FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· DX3600-as digitális kamera teszt
Dátum : 2001-08-03 19:21:18
Szerző : gigahertz


Tesztelésnek vetettük alá a Kodak DX3600-as digitális fényképezőgépet. Tettük ezt azért is, mert ár/tudás szempontjából nagyon kedvező készülékkel van dolgunk. Nézzük a dobozból kivéve, hogy és mint fest a készülék:

Noha 2.3 MegaPixeles a CCD kamerája a valóságos kép 2.2 MegaPixel körül van, maximálisan 1800x1200-as felbontású képeket készíthetünk. Egy jó digitális fényképezőgéptől elvárjuk, hogy ha képeket egy fotónyomtatóval kinyomtatjuk, akkor a tényleges fényképhez hasonló minőséget kapjuk. Ekkor a kamerának kellő dip számú képet kell produkálnia. Egy fénykép 9x13-as méretű (általában), ennek a képaránya valamivel kevesebb, mint másfél, de az 1800x1200-as felbontás pont másfeles képarányt jelent, így ha torzítatlan képet szeretnénk, akkor a szélekről minimális információ elvész. De a foto minőségnél nem ez számít!

A HP fotonyomtatói igen népszerűek, így nézzünk meg egy példát. Egy ilyen fotonyomtató általában 600dpi-s felbontással rendelkezik, de PhotoREt III-as technológiának köszönhetően (HP) ez 2400dpi-nek látszik. Nézzük meg ehhez képest mire képes egy ilyen digitális kamera. 9x13cm-es képméret esetén 1800x1200-as felbontás esetén 310dpi-nek felel meg, ami kevesebb, mint amit a nyomtató tud. De ennél a kategóriánál ezzel meg kell elégednünk, mivel ez "csak" 2.2 MegaPixel-re képes, de a nagyobbak is sokszor 4 MegaPixel alatt maradnak, természetesen ott 5-10x-es árszorzóval kell számolnunk.

A készülék a digitális Zoom-on kívül optikai nagyítással is rendelkezik. Aki még nem használt digitális fényképezőgépet, az talán el sem tudja képzeli, hogy milyen fontos az optikai Zoom. Megpróbálom vázolni: Először biztosan mindenki arra gondol, hogy pl. egy távolabbi tárgyat (hegyet, fát stb.) ami már nagyon apró lenne a képen, nagyobbá tudunk varázsolni. Ez tényleg így is van, de pl. ez a gép a 2x-es optikai Zoom-mal még nem tud olyan nagyot alakítani, mint egy kézi távcső. Ebben a kategóriában általában 2 vagy 3x-os optikai nagyítást szoktak alkalmazni. A nagyítás legnagyobb jelentőségre ott van, amikor a fényképezendő tárgy 5-10 méter körüli távolságban van. Ilyen közelről elvárjuk, hogy a kép minél nagyobb részét a fényképezendő objektum töltse ki. Egy Zoom nélküli készüléknél általában ezt úgy oldjuk meg, hogy lépkedünk előre hátra, míg az optikai keresőben megfelelő mérető lesz a kép. Optikai nagyítás esetén ezt sokkal elegánsabban megoldhatjuk, mivel az optikai Zoom folyamatosan állítható. Így egy gombot addig nyomunk, míg megfelelő méretben nem látjuk. (Olyan szituáció is elképzelhető, hogy nincs lehetőség a tárgyat jobban megközelíteni, ezért optikával közelebb kell "hozni".)

A készülék hátul 1.8" színes LCD kijelzővel rendelkezik. Az LCD kijelzőnek két üzemmódja van. Egy a közeli fényképezésre (néhány méteren belül) és egy a távolira. Ha a közelit kapcsoltuk be, akkor az optika fixen 2x-es optikai nagyításra áll be. Ennek az eredményét a kijelzőn is láthatjuk. A a távoli módot bekapcsoljuk akkor a nagyított képet a kijelzőn és az optikai keresőben is látjuk. A kijelzőnek (főleg a felbontása miatt) csak közeli képek készítésénél van jelentősége, hiszen akkor nehéz lenne behatárolni a kép szélét. Sőt 1 méternél közelebbi tárgyaknál már sokat számít, hogy CCD kamera nem ott van a készülék elején, ahol az optikai kereső, a tényleges kép a látottakhoz képest eltolódik. De ha a kijelzőn keresztül nézzük a tárgyat, akkor a széleket is jól be tudjuk határolni. Az LCD 312x230-as felbontású.

A készülék elején egy matricát találunk, amin hatalmas betűkkel az áll, hogy 6x ZOOM, nos ez úgy jön össze, hogy 2x-as optikai és 3x-os digitális nagyításra van lehetőség. A digitális Zoom hatását mind az LCD-n mind az optikai keresőn keresztül látjuk. De a digitális nagyítás eredményét csak a képernyőn láthatjuk (ez nem túl meglepő). Bemutatom mit is jelent az optikai és mit a digitális Zoom:

Egy parkoló autót szemeltem ki a teszt céljából, íme mindenféle nagyítás nélkül:

Hát nem sokat látunk a sok fa miatt, de nézzük mit eredményez a 2x-es optikai Zoom:

Már-már látszik a lényeg. A digitális Zomm 1-től 0.1-es lépésekben 3-ig változtatható, de csak az optikai Zomm-mal együtt használható:

Ezek a képek a gyors letöltés miatt 320x213-as felbontásban vannak. Az LCD felbontása is hasonló!!! Itt is már majdnem leolvasható a rendszám, így volt ez az LCD-n is. A digitális Zoom ugyan rontja a kép minőségét, de 3x-os értéknél még nem olyan veszélyes a dolog, szemre alig lehet észrevenni. Egyébként az LCD fényerejét állítani lehet, ha legerősebbre állítjuk, akkor napfényben is látszanak a képek, olyan fényereje van, hogy sötétben akár "zseblámpának" is használhatjuk :-)

Tehát a fényképkészítésre nem lehet panaszunk. De érdemes egy Compact Flash kártyát vásárolni hozzá, mert a 8M-s beépített memória gyakran kevés lehet. Így néz ki egy hozzá való 64M-s kártya:

Az elemet a méretek érvékeltetése végett helyeztem mellé. Így már, ha semmit nem tud tömöríteni a kamera a képeke, akkor 100db-ot tud tárolni, de azt tapasztaltam, hogy általában 110-120 kép is elfér a beépített tömörítő miatt.

A DX3600-as digitális filmfelvevőként is üzemelhet 320x200 vagy 160x120-as felbontásban. Meglehetősen sebes mindkét esetben, mert normális körülmények között sosem fordul elő felvétel közben, hogy akadozna. Ez azért is érdekes, mert a készülék papírja szerint 20fps-os lesz a *.mov fájl. A *.mov formátum a célnak megfelelő, mert elég jó tömörítő tartozik hozzá. Ha a készülékben 64M-s flash kártya van, akkor 320x200-ban kb. 5 percre elegendő a memória, míg 160x120-nál valamivel több mint 15 percre.

Felvételkor a hangot is rögzíti, bár a mikrofon csak kb. 5 méterig működik hatékonyan. Felvétel közben kerülni kell a készülék dörzsölését és kopogtatását, mert ez visszanézéskor kalapácsszerű robajnak fog tűnni. Tehát a készülékkel hanggal együtt visszanézhetjük a felvett felvételeket. Választhatunk, hogy a színes LCD-n jelenítjük meg a képet, vagy ha van video bemenettel rendelkező TV a közelben akkor a kamerát közvetlenül egy speciális audio/video kábellel csatlakoztathatjuk, de ne számítsunk teljes képernyős megjelenítésre. PAL vagy NTSC formátumok közül választhatunk.

Kétfajta csomagban árusítják a készüléket, az egyikben van egy úgynevezett dokkoló állomás, a másikban nincs. A dokkoló így néz ki:

Ez egy készülék tartó, amibe egy tápcsatlakozót és egy USB kábelt dughatunk. Ha a dokkolóval rendelkező csomagot választjuk, akkor a képek letöltéséhez elegendő erre a tartóra ráhelyezni a kamerát és megnyomni a dokkoló gombját. Ha egy bekapcsolt PC-hez ez az USB kábelen keresztül csatlakozik és a számítógépre fel lett telepítve a Kodak letöltő és képmegjelenítő program, akkor néhány másodperces várakozás után megjelenik a monitoron az összes kép.

Az USB-nek köszönhetően meglehetősen gyors a letöltés, az 1800x1200-as felbontású képeket 3 másodperc alatt tölti le (darabonként).

Ha nincs dokkoló egységünk, akkor az USB kábelt közvetlenül a készülékbe kell csatlakoztatni a letöltéshez. De ha van ilyen tartónk, akkor lehetőségünk van az akkumulátoros üzemre. Két 1600mA/h ceruza akkumulátorral kb. fél órai aktív használatra van lehetőségünk. De ha nem fotózunk folyamatosan, akkor több mint egy órára is elegendőek lehetnek az akkumulátorok. 2.5 óra alatt tölti fel teljesen a dokkoló a beépített töltő segítségével.

Már szóltam a digitális Zoom-ról, de egy másodlagos digitális nagyítást is beépítettem, ami fixen 2x-es nagyítást jelent (ha be van kapcsolva). De ezt a nagyítást csak a képek visszanézése során használhatjuk. A 2x-es nagyítás során kvázi "lelóg" a kép az LCD kijelzőről és nem biztos, hogy pont azt a részletet nagyította ki a készülék, amit szerettünk volna. De ez nem probléma, mert jobbra/balra le/fel irányba lépethető a kinagyított kép, míg a kívánt részlethez nem érünk. Így végülis nem 6x-os, hanem 12x-es nagyításra is lehetőség nyílik.

A filmfelvételen, fényképezésen és a képek visszanézésén kívül van még egy fő menüpontja a kamerának a beállítás. Itt adhatjuk meg, hogy dátumozza-e a képeket, vagy milyen felbontást szeretnénk. De lehetőség nyílik a flash kártya formattálására is, illetve arra, hogy a képeket hol tárolja a kamera.

Ez utóbbi azért fontos, mert ha bővítő kártya is van a gépben, akkor a képek kinyomtatásához nem szükséges számítógép. Pl. a HP 1000-es PhotoSmart nyomtatójába csak be kell helyezni a flash kártyát kiválasztani a kép sorszámát és, hogy hány darabot szeretnénk belőle és pillanatokon belül a kezünkbe tarthatjuk a kinyomtatott képeket.

Ha a fényképezőgépet nem használjuk, akkor pár perc múlva készenléti állapotba kerül, ez azt jelenti, hogy az optikai is visszahúzódik, illetve az LCD is kikapcsolásra kerül. De ekkor még 2 másodpercen belül újra üzemképes lesz a kamera. Ha több mint 10 percig nem használjuk és bekapcsolva felejtjük akkor úgynevezett mély alvó állapotba kerül, innen kb. 5 másodperc alatt éled fel a DX3600-as. De már több mint félórája nem nyomtunk meg egy gombot sem, vagyis bekapcsolva maradt, akkor teljesen kikapcsol. Ezzel kímélik a telepet/akkumulátort. 2.5 Amperes a csúcsfogyasztása, ez nem túl sok, hasonló készülékek simán elérik a 3 Ampert!

Beépített vaku segíti a rosszul megvilágított helyek fényképezését. A lehetőségek: vaki kikapcsolva, vaku automatán, Red eye és vaku mindig. Ha automata vakut használunk, akkor a fénymérés alapján dönti el a készülék, hogy kell-e a jó minőségű képhez vagy sem. A Red eye üzemmód annyit tesz, hogy két vakuvillanásunk lesz és a fényképet a másodiknál készíti el. Ezzel a csillogásokat tudjuk tompítani és a kép is jobb minőségű lesz, mert az első villanásnál mérni tud a készülék.

5 pontos autófókusszal rendelkezik. A teszt során ez tökéletesnek bizonyult, a képek mindig élesek lettek. Sőt akkor is éles lett a kép, amikor nagyon közeli és távoli tárgyak egyszerre látszottak:

Összefoglalva, a kategóriájában nagyon jó paraméterekkel bíró készülékről van szó, igaz még 100eFt feletti árra számíthatunk. A digitális fotózás egyre nagyobb teret hódít. Ha a képeket papíron is szeretnénk látni, akkor valamivel drágább megoldásról van szó, mint egy 36 felvételes film kidolgozása. De így a képeket később, ha szeretnénk PC segítségével módosíthatjuk, elemeket vághatunk ki és akár egy másik képet is szerkeszthetünk.

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: A digitális fényképezőgép


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95