FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  FujiFilm FinePix 2600
·  Aiptek Web kamera
·  Flash író/olvasó
·  Logitech QuickCam
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  CCD kamera.
·  Kodak DC20
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· CUCUS Web kamera
Dátum : 2001-09-03 19:36:10
Szerző : gigahertz


Íme a C.U.C.US (cucus) USB PC kamera:

Hardveres tömörítéssel dolgozik, így növelték meg a FPS-t. Maximálisan 30FPS-re képes 24 bites színmélységgel. A felbontások: 704x576, 640x480, 352x288, 320x240, 176x144, 160x120, 128x96. Választhatón 24 illetve 16 bites képrögzítésre alkalmas.

352x288-as felbontásban készítettem egy képet a kamerával, íme:

Hát nem egy fénykép minőség, de ez nem is fontos (a mozgókép továbbítás számit igazán, lásd Internetes alkalmazás). Nagyobb felbontásban jobb képet kapunk, de az FPS lecsökken. A teszt során azt tapasztaltam, hogy 352x288-as felbontásig képes olyan sebességre, hogy egy normál tempóval beszélő személy ajkának a mozgását normális sebességgel tudja követni. 704x576-os felbontásban már sokkal jobb minőségű képet produkál, de itt már zavaróan lassú. Erre rákényszerül a gyártó, hiszen az USB sávszélessége már nem lenne elegendő. (Ezért van az, hogy az USB-s TV tunerek csak szerény felbontás mellett üzemelhetnek.)

Rendszerkövetelmények:

Pentium 166MHz-es processzor, vagy ennél erősebb.

Egy szabad USB port.

Windows 95 OSR2 (16M RAM), Windows 98 (32M RAM) vagy Windows NT/2000.

Legalább 640x480-as felbontásra képes monitor és legalább 24 bites színmélységet tudó videokártya

80Mbyte szabad HDD terület és CD meghajtó.

(Esetleg Internet kapcsolat.)

A Web kamera telepítése egyszerű, ezzel problémánk nem lehet. Meglehetősen sok programot mellékelnek a kamerához a meghajtóprogramon kívül. Ezek: Video Player, Video Recorder, Video Manager, NetMeeting, Photo EZ, Photo Cards, Photo Magic.

Lehetőségünk nyílik álló és mozgókép rögzítésre. De mikrofont nem szereltek a kamerába, így arról külön kell gondoskodni! Működés közben egy zöld LED világít a kamera elején. A kamera fej része a tartón le/fel irányban billenthető. Szerencsére a talp rész a nehezebb, így stabil a kamera, nehezen borul fel.

A kamera lencséje körül egy lila gyűrűt találunk. A kép élességének beállításához ezt kell jobbra/balra tekerni. Kb. 4 méteres távolságig ad éles képet. Közeli limit gyakorlatilag nincs, centiméterekre elhelyezkedő tárgyakra is fókuszálni lehet.

A fő kezelő felület így néz ki. Innen indíthatjuk az alkalmazásokat, annak függvényében, hogy éppen mint szeretnénk (pl. névkártyához képre lenne szükségünk, avagy video konferencián kívánunk részt venni). De néhány egyszerű játékra is lehetőségünk nyílik.

Végezetül: Az USB-vel rendelkező eszközök előnye, hogy adatátvitel közben kevésbé "butul" le a számítógép, mintha pl. soros vagy párhuzamos porton keresztül tennénk mindezt a sebességről nem is beszélve. A teszt során először egy VIA686-os chipsettel rendelkező alaplapot + Celeron 900MHz processzort használtam. Ha semmilyen alkalmazás nem futott a háttérben, akkor bőségesen elég volt a gép teljesítménye, viszont ha kb. 60-70%-os processzor kihasználtság mellett használtam a kamerát, akkor néha meg-meg torpant a kép. Viszont amikor egy I815 chipsettel megáldott 850-es PIII-al próbáltam mindezt, akkor még magas 80-90%-os processzor kihasználtság esetén sem jelentkezett ez a probléma. Tehát annak ellenére, hogy a minimum követelményeknél Pentium 166MHz-es processzor szerepel csak, nem árt erősebb gépet használni, azt hiszem a mai világban ez már nem probléma.

 

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95