FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
· Termékbemutatók > Alaplap
· Abit SA6
Dátum : 2001-07-30 20:13:55
Szerző : gigahertz


Az Abit SA6-os alaplapja látható a fenti képen, jellemzői:

CPU:

Intel Pentium II/III és Celeron processzorok számára 1GHz-ig. 66, 100 és 133MHz-es FSB támogatottság.

Chipset:

Intel 815EP chip, 1x/2x és 4x AGP sebesség (1.5V/3.3V videokártyát igényel), ACPI és Ultra ATA33/66/100 lehetőség.

UDMA 100/RAID (opcionális, ekkor SA6R-es az alaplap):

High Point HPT370-es IDE vezérlő, 100Mbyte/s-os átviteli sebességgel. RAID0/1/0+1 támogatottság.

Memória:

4db DIMM csatlakozó SDRAMok számára. Maximum 512Mbyte-os modulokat kezel az alaplap, 66, 100 vagy 133MHz-es sebességgel.

Audio:

Integrált AC'97-es digitális audio vezérlő és két csatornás CODEC.

BIOS:

Soft Menü III-as, de kigészítésül néhány opció DIP kapcsolókkal is állítható. Award Plug and Paly BIOS APM és ACPI. Vírusvédelem.

I/O:

2 csatornás IDE port SA6-nál, a RAID-es (SA6R) változatnál 4 csatornás. PS/2-es billentyűzet és egér csatlakozó. 1db floppy csatlakozó, 1db párhuzamos port és 2db soros port. 2 USB port az alaplapon de ez 4-re bővíthető. Hangkártya vonali ki- és bemenet, valamint Game port és mikrofon bemenet.

SLOTok:

1db AGP, 6db PCI és 1db CNR csatlakozó.

Az alaplap tesztje rávilágít néhány lényeges kétdésre:

A gép összeszerelésénél ügyeljünk a DIP kapcsolók helyes beállítására, érdemes a CPU Soft Menüt engedélyezni. Ha jó minőségű hangkártyával rendelkezünk, akkor az Audio rész itt tiltsuk le, mert egy LIVE vagy MX300/400 észrevehetően jobban szól, mint az AC'97-es. Ha netán az FSB-t is állítani szeretnénk a BIOS-ból, akkor elvileg a DIP kapcsolókkal engedélyezhetünk a megengedettől eltérő FSB-t, de ennek a teszt során nem volt különösebb jelentősége, mert a kapcsolótól állásától függetlenül lehetett állítani az FSB-t a BIOSból.

Noha a BIOS CPU Soft Menü III részben van egy olyan pont, ahol a RAM-ok frekvenciáját az FSB-től különbözőre választhatjuk, de ez nem működik, ne lepődjünk meg. (A szorzó állítás sem működik, de ezt már az Intel processzoroknál megszokhattuk.) Pontosítsuk egy kicsit a memória frekvenciáját:

Ha 66MHz-es FSB-vel rendelkező processzor van az alaplapba, akkor az FSB Rate pontban a memória számára megváltoztatható a frekvencia, úgy, hogy a 66MHz helyett annak 4/3-val járjon (100MHz-en), vagy csak a 4/5-vel (50MHz-en). De természetesen a 66MHz-es standard frekvenciára is lehetőségünk van.

Ha olyan processzor van az alaplapban, mely 100MHz-es FSB-vel készült, akkor 100MHz-en vagy ennek 3/4-vel azaz 75MHz-en működhet a memória.

133MHz-es FSB esetén vagy 133MHz-el, vagy 100MHz-el működhetnek a RAMok.

(Ha valaki eltér a CPU-nak a gyári értékétől, akkor az FSB-vel együtt a memória frekvenciák is módosulnak. Az FSB értéke MHz-es lépcsőkben 50MHz-től 250MHz-ig változtatható.)

A processzor Core feszültsége is állítható, oly módon, hogy 0.25 Voltot lehet emelni a gyári adatokhoz képest.

A CPU Soft Menü III-ban találunk egy In-Order Queue Depth című részt, ezt 1-re vagy 4-re állíthatjuk. Alapértelmezésben 4-re állították, ennek az állíthatásával valamelyest növeli illetve csökkenteni lehet a sebességen, a 4-es beállításnál számíthatunk a legnagyobb tempóra.

A BIOSban még a memória beállítása lehet izgalmas, főleg a CAS-to-RAS delay, a SDRAM Latency time és az SDRAM RAS time. Az alaplap automatikusan detektálja a memória Latency idejét, így ha azt a BIOS-ben megváltozatjuk, akkor azt az alaplap figyelmen kívül hagyja látszólag! A memória ellenőrzése előtt kiírja a valóságos Latency időt.(A BIOS-ban beállított értéket megőrzi.)

Ha a memóriák specifikációja megengedi mindhárom memória jellemzőt érdemes 2-es értékre állítani. Külön érdekesség az SDRAM cycle Time pont, ezt 5/7-re vagy 7/9-re állíthatjuk. Ennek az átállítása nem okoz észrevehető sebességkülönbséget.

Ügyeljünk, hogy csak akkor kapcsoljuk be az AGP 4x-es módot, ha azt tényleg támogatja a videokártyánk, ellenkező esetben újraindítás után olyan hatással lesz a gépünkre, mintha a monitor kábelét valaki kihúzta volna... L

Nézzük meg közelebbről az alaplapot, először a CPU környékét:

Kondenzátorok sokasága veszik körül a CPU foglalatot, szerencsére ezek elég távol vannak a foglalattól, így a CPU hűtők többsége gond nélkül felszerelhető. Mint az a képen is látható a CPU foglalat mögött nincsen CPU hőmérsékletérzékelő, ez az alaplap a CPU-ba épített diódával méri.

Így néz ki hátsó csatlakozósereg. ennek a kialakítása teljesen normális, bármelyik szabványos ATX-es házba beszerelhető. De ha már a beszerelésnél tartunk, meg kell említeni, hogy az alaplap kb. 6cm-el szélesebb, mint egy átlagos alaplap (pl. BE6II, bár jó kérdés, hogy mi az átlagos), így a ATA és Floppy kábelek csatlakozói sok esetben az 5.25" helyek mögé esnek, így kissé nehézkes a csatlakozás, illetve Mini és Midi toronyban a CDROM, DVD, és egyéb eszközök szerencsétlen esetben az alaplapnak ütközhetnek beszereléskor, ezért érdemes meggyőződni, hogy az adott gázba befér-e az alaplap (25cm széles helyre lesz szükség).

A négy memória bank és a sorban elhelyezett IDE csatlakozók szélesítik meg az alaplapot. Ebből a képből kiderül, hogy RAID-es alaplapról van szó, mert a nem RAID-es változatnál a két narancssárga színű csatlakozó hiányzik. (Két ATA kábelt is adnak az alaplaphoz!)

Az alaplap tesztelése céljából a következő konfigurációt állítottam össze:

Abit SA6R alaplap, Celeron 900MHz-es CPU /Mercury PCF120-as hűtő/ (100MHz-es FSB, a memóriák is 100MHz-en üzemeltek). 256M 133MHz-es SDRAM, ATA 100-as Maxtor 40G 7200rpm-es winchester, Diamond Monster II MX300-as hangkártya (letiltottam az integrált hangkártyát, mert az MX300-as észrevehetően jobbnak bizonyult), Geforce 256 32M DDR-es videokártya és 1.44M floppy meghajtó (bár ez utóbbi nem számít).

Mielőtt rátérnénk a tesztre, fontosnak tartom kiemelni, hogy aki erre cseréli az alaplapját és a már meglévő winchesterre feltelepített operációs rendszer szeretné használni, az inkább mentse el a lényeges információkat és telepítse újra ha Windows-ról van szó. Megéri, sok időt és fáradságot spórolhatunk meg ezzel, valamint nem maradnak a HDD-n régi felesleges dolgok (sebesség).

Kezdjük a SiSoft Sanrdra néhány mérési eredményével, íme a memória sebessége:

Ezt akkor mértem, amikor a memóriák a BIOSban 3-3-3 voltak állítva (azaz alapértelmezésen voltak). Hát így ez nem tűnik soknak, hiszen egy 440BX-es alaplappal is meg lehet ütni ezt a szintet, de 2-2-2-es beállítás meghozta a gyümölcsét:

Na ekkor sem lett valami villámgyors, de azért a 20% extra sebességért megéri kipróbálni, hogy a memóriánk bírja-e ezt a beállítást. Noha a CPU benchmark és a Mulimédia benchmark már nem annyira függ az alaplaptól, azért íme:

Vagyis egy Duron 800-es szintjén van nagyjából ez a 900MHz-es Celeron, bár érdekes módon programja válogatja, hogy ezt a 900MHz-et mennyinek mérik, a Sandra 914-re "saccolta", míg a WCPUID 899-re...

Ez a három eredményt látva, az a benyomásunk lehet, hogy elég gyors gépet lehet építeni az SA6-os alaplappal. Mondjuk egy 440-es BX alaplap után csupán az alaplap csere is észrevehető gyorsulást okoz, de még ha PIII lenne a gépben, akkor is csak is lemaradna az élmezőnytől. (A Thunderbird 1GHz felett igazán nagyágyú, egy olyan gép után malmozni támad kedve az emberek egy ilyen konfigurációhoz ülve, de ez nem azt jelenti, hogy az SA6 lassú, csak azt, hogy a 815-ös chipsetnél és a Celeron 900-nál van jobb is.)

Az audio részről is kaphatunk némi információt, bár ennyit sejthettünk:

Ha a gépben TV tuner is van, akkor annak az audio részét a Line In feliratú csatlakozóba kell egy rövid kábellel dugni. Mivel az integrált hangkártya csatlakozói magasan vannak, így lehetőség szerint a tuner ne az alsó PCI helyeken legyen.

A processzort teszt első részében egy standard Mercury hűtő (kicsit kisebb, mint egy FOP32) hűtötte, így a Celeron processzor gyakran alaposan felmelegedett, pedig a tesztgép oldaláról a burkolat hiányzott:

54.5 fok még tűrhető, általában 65-70 fokos hőmérsékletnél kezd labilissá válni a rendszer. Figyeltem a feszültségeket, főleg a Core feszültséget és az 5 Voltot. A gépben egy KME 300 Wattos tápegység volt. Az 5 Volt stabilitásáról a tápegység gondoskodik, míg a Core feszültséget ebből állítja elő az alaplap. Az 5 Volt szinte mindig a 4.97-es értéken állt, de a Core feszültség 1.65 és 1.72 között ingadozott a terheléstől függően (a processzor gyárilag 1.7 Voltos és ez volt beállítva). De ez még általában a tűréshatáron belül van, de tuningolt alaplapnál már kritikus lehet

Érdemes beüzemelés előtt az alaplap chipjén található zöld hűtőbordát levenni és alá vékonyan szilikonzsírt (hővezető paszta) helyezni. Így a chip hűtése javul, ami biztosan nem árt!

Noha a 3DMark 2000 inkább a jó videokártya/processzor párosítást preferálja, azért érdemes megnézni, hogy az alapfrekvencián járó Geforce 256-os a Celeron CPU-val és az SA6-os alaplappal mint produkált:

Összehasonlításul, ha egy 440BX-es (BE6II-es) alaplappal és ugyanazzal az összeállítással futtatom a tesztprogramot, akkor 4102 pontos kapok. Ha az alaplapot és a processzor kicserélem egy A7V133+Tbird 1.1GHz-es párosításra, akkor 4966 pontot mérek, míg a TH7+P4 1.6GHz 6433 pontot ér el.

A High Point vezérlő a Maxtor winchesterrel ezt az eredményt hozta:

A teszthez hozzá tartozik, hogy kb. félig volt a winchester, ami csökkenti a pontszámot. Egy jobb IBM vagy Seagate Barracuda 27000 pontot is eléri, vagyis 2x gyorsabb. Tehát a gyorsaság/lassúság nem csak a vezérlőn múlik. Ahogy telik a winchester úgy csökken a mért eredmény.

Az ATX-es tápcsatlakozótól, kb. 2cm-re található egy JP3-as feliratú Jumper, oda egy külső hőmérsékletmérőt csatlakoztathatunk, de ez a "drót végén található" termisztort nem mellékelik az alaplaphoz.

Tuningolni vágyók figyelmébe ajánlom, hogy az I/O feszültséget nem lehet jumperrel vagy BIOS-ból megváltoztatni, pedig egy bizonyos FSB érték után sokszor emelni kell, mert főleg az AGP miatt nem működik az overclockolt gép.

Érdekes, hogy az alaplapon az elem mellett találunk egy kis hangszórót. Gyárilag ennek matrica van a tetején, ha ezt leszedjük (direkt van füle, tehát levehető), akkor egy kicsit hangosabban szól, bár ennek nincs túl nagy jelentősége.

Az alaplaphoz jár két ATA kábel, egy floppy kábel egy, driver CD és "Hot Road" floppy, USB bővítő és kézikönyv. Aki esetleg még nem jött volna rá: Azért mellékelik jobb helyeken "Hot Road" floppyt (ezzel lehet az IDE/ATA részt rendesen telepíteni), mert amikor telepítjük a Windowst, akkor, amikor felismeri az 100-as vezérlőt bekéri drivert. No igen ám, de ekkor még nem látja a rendszerünk a CD meghajtót, így hiába tesszük abba, arról nehézkes lenne információt szerezni, de a floppy meghajtó működik. (Általában jó poén szokott lenni, amikor induláskor felismer a Windows egy új hardvert, de még a CD meghajtó nem működik és a telepítendő program CD-n van... :(

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95