FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  FujiFilm FinePix 2600
·  Aiptek Web kamera
·  Logitech QuickCam
·  CUCUS Web kamera
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  CCD kamera.
·  Kodak DC20
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· Flash író/olvasó
Dátum : 2002-04-11 19:40:08
Szerző : gigahertz


A flash memóriák írására és olvasására számtalan lehetőség van, íme egy lehetőség...

A flash memóriák egyre nagyobb szerepet kapnak. Főleg digitális fényképezőgépek adatrögzítő elemeként ismerjük compact flash vagy smart média kártya néven. Természetesen számos egyéb helyen használnak flash memóriát, lényegében a számítógép BIOSa is ilyen.

Szerencsére manapság már viszonylag nagy kapacitású compact flash és smart média memória is beszerezhető és talán már kedvező árúnak mondhatjuk. Nem kell feltétlenül digitális fényképezőgéppel rendelkezünk, hogy a kis memória kártya előnyeit kihasználjuk. Pl. programokat képeket egyszóval bármilyen fájlt rámásolhatunk a kártyára. Vagyis akár kis winchesterként is használhatjuk és ott ahol van megfelelő olvasó berendezés kiolvashatjuk az adatokat. Manapság ott tartunk, hogy a 128 és 256Mbyte kapacitású kártyák minden nehézség nélkül beszerezhetők. Most egy Kouwell USB csatlakozóval ellátott flash memória író/olvasóval ismerkedhetünk meg:

A bemutatott termék jelenleg (2002-04-11) 13000Ft körül mozog, de tudomásom szerint egy hasonló tudású, de noname eszközt már ennek feléért is be lehet szerezni.

USB 1.1-es szabvány támogatással rendelkezik és a type I/II-es compact flash kártyák írására és olvasására is alkalmas. A flash kártyák között is több verzió létezik, ez az 1.2 vagy alacsonyabb verziószámmal ellátott smart média és compact flash kártyákhoz használható.

12MB/s-os átviteli sebességre képes. De ez csak egy elméleti sebesség, a valóságban 120 másodperc alatt ír vagy olvas 64Mbyte adatot. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó kb. 4.3MB/s-os sebességgel tudja használni. A gyártó honlapján 400-850kbyte/s-s sebességről olvashatunk, ami a 12MB/s-hoz képest már sokkal jobban közelíti a valóságot (MB/s=Mbit/s és nem MByte/s).

Nem kell külső tápegység az üzemeltetéshez és a legtöbb esetben driver nélkül is bármelyik gép képes az olvasó USB porton történő lekezelésére. Tapasztalataim szerint Windows 98SE/Me alatt a porta történő csatlakozás után a gép azonnal mint cserélhető lemezmeghajtó látja, külön program telepítésre nem volt szükség (pl. a Windows Commander-ben is egyből lemezmeghajtóként jelentkezett). Az is kiderült, hogy Windows 2000 és XP alatt driver nélkül nem lehet beizzítani, legalábbis nekünk nem sikerült.

De a gyártó által mellékelt CD-n találunk Windows 98SE/ME/2000/XP alá drivert, így elvileg nem lehet gondunk. Nyílván NT4.0 esetén nem egyszerű a helyzet, hisz ott az USB port csak némi küzdelem árán üzemelhető be.

A flash kártyát bármikor behelyezhetünk, de csak akkor tanácsos kihúzni, ha a gép ki van kapcsolva, vagy kiválasztjuk, hogy az eszközt el szeretnénk távolítani. A tetején egy zöld LEDet találunk, ha ez világít, akkor mellőzzük a kártya cserét.

A flash író/olvasóban egyszerre a compact flash és a smart média kártya is benne lehet. Minden esetben két drive jelenik meg:

Az egyik a smart média a másik a compact flash kártyákhoz. Ha csak az egyik típusú adathordozó van a készülékben, attól még a másik típusú flash hely is látszani fog de nulla kapacitással.

Noha az ilyen típusú írók/olvasók viszonylag még ritkák, de gondoljunk csak bele, hogy ez viszonylag kényelmes adatszállítást tesz lehetővé. Pl. iskolából, baráttól, munkahelyről stb. kis méretű adathordozón hozhatjuk el az adatokat. Nem kell mobil rack-el (winchester) vacakolni, vagy kis kapacitású floppy lemezzel bíbelődni, vagy CD írással vesződni. Annyira azért nem lassú, hogy akár 100-200Mbyte adat letöltésére sokat kelljen várni (4-8 perc), igaz ennyi idő alatt, ha minden adott, akkor egy 700MByte-os CD is megírható. Egy 128M-s vagy 256M-s flash memória általában kellő kapacitást jelent...

Néhány nyomtató eleve rendelkezik (főleg fotónyomtatók, pl. HP1000 PhotoSmart) ilyen flash memória olvasóval, bár az írás ebben az esetben nem minden készüléknél lehetséges.

Akinek kevés a negyed gigás kapacitás, az Microdrive-ot is használhat. Igaz ez valamivel drágább megoldás, de jelen pillanatban a 3G-s Microdrive alig van bruttó 100eFt felett, míg a 10Gbyte kapacitású nettó 100eFt körül mozog. Nyílván ez már egy más kategória, hiszen ezért kb. 500-700db CD-t adnak, ami jóval nagyobb kapacitást jelent.

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95