FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
· Termékbemutatók > Alaplap
· Abit VP6 I. rész
Dátum : 2001-04-15 11:38:48
Szerző : gigahertz


Ez egy duál processzoros alaplap.

Egyre nagyobb és nagyobb teljesítményű számítógépek kerülnek piacra. Természetesen az újdonságok iránt nagy az érdeklődés, azonban ezek ára kezdetben meglehetősen borsos (lásd P4). Ha nem az a cél, hogy a játékok gyorsan fussanak, hanem más számításigényes dolgot kell sűrűn elvégezni (tömörítés, renderelés stb.), akkor ha megengedhetjük magunknak célszerű kétprocesszoros gépet használni. Ehhez azonban olyan operációs rendszerre van szükség mely támogatja a többprocesszoros üzemmódot (Windows2000, NT4, Linux stb.) . Ezeket az operációsrendszereket nem arra tervezték, hogy a játékokat futtassunk, éppen ezért nagyon sok el sem indul. Természetesen van olyan játék is, mely kihasználja a több processzor által nyújtott lehetőségeket, erről a második részben lesz még szó.

Az ABIT VP6-os alaplapja két maximum 1GHz-es processzor befogadására alkalmas. (De csak PIII-as processzorokat helyezhetünk be, mert a celeron2-es processzorok esetén gyárilag gondoskodtak arról, hogy ne menjenek duálban.). De ez nem azt jelenti, hogy maximum 1GHz-et hozhatunk ki darabonkét a processzorokból, tuningolni egészen 1424MHz-ig lehet. Vagy BIOS frissítéssel tovább. Ha pl. két PIII 1000MHz-es processzort helyezünk az alaplapba, akkor nagyjából egy egyprocesszoros P4 1.5GHz-es teljesítményét kapjuk. Ha megvizsgáljuk, hogy melyik konfiguráció gazdaságosabb, akkor alig olcsóbb egy kétprocesszoros gép, mint az egy P4 1.5GHz-es CPU-val szerelt másik PC. De most nem P4-es tesztjéről lesz szó (arra még várni kell kb. 2 hetet) hanem megpróbálom bemutatni a VP6-os tudását.

Tesztelés céljából a következő konfigurációt állítottam össze:

Abit VP6, PIII 800MHz/133MHz FSB, 256M 6ns-os RAM, IBM DLTA-307045 46G winchester (7200prm ATA 100), FOP32, ASUS 6800 32M DDR videokártya, 10/100-as hálózatikártya és egy ForteMedia FM801-es hangkártya valamint egy Panasonic 40x-es CD olvasó.

Operációs rendszernek Windows 2000-et használtam, amit a gép összeszerelése után telepítettem fel. (Kíváncsiság kedvéért egy Windows Me-t is feltelepítettem és valóban semmilyen teljesítménynövekedést nem okoz a két processzor, sőt…)

A dobozban találunk még egy driver CD-t, egy floppyt az ATA100 telepítéséhez, és ATA kábeleket valamint egy floppy kábelt. Természetesen a kézikönyv sem marad el, de ez a driver CD-n is megtalálható pdf formátumban. De azért nem árt papíron is látni, főleg a beépítésnél hasznos.

Ez egy VIA chipset-es alaplap, noha korábban eléggé húzódoztam a rossz tapasztalatok miatt a VIA chipset használatától, mára már teljesen megbarátkoztam vele, mert nem volt vele probléma. (pl. ASUS A7V-133, ABIT KT7A…)

ATA 100 és RAID támogatással rendelkezik az alaplap, előbbi már standard dolognak számít, viszont a RAID körül még van némi misztikum, ezért pár szó erről:

Van RAID0 és RAID1 (meg a kettő kombinációja). RAID0-ás esetben meg lehet oldani, hogy több winchestert egynek lássunk, így kapacitásaik összeadódnak. Tehát legalább két merevlemezes meghajtó szükséges. Ha különböző méretű winchestereket használunk RAID0-ás módban, akkor az eredő kapacitás a legkisebb kapacitása szorozva a winchesterek számával. Vagyis célszerű azonos méretűeket használni, különben kihasználatlan területek keletkeznek. (Ajánlott azonos típusúakat is használni, bár ez nem olyan fontos.)

A RAID1-es módot nagy adatbiztonság esetén érdemes használni, ehhez is legalább két winchester szükséges. Tükrözi az adatokat, ez annyit tesz, hogy két winchester tartalma azonos lesz. Ha az egyik meghibásodik, akkor a másikról még visszanyerhető az információ.

A két RAID kombinációját ritkán használják, mivel akkor már legalább 4 HDD szükséges (kettőt összefűznek és a másik kettő a másolat).

Maximálisan 2GB memória kezelésére alkalmas az alaplap, táblázatosan:

4 USB-től kezdve a soros portig mindennel megáldották az alaplapot. Az ISA csatlakozó már a múlté, mert a mai alaplapokon a legritkább esetben találjuk meg, így ezen 5 PCI és egy AGP-t találunk a kártyáink számára.

A két processzor foglalat nem egymás mellett található, hanem kissé eltolva és egymáshoz képest 90 fokkal el is vannak fordítva. Erre a jobb hűtés miatt volt szükség. Nagyon frisslevegő igényes a gép, mivel egy átlagos nagytoronyba ha behelyezzük, akkor két házventilátor ellenére is 2 óra alatt 12 fokkal lett melegebb a CPU, mit levett oldallapokkal. Mindkét foglalat közepén egy hőmérsékletérzékelőt találunk. Sajnálatos módon így nem a tényleges CPU hőmérsékletet mérjük, hanem annál jóval kevesebbet.

A processzorok Core feszültségét ez a rész állítja elő a PC táp 5 Voltjából:

És ami érdekes először 200Wattos tápegységet használtam és utána próbaképpen egy 300Wattosat. Ezzel a konfigurációval nem volt különbség a kettő között (tuning, stabilitás). Ez azért is érdekes, mert ugyanez a tápegység előtte nem bírt el egy AUSS A7V-ban egy Tbird1100-as processzorral!

Szépen megkonstruált dolog, így a kondenzátorok nem a CPU foglalat körül helyezkednek el, megkönnyítve a hűtőbordák elhelyezését.

Így néz ki az alaplap, miután belehelyeztem a két 800MHz-es CPU-t és rátettem két FOP32-es hűtőt. Érdemes megfigyelni, hogy a chipset-en nincsen hűtőventilátor, de erre nincs semmi szükség, mivel mindkét FOP hűtőbordából úgy áramlik ki a levegő, hogy a hűtőbordás chipset felett valóságos hurrikán van. És még egy figyelemreméltó dolgot vettem észre. Az IDE és ATA valamit a floppy csatlakozók az alaplap szélén lettek elhelyezve. Kicsit széles az alaplap, így a felső csatlakozóhely (IDE) és a szélső memóriahely alálóg a 3.5 colos winchesterhelyeknek. De ez két eszköz esetén meg nem jelent különösebb problémát. És így néz ki beszerelve:

Ezután következhet a bekapcsolás. Noha tudtam, hogy zajos lesz a gép a két FOP32 miatt, de különös, jobban zavaró dologra lettem figyelmes pár perc után. A két ventilátornak közel azonos volt a fordulatszáma és csak kissé ingadozott. Ez olyan lüktető hangot eredményezett, ami kb. 3 másodpercig erősödik és ugyanennyi idei kissé gyöngül (ráadásul a nagytorony oldala ezt fel is erősítette vagy mi, ezért a továbbiakban mellőztem a ház oldallapjait). Vagyis a ventilátorok zaján kívül a fordulatszám különbség frekvenciájával egy újabb hang keletkezett. Ezt gyorsan kiküszöböltem azzal, hogy az egyik ventilátor lapátjaira ragasztószalagot tette /természetesen módjával/, az így már nem volt zavaró a közel azonos fordulatszám, mivel az egyik ventilátor fordulatszáma kevesebb lett.

Mint látható nem sokat vacakoltam az alapfrekvencián való járatással, egyből 160MHz-es FSB-vel kezdtem hajtani az eredetileg 133MHz-es FSB-re tervezett CPU-kat. Itt is alkalmazták azt a trükköt, amit pl. a KT7A-ál, vagyis külön FSB pluszt lehet beállítani, ezzel csak a CPU FSB-je növelhető, pl. PCI busz ne lesz túlhajtva. (De a jelen esetben igen, mert az alap FSB 140Mhz a 133MHz helyett). Így 962MHz kerekedett a 800MHz helyett. 1.9 Voltos Core feszültséget alkalmaztam és 3.5Voltos I/O feszültséget. Ez utóbbit, mint kiderült helyesen választottam meg, mert a default 3.3 Volton néha a videokártyából "kiköltözött" az élet (tuning nélkül is). Azonban 3.5 Volton már semmi baj nem volt.

Még egy beállításon lehet komoly teljesítménynövekedés elérni. A memóriák sebességet magunk állíthatjuk be. Nekem 3db különböző gyártmányú 6ns-os SDRAM állt rendelkezésemre. Ezek közül egy tudta az itt szereplő Cycle Lenght 2-ön és az időzítést turbón (a képen 8/10ns) a másik kettő annak ellenére, hogy 6ns-os volt csak a 3-as Cycle Lenght--et preferálta.

A Windows 2000 telepítése után első dolgom a hőmérsékletek ellenőrzése volt, 30 fok adódott mindkét CPU-ra. Ebből is látszik, hogy a processzor mögött elhelyezkedő érzékelő csalóka eredményt ad. Nem értem miért nem lehetett inkább a CPU-ban elhelyezett hőmérsékletérzékelő diódát használni. Próbaképpen kivettem az egyik CPU-t és egy BE6II-es alaplapba behelyeztem, 962MHz-en várattam szintén 1.9Volton és akkor FOP32-es hűtővel 44 fokos volt. Természetesen a hőmérséklet függ a terheléstől, ezeket a rendszer indítása után, szinte terheletlenül mértem, Windows telepítés után.

Íme egy "erőmű" (VP6 + 2x Intel PIII 800):

A teszt első részében az alaplappal ismerkedtünk meg, most nézzük mire képes Windows2000 alatt a következő összeállításban:

Abit VP6, PIII 800MHz/133MHz FSB, 256M 6ns-os RAM, IBM DLTA-307045 46G winchester (7200prm ATA 100), FOP32, ASUS 6800 32M DDR videokártya, 10/100-as hálózati kártya és egy ForteMedia FM801-es hangkártya valamint egy Panasonic 40x-es CD olvasó.

Először olyan programokat futtattam, melyek támogatják a több processzoros működést. Mindjárt egy olyan feladatot választottam, ami jócskán számításigényes. A 3D Studio Max programmal renderelni kezdtem egy reklámot. A renderelést egy illetve két processzor esetén is elvégeztem (egyprocis esetben kivettem az egyiket) és mértem a művelethez szükséges időt. Ha az egy processzor által nyújtott teljesítményt 100%-nak vesszük, akkor:

Ez azt jelenti, hogy nem egészen kétszeres a gyorsulás, hanem csak 82%-os. Ez teljesen normális dolog, szép eredmény, hogy nem kell mondjuk 10 órát várni az eredményre, hanem kevesebb mint 6 óra alatt megoldja a feladatot ez a gép. Ez elsősorban azoknak számít, akik pl. animációkat készítenek. Ebben az esetben az extrém stabil gép szükséges. Azt is lehetne mondani, hogy ne tuningoljuk az számítógépet. Ezért én sem pl. 1.1GHz-en járattam a 800-as procikat, hanem "csak" 962MHz-en, mert azt tapasztaltam, hogy ezen a frekvencián napokig dolgozhat folyamatosan a gép, nem fagy le és nem lép ki a programokból.

Az alkalmazások sokasága nagy számítási kapacitást igényel. A fenti képen egy MPEG4-es kódolás indítása látható. A szoftver a Premier 6-os verziója volt. Látszik a grafikonból, hogy a második CPU terhelése valamivel kisebb, mint az elsőé, ennek ellenére 67%-ot jelez átlagosan mindkét CPU-ra. Itt is jelentős nyereséget tapasztaltam, érdekes módon 65-69% között ingadozott a kihasználtság, vagyis nem közelítette meg a 90-100%-ot (mint az előbb). Így maradt még kihasználatlan számítási kapacitás. Ha kivettem az egyik processzort, akkor is hasonló eredményt kaptam csak egy CPU-ra. Így az MPEG kódolás mellett egyéb számításigényes műveletet is végrehajthatunk, így már 100%-os lehet a kihasználtság. A duál üzemmód itt időben 63%-os sebességnövekedést eredményezett.

Kíváncsi voltam, hogy a tesztprogramok szerint mennyire erős az a gép:

A Sandra nevű tesztprogramot gondolom sokan ismerik. A fenti képen a memória sebességét hasonlíthatjuk össze más konfigurációkkal. Az a minimális különbség a PIII 1GHz-hez képest két dologból adódik. Egyrészt ez a gép valamivel 1GHz alatt üzemelt, másrészt a 820 chipset valamivel gyorsabb, mint a VP6 VIA rendszere.

Érdemes megfigyelni, hogy az Athlon memória sebességben veri a tesztgépet. Ez nem csoda. Ha a KT7-133-as alaplap segítségével 133MHz-en használjuk a memóriákat, akkor az MHz-ben mérve kétszer nagyobb sebességet eredményez, mint egy 1GHz-es PIII/133MHz-es processzor esetén. Aki korábban BP6-os alaplapban celeron processzorokat használt, az érzi át igazán a duál Celeron / PIII közötti különbséget. De nem szabad félreérteni, mert most a régi Celeronokról volt szó. A Celeron 2-es processzorok nem támogatják a többprocesszoros működést. Bár aki az Interneten alaposan körülnéz, az talál olyan leírást, hogy ez megvalósítható.

Multimédiás teljesítmény teljesen normálisnak és egyben gigantikusnak látszik. Ugyan az előbb a Xenon megelőzte a tesztgépet, most jócskán alulmaradt. Sőt toronymagasan jobb a mint egy Athlon vagy celeron processzros gép. Ebből látszik, hogy attól függ, hogy melyik a gyorsabb, hogy mit vizsgálunk, és melyikre van optimalizálva a program.

Véleményem szerint a CPU benchmark számít a legtöbbet. A MIPS és a MFLOP számít. Aki már használt 1GHz-es gépet, az biztosan érezte, hogy szép teljesítményt produkál egy ilyen CPU, és akkor gondoljunk bele, hogy simán elérhető ennek a teljesítménynek a 2-3 szorosa pl. az összeállított tesztgéppel. Azért írtam 2-3 szoros növekedést, mert nem mondtam semmit arra vonatkozóan, hogy milyen 1GHz-es gépről van szó, nyílván egy Celeronhoz képest majdnem 3x-os teljesítményt nyújt, míg Athlon esetén valamivel kevesebbet mint dupláját.

Lefuttattam a CPUMark 99-et is, de azt nem készítették fel két processzor tesztelésére, így 95 pontos eredmény a valóságban úgy 180-190 között lenne. Összehasonlításul egy 1.3GHz-es Athlon egy 113 pontot produkál.

A tesztprogramok után vissza a valósághoz. A WinACE tömörítő program támogatja többprocesszor használatát (a WinRAR is). Ezért kipróbáltam, hogy mennyi idő alatt tömörít össze egy 750Mbyte-os MPEG file-t. Noha az MPEG elég tömör, azért 20%-ot így is sikerült nyerni. A próba így nézett ki:

Két számítógépet tettem egymás mellé. Egy 1GHz-re tuningolt Celeron2-es-t BE6II-es alaplappal és 256M RAM-mal (+WinMe), a másik gép a VP6-os duál volt 2x PIII 962MHz-en (Win2000). Egyszerre indítottam el a tömörítést és meglepő módon a Celeron2-es kb. 2 perccel előbb végzett (39 perc után). Először nem értettem miért. Végül megnézetem tömörítés közben a CPU kihasználtságot. A Celeronnál 100%-volt, míg a duál gépnél 54% körül mozgott. De látszott a grafikonon, hogy mind a két processzort használta a program. Ha a Celeron gépnél MP3-at akartam hallgatni tömörítés közben, akkor az néha szaggatott, míg a másik gép esetében akár a 3DMark is futhatott a háttérben, akkor sem volt gond. (Látszik az erőfölény…)

Amikor olyan programot használtam, mely egyprocis használatra készült, ott a nyereség más módon jelentkezett. Nevezetesen nem "butult" le a gép, amikor a kétprocesszoros gép mellé ültem. Hiszen ott volt a másik CPU kihasználatlanul, vagyis volt még számításik kapacitás, így nem kellett küzdeni a homokóra nézegetésével. Ez általánosan is jellemző volt a VP6-os használatakor, vagyis jelentősen lerövidültek a várakozási idők (már ha voltak).

A játékokról is essen pár szó. A Quake III-at tudomásom szerint felkészítették arra az esetre, ha az erőmű alatta kétprocesszoros. De ez a Timedemoban egyáltalán nem volt érezhető. Játék közben sem éreztem különösebb javulást. Mivel sok processzor és videokártya alatt használtam már a QIII-at, így elmondhatom, hogy inkább a videokártya a kritikus (nem meglepő). Viszont nagy "Gamer-eknek" nem éri meg kétprocis gépet tartani, mert vannak olyan játékok melyek el sem indulnak. Természetesen ha egy Windows 98-at felteszünk, akkor működnek, de akkor hiába van két CPU az alaplapban, az egyik gyakorlatilag nem csinál semmit.

Már a Magyarországon is kapható 1Gbytos ECC-s SDRAM, de ez csak BIOS frissítés után tehető az alaplapba, mert gyárilag 512M-s moduloknál nem ismer fel nagyobbat. Ugyan egyenlőre majdnem 2x drágább az 1G-s modul ára mintha ugyanazt a kapacitást 256M-s memóriákból raknánk össze, de a memória árak olyan gyorsan változnak, hogy ami ma drága, az lehet, hogy holnap már elérhető lesz.

Végül röviden az alaplap specifikációja:

Támogatott processzorok:

Intel PIII 1GHz-ig, 800MHz-től felfele csak 133MHz-es FSB-vel.

Chipset:

Két VIA chipet találunk az alaplapon egy VT82C694-eset és egy VT82C686-osat. UDMA 33/66/100 támogatás (RAID funkcióval mindegyik). ACPI (Advanced Configuration and Power Management Interface), valamint állítható az AGP sávszélessége (1x, 2x, 4x).

Memória:

Maximum 4db 512Mbytos modul helyezhető be (2Gbyte), minden memóriaméret esetén támogatott az ECC.

I/O:

Csatakozó maximum 8db winchester számára (UDMA 33/66/100 támogatott) és 1db floppy csatlakozó. Színezett PS/2-es csatlakozók az egér illetve a billentyűzet számára. Soros portortól csak 1db van és 1db párhuzamos porttal rendelkezik, de 4db USB csatlakozóval (ebből kettő külön panelon lett elhelyezve, ezt kábellel kell az alaplaphoz csatlakozatni). Infrára is van lehetőség-.

Rövid véleményem:

Tuningolható processzorokkal nagyon erős gépet építhetünk a VP6-os alaplap segítségével, pl. az itt kapható PIII 750-es processzorok kedvező ár mellett 1GHz-re simán képesek. Az alaplap alig drágább, mint egy hasonló kategóriájú egyprocis alap. Mindezért cserébe gépidőt nyerünk, ami nem elhanyagolható szempont. A tesztelés során különösebb problémát nem vettem észre, maximálisan elégedett voltam.

Köszönet a demostudionak a teszt alkatrészekért, ahol széles választékkal várják a vásárlókat.

Tuning és vízhűtés ügyében e-mail.

Forrás : www.abit.com.tw


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106