledöbbentően keveset számít az, hogy 333MHzes sebességen üzemeltetjük a memóriát vagy 266MHz-en. De ennek nyílván az az egyik fő oka, hogy 266MHz esetén a CL2-es beállítás is OK, de 333MHz-en már csak a CL2.5.

Ezt produkálja egy 266MHz-es FSB-vel rendelkező AMD XP CPU-val az alaplap ha a memória szintén 266MHz-es tempón van. Ne feledjük az SiSoft Sandra 2001te verziójával készült és nem a 2002-vel. Itt ALU/RAM illetve FPU/RAM lett feltüntetve, míg a tesztprogram 2002-es változatánál Buffered MMX/SSE szerepel, így ez kapásból kb. 2x magasabb MB/s értéket produkál. Így csak az azonos verziókkal készült eredményeket érdemes összevetni.

Ez a 877/946MB/s-os eredmény volt a mamit az előbb leírt beállításokkal ebből az alaplapból ki lehetett hozni. Igaz az előbb azt írtam, hogy ténylegesen nem sokat számít 266/333 kérdés, de ez a nem sok annyit jelent, mintha egy KT266A-os chipsettel megáldott alaplap teljesítményébe még egy jó öreg Intel BX440-es sebességének felét belepréselték volna....

Alaplap

Int ALU/RAM

Float FPU/RAM

Abit KG7

642MB/s

832MB/s

MSI K7T266

860 MB/s

911 MB/s

Soltek SL-75DRV5 (KT333)

877 MB/s

946 MB/s

Szerencsére egy KT266A-os chipsettel szerelt alaplappal is összehasonlíthatjuk a KT333-as chip memória átviteli sebességét.

Gondoltam nem árt, ha megnézzük mennyit számít a gép grafikai teljesítményében az alaplap. A teszt gép a következő volt (csak a lényeges elemek):

Processzor

AMD XP 1600+

Alaplap

Soltek SL-75DRV5

Memória

256M DDR (266MHz)

Videokártya

ASUS V6800 32M DDR (150/400MHz)

Winchester

Maxtor 40G ATA 100 7200rpm

A teszt gép Geforce 256-os videokártyája lassacskán kívánnivalót hagy maga után, de nem volt más kéznél. Így csak olyan jellegű összehasonlító mérést érdemes elvégezni, ahol korábban ugyanezt a videokártyát használtam. Kicsit érdekes lesz a felhozatal, mert lesz itt minden (Celeron processzoros gép stb.). Ezért az alábbi 3DMark2000-es mérési eredményeket tekinthetjük úgy is, hogy miként teljesít egy videokártya adott konfiguráció esetén…

Íme 6 konfiguráció produkciója 3DMark2000-ben (default, (1024x768/16bit) benchmark)

Jellemző

ASUS TUSL2-C

Celeron 1200MHz

MSI 694T Pro

Celeron 1200MHz

ASUS A7V133

AMD Thunderbird 1.3G

 

Abot KG7

AMD Tbird 1.3G

 

Soltek SL-75DRV5

AMD XP1600+

memória 333MHz

Soltek SL-75DRV5

AMD XP1600+

memória 266MHz

3DMark Result

6155

6356

5719

6686

7274

7164

CPU Speed

509

538

435

584

614

591

Helicopter Low Detail

131.3 fps

135.3 fps

121.3 fps

141.6 fps

149.1 fps

148.3 fps

Helicopter Medium Detail

94.6 fps

98.5 fps

85.1 fps

101.9 fps

110.1 fps

109.4 fps

Helicpoter High Detail

47.1 fps

48.5 fps

38.3 fps

48.8 fps

53.0 fps

52.9 fps

Adventure Low Detail

113.8 fps

117.7 fps

103.3 fps

114.7 fps

130.4 fps

129.0 fps

Adventure Medium Detail

77.2 fps

79.7 fps

78.2 fps

90.2 fps

99.1 fps

96.1 fps

Adventure High Detail

49.0 fps

50.0 fps

50.5 fps

59.9 fps

64.3 fps

61.4 fps

Fill Rate (Single Texturing)

537.2 MTexels/s

531.3 MTexels/s

476.3 MTexels/s

559.2 MTexels/s

528.7 MTexels/s

528.7 MTexels/s

Fill Rate (Multi Texturing)

604.0 MTexels/s

593.3 MTexels/s

589.6 MTexels/s

628.5 MTexels/s

590.4 MTexels/s

590.4 MTexels/s

High Poligon Count (1 Light)

12176

12835 kTriangles/s

8717 kTriangles/s

14888 kTriangles/s

16285 kTriangles/s

15828 kTriangles/s

High Poligon Count (4 Lights)

8139 kTriangles/s

8020 kTriangles/s

4115 kTriangles/s

8447 kTriangles/s

8009 kTriangles/s

80008 kTriangles/s

High Poligon Count (8 Lights)

4384 kTriangles/s

4300 kTriangles/s

2185 kTriangles/s

4548 kTriangles/s

4280 kTriangles/s

4279 kTriangles/s

8MB Texture Rendering Speed

399.3 fps

415.9 fps

369.2 fps

413.5 fps

410.7 fps

421.2 fps

16MB Texture Rendering Speed

345.9

362.9 fps

341.2 fps

383.1 fps

400.1 fps

393.8 fps

32MB Texture Rendering Speed

201.4 fps

211.3 fps

261.5 fps

256.9 fps

274.0 fps

256.7 fps

64MB Texture Rendering Speed

---

-----

139.1 fps

----

143.7 fps

136.2 fps

Bump Mapping (Emboss, 3 pass)

215.3 fps

215.0 fps

195.4 fps

220.0 fps

216.1 fps

215.9 fps

Bump Mapping (Emboss, 2 pass)

271.1 fps

270.5 fps

249.0 fps

278.5 fps

271.3 fps

271.2 fps

Bump Mapping (Emboss, 1 pass)

448.6 fps

448.1 fps

418.6 fps

465.5 fps

450.2 fps

449.9 fps

Mindenesetre az látszik, hogy nem valami csiga a teszt alaplappal felépített rendszer, bár nehéz az összehasonlítás, mert a többi konfigurációban a CPU és az alaplap is más.... de azért ez is ad némi útmutatást.

 

 

 

Szponzor : Kelly-Tech



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95