FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
· Termékbemutatók > Alaplap
· Acorp VIA 693A
Dátum : 2001-09-02 18:37:47
Szerző : gigahertz


A képen az Acorp 693A jelzésű VIA chipsetes alaplapja látható. A jelenleg kapható legolcsóbb alaplapok közé tartozik, nézzük mit kell tudni erről az alaplapról:

A Socket 370-es foglalat Intel PPGA/FCPGA PII/PII-as processzorok befogadását teszi lehetővé (Celeron is). Maximálisan 1GHz-es CPU-t támogat, de ez nem jelet gondot tekintettel arra, hogy ezek a processzorok úgy is fix szorzóval készülnek.

66/100 és 133MHz-es FSB-t támogatja. Automatikusan detektálja a CPU FSB-jét, de jumper segítségével is kiválaszthatjuk. Ha nagyobbat választunk, akkor magasabb frekvencián fog járni a processzor, már elbírja azt. De BIOS-ból is állíthatjuk az FSB-t, igaz nem MHz-es lépésekben.

VIA VT82C693A és 686A/B chipek felelősek az alaplap teljesítményéért.

Érdekes módon a kézikönyv szerint nem támogatja a 512M-s memória modulokat, így csak 768M helyezhető bele összesen (3db 256M-s modul).

2x-es AGP-re készítették fel. 5db PCI 1db ISA és 1db AGP slot található az alaplapon, de az AGP mellett egy AMR kártyának is van hely. Pontosabban szólva a csatlakozó ott van, de kártyát nem tudtam belehelyezni, mert a videokártya útban volt... (2b USB csatlakozó is van)

UDMA33/66/100-es IDE vezérlővel látták el, összesen két csatornával így 4db ilyen eszköz csatlakoztatható az alaplaphoz.

Integrált AC97-es hangkártyával látták el, ez a BIOS segítségével le is tiltható (ha jobb hangkártyánk lenne).

A BIOS-a már önmagában is érdekes, mert olyan menüpont is van benne, ami a leírásban nem is szerepel. Ez a CPU Speed/Voltage select. De ez csak valami tévedés lehet, mert ebben a menüpontban semmit nem lehet állítani, itt csak a feszültségeket és a ventilátor fordulatszámokat jelzi ki. (A CPU core feszültséget a BIOS rosszul jelzi ki, ha megemeljük, 1.75 Volnál képtelen nagyobb számot kiírni. Megjegyzem, hogy csak trükkel érhető el a nagyobb Core feszültség, normál körülmények között nincs mód az állítására.)

A CPU szorzója jumper segítségével állítható, bár ennek nincs jelentősége, mert az Intel processzoroknál ez úgy sem működik.

Érdemes néhány dolgot megnézni az alaplapon:

Az IDE és floppy csatlakozók egymás mellett foglalnak helyet, az AGP mellett. Ez kissé szerencsétlen megoldás, mert sok AGP-s videokártya a középső memória bankig elér, így a vezetékek nehézkesen férnek el. De legalább keskeny ez alaplap, így azt gondolhatnánk, hogy kis háznak is elfér, ha az alaplap vonalába CD ROM-ot kell szerelni (nem ütközik neki). Nos ez nincs így, mert a memória foglalatok útban lehetnek, az pont az alaplap szélére került.

Szerencsére komoly méretű hűtő is elfér a CPU-n, mivel nincsenek akadályozó kondenzátorok. A chipseten nincsen ventilátor, helyette olyan pozícióba tették a CPU foglalatot, hogy a CPU hűtőbordáján átáramló levegőből a chipset hűtő is kapjon.

Az alaplap hátulján egy átlátszó fólia van, így elkerülhetjük helytelen beszerelés során a felesleges zárlatokat. Ez a műanyag lapot négy műanyag pöcök rögzíti.

A CPU foglalat közepén egy hőmérsékletérzékelőt találunk, így az alaplap nem a tényleges CPU hőmérsékletet méri, hanem a hátoldal hőmérsékletét. Az elemtől kb. 2cm-re találunk egy másik hőmérsékletérzékelőt, ez az alaplap hőmérsékletét méri és nem a chipset hőmérsékletét. Ha megérintjük működés közben egyből emelkedni kezd az alaplapi hőmérséklet, így tudomást szerezhetünk a PC házban uralkodó levegő hőmérsékletéről is.

Nézzük ez a chipset milyen sebességű memória kezelést tesz lehetővé:

Ez meglehetősen lassúnak számít, íme egy táblázat összehasonlításképpen:

Alaplap

ALU/RAM

FPU/RAM

Mercury VIA 693A normál beállítással

118MB/s

125MB/s

Mercury VIA 693A turbó beállítással

150MB/s

157MB/s

Abit SA6 I815

299MB/s

342MB/s

Abit BE6 II 440BX

295MB/s

324MB/s

Egy ugyanilyen chipsettel ellátott Mercury alaplap is kb. ennyit tud, de ott van lehetőség a memóriák sebességének beállítására, sőt +33MHz-es magasabban is járathatjuk a CPU FSB-jénél. A memóriák időzítését a BIOS-ban itt is állíthatjuk (low, fast, turbo, Latency 3/2), de ezek teljesen hatástalanok. Bármit is állítunk be az nincs hatással a sebességre. Ez elég szomorú. Ráadásul itt a memória vagy a CPU FSB-jének megfelelő frekvencián járhat, vagy 33MHz-el alacsonyabbon. Tehát nincs mód a növelésre.

Tesztkonfigurációnak a következő összeállítást alkalmaztam:

Acorp VIA693A alaplap + Celeron 900MHz-es CPU + ASUS V6800 32M DDR Geforce 256-os videokártya + 256M 133MHz-es memória + Panasonic 40x CD ROM + Maxtor 40G/7200rpm-es winchester.

Kíváncsi voltam a 3Dmark 2000-el nyújtott teljesítményre, íme:

Egy Geforce 256 32M DDR-es videokártyától ez meglehetősen alacsony teljesítmény! Hiszen ha ugyanez a videokártya egy SA6-os alaplapban működik, akkor 3325 pontot produkál (modjuk ez csak kb. 10%-os eltérés). (Viszont, egy KT7A-ban 1.33GHz-es AMD processzorral 5759 pontot ér el, de ez már más kategória.)

Néhány teszt és némi használat során kiderült, hogy az Acorp ezen terméke az olcsósága ellenére nem nyújtja azt a teljesítményt, amit ezért az összegért elvárnánk. Noha ennél többet is ki lehetne hozni ebből a chipsetből, lásd Mercury VIA693-as alaplap tesztjét.

Nagyon hiányoznak a BIOS-ból a teljesítményt optimalizáló/növelő opciók. Valószínű ezért nem gondoskodtak erről gyárilag, mert nagy varázslatot úgy sem lehetne végrehajtani.

Ugyan nem ilyen konfigurációval szoktak MPEG kódolást végezni, de ha ez lenne a teljesítmény mérő, akkor 720x576-os MPEG4-es kódolás a Flask nevezetű programmal. Ezt produkálta, összehasonlításul egy ugyanilyen chipsettel ellátott alaplap is szerepel:

Konfiguráció

FPS/sec

Mercury VIA 693A + Celeleron 900MHz

5

Abit SA6 I815 + Celeron 900MHz

8

Acorp VIA 693A + Celeron 900MHz

4.5

Tehát egy picivel lassabb, mint a hasonló kategóriájú Mercury, de a 815-ös chipsetű alaplapnál lényegesen lassabb, igaz az sokkal drágább.

A telepítő CD-n találunk egy hardvermonitorozó programot. Itt a hőmérsékleteket, feszültségeket és a ventilátorok fordulatszámát figyelhetjük meg (két FAN csatlakozóval rendelkezik az alaplap). De beállíthatjuk, hogy túlmelegedés stb. esetén riasztást kapunk. (Sajnos a BIOSban nincs olyan funkció, ami túlmelegedés esetén kikapcsolná a gépet.)

És végül a memória beállítása:

Látható, hogy hiába állítottam a memória időzítését 3-ról 2-re, illetve turbóra vagy bármi egyébre a memóriát, maradt az alap 3-3-3-as értéken, noha a memória alkalmas lett volna a feladatra.

Az integrált hangkártya ahhoz képest, szépen szól, de ez olcsó műanyag házas hangszóróval nem igazán jön ki, inkább egy fadobozost célszerű használni.

Összefoglalva: Egy ilyen alaplapba Celeron processzornál nem érdemes erősebbet helyezni, hiszen az a jó, ha nagyjából azonos tudású hardverekből áll a konfiguráció. Egy Geforce 256-os vagy egy MX2-es videokártya megfelelő lehet ehhez az alaplaphoz. Szerencsére egy ISA slot is van az alaplapon, így régi kártyát is használhatunk. Sajnos a BIOS-ban teljesítménynövelő funkciókat szinte nem is találunk, illetve nem működik.

A driver ellátottsága jó (Win 9x/SE/Me, Win2000, NT4), ezzel nem lesz problémánk, de ha egy ilyen alaplappal rendelkező géphez kártyákat vásárolunk, tájékozódjunk, hogy ezzel a VIA chipsettel jól fog-e működni, mert néhány alkatrész telepítése gyakran nehézkes, javított meghajtó programokat kell letölteni.

 

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95