FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: A digitális fényképezőgép
Dátum : 2001-08-24 10:35:49
Szerző : szilaj


Ha a mai digitális gépeket a kezünkbe vesszük nem sok eltérést találunk a hagyományos gépekkel összehasonlítva. A lényeg, vagyis az eltérés a gép belsejében lakozik.

Melyik családnál ne lenne legalább egy hagyományos fényképezőgép, amelyet nagyobb események alkalmával magunkkal viszünk? A számunkra érdekesnek tartott dolgokat megörökítjük vele. Ezután jön a macera. A gépben lévő filmet teljesen el kell kattintani, ha a munkánk eredményét szeretnénk látni. Megvan az előhívás, a pénztárcánkat egy kicsit jobban ki kell nyitni a pénztárnál. Nem is beszélve a nagyításról, vagy arról, hogy a fényképnek csak egy részére van szükségünk. Szóval egy csomó kellemetlenséggel kell számolni.

Miért éppen digitális fényképezőgép?

  • Mert használata pofonegyszerű
  • Mert az elkészült kép azonnal megtekinthető
  • Mert ha nem tetszik amit készítettünk, az a kukába dobható
  • Mert nem kell fotóművésznek lenni a gép használatához.
  • Mert nyugodtan kattintgathatok a fényképezés nem kerül pénzbe.
  • Mert a számítógépemre azonnal átvihető.
  • Mert úgy szerkesztem meg képeimet, ahogy az nekem tetszik
  • Mert a gépen örökéletű
  • Mert sok kiegészítőt lehet hozzá szerezni.
  • Mert a fényképezőgép memóriája akár a végtelenségig bővíthetők.

Számítógépes világunk velejárója, hogy adatainkat digitális formában is tárolhatjuk. Ilyen a fénykép is. Ha csak az Internetre gondolunk, akkor a hagyományos fényképezés ugye szóba se jöhet. A hagyományos fényképeinkről egy szkenner segítségével bármikor készíthetünk digitális másolatot. Ahhoz viszont, hogy képeink digitális formát öntsenek nem kell ezt a hosszadalmas utat bejárni, hiszen elég egy digitális fényképezőgép és minden probléma egy csapásra megoldódik.



Ugye ennyi érv elég, ahhoz hogy egy digitális fényképezőgépet vegyen az ember?
Évekkel ezelőtt már sejteni elehetett, hogy a fényképezés jövője a digitális fényképezőgép lesz. Igaz akkor még egy digitális fényképezőgép ára a csillagos ég volt. De mint már annyiszor a számítástechnikában az idő a felhasználóknak dolgozott, hiszen mára egy ilyen gép ára nem olyan borzalmasan magas, és néhány év múlva lesz ez még sokkal olcsóbb is, csak győzze az ember merevlemezzel. Így a digitális fényképezés mindennapi tevékenységgé, élménnyé vált. Használata nem kerül pénzbe, bármikor elővehetjük, nincs filmtekercs és elrontott kép.

Ha a mai digitális gépeket a kezünkbe vesszük nem sok eltérést találunk a hagyományos gépekkel összehasonlítva. A lényeg, vagyis az eltérés a gép belsejében lakozik. A gép a filmtekercs helyett a képeket egy különleges RAM kártyán, a flash memóriában tárolja. Azt, hogy mennyi képet tudunk tárolni a flash kártyán azt elsősorban a kártya mérte határozza meg. Egy 16 MB méretű kártyán akár 100 képet is el tudunk helyezni (A képek többnyire JPG tömörítésűek). A film szerepét egy speciális lapka, az úgynevezett CCD veszi át. A lapkák felbontását pixelben adják meg (úgy, mint a monitoroknál). Így van az, hogy egy digitális fényképezőgép 1, 2 vagy 3 megapixeles felbontású. A digitális fényképezőgépek többségét úgy készítik, hogy a gép hátulján egy folyadékkristályos (LCD) kijelző van. Itt azonnal megtekinthetjük az elkészített képeinket. Ha tetszik megtartjuk, ha nem azonnal le is törölhetjük. Mindez, néhány gombnyomás.



Amikor már elkészítettük képeink többségét, akkor szembesülünk az első problémával Betelt flash memória. Megtehetjük, ha van egy másik memóriánk, hogy kicseréljük és akkor mehet minden tovább, de ha nincs akkor a memóriánkat meg kell szabadítani tartalmától. Itt már nincs egységes megoldás, hiszen ahány digitális fényképezőgép, annyi megoldás. A legegyszerűbb megoldás, ha a fényképezőgépet egy kábel segítségével a számítógépünkkel összekötjük Természetesen létezik infraport megoldás is, ezzel közvetlen kapcsolatot teremthetünk a számítógépünkkel. Ha már a gépünkön vannak a képek azt teszünk velük amit csak akarunk. Szerkeszthetjük, részleteket kivághatunk belőle, egy jó programmal retusálhatjuk, vagy akár ki is nyomtathatjuk őket.



Szóval a jövő a digitális fényképezőgépnek dolgozik.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Hogyan méretezzem képeim?
Digitális fényképezés
DX3600-as digitális kamera teszt
Válasszunk digitális fényképezőgépet!
CCD kamera.


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106