FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· MSI 845G Max
Dátum : 2002-07-22 09:33:58
Szerző : gigahertz


Az MSI ezen alaplapjához opcionálisan Bluetooth vezeték nélküli összeköttetést is ad. Mivel ez jelentősen megnöveli az alaplap árát, így a Bluetooth nélküli változat is létezik, most erről lesz szó...

Ha egy Intel Pentium 4-es processzorok számára készített alaplapon a 845-ös chipset jelzés mellett ott látjuk a "G" betűt (845G), akkor arról van szó, hogy ezen az alaplapon egy integrált videokártya is helyet kapott. Joggal felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen teljesítményt nyújt egy ilyen integrált videokártya. Ezért szemeltük ki az MSI 845G Max alaplapot.

Igazából önmagában egy integrált videokártya még nem lenne nagy durranás, de az alaplap különösen jól felszerelt, hiszen opcionálisan a jelenleg "menőnek" számító Bluetooth vezeték nélküli kommunikáció is lehetséges. Erről részletesen egy későbbi cikkben lesz szó. Tájékoztatásul, ez egy 2.4GHz-en működő rádiós kapcsolatot jelent, maximálisan 1Mbps sebességgel. Ne számítsunk nagy hatótávolságra, ha minden összejön, akkor talán a 100 méter lehetséges. Ezt az alaplapot ilyen vezeték nélküli egységgel és nélküle is árusítják, nagyjából 15eFt-ot drágít az alaplapon ez a wireless dolog...

Most a Bluetooth nélküli változatról lesz szó (MSI 845G Max-L, L=Lan). Az előző képen a D-Led feliratú könyvecske mellett a szürkés antisztatikus zacskókban USB2.0-ás bővítő panel és a D-Bracket látható. Igaz a teszt példánynál valaki a tréfa kedvéért az USB bővítőt kicserélte egy 5.1-es audio rendszereknél használatos audio bővítővel. Egy darabig kerestem, hogy ezt vajon hová lehet csatlakoztatni. Először azt hittem, hogy megtaláltam a helyét, csak a tüskék nem voltak beforrasztva:

A két zöld jumper mellett a JAUDIO felirat látható, a tüskék hiányoznak... Érdekes módon a kézikönyvben is szerepel ez a csatlakozó, de pillanatok alatt rá kellett döbbennem, hogy ide elvileg egy front audio panel csatlakoztatható. Az, hogy ez pontosan hogy néz ki nem tudom, de az biztos, hogy itt mikrofon bemenet, +5 Volt, jobb és bal csatorna be- és kimenet van, mert ezeket a jeleket vezették ki erre a tüskesorra.

Egyénként ezeket a zöld Jumpereket csak akkor kell piszkálnunk, ha a bővítő audio panelt is használjuk, ha nem, akkor az 5-6 és 9-10-es pontokat össze kell kötni, mert különben nem lesz jel az alaplap Line-out csatlakozóján...

Az USB 2.0-nak köszönhetően 480MBps adatátvitel is lehetséges. Ezt különösen hasznos lehet nagy sebességű külső CD írók esetén illetve USB porttal megáldott TV tunereknél.

CPU

   

* Intel Pentium 4, Socket 478
* 1.3 ~ 2.53GHz között, vagy BIOS frissítés után magasab órajellel

Chipset

   

Intel 845G (788 FC-BGA) Chipset
- AGP 4x slot (Csak 1.5Voltos támogatás!!!)
- Integrált grafikus vezérlő
- 400/533MHz CPU FSB

Intel ICH4 (421BGA) Chipset
- AC97 2.2
- 6db USB 2.0/1.1 port
- 2 csatornás Ultra ATA/100 IDE vezérlő
- SMBus 2.0
- Integrált LAN vezérlő

FSB

   

- 100/133MHz FSB
- 400/533MHz Intel NetBurst micro-architecture

Memória

   

3db DDR DIMM socket
64...512MB Modul támogatás

Slot

   

* 1db AGP (Accelerated Graphics Port) 4x slot (1.5Volt)
* 6db PCI 2.2 (32bites) PCI
* 1db CNR (Communication Network Riser) slot

IDE

   

* ICH4, IDE HDD/CD-ROM (PIO mód), UDMA 66/100
* Maximum 4db eszköz számára

Audio

   

* ICH4, integrált
* AC97 2.2 kompatibilis

Video

   

* 845G, Integrált videovezérlő
- 15 pólusú VGA csatlakozó

Hálózat

   

* ICH4, Integrált (Opcionális, csak 845G Max-L esetén)
* Intel 82562ET
- ACPI és APM támogatás
- Wake-On-LAN és WFM 2.0 támogatás

Perifériák

   

- 1db floppy port (360K, 720K, 1.2M, 1.44M, 2.88Mbyte)
- 2db soros port, az egyik bővítő lapra került, mert a VGA csatlakozó van a helyén
- 1db párhuzamos port (SPP/EPP/ECP)
- 6db USB 2.0/1.1 port
- 1db Line-In/Line-Out/Mic-In/Game port
- 1db RJ45 csatl
akozó (Opcionális, csak 845G Max-L esetén)

BIOS

   

* PnP
* DMI

Méretek

   

305 mm x 215 mm, ATX kivitel

Bár a gyártó honlapján nem derül ki pontosan, de szerintem csak olyan alaplaphoz adnak Bluetooth egységet, ami Max-L jelzésű, de az, hogy Max-L jelzésű az önmagában még nem jelenti, hogy jár hozzá vezeték nélküli kommunikációra képes egységcsomag, csak azt, hogy 10/100-as hálózati csatlakozó is van rajta.

A chipset ezúttal ventilátor nélküli, csupán egy jókora hűtőborda van rajta. Szerencsére a CPU foglalat orientációja olyan, hogy amikor a CPU hűtő felkerül, akkor a bordák közül egyenesen a chipset hűtőre áramlik a levegő.

Nagyon bölcsen a CPU tápellátó teljesítmény elektronika hűtőborát kapott, ebből egyből kettőt is felfedezhetünk a CPU foglalat mellett.

Az USB portok tetejére "költözött" a LAN port, és az egyik soros port helyére a VGA kimenet. Nem kell megijedni, akinek nem elég az integrált grafikus vezérlő teljesítménye, az behelyez egy 4x-as AGP-t támogató videokártyát, nem kell a BIOSban semmit sem tiltani, vagy jumperelni a behelyezett videokártya azonnal működni fog.

A COM2-es portot sem kell hiányolni, hiszen ez is külső bővítő egysége került, bár az ilyen soros portok használata egyre ritkább...

A teszt során a Noer-Sys biztosította a processzort és a DDR memóriát. A processzor ezúttal az olcsó Celeron családból való:

Egy 1.7GHz-es Celeronról van szó (400MHz FSB és 128k cache). Mindehhez egy DDR 333 és 266MHz-es 256Mbyte-os memória modul társult. Mivel ez az alaplap a 333MHz-es modulokat is 266MHz-esnek kezeli, így nyugodtan keverhető a különböző sebességre képes memória, hiszen a gyorsabb alacsonyabb frekvencián is tud járni, csak a lassú túlpörgetésével lehet gond, de ilyen probléma most nem volt.

Pillantsunk bele a BIOSba:

"Normális" esetben hasonló számértékeket kell látnunk. Illetve az nem normális, hogy a CPU FAN speed 0, de most kiderült a ventilátor fordulatszámmérő egysége bemondta az unalmast, de ennek ellenére sugárhajtóműként visított... Igaz az 55 fok soknak tűnhet, de nem az. Ez viszonylag normálisnak számít a Celeron esetén, hiszen ez 1.75 Volton jár, míg egy normál P4-es pár tized volttal alacsonyabban, igaz ebben nem 512K cache van, mint egy Northwood magos processzorban. Elég az, hozzá, hogy 55 fok körül mozgott az üzemi CPU hőmérséklet.

Állítható a CPU mag feszültsége, a DDR és AGP feszültsége is valamint a CPU FSB-t is növelhetjük. Ha azt nézzük, hogy mennyire jó tuning alaplap, akkor nem panaszkodhatunk, az alaplap előkelő helyezést kapna. Ugyanis az alaplap az 533MHz-es FSB-vel készülő P4-es processzorokhoz is használható. Itt 4x133MHz-el állítják elő az 533MHz-et. Tehát ha a BIOSban 100MHz-ről növeljük, az eredetileg 4x100MHz-es FSB-vel gyártott processzor FSB-jét, akkor 133MHz-ig nem lehet gond, ha a CPU is bírja.

De mindenféle babrálás nélkül csak 1.85 Voltig emelhetjük a CPU core feszültségét....

Pl. az 1.7GHz-es Celeron 4x120MHz-es FSB beállítással 2GHz felett dübörög, ami már általában elég... Megjegyezném, hogy amikor az integrált videokártyát használtam, akkor a CPU tuning szinte lehetetlen volt, pár MHz FSB extrától pillanatok alatt se hang se kép... De amikor egy Ti4600-as volt az AGP slotban (természetesen most nem az ereje a fontos), akkor már nem volt semmi probléma.

Bár a BIOSban találunk egy high perfomance setup részt, ami automatikusan mindent a leggyorsabbra állít, inkább maradjunk a manuális beállításánál, mert a BIOS ezen "varázs setup" pontja még véletlenül se a maximális sebességre állítja a dolgokat...

A mellékelt D-Bracket segítségével a "post" folyamatot jelzi az alaplap:

LED 1

LED 2

LED 3

LED 4

leírás

O

O

O

O

Power On

X

O

O

O

Chipset inicializálás

O

X

O

O

Memória tesz

X

X

O

O

BIOS adatok a memóriába

O

O

X

O

Billentyűzet inicializálás

X

O

X

O

VGA BIOS teszt

O

X

X

O

Processzor inicializálás

X

X

X

O

Relal Time Clock teszt

0

0

0

X

Video interfész teszt

X

O

O

X

BIOS információk a képernyőn

O

X

O

X

Memória teszt

X

X

O

X

ISA erőforrások kiosztása

O

O

X

X

HDD vezérlő inicializálás

X

O

X

X

Floppy drive inicializálás

O

X

X

X

Bootra kész

X

X

X

X

Operációs rendszer a "főnök"

(Jelölés: O Piros, X zöld)

Vagyis van négy LED, attól függően, hogy zöld/piros illetve nem világít a táblázat segítségével kitalálhatjuk, hogy ha nem indul rendesen az alaplap mi lehet a baj.

266MHz-es beállítás mellett a következő memória sebességeket mértem a SiSoft Sandra 2001te és 2002 verziójával:

Sandra 2001te mérése:

Sandra 2002 mérése:

Ezek elég jó eredménynek számítanak. Többször említettem már, hogy mindig érdemes megnézni az otthoni gélünkkel való összehasonlításkor, hogy az eredmények az adott szoftver melyik változatával készült. Első körben ökölszabályként azt lehet mondani, hogy a Sandra 2002 mindig a dupláját mutatja, mint a 2001 változat. Igaz ezek nem ugyanazt mérik, hiszen a 2002-es változat bufferelt sávszélességet mér...

Érdekes módon a "régi" SiS 645 chippel szerelt 645E Max 2-es alaplap a memória sávszélesség mérésben túlteljesíti az 845G-t, de csak pár százalék különbség van a 645DX javára.

És most nézzük meg, vajon a "videokártya" milyen gyors. A rendszer tesztelésénél frissen telepített Windows Me operációs rendszer használtam. Tapasztalat: ha az integrált "videokártyát" használtuk és utána beteszünk az AGP slotba egy számunkra kedvezőbb sebességűt és elindítjuk a gépet, akkor rövid úton kék halál hegyeket produkál a gép. Az Me annyira "megszereti" az integrált videó vezérlőt, hogy utána csak hossza munka árán lehet beizzítani az AGP slotba található kártyát. Így csak óvatosan...

Lehetséges frissítési frekvenciák:

Felbontás
Színmélység
Képfrissítési frekvencia

Felbontás

Színmélység
Képfrissítési frekvencia

640x480
8/16/32 bit
60Hz - 240Hz
1600x900
32 bit
60Hz - 120Hz
800x600
8/16/32 bit
60Hz - 240Hz
1600x1200
8/16 bit
60Hz - 120Hz
1024x768
8/16 bit
60Hz - 240Hz
1600x1200
32 bit
60Hz - 100Hz
1024x768
32 bit
60Hz - 200Hz
1920x1080
8/16 bit
60Hz - 100Hz
1152x864
8/16 bit
60Hz - 200Hz
1920x1080
32 bit
60Hz - 85Hz
1152x864
32 bit
60Hz - 170Hz
1920x1200
8/16 bit
60Hz - 100Hz
1280x960
8/16 bit
60Hz - 170Hz
1920x1200
32 bit
60Hz - 85Hz
1280x960
32 bit
60Hz - 150Hz
1920x1440
8/16 bit
60Hz - 85Hz
1280x1024
8/16 bit
60Hz - 170Hz
1920x1440
32 bit
60Hz - 75Hz
1280x1024
32 bit
60Hz - 150Hz
2048x1536
8/16 bit
60Hz - 75Hz
1600x900
8/16 bit
60Hz - 150Hz
2048x1536
32 bit
60Hz

3DMark2000 (v.11), 1024x768/16bit, default benchmark

Jellemző

MSI 845G

MX420

MX440

MX460

Ti4400

Ti4200

Ti4600

3DMark Result

2865

6298

9198

10117

12617

12002

13092

CPU Speed

287

586

673

677

719

720

722

Helicopter Low Detail

47.1 fps

117.7 fps

167.4 fps

188.1fps

236.7 fps

230.0 fps

245.3 fps

Helicopter Medium Detail

37.1 fps

88.9 fps

127.6 fps

142.8 fps

180.1fps

179.2 fps

186.6 fps

Helicpoter High Detail

20.4 fps

44.3 fps

67.6 fps

77.7 fps

126.2 fps

120.1 fps

133.0 fps

Adventure Low Detail

53.1 fps

122.7 fps

203.0 fps

230.7 fps

296.1 fps

293.2 fps

310.0 fps

Adventure Medium Detail

45.4 fps

92.5 fps

124.2 fps

126.8 fps

133.1 fps

129.9 fps

135.5 fps

Adventure High Detail

35.4 fps

58.6 fps

76.7 fps

77.0 fps

79.1 fps

78.0 fps

80.6 fps

Fill Rate (Single Texturing)

178.2 MTexels/s

430.8 MTexels/s

532.4 MTexels/s

592.6 MTexels/s

1072.9 MTexels/s

1002.2 MTexels/s

1174.8 MTexels/s

Fill Rate (Multi Texturing)

382.4 MTexels/s

651.0 MTexels/s

1054.1 MTexels/s

1174.4 MTexels/s

2126.1 MTexels/s

2023.0 MTexels/s

2326.9 MTexels/s

High Poligon Count (1 Light)

3843 kTriangles/s

12408 kTriangles/s

17075 kTriangles/s

18434 kTriangles/s

35988 kTriangles/s

34999 kTriangles/s

36869 kTriangles/s

High Poligon Count (4 Lights)

3985 fps

10350 fps

13237 kTriangles/s

15068 kTriangles/s

19613 kTriangles/s

19613 kTriangles/s

21318 kTriangles/s

High Poligon Count (8 Lights)

3900 kTriangles/s

7082 kTriangles/s

7539 kTriangles/s

8472 kTriangles/s

10711 kTriangles/s

1003.1 kTriangles/s

11739 kTriangles/s

8MB Texture Rendering Speed

118.7 fps

252.7 fps

442.0fps

522.6 fps

873.0 fps

811.3 fps

961.1 fps

16MB Texture Rendering Speed

114.7 fps

245.3 fps

423.3 fps

476.3

556.8 fps

521.2 fps

592.7 fps

32MB Texture Rendering Speed

107.5 fps

209.4fps

298.3 fps

298.5 fps

201.5 fps

189.3 fps

317.5 fps

64MB Texture Rendering Speed

----

133.5 fps

155.5 fps

155.0 fps

157.0 fps

148.4 fps

164.8 fps

Bump Mapping (Emboss, 3 pass)

89.3 fps

150.2 fps

271.9 fps

337.5 fps

516.2 fps

501.0 fps

567.5 fps

Bump Mapping (Emboss, 2 pass)

109.2 fps

174.0 fps

326.6 fps

406.3 fps

704.4 fps

689.7 fps

785.2 fps

Bump Mapping (Emboss, 1 pass)

165.8 fps

244.9 fps

438.0 fps

515.9 fps

1139.6 fps

1098.3 fps

1284.9 fps

 

Míg 3DMark2001 alatt (1024x768/32bit):

Jellemző

MSI 845G

MX420

MX440

MX460

Ti4400

Ti4200

Ti4600

3DMark Score

1303

3784

5624

6109

9108

9051

9894

Game 1 (Low)

24.7 fps

62.9 fps

98.5 fps

111.8 fps

121.5 fps

120.9 fps

144.8 fps

Game 1 (High)

8.9 fps

30.8 fps

45.4 fps

48.2 fps

50.8ps

48.8 fps

51.7 fps

Game 2 (Low)

26.0 fps

59.4 fps

89.4 fps

98.8 fps

170.5 fps

170.0fps

181.2 fps

Game 2 (High)

10.9 fps

31.5 fps

45.2 fps

49.6 fps

97.9 fps

95.6 fps

103.6 fps

Game 3 (Low)

23.3 fps

61.0 fps

93.4 fps

103.1 fps

121.9 fps

117.5 fps

131.6 fps

Game 3 (High)

8.3 fps

35.3 fps

50.0 fps

50.8 fps

54.7 fps

51.1 fps

61.6 fps

Game 4

----

------

--------

----

45.1 fps

44.8 fps

49.0 fps

Fill Rate (Single Texturing)

192.1 MTexels/s

253.9 MTexels/s

423.6 MTexels/s

542.6 MTexels/s

951.5 MTexels/s

911.2 MTexels/s

1056.7 MTexels/s

Fill Rate (Multi Texturing)

352.3 MTexels/s

463.4 MTexels/s

549.8 MTexel/s

611.0 MTexels/s

2121.1 MTexel/s

1967.2 MTexels/s

2322.6 MTexel/s

High Poligon Count (1 Light)

3.6 MTriangles/s

22.4 MTriangles/s

28.1 MTriangles/s

30.8 MTriangles/s

46.0 MTriangles/s

45.0 MTriangles/s

48.8 MTriangles/s

High Poligon Count (4 Lights)

2.4 MTriangles/s

5.8 MTriangles/s

6.5 MTriangles/s

7.3 MTriangles/s

11.5 MTriangles/s

11.0 MTriangles/s

12.5 MTriangles/s

Bump Mapping

----

------

--------

----

135.8 fps

130.2 fps

150.2 fps

DOT3 (Bumps M)

20.0 fps

30.7 fps

62.7 fps

75.6 fps

135.6 fps

131.4 fps

149.2 fps

Vertex Shader

17.1 fps

33.5 fps

41.4 fps

43.2 fps

93.6 fps

92.8 fps

98.5 fps

Pixel Shader

----

-------

--------

----

112.1 fps

110.3 fps

123.2 fps

Advanced Pixel Shader

----

-------

--------

----

87.4 fps

86.7 fps

95.5 fps

Point Sprites

1.4 MSprites/s

6.6 MSprites/s

9.3 MSprites/s

10.2 MSprites/s

28.4 MSprites/s

27.8 MSprites/s

30.0 MSprites/s

Nos az biztos, hogy a pontszámok alapján nem egy erőmű.

Videovezérlő sebesség, tapasztalat:

A napokban én is kipróbáltam az SOF2 (Soldier of Fotrune II). Első körben Voodoo 3000 + Celeron 1000-es párosítással, embertelenül szaggatott még 800x600-as felbontásban, minimális grafikával. No ekkor ugrottam egy lépcsőt és Geforce 256 került a gépben (32M DDR), ez egy kicsivel jobb volt, de még mindig nem az igazi. Ekkor került hozzám ez az alaplap és az integrált videokártya viszonylag jól teljesített 800x600-as felbontás esetén, tehát 1280x1024 esetén játszható tempót alapesetben felejteni kell. Végül belenyomtam az alaplapba egy Leadtek 250UTD kártyát (Ti4600), a nettó 90eFt körüli videokártyával egyből minden zökkenőmentes lett. Nyílván egy lassabb pl. Ti200 is elég lett volna... De ha nincs más, akkor az integrált vezérlő sem olyan nagyon rossz, igaz a 3DMark mérések alapján, a csúcskártyák csak kb. a 20%-át tudja...

Quake III FPS eredmények /Timedemo 1/ (különböző felbontások esetén, többi a maximumon), GF4 MX eredményekkel tarkítva:

Felbontás

MSI 845G

MX 420

MX 440

MX 460

640x480

71 FPS

175 FPS

185 FPS

207 FPS

800x600

62 FPS

133 FPS

142FPS

205 FPS

1024x768

30 FPS

85 FPS

91 FPS

170 FPS

1280x1024

17 FPS

51 FPS

80 FPS

122 FPS

1600x1200

9 FPS

32 FPS

48 FPS

59 FPS

 

Szponzor : Kelly-Tech



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95