FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  Aiptek Web kamera
·  Flash író/olvasó
·  Logitech QuickCam
·  CUCUS Web kamera
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  CCD kamera.
·  Kodak DC20
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· FujiFilm FinePix 2600
Dátum : 2002-05-10 18:16:36
Szerző : gigahertz


Ez egy extra könnyű fényképezőgép, 2Mpixeles és 3x-os optikai nagyításra nyílik lehetőség...

Digitális fényképezőgépekből nagyon széles a választék, a néhány tízezer forintostól kezdődnek de a milliós határt is elérik a csúcsgépek. Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki digitális fényképezőgépet választ a hagyományos megoldás helyett. Most ebbe nem mennék bele, helyette egy olyan fényképezőgépet mutatok be, ami nagyon jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik. Ez a Fujifilm FinePix 2600 Zoom.

Mielőtt belekezdenék a készülék vizsgálatába, digitális fényképezőgép vásárlásánál a műszaki paramétereken és az áron kívül járjunk utána a szerviz háttérnek. Ugyanis ha egy ilyen gép elromlik, az bizony komoly kihatással lehet a pénztárcánkra. Az esetek túlnyomó többségében nem magától hibásodik meg a készülék, hanem a felhasználó hibájából (leesik stb.) ilyenkor a garanciát már általában nem lehet érvényesíteni, és a garanciális idő sem végtelen. Ha nincs hazai szervize a készüléknek, akkor az a legegyszerűbb, ha veszünk egy másikat, ugyanis egy ilyen javítás általában 50eFt felett kezdődik és egyáltalán nem biztos, hogy megjavítható.

A gyártó honlapján ezt a képet találjuk a készülékről. Így a kép alapján nehéz megítélni, de viszonylag kis készülékről van szó, ami általában előnyös. A tudását vizsgálva is kitűnik a hasonló árú készülékek közül. Nekem ilyen képet sikerült készíteni a fényképezőgépről:

Nagy bűvészkedés folyik a pixel számmal, ugyanis 2Mpixel, 2.1Mpixel, 2.2Mpixel, 2.3Mpixel, feliratú gépek rendszerint 1600x1200-as csúcs felbontásra képesek. De ugye jól néz ki az elején, ha azt látjuk, hogy nem 2Mpixel, hanem 2.3Mpixel, mert többek tűnik. Az 1600x1200-as felbontás 1920000 pixelt igényel ténylegesen (itt nem 1kpixel=1000pixel és nem 1024pixel, az 1024-es átváltó számot csak a 1kbyte/byte konverziónál szokásos használni, ahol bitek vannak és nem pixelek...)

3x-os optikai és 2.5x-os digitális nagyításra nyílik lehetőség. A digitális nagyításnak nincs nagy jelentősége, hiszen ezt utólagosan a PC-be betöltött képeken is elvégezhetjük. Az optikai zoom az igazi, a digitális zoom csak egy erőltetett dolog, hisz ez a kép felbontását rontja.

A jó digitális fényképezőgép egyik ismertető jele, hogy állítható a kép tömörítésének mértéke. Itt most arra kell gondolni, hogy pl. legjobb/jó/normál képminőséget szeretnénk. Nyílván a legjobb beállítás a részletgazdagabb képet eredményez, mint a normál beállítás és értelemszerűen ettől függ a fájl mérete is.

Nézzük meg mit is jelent, egy "teszt" kép:

Egy kb. 30 méterre parkoló autó egy részletét láthatjuk, ide belóg egy ág felülről, és két bokrot is láthatunk. Ez a kép 1600x1200-as felbontásban készült legjobb képminőségre állítva. Ha kevésbe vagyunk igényesek és a minőséget normálra visszavesszük, akkor ugyanez a részlet így néz ki:

Ez azért nagy különbség. Igaz ez a nagyítás nélküli képen alig látszik. Ez a minőség mizéria nyílván arra megy ki, hogy egy képnek hány kbyte hely kell a memóriában.

Ha már a memóriáról is szó esett, akkor nem árt tudni, hogy SmartMedia kártyával üzemel. Olyan csomagot választottam, ahol 128M kaptam hozzá. Korábban CompactFlash "rajongó" voltam, de azt tapasztaltam, hogy a SmartMedia kártyák gyorsabbak, ezt főleg a képek letöltésénél vettem észre, bár annak még nem néztem utána, hogy ennek mi lehet az oka....

Kártya méret

1600x1200 Fine

1600x1200 Normal

1600x1200 Basic

video

4Mbyte

4db

9db

19db

23másodperc

8Mbyte

10db

19db

39db

47másodperc

16Mbyte

20db

39db

75db

94másodperc

32Mbyte

41db

79db

152db

191másodperc

64Mbyte

82db

159db

306db

385másodperc

128Mbyte

166db

319db

613db

774másodperc

A táblázatban a kártya méret függvényében a tárolható képek számát tüntettem fel. Ez a legrosszabb esetben érvényes, amikor a képek tömörítése nem áll a helyzete magaslatán. A valóságban úgy 20%-al több kép fér el a kártyán, mint amit a táblázat alapján várnánk. Igényes képek esetén 1600x1200/Fine módban a 166db kép az esetek többségében egy kirándulás stb. alakalmával elegendő szokott lenni. Akármilyen jól is sikerülne a tömörítés 999 képnél nem tud többet rögzíteni egy kártyára a gép, de ez aligha fordul elő a valóságban...

Videó felvételre is alkalmas a készülék (hang nélkül), igaz egyszerre csak 20 másodpercnyi videó anyagot képes rögzíteni. Igazából nem értem miért van ez a limit, hiszen egy nagyobb memóriában simán elfér 10 percnyi anyag is.

Igazából az is ledöbbentett, hogy videó felvétel közben is működik a zoom, eddig csak olyanokhoz volt szerencsém, melyek videó készítéskor letiltották a zoom lehetőségét.

A 3x-os optikai zoom csak fényképek készítésénél áll rendelkezésre, videó felvételek készítésénél, csak digitális zoom-ra nyílik lehetőség. A digitális zoom maximális értéke attól függ, hogy milyen felbontásban használjuk a készüléket. Erről mindjárt szó lesz…

Felbontások:

Alacsony felbontás

640x480

Normál

1280x960

Csúcs felbontás

1600x1200

A 2.5x-es digitális zoomot csak 640x480-as felbontásban használhatjuk. 1280x960-as felbontásban 1.25x-ös értékig engedélyezi a készülék, míg a csúcs felbontásban csak optikai nagyításra nyílik lehetőség!!! Utóbbi nem is olyan nagy baj, mert a digitális zoom úgy is csak rontja a minőséget!

Annak érdekében, hogy lássunk is valamit az LCD kijelzőn a fényképezőgép elé tettem egy videokártyának a dobozát, ezért láthatjuk a WinFast Geforce 2-es feliratot.

A jobb felső sarkokban a hátralévő képek számár saccolja a gép. Van, amikor egy fényképezés során ez a szám nem csökken, de emiatt nem kell aggódnunk, hiszen ez a szám erősen függ a képek tömöríthetőségétől.

A bal felső sorban, a piros körben jelzi a készüléke, hogy automatikus, vagy manuális beállításon van a kép élesség. Ezt sem tudják az olcsó készülékek, igaz a kézi beállításra ritkán van szükség.

A vaku engedélyezésekor is 5 fajta üzemmódot választhatunk, de egy vakunál sokkal többet ér, ha az adott dolog tisztességesen meg van világítva. Egyébként a készülék figyelmeztet a kép elkészítése előtt, hogy ha nem megfelelő a megvilágítás. Ekkor a vakuval még akár jó képet is kaphatunk, bár ez a távolságtól is függ... Ja és az is poén, hogy csipog, pl. bekapcsoláskor… nagyon aranyos.

A Macro mód az igen közeli képek elkészítésénél segít, ezt a sárga tulipán ikon jelzi, egy példa:

A billentyűzettől kb. 3cm-re volt a fényképezőgép eleje, ennek ellenére döbbenetesen éles képet kaptam. Ez igazán dicséretesnek számít. Persze erre sok más digitális fényképezőgépe is képes, de az feltehetően drágábbak, mint a FinePix 2600-as....

Bár azt gondolnánk, hogy CCD és CCD között nincs nagy különbség, de végeredményben mégis. Ez főleg a színvilágra igaz. Valóban furcsán hangzik, de vannak olyan fényképezőgépek (pl. Kodak DX3600), melynél a visszaadott színek szemmel láthatóan eltérnek az eredetitől. Ezt főleg a pirosnál és a zöldnél lehet észrevenni, én úgy érzem, hogy a Fujifilm FinePix-nek ezzel nincs problémája (egyébként nagyon alacsony zajú CCD-vel látták el, az is javítja a kép minőségét):

Egy kis nagyítás után:

Itt már kezd darabossá válni a kép, de még így is szép, nézzünk egy piros virágot:

A háttérben látható bokor kb. 10 méterre volt a virágtól. Nyílván el kell döntenünk, hogy a fókuszt mire állítjuk be. Ezt nagyon megkönnyíti az LCD közepén látható kis keret. Ha gombot csak félig nyomjuk le, akkor a négyzet összeugrik, ezzel jelezve, hogy a onnantól kezdve a fókusz fix és jöhet a fénykép elkészítése. Itt a virágra volt irányítva a jelző négyzet és ennek megfelelően élesen látszik, pedig nem volt valami nagy kiterjedésű!

Itt is kövessünk el némi nagyítást:

Még a harmat cseppeket és valami pókháló szerűséget is látni lehet, így enyhén szólva 2Mpixel már igazán részletgazdag képet nyújt.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a készülékhez, nézzük a tartozékok listáját:

1.

SmartMedia kártya 16...128Mbyte

2.

2db AA méretű 1700mAh Ni-MH akkumulátor

3.

Akkumulátor töltő

4.

USB kábel

5.

CD ROM

USB driver

FinePix Viewer

DP Editor

Apple QuickTime 4.0

VideoImpression

Az USB driver telepítése után a Windows operációs rendszer már egy cserélhető lemezmeghajtónak látja a SmartMedia kártyát a fényképezőgépben. Innentől kezdve akár fájlokat is másolhatunk rá, pl. Windows Commanderrel, vagy törölhetjük, illetve lemásolhatjuk a képeket. (Egyedül Windows 2000 alatt nem biztos, hogy egyből cserélhető drive-nak is látszani fog.) De a melléklet kép letöltő program Win98/2000/Me/XP alatt is működik, így a képekhez mindenféleképen hozzáférhetünk.

A fényképezőgép, 200gramm elemekkel együtt, ami igen kedvező (két ropis zacskó súlya... :-))

Méretei:

Magasság

65.0mm

Mélység

53.9mm

Szélesség

99.8mm

1.8 colos 72000pixeles színes LCD-vel látták el, ami a készülék méretei mellett hatalmasnak tűnik. Viszonylag komoly fényerővel rendelkezik, így napsütésben is viszonylag jó lehet látni.

Eddig egy csomó előnyös tulajdonságról volt szó, most egy aprócska hátrány. Ez igazából nem is a készülék hátránya, hanem az 1600x1200-as felbontás arányának tudható be. Ugyanis egy "normál" fénykép 13x9cm-es, ez az arány 1200 sor esetén 1733 oszlopot tenne szükségessé. Így a fénykép nyomtatása során szoftverből kell korrigálnunk a dolgot, ezért van az, hogy az 1800x1200-as felbontás (pl. az említett Kodak DX3600 ilyen) sokkal kedvezőbb a fényképek kinyomtatása során.

A fehér szín kiegyensúlyozás (White balance) további érdekességként szolgál, automatikus és manuális beállítás lehetősége, utóbbi:

Fine

Shade

Fluorescent light (Daylight)

Fluorescent light (Warm light)

Fluorescent light (Cool white)

Incandescent light

A gyártó adatai szerint a kép "Macro" módban már 10cm-es távolságból is éles míg ha a Macro-t tiltjuk, akkor 80cm-es távolság szükséges. Egyébként Macro módban nem működik a zoom (az optikai és a digitális sem).

Lehetőség nyílik a kijelző berácsozására, ekkor két függőleges és két vízszintes sárga vonal jelenik meg rácshálót alkotva. Így sokkal könnyebb pl. a horizonthoz igazítani a gépet, mert elég szörnyen fest pl. egy olyan tengerparti kép, ahol a képen a víz a horizontnál "lejt".

A képek visszanézése során is lehetőség nyílik a kép nagyítására (természetesen digitális úton).

A memória kártya kiolvasására számtalan lehetőség nyílik. Alap esetben a fényképező gépben hagyjuk és USB kábellel csatlakozunk a készülékhez és ezen keresztül nyerjük ki az információt. De vannak erre a célra külső olvasók is, még olyan is, mely úgy néz ki, mint egy floppy disk és az 1.44-es drive-on keresztül csatlakozik a PC-hez! (Ez külön rendelhető a készülékhez.)

Vannak olyan nyomtatók, melyek PC segítsége nélkül képes kiolvasni és kinyomtatni a kártyán található képeket, ilyen pl. a HP PhotoSmart1000 vagy a Fujifilm FinePix Printer NX-500...

Az elemekhez alul férhetünk hozzá és a SmartMedia kártyát is itt találjuk. Egy CompactFlash kártya után meglehetősen vékonynak és aprónak tűnik a SmartMedia, de ez végülis nem olyan nagy baj. De arra érdemes ügyelni, hogy a SmartMedia érzékenyebb a statikus feltöltődésekre, mint a CompactFlash.

Végül (Internetes) PC WEB kamerának is használhatjuk! Bár valószínűleg ritkán fordul elő, hogy egy kb. 125eFt-os digitális fényképezőgépet ilyen célra használnak, de a lehetőség adott. 320x240-es felbontással 10frames/sec (a videó anyagot is ilyen felbontással rögzíti.)

Végül akinek szüksége lenne driverekre, az itt megtalálhatja a különböző operációs rendszerekhez:

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95