FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Válasszunk digitális fényképezőgépet!
Dátum : 2001-07-19 19:02:13
Szerző : gigahertz


Néhány szempont...

A digitális fényképezés egyre többeket vonz. A fő visszatartó erő elsősorban a készülék ára. A felmérések szerint a leendő vásárlók 100eFt-nál olcsóbb készüléket szeretne, természetesen minél több extrával. Sajnos ezek ellenetétes követelmények, vagy mégsem?

A középkategóriás fényképezőgépek, nettó 90-100eFt már hazánkban is beszerezhető (a profik is, de azok 350-500eFt körül mozognak). Mivel a szamitogep.hu-n megjelenő képek minőségén javítani szeretnénk, ezért mi is nagy dilemma előtt álltunk, hogy melyik márkára essen a választás. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a Kodak kedvező áron magas minőséget nyújt. DX (DX3500 és DX3600) sorozat talán a legkedvezőbb ár/tudás szempontjából.

Egy digitális fényképezőgép kiválasztásánál több szempontot kell megvizsgálni:

MegaPixel: Különböző felbontású készülékek állnak rendelkezésünkre, ennek megfelelően ehhez egy pixel (képpont) szám tartozik, ami nagyjából a felbontás X és Y irányú összetevőjének a szorzata. Ez általában 1-5 MegaPixel között mozog. Értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál jobb képeket készíthetünk, illetve annál drágább. Említettem, hogy a kép X és Y irányú pontszámainak szorzatánál valamivel nagyobb a pixelszám. Normális esetben egyenlő lenne, de itt egyből három felbontást kell megnéznünk. Ezek közül a legnagyobb a CCD kamera felbontása (ezt adják meg), ami a fényképezőgép lelke. Utána a tényleges kép felbontása következik, végül a LCD felbontása. A mai kor követelményeit figyelembevéve 2.1- 2.2 MegaPixel szükséges egy jó minőségű képhez, de igazán profi esetekben 4-5 MegaPixel is lehet.

Zoom: Egyből kétfajta zoommal (nagyítás) kell megismerkedni, az egyik az optikai a másik a digitális zoom. Az első nagyon egyszerű, a CCD kamera előtt tulajdonképpen egy mini távcső van, a CCD úgymond nagyítón keresztül nézi a világot. Az esetek többségében ez az optikai zoom változtatható, kisebb készülékekben 2-3x-os szokott lenni, profi kameránál 20x-os is lehet. Ha optikai zommal is rendelkezik a készülék, akkor az az árán is meglátszik. A digitális zoom, tulajdonképpen csak egy trükk. A felbontás rovására növelhető csak a nagyítás, ami általában elég drasztikus hatással van a kép minőségére. Majdnem úgy néz ki a 2x-es digitális zoom, hogy minden második képpontot "kivágja" a készülék (a valóság alig bonyolultabb). Szintén elmondhatjuk, hogy ha egy fényképező rendelkezik optikai zoomal, akkor digitálisat is beépítették. Tehát ha tényleg azt szeretnénk, hogy a távoli tárgyakról is jó képet tudjuk készíteni, akkor az optikai zoom szükséges.

Memória: Itt kissé káosz uralkodik, mindenfélét kitaláltak a gyártók, de alapvetően kétfajta lehet a képtároló memória: Flash jellegű vagy egyéb. Az egyéb kategóriába pl. a MicroDrive tartozik, ami egy borzasztóan kicsi winchester (kb. 340Mbytos kapacitással), a képeket ezen tárolhatjuk. A megoldás nagy előnye, hogy rengeteg kép fér el egy ilyen eszközön, árban majdnem annyiba kerül, mint egy közepes digitális fényképezőgép. A Flash memóriák közül a Compact Flash és a Smart Media kártyákat kell kiemelni. Általában 4-8-16-32-64 és 128Mbytos változatban lehet vásárolni. A készülékek többségét minimális mennyiségű memóriával árusítják, 4 vagy 8 Mbyte lapul bennük, de ez a számítógép memóriájához hasonlóan pillanatok alatt nagyobbra cserélhető.

LCD: Manapság már "nem divat", hogy optikai keresőbe kukucskálunk és úgy nézzük meg a lefényképezendő dolgot. A digitális fényképezőgépek többségén színes LCD kijelzőt találunk, ezen keresztül láthatjuk, hogy mi is lesz a képen. 1.5" 1.8" nagyságú szokott lenni a kijelző látható mérete, nagyon ritka az az eset, amikor a 2" meghaladja. Igazából nem is a "kukucskálás" megspórolása a fő cél, hanem az, hogy utána a képekkel PC nélkül is "bűvészkedhetünk". Egyrészt nem fér el túl sok kép a gép memóriájában, így néha (pl. nyaralás alkalmával) szükség lehet néhány kevésbé jól sikerült kép törlésére (felszabadul a memória), hogy a helyükre számunkra értékesebb képek kerülhessenek. De a képek forgatására is lehetőség nyílik.

Energia ellátás: ez úgy tűnhet, hogy nem is fontos szempont, de ha alaposan belegondolunk, akkor ez is érdekes. ha elemmel működik a készülék és nem akkumulátorról (nem minden elem méretben van akkumulátor és a feszültség különbséggel is gond lehet, mert 1.5 Voltos az alkáli elem, míg az akkumulátor cella csak 1.2 Voltos), akkor az néha igen drága mulatság lehet. Eléggé speciális elemek vannak a fényképezőgépekben, ezek darabja sokszor a 2eFt-ot is meghaladja. Egy digitális fényképező viszonylag sok áramot vesz fel, így kb. negyed órai folyamatos üzem mellett simán lemeríti a pici elemet. Ha az akkumulátoros üzemet is támogatja a készülék, akkor már jobb a helyzet csupán egy töltőre van szükségünk.

 

Az USB csatlakozó már alapkövetelmény, de még így is meglehetősen lassú a képek letöltése. De vannak olyan nyomtatók, melyek közvetlenül tudják olvasni a Flash memóriát, így PC nélkül is nyomtathatunk, de egy infra port is nyerő választás lehet.

Összegezve, ha mindenből a legjobbat szeretnénk, akkor esetleg több millió forintba is kerülhet a készülék. Ennek pontosan ellenkezője a 20-30eFt-os készülék (ilyen is van), de ott gyakorlatilag semmit nem állíthatunk, kis felbontású lesz a kép és csak reménykedhetünk, hogy valahogy sikerül, a foto minőségről meg legfeljebb álmodhatunk. De ha alaposan körbenézünk a piacon, akkor azért kompromisszumokkal ugyan, de elég jó digitális fényképezőgépet vásárolhatunk, de erre összesen úgy 100-120eFt-ot bruttóban biztos, hogy áldoznunk kell. Egy ilyen árfekvésű kameránál még ne számítsunk sok extrán beépített dologra (pl. képstabilizátor), de sok esetben ez is bőségesen elég.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: A digitális fényképezőgép


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95