FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  FujiFilm FinePix 2600
·  Aiptek Web kamera
·  Flash író/olvasó
·  Logitech QuickCam
·  CUCUS Web kamera
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  CCD kamera.
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· Kodak DC20
Dátum : 2001-06-13 11:56:04
Szerző : gigahertz


Olcsó digitális fényképezőgép.

A Kodak DC 20-as digitális fényképezője kétségtelenül az egyik legegyszerűbb digitális fényképezőgép. Nincs benne sok memória, a pixelszáma sem iszonyatos, a kezelőfelülete is egyszerű. De pl. egyszerű bemutatókhoz tökéletes ráadásul ma már elég olcsó.

Már jó ideje használom Internetes bemutatóknál. Ekkor nincs szükség nagy felbontásra. Nézzük röviden a jellemzőit:

4M memóriával rendelkezik, ami tovább nem bővíthető. Ez annyit jelent, hogy a standard (320x240-es) felbontás esetén 16 képet képes tárolni, míg a túlzásnak tűnő "nagy" felbontás (493x373) esetén 8 képet őriz meg a memóriájában.

Pille könnyű készülékről van szó, de amilyen könnyű olyan olyat fogyaszt. Kodak 3 Voltos K123LA elemet használok hozzá, ez kb. fele olyan hosszú, mint egy "ceruza" elem és kicsit tömzsibb. Ha figyelembe vesszük, hogy majdnem 2000 Ft egy ilyen elem és kb. negyed óra alatt lemeríti, akkor már csöppet sem lehetünk olyan vidámak. Adapter csatlakozóval nem rendelkezik. Kis trükkel két "góliát" elemről is működtethető, de akkor vezetékkel kell csatlakoznunk, ami nem igazán elegáns megoldás.

24 bites színmélység bőven elég ehhez a felbontáshoz. Csupán arra kell ügyelni, hogy normális megvilágítást kapjon a tárgy, mert az sem jó, ha sokat kap (pl. csillog), az sem ha keveset (sötét lesz a kép).

Felül három gombot találunk. Ha a legnagyobbat 2 másodpercig lenyomjuk, akkor készít egy képet, ha van elég szabad memóriája. Maximálisan 5 másodpercenként tud egy képet készíteni. A másik a be- illetve kikapcsolást szolgálja, míg harmadikkal a memóriát és ezzel együtt az összes képet törölhetjük. Ennél a készüléknél nincs mód a képek külön-külön való törlésére.

Hátul három LED jelzi, a gép "lelki állapotait":

A képen a bal oldali jelzi zöld fénnyel, ha be van kapcsolva a készülék. Az elem kímélése céljából, ha már több mint egy perce nem végeztük semmilyen műveletet, akkor automatikusan kikapcsol a fényképezőgép. A középső LED sárgán világít, ha a készülék ír vagy olvas a memóriába, ekkor nem készíthetünk fényképeket. Ha hosszasan világít, akkor éppen törli a memória teljes tartalmát. És végül a harmadik piros LED világít, ha már megtelet a memória, de három villanással jelezni tudja, ha már csak három képnek van hely, kettővel, ha csak kettőnek és eggyel, ha már csak egynek.

Alul a típusszámán kívül a sorozatszámot, gyártót stb. láthatjuk. Itt feltüntették, hogy 3 Voltról 2.7 Wattot, azaz majdnem egy ampert fogyaszt a kamera, nem csoda, hogy meglehetősen rövid élettartamú benne az elem.

Amilyen egyszerű ez a gép, olyan egyszerű a Windows alatt működő kezelőfelülete. Soros porton keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatni, itt a lehetőségekhez képest maximális sebességgel tudjuk az adatokat letölteni:

Ha 9600 bps-el töltjük le 493x373-as felbontásban mind a nyolc képet, akkor ez pont 20 percig tart, ami elég sok. De 115200-as sebességgel mindez csak másfél perc, ami már elfogadható.

Itt látható, hogy a "nagy" felbontásban 8 képet képes tárolni, jelzi az elem állapotát is. Ha minden OK, akkor teljesen zöld a képen látható elem. Ha lemerülőfélben van, akkor csak a fele zöld és a készüléken elkezd villogni a bekapcsolást jelző LED. A Twain driver verziószámából is látszik, hogy nehéz lenne ennél egyszerűbb dolgot találni...

A képek letöltése előtt, fekete fehérben és kis felbontásban elküldi a kamera a memóriájában található összes kép vázlatát. Ebből kiválogathatjuk a nekünk tetszőket. Még letöltés előtt lehetőségünk van a képek elforgatására, így nem kell utólagosan egy képszerkesztő programmal megtennünk.

Időzített fényképezés is megoldható. Pl ha 10 másodperc múlva szeretnénk egy képet készíteni, pl. magunkról, akkor ezt itt kiválaszthatjuk (mármit a 10 másodpercet) és lesz időnk eltávolodni a kamerától.

Minőségileg ilyen képet képes produkálni, ha valaki tüzetesebben megvizsgálja, akkor jól látható, hogy ez a "nagy" felbontás nem is olyan nagy. De arra, hogy pl. az Internetre képeket tegyünk fel, vagy a barátunknak elküldjünk néhány tréfás képet. Mert ha egy Coolpix géppel 1600x1200-as felbontásban 32 bites színmélységgel tennénk ezt, akkor ugyan fotóminőséget kapnánk, de a monitorra az eredeti képnek csak egy részlete férne fel, és modemmel csak keservesen lehetne letölteni.

Tehát ennyit várhatunk egy 25000 Ft-os kamerától.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95