FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  FujiFilm FinePix 2600
·  Aiptek Web kamera
·  Flash író/olvasó
·  Logitech QuickCam
·  CUCUS Web kamera
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  Kodak DC20
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· CCD kamera.
Dátum : 2001-06-25 19:34:57
Szerző : gigahertz


Kensington CCD kamera monitorra.

 

Kensington SuperCAM VGA

Lassacskán könnyedék kivitelezhetővé válik, hogy ne csak e-mailen keresztül tartsuk a kapcsolatot, hanem képi formában is. Erre nyújt megoldást a monitor tejére szerelhető CCD kamera. A dolog nem új, de már a legolcsóbb kiegészítő eszközök kategóriájába tartozik, tehát egyáltalán nem számít luxusnak. (Bár amilyen ára van sokszor az Internetes kapcsolatnak, már néha azon is spórolni kell.) Egy ilyen kamera akkor is érdekes lehet, ha van Internet kapcsolatunk, és akkor is, ha nincs. Noha 28.8kb/s-os átviteli sebesség már elégséges "némi" mozgókép átvitelre, de egyszerű digitális fényképezőgépnek, vagy felvevőnek is használhatjuk.

Ennek egyik lehetőségét mutatom be a Kensington Super VGA kamerával. (Most senki ne számítson élő Internetes kapcsolatra, csak a tudását próbálom bemutatni.). Így néz ki:

A méretek érzékeltetése végett helyeztem egy tollat a kamera mellé, látható, hogy viszonylag lapos apró "jószágról" van szó. Természetesen a záró fedelet (kupakot) le kell venni az optikáról, hogy kilásson a CCD chip.

Ez super VGA változata a Kensington CCD kamerának, ezt azt jelenti, hogy 800x600-as felbontást tesz lehetővé (ebből a márkából jelenleg nincsen nagyobb felbontású).. Egy Hyundai CCD chip a kamera lelke, előtte egy nagyon jó optika van. Ezt az optikát kézzel el lehet forgatni, így kell beállítani a fókuszt. De ha sokszor körbetekerjük, le is tudjuk szedni:

Ha befele tekerjük, akkor a közeli dolgokat állíthatjuk élesre, ha kifele (az óra mutató járásával egyezően), akkor a távoli tárgyak lesznek fókuszban.

USB csatlakozóval rendelkezik a kamera. Hat láb, azaz kb. két méter hosszú a kamera vezetéke, ez lehetővé teszi, hogy a földön elhelyezett géptől az asztalon lévő monitorig elérjen a vezeték. A kamerát rögzíteni kell, hatos csavarral a monitor tetejére, mert különben könnyen leesik. Sajnos ilyen rögzítőt nem találunk a dobozban, csak a kamerán építették ki felfogási lehetőséget. Természetesen, nem a monitorba kell a hatos csavart beletekerni, hanem egy állványba. Pl. egy kis hangfalnak a tartója tökéletes erre a célra.

Beépített mikrofonnal is rendelkezik a kamera, de ezt csak felvételkor illetve képküldéskor tudjuk kihasználni. Tehát amikor a gép előtt ülünk nincs kihangosítás, ez jó mert legalább nem gerjed össze a hangfalakkal. Egyébként a kamera mikrofonja nagyon érzékeny a legkisebb zörejeket is tökéletesen közvetíti.

Nézzük a rendszerkövetelményeket:

Legalább 233 MHz MMX processzor. Windows 98 32 MB RAM (64 MB javasolt) Direct Sound (DirectX 6.0 vagy újabb) kompatibilis hangkártya. USB port, 50 MB szabad HDD tárterület. Legalább 28.8 Kbps modem (56.6kbps javasolt), CDROM meghajtó, legalább 16 bites színmélységű videokártya, Internet kapcsolat.

Természetesen Internet kapcsolat nélkül is használható hiszen képeket, illetve felvételeket készíthetünk. Erről mindjárt szó lesz, de előbb a szoftverekről.

Hát nagyon elszomorodtam, amikor láttam, hogy milyen operációs rendszereket támogatnak. A következő képet már a kamerával készítettem:

Ez olvasható a driver CD borítóján. Az apró betűs rész az igazán érdekes, ez kerek perec kijelenti, hogy Windows 95 tulajdonosok töltsék le a cég honlapjáról a szükséges drivert. (De a Windows2000 illetve WinMe tulajdonosoknak is ezt kell tenni.) Windows 98-hoz már van telepítő program a CD-n. Én a teszt során WinMe-t használtam, ez pedig nem volt hajlandó a Windows 98-as drivert telepíteni (várható volt). Így modemen keresztül egy 12M-s drivert kellett letöltenem. Ez Windows 2000-hez is használható.

A telepítő programot így sikeresen telepíteni tudtam.

Azért nem semmi, hogy 12Mbytos csomagban van a driver program, pláne, ha modemen keresztül kell letölteni… Természetesen ehhez tartozik még egy VideoCamWorks nevű programocska, ennek segítségével könnyedén használhatjuk a kamerát. Egy kép a programból:

Felül hatalmas ikonokat találunk, ez a rész a mentésre illtetve beállításokra szolgál. A szürke négyzetben jelenik meg a kamera képe. A jobb sarokban egy háromszög alakú illetve kerek gomb található, ezekkel indíthatjuk a felvételt, illetve fényképet készíthetünk. Mind a képek mind a felvételek a bal alsó részen kis képecske formájában megjelennek. Nézzük a beállítást:

A világosság és a kontraszt nagyon érdekes módon állítható. Amikor ezt szeretnénk állítani egy célkeresztet kell mozgatnunk az egérrel, ennek a le és fel illetve jobbra balra tolásával tudjuk a fényerőt illetve a kontrasztot álltani. Már az alapbeállítás is jó, esetleg némi plusz kontrasztot adhatunk rá.

A felbontást így lehet állítani:

Az alapértelmezés 400x300-as, de akár 800x600-as felbontást is használhatunk. Még 640x480-ban olyan gyors az eszköz, hogy ha egy beszélő emberre irányítjuk, akkor szájmozgás sebességét nagyjából követni tudja. De ha nagyon gyorsan pl. hadonászunk előtte, akkor bizony kicsit képregényes lesz a kép. 800x600-as felbontásban már nem olyan jó a helyzet, ez elsősorban fényképező üzemmódban ajánlatos, mert így viszonylag jó felbontású képeket készíthetünk. (Persze egy 300eFt-os CoolPix kamera simán lekörözi, de ezek nem azonos súlycsoportban vannak.)

320x200-as felbontásnál már gyakorlatilag csinálhatunk akármit a kamera előtt, semmi nem fog lemaradni (azért forgó helikopter rotort ne filmezzünk.)

A kamera rész a talapzathoz képest előre-hátra buktatható. Felfele, gyakorlatilag az égre tud nézni, lefelé pedig úgy 30 fokos szögben. Nyilván ha a monitor tetején kap helyet, akkor lefele állítjuk, ha a monitor előtt van, akkor felfele. Noha az első megoldást láthatjuk a dobozon felrögzítő nélkül elég nehéz megvalósítani. De talán jobb is ha az asztalon van, a monitor előtt úgy is kicsit lefele nézünk (billentyűzet stb. miatt), így több látszik az arcunkból. Hozzávetőlegesen 100 fokos szögben lát a kamera.

Ezt a képet szintén a kamerával készítettem, de ha valaki ilyen közel ül hozzá, akkor maximum a hajáról kaphat a partner információt. Egyébként a fókusz beállítása nagyon fontos. 20cm-nél közelebbi tárgyak már homályosak, és úgy 4-5 méterig használható. Ellát messzebbre is, de már nem lesz kellően éles a kép. Tehát egy szobában tökéletesen használható. Általában azzal érdemes kezdeni, hogy kb. 70cm-re elhelyezünk pl. egy reklám újságot, és annak a betűire álltjuk be az élességet.

Vigyázni kell a megvilágítással, pontosabban az a jó ha egyenletes, ha pl. egy tárgy egyik fele nagyon megvan világítva (rásüt a nap), a másik fele pedig árnyékban van, akkor a világos részről szinte értékelhetetlen a kép. De ha mozgatjuk a kamerát és változnak a fényviszonyok, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ugrásszerűen hol világosabb, hol sötétebb a kép. Erre egy példa, amikor a háttér nagyon világos:

Így a lényeges részek elég sötétek lettek. (Érdekes élményben lehet részünk, ha a kamerát a monitor képernyője felé fordítjuk... hírtelen igen sok példányban láthatjuk a monitort illetve a kamerát. Ha egészen kis ablakban jelenítjük meg a képet, akkor azt tapasztaljuk, hogy lassan csíkozik a monitor. De ha vibráló képet látunk, akkor alacsony a monitor frissítési frekvenciája.)

A Twain drivere "beköltözik" a többi eszköz közé (nem meglepő), így ha pl. PhotoShop, vagy egyéb képszerkesztő programban a forrást meg akarjuk jelöli, akkor a listán meg kell jelennie. Itt látszik, hogy a teszt gépen milyen eszközök lógnak még a CCD kamerán kívül. Miután telepítjük a meghajtóprogramot egyből az lesz az alapértelmezett.

A kamerán találunk még egy LEDet és egy nyomógombot is. Ha a LED világít, akkor információt továbbít a készülék a számítógépnek. Ha megnyomjuk a gombját, akkor úgy működik, mint egy digitális fényképezőgép. Ennek hatására pár másodperc múlva be is töltődik a JPEG formátumhoz elsődlegesen hozzárendelt képszerkesztőnk, és abban megjelenik a fénykép. Ekkor a LED elalszik, majd újra világít. Ha egyfolytában nyomjuk a gombot, akkor kb. 3 másodpercenként készít egy képet.

Az optikával óvatosan kell bánni, lehetőleg ne fogjuk meg kézzel, illetve ügyeljünk, hogy ne karcolódjon meg. Ha nem használjuk, akkor tegyük fel a záró kupakot.

Manapság már megszokhattuk, hogy néha BIOSt kell frissíteni, de hogy a kamera EEPROMját is?

Mindig újabb és újabb EEPROM tartalmat adnak ki a kamerához, időnként ezt sem árt frissíteni. Valószínű, hogy azért van erre szükség, mert ez a Kensington kamera nem egy kiforrott termék. Hiszen csak béta verziójuk WinMe és 2000 driver van hozzá.

Összefoglalva:

Remek kiegészítője lehet a számítógépünknek egy ilyen CCD kamera. Egyszerűbb dokumentációk illetve képek készítésére is alkalmas lehet. Internetes kapcsolat esetén élő "közvetítést" is rendezhetünk. A meghajtó programmal még kissé hadilábon áll a készülék, de végülis minden szükséges program rendelkezésre áll, noha néha csak béta verzióban. Mivel USB-s a készülék nem terheli le a számítógépet (észre se lehet venni, hogy van-e adatforgalom). 10000Ft+Áfás ára méltányosnak tűnik (a kisebb felbontású kamera olcsóbb). Ezt a terméket a remek árairól híres Demostudiótól kaptuk tesztelésre, köszönet érte!

 

Szponzor : Demostudio


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: A digitális fényképezőgép


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95