FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· MSI K7D Master
Dátum : 2002-03-10 19:21:31
Szerző : gigahertz


Bár ehhez az alaplaphoz hivatalosan AMD MP processzor szükésges (ugyanis ez támogatja a több processzoros üzemet), de úgy néz ki, hogy AMD XP is alkalmas lenne... ugyanis sikerült egy XP-ből MP-t készíteni...

Mielőtt belevágnánk az MSI K7D Master duál AMD CPU-s alaplapjának vizsgálatába, pár szó a szükséges CPU-ról:

Ahhoz, hogy több CPU-val üzemelhessen a gépünk az alaplapon kívül olyan CPU-ra lesz szükségünk, amely támogatja, vagy nincs benne letiltva az a CPU-k közötti együttműködés lehetősége. Pl. A Celeron processzorok közül csak a régi Celeron 1-es (566MHz-ig gyártották), míg az újabb beleértve a Tualatin magos CPU-kat nem működtethetők duál alaplapban (illetve csak az egyik lesz aktív). A Coppermine PIII-as és a Tualatin magos 512k cahce-el szerelt PIII-as szintén "megy duálban". Most vére lehetőség nyílt egy 2 CPU-s alaplap tesztelésére, amibe AMD CPU-val működik.

A Kelly-Tech biztosította az alaplapot, a CPU-kat és a CPU hűtőket az Expert Computer, köszönjük!

Az előbb nem véletlenül említettem Intel CPU-kat, mert most vissza szeretnék ide még kanyarodni egy gondolat erejéig. Arról van szó, hogy azok az Intel CPU-k, melyek nem mehetnek duálban, pl. Celeron 1200MHz (Taualaton magos) stb. gyakorlatilag semmilyen módon nem vehetők rá, hogy több processzoros alaplapban működjenek.

Az AMD-nél valószínűleg más a helyzet. Azért írtam, hogy valószínűleg, mert órás Interneten történő keresgélés során sem találtam semmit arról, hogy vajon megoldotta-e már valaki, hogy AMD XP menjen duálban. Mert ugye elvileg nem jó az AMD XP, helyette MP kellene!

Mivel MP processzorra nem volt remény, így 2db AMD XP2000+-os CPU-t hoztam az alaplap beizzításához, természetesen előtte megnéztem, hogy a gyártó azt írta, hogy AMD XP-vel, csak az egyik processzor üzemelni, hiába van mind a kettő a foglalatba, de azért reménykedtem.

De ez nem jött be, mert az alaplap (BIOS) kapásból csak 1db CPU-t ismert fel és közölte, hogy a behelyezett processzorokkal csak egy CPU-s üzemre nyílik lehetőség. Annyit viszont sikerült kiderítenem, hogy tulajdonképpen az XP is támogatná a több processzoros üzemet, ám ha az alaplap illetve a BIOS rájön arra, hogy nem MP-vel van dolga, akkor tiltja az egyik CPU-t. Tehát nincs olyan jellegű hardveres gát, mint pl. a 256k cache-el ellátott Tualatin magos Intelnél.

És akkor most vajon mit kell tenni, hogy az XP-t MP-nek ismerje fel. Itt most csak azt tudom leírni, amit tapasztaltam, szerintem elég megdöbbentő:

Ezen a képen két AMD CPU látható, az egyik (bal oldalon) egy AMD XP 1700+, a másik (jobb oldalon) egy AMD XP 2000+. Általában barna hordozóra szerelik a magot ám a bal oldali zöld. Állítólag ez teljesen normális, ez nem MP és még csak nem is ritkaság, hogy zöld színű. Ha már a színeknél tartunk, akkor a zöld hordozójú XP kék magos, a barnát pedig zöld színű maggal szerelték. Mondjuk ennek nem tudom van-e jelentősége vagy nem:

Az MSI K7D Master alaplap dobozán külön plecsni jelzi, hogy "Only Registered DDR". Püff neki, gondoltam, ilyet vajon honnan szerzek... A feliratok szerint a dolgot tovább súlyosbítja, hogy "buffered" DDR modulokra lesz szükség. Viszont az alaplapon a memória bankok mellett látható felirat szerint a DIMM1 és DIMM2 foglalatba "unbuffered" DDR modul is betehető. Nem volt, mit veszítenem, így egy teljesen mezei 256M DDR modult betettem a DIMM1-be és láss csodát a memória mizéria megoldódott. Viszont ha a DIMM3-4-bn van, akkor meg sem nyikkan...

Na most már legalább a memória után nem kell rohangálnom, de a AMD XP továbbra sem MP. Sőt a CPU-val egyéb problémák is voltak. Csak 1900+-ig támogatja kapásból az alaplap a CPU-kat. A gyártó adatai szerint lehetséges lenne ennél nagyobb CPU-t is alkalmazni, de ehhez BIOS frissítésre lenne szükség. De ilyen BIOS-t meg még nem adtak ki, pedig hosszasan keresgéltem… Így amikor a 2000+-os (1666MHz)-es CPU-t betettem az alaplapba, az csak 1250MHz-en működött. Gondoltam semmi gond, a BIOSban beállítom a megfelelő szorzót és FSB-t és el van intézve ez ügy, de:

Valamilyen csodás oknál fogva a BIOSban nem lehetett 117MHz-nél nagyobbra állítani az FSB-t. Ugyanis ha az alaplap detektálja, hogy a CPU 200MHz-es FSB-n jár, akkor 100-117MHz-ig állítható a BIOSban az FSB (nyílván ez majd 2-vel szorzódik). De ha azt érzékelné, hogy 266MHz-es alappal készült a processzor, akkor akár 150MHz-et is be lehetne állítani (133MHz felett: 133, 135, 140, 144 és 150MHz-et állíthatunk be). Most már csak az a kérdés, hogy a 266-os alapokkal rendelkező 2000+-os CPU-t miért 200-esnak látta.

Amikor 117MHz-re állítottam, akkor a 2000+-os CPU-ra azt jelezte ki, hogy 1700+, de továbbra is AMD XP-nek detektálta, de legalább elindult a gép.

Az előbb bemutatott zöld AMD XP összekötöttem az L1 hidakat, hogy állíthassam a szorzót. Amikor nem volt összekötve, akkor azt láttam a képernyőn:

Ez teljesen normális, de nézzük csak meg mi történt, amikor összekötöttem:

Bingó!!!!! Ekkor már a BIOS-is kijelezte, hogy a CPU alkalmas a több processzoros üzemre. Na akkor, hogy is van ez??? Ha összekötöm az L1 hidakat, akkor kapásból MP lesz belőle? Nos nem. A következőt tapasztaltam:

Ha össze vannak kötve az L1 hidak és az FSB-t egy picit megnövelem, mint azt gyárilag tervezték (pl. 5MHz-el), akkor már MP-nek detektálja az alaplap. Tehát L1 hidak összekötése és egy pici overclock után kapásból MP lett!!! Hoppá ez nem semmi...

Végülis nehezen lehetne kideríteni, hogy ez mitől van, de a lényeg az XP/MP konverzió.

A helyzet nem olyan rózsás, mert a 2000+-os barna hordozóra épített CPU-nál nem működött az, amit a zöldnél tapasztaltam. Így most a jelenlegi állás: 3db CPU-ból (1db zöld és 2db barna) a zöld lehet MP a barna nem.

Így viszont a továbbiakban csak egy MP processzor birtokában csak 1db CPU-val használtam az alaplapot.

A 2 CPU kihasználásához Windows NT, 2000, XP illetve Linux operációs rendszerre lesz szükségünk.

Vére eljutottunk oda, hogy megnézzük a MSI K7D Master csodát:

Ebből van K7D Master-L és K7D Master-LR jelzésű is. A képen a legmezeibb látható, mert ezen sem RAID sem Lan lehetőség nincs. A "L" jelzésűt integrált hálózati csatolóval is ellátják (Intel 82559), míg az "LR" ezen kívül RAID-es is (IDE RAID 0,1 és 0+1 támogatás).

4Gbyte-ig bővíthető a memória és a szerver alaplapokra jellemző módon 2db 64 bites PCI Slot-ot is elhelyeztek az alaplapon.

CPU

2db Socket 462-es foglalat

1CPU-s üzemmód: Athlon XP, Athlon, Duron

2CPU-s üzem: Athlon MP

Chipset

AMD 762

North-Bridge

266MHz-es system busz

AGP Pro 4x

AMD 768

South-Bridge

PCI 66MHz

AC97 vezérlő

IDE (ATA100)

LPC busz

ACPI

FSB

200/266MHz

Memória

4db DDR DIMM

max. 4Gbyte

Slot-ok

1db AGP

2db 64bites PCI

3db 32bites PCI

IDE

UDMA 66/100

max. 4db IDE eszköz

Audio

Integrált, AC97

Hálózat

opcionálisan

Intel 82559ER

IEEE 802.3

Alaplapi perifériák

1db Floppy port (360k... 2.88M)

2db Soros port és 1db párhuzamos port (SPP/EPP/ECP)

1db IrDA vezérlő (SIR/ASKIR/HPSIR)

1db audio/game port

4db USB 2.0

USB 2.0

Sebesség: 1.5/12/480Mbps

BIOS

AMI PnP

Nézzük az alaplapon kívül mi lapul még a kék színben pompázó MSI dobozban:

Itt nincs D-Bracket, helyette D-Led van, vagyis a POST folyamatokról tájékoztató 4db LED ezúttal az audio és a soros port közé került. A fennti képen látható kis kártyán találjuk az USB portokat. A megadott 480Mbps egy kicsit ledöbbentett, de higgyük el a gyártónak (összehasonlításul a FireWire 400MHz-es). Mindenesetre, ha pl. 8x-os vagy ennél gyorsabb USB-s CD írót akarunk csatlakoztatni és ilyen sebességen szeretnénk használni, akkor mindenféleképpen USB2.0-ra lesz szükség.

Bár a fenni kép akkor készült, mikor csak 1 db CPU volt a gépben, felhívnám a figyelmet, hogy az alaplap csak az egyik CPU feszültségét méri, ha 2db CPU van az alaplapban, és pl. Windows alól a feszültségeket illetve hőmérsékleteket monitorozzuk, akkor a második CPU feszültségének 2.5 Voltot jelez az alaplap. Ne ijedjünk meg fizikailag nem ennyit kap a CPU...

A BIOSban gyakorlatilag mindent beállíthatunk, amit csak be lehet. Megjegyzem, hogy a CPU-k core feszültségét csak egyszerre állíthatjuk és 1.85 Volt lehet a maximum. A memória beállításoknál kissé hiányoltam a normal/fast/turbo/ultra beállítások hiányát, így sokat lehet totózni, mire a maximális sebességhez szükséges kombinációt megtaláljuk.

Látszik, hogy szerver alaplappal van dolgunk, hiszen mindent tisztességesen megcsináltak. Amelyik alkatrész csak egy kicsit is melegszik kapásból hűtőbordát kapott. Igazából egy nagyobb CPU hűtő feltételét a képen hátrébb látható CPU2 foglalatra nehéz lenne feltenni, mert a fekete hűtőbordának nekiütközik. Így a hűtő kiválasztásánál erre is ügyelni kell.

Aki figyelmesen megnézi az előző képet, az a chipset hűtőventilátora mögött egy 4 pólusú csatlakozót vél felfedezni. Ez pont olyan, mint most a P4-es alaplapokra szerelnek, itt még extra 12 Voltot kap az alaplap, kipróbáltam ha ez nincs bekötve, akkor is elindul a gép, de nyílván ha sok kártya stb. van a gépben, akkor tanácsos bekötni (Csak az a kérdés milyen eszköz eszik ilyen sokat a 12 Voltról, hogy nem elég a sima ATX-es csatlakozó...)

Nagyon gyors a chipset. Általában ez a szerver alaplapokra nem jellemző, hogy ennyire gyors chipsettel szerelik... Legalábbis az Intel alaplapoknál nem divat... Az előbb bemutatott Sandra 2001te eredmény kapásból a duplájára ugrik, ha 2db MP CPU üzemel az alaplapban!

Az IDE csatoló felülettel ellátott winchester kezelési sebessége is viszonylag jó:

Bár ez borzasztóan függ a HDD képességeitől, de az adott winchester egy Promise vezérlővel ellátott A7V133-al alaplapban simán elérte a 30000 pontot. Nem véletlenül van rajta a 64 bites PCI Slot, egy "dögös" SCSI kártya nem árt bele.

Nyílván aki ilyen szerver alaplapot vásárol, az nem játékra fogja használni a gépet. De az alaplap képességeit jól mutatja, ha pl. egy 3DMark2001-es tesztet lefuttatunk egy ilyen 2db CPU befogadására képes AMD762/768-es chipsettel ellátott alappal és pl. egy 1 CPU-s KT266-oas chipsettel megáldott alappal, természetesen az eredmény videokártya függő, így arra érdemes figyelni, hogy ugyanaz a kártya miként teljesít az egyikben és miként a másikban.

Az lesz a meglepő, hogy a nagyon gyorsnak tartott KR7-es (KT266A chipset) alaplapban az MX440-es Geforce 4 kicsit gyengébben muzsikált, mint a K7D Master MSI alaplapban! Nézzük a részleteket is:

Jellemző

ASUS V8170 64M DDR Geforce 4 MX440

+

MSI K7D Master

ASUS V8170 64M DDR Geforce 4 MX440

+

Abit KR7

3DMark Score

5321

5252

Game 1 (Low)

96.9 fps

89.2 fps

Game 1 (High)

44.1 fps

37.5 fps

Game 2 (Low)

85.6 fps

84.9 fps

Game 2 (High)

42.2fps

44.5 fps

Game 3 (Low)

89.9 fps

89.6 fps

Game 3 (High)

46.7 fps

48.8 fps

Game 4

--------

--------

Fill Rate (Single Texturing)

430.7 MTexels/s

430.7 MTexels/s

Fill Rate (Multi Texturing)

550.9 MTexel/s

550.9 MTexel/s

High Poligon Count (1 Light)

27.3 MTriangles/s

27.1MTriangles/s

High Poligon Count (4 Lights)

6.5 MTriangles/s

6.5 MTriangles/s

Bump Mapping

--------

--------

DOT3 (Bumps M)

61.7 fps

63.5 fps

Vertex Shader

30.1 fps

42.9 fps

Pixel Shader

--------

--------

Point Sprites

9.3 MSprites/s

9.3 MSprites/s

Már többször tapasztaltam, hogy a duálos szerver alaplapok komótosabb chipsettel szerelik, így ha pl. 1db CPU van bennük, akkor általában egy jobb eleve 1db CPU foglalattal szerelt alaplap jobb teljesítményt nyújt.

De feledjük ez a teszt is 1db CPU-val készült, mert nem volt 2db MP az alaplaphoz, pedig ez nagyot lendíthetett volna a sebességen.

Végezetül: Ez az alaplap ultra stabilnak mondható, tényleg jól megcsinálták. Egyedül a magyarnyelvű Windows XP-t nem tudtam feltelepíteni, de az angol verziónál sikerrel jártam. Bár most a duál CPU-s tesztre nem nyílt lehetőség, így elég lett volna pl. egy Windows Me is. Ám mégis feltelepítettem, mert gondoltam kipróbálom, hogy hátha csak viccel az alaplap, hogy a két AMD XP 2000+ nem megy duálban és aztán mégis, de a BIOS ezt komolyan gondolja. De az AMD XP nem megy duálban nem lefutott játszma, mert a cikk elején leírtak alapján a zöld XP-ből lazán MP-t lehetett csinálni. Esetleg azt is el tudom képzelni, hogy később lesznek olyan BIOSok, amiből egy ügyes kezű emberke kivette, hogy XP detekció esetén az egyik CPU-t kiiktatja az alaplap.

Szponzor : Tigra Computer


Kapcsolódó hírek/cikkek:
MSI Pro266TD (Tualatin támogatás!)
MSI K7T266 Pro2


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95