FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Játék)
·  Kritika - Need for Speed: Most Wanted
·  GTA 3
·  Az EarthQuake 2001-es rendezvény sorozat újabb eleme a TEAMWARZ
·  Cybersport rendezvények Magyarországon 2001-ben
·  Mechwarrior 4
·  Edios - Project I'm Going In demó: első ránézésre
·  Counter-Strike
·  Sacrifice
·  Hitman: Codename 47
·  Versailles 1685 ( Cyro Interactive )
·  Kiss: Psycho Circus The Nightmare Child
·  Janes F/A-18
·  Age of Wonders
·  Team Fortress 2
·  USAF
·  Flanker 2.0
·  Theme Park World
·  Allegiance - Háború állampolgári kötelességből
·  Adatvédelem
·  Wargamer-Napoleon 1813
· Cikkek > Játék
· TNT - Térinformatika Felsőfokon
Dátum : 2000-08-31 18:32:44
Szerző : tzsolt


Az amerikai MicroImages cégről nem hiszem, hogy sokan hallottak volna Magyarországon, pedig a térinformatikai piacon vezető szerepet tölt be a szoftvereivel. MicroImages az évek folyamán megpróbált minden lehetséges problémára megoldást találni. Ennek köszönhetően alakult ki a "TNT" termékcsalád, amely lehetőséget nyújt a legkülönfélébb térképek lekérdezésére, szerkesztésére és tematikus tartalom hozzárendelésére is. A "TNT" így teljes térinformatikai megoldást kínál: szerkeszthetjük, megjeleníthetjük és bemutathatjuk szinte bármilyen raszteres, vektoros, CAD és TIN formátumúanyagainkat. A MicroImages maximális hatékonyságot ígér minimális költségek mellett. A TNT-t lehet használni hálózatban és egyedi számítógépen egyaránt, legyen az Macintosh, PC vagy Unixos gép. Nagy előnye, hogy különleges metatechnológiájának következtében az adatokat nem kell konvertálni a különféle platformok között, ráadásul a szoftver kezelőfelülete is azonos mindenhol.

Nemcsak egy darab program, hanem egy egész termékcsalád

A térinformatikai feladatok sokfélék, ezért általában egy programcsalád különféle elemei oldják meg a felmerülő problémákat. Ezért a MicroImages modulárisan szerkesztette a szoftvert. A termékskála egyik végén a térinformatikai szakembert kívánó, robusztus szerkesztőprogramok - TNTedit, TNTmips -, a másikon a mindenki által könnyen használható lekérdezőrendszerek -TNTclient, TNTview - vannak. Lehetőségünk van a térképek Internetes szolgáltatásának kiépítésére - TNTserver -, valamint a publikációk CD-n történő terjesztésére - TNTatlas - is. A rendszer elemeinek megtanulásához nyújt hathatós oktatási segédletet a később még említésre kerülő "TNTlite" szoftver, amelynek tudását nem, csak a rajzi elemek mennyiségét és méretét korlátozták a professzionális szerkesztőeszközökhöz képest. A családhoz tartozik még a kifejezetten fejlesztőknek ajánlott "TNTsdk" csomag, amely egy már telepített "TNTmips"-szel együttműködve lehetőséget nyújt olyan saját eljárások, funkciók fejlesztésére, melyeket aztán a "TNTedit"-ben , a "TNTmips"-ben, vagy a "TNTview"-ban használhat a szerkesztő.

A "TNTmips" névben a mips rövidítés (Map and Image Processing System térkép- és képfeldolgozó rendszer) jól összefoglalja a program lényegét: ez a MicroImages térbeli, térinformatikai elemzések készítésére és feldolgozására alkalmas alaprendszere. Sok országban ezt az asztali térképező rendszert képfeldolgozásra, elektronikus atlaszok készítésére, térbeli adatbázisok kezelésére és adatbázisok térképi megjelenítésére is használják. A "TNTmips" lelke a projekt-file, amely raszteres, vektoros, TIN-, CAD-, relációs adatbázis- és szöveges elemeket egyaránt tartalmazhat. A projekt-file méretét csak az operációs rendszer korlátai határolják be. Az elemeket könnyen módosítható, hierarchikus rendszerben tárolja, hogy a rendszer átláthatóbb legyen. A különböző típusú elemek között a "TNTmips" konverziós lehetőségeket is felkínál. A raszteres file-okat a beépített képszerkesztővel a szoftveren belül szerkeszthetjük. A program felkínálja a leghasznosabb funkciókat: vonalrajzolást, festést és retusálást ecsettel, kitöltést kannával, szövegek beírását, tükrözéseket, mozgatásokat, a színpaletta módosítását. A vektoros objektumok lehetnek pontszerű, vonalas, sokszögvonalas és címke típusúak. Az elemek között szigorúan meghatározott topológiai kapcsolatnak kell fennállnia. A rendszer ezt azért támogatja, mert csupán ez biztosítja néhány különleges, de nagyon hasznos funkció alkalmazhatóságát, például a határok és területek megállapítását vagy az átfedések és metszetek megtalálását. Létrehozhatók, majd mozgathatók, másolhatók és törölhetők a vektoros elemek. Amennyiben szükséges, a hozzájuk kapcsolható adatbázis attribútumai alapján logikai leválogatás után lehet elvégezni a megjelenítést és a kívánt szerkesztéseket.

A "TIN" objektumok egyaránt tartalmaznak pontszerű és vonalas információkat. Egy ilyen, kis háromszögekből álló rácshálóval jól lehet közelíteni a terep felszínét, így könnyen felhasználható látványos 3D-s modellek kialakítására. A "CAD" objektumok a vektorosokhoz hasonlóan tartalmazhatnak pontszerű, vonalas és sokszögvonalas elemeket, de definiálhatunk elemblokkokat is. Bár az adatbázis-objektumok létezhetnek különálló objektumokként, általában más rajzi elemekhez szoktuk kötni őket. Ezek segítségével lehet feltölteni táblázatos információval a képernyőn látható topológiát, valamint a tartalom alapján látványos és hatékony, egyszerű lekérdezéseket és térinformatikai elemzéseket végezni.

A "TNTmips"-et az alapvető szerkesztési funkciók mellett felruházták további jól használható képességekkel is. Ezek egy része megtalálható más, kisebb térinformatikai rendszerekben is, de egyes megoldásaik csak a legnagyobbakat jellemzik. Egyik alapvető tulajdonsága, hogy támogatja a térképi vetületeket. Minden standard (a világ nyugati felén és főleg Amerikában használatos) térképi vetületet ismer, de definiálhatunk újabbakat is. Ha adataink különböző vetületi rendszerekben vannak, a "TNTmips" átkonvertálja a térképi információkat a kívánt vetületbe. Így a különböző koordinátarendszerekben tárolt adatokat egységesen tudjuk kezelni. A "TNTmips" képes egy sztereofotó képpontból (a két kép közös, átfedési területéről) meghatározni a felületmodellt. Miután a két képen megadtunk néhány azonosító pontot, a program raszteres objektumként elkészíti a magassági felületet. Több eljárást is tartalmaz a szoftver a raszteres magassági felület létrehozására 3D-s vektoros objektumokból. Az egyik segítségével például egy topográfiai térképen található szintvonalakat lehet vektorizálni, és azokból automatikusan elkészíti a magassági felületet. Sok egyedi magassági pontból is készíthetünk ilyen felületet. A pontokat geodéziai mérésekkel vagy GPS-szel lehet meghatározni, majd ezek alapján határozza meg a program a felületet. Mindegyik esetben megadhatjuk a raszteres rajz méretarányát, cellaméretét, vagy akár a sorok és oszlopok dimenzióit. Automatikus, fél-automatikus és kézi osztályozási módszereket is tartalmaz a TNTmips. Ezek segítségével lehet kategorizálást végrehajtani a raszteres objektumokon. A raszteres képek lehetnek közönséges légifotók, de multispektrális űrfotók is. Az eredmény egy felszínborítottság térkép, az általunk beállított paraméterek alapján vagy manuálisan kategorizálva. Ez segítséget nyújthat nyersanyaglelőhelyek felkutatásában, a növényzet állapotának felmérésében, környezeti hatások elemzésében és más olyan tulajdonságok megállapításában, amelyek a fotót megnézve nem derülnek ki.

A térképi elemekről, azok tulajdonságairól statisztikai elemzéseket kérhetünk a programtól. A raszteres objektumokról elő tud állítani gyakorisági görbét (hisztogram), de lekérdezhetjük a cellaértékeket, a változatosságot, összehasonlíthatunk két raszteres objektumot, és erről kétdimenziós korrelációs hisztogramot készíthetünk. A vektoros és CAD-elemek statisztikáiból megtudhatjuk azok hosszát, területét, kerületét, az elem súlypontjának helyét, legnagyobb kiterjedését. Egyszerű tematikus térkép készíthető pontszerűen (például meteorológiai vagy más mérőállomások által) gyűjtött adatokról. Az adatsorok a raszteres vagy vektoros háttértérképen a pontokra illesztett, dinamikusan feliratozott grafikonokon, diagramokon jelenhetnek meg. Azt, hogy milyen adatok jelenjenek meg, leválogatással mi határozhatjuk meg. A "TNTmips" megengedi, hogy az összes információt (még a mérési pontok helyét is!) az adatbázisból adjuk meg, így nincs szükség konverzióra, vektoros vagy pontszerű elemek létrehozására. A "TNTmips"-ben vannak klasszikus térinformatikai funkciók is. Ilyen a pufferzónák kialakítása, amivel vektoros elemek körüli zónákat határozhatunk meg. Pontszerű vagy vonalas elemek körül létrehozhatunk raszteres pufferzóna felületet, ahol a kiválasztott elemtől való távolságot a raszteres cella értéke adja meg. Hasonló klasszikus funkció a vízgyűjtőterület-elemzés és a láthatóság meghatározása. Előbbinél a raszteres magassági felület alapján bármely pontban meghatározható, hogy onnan "merre folyik a víz". Ez hasznos lehet az erózió tanulmányozásában, mesterséges favak kialakításakor, árvíz esetén pedig a védelmi feladatoknál könnyítheti meg a döntéshozást. Meghatározhatjuk egy adott pontról belátható területet, ami kommunikációs eszközök (antennák) elhelyezésében segíthet, de ilyen módon kijelölhetjük a hegyoldal azon pontját is, ahova leginkább érdemes a turisták számára kilátót építeni. A legrövidebb út megtalálása szintén közismert probléma. A legrövidebb vagy legolcsóbb útvonalat vektoros elemek hálózatán a hozzájuk tartozó adatok figyelembevételével lehet megtalálni. A szoftver összetett súlyozást, tiltásokat is figyelembe tud venni, amikor meghatározza két vagy több pont között az optimális utat.

Az információ akkor igazán értékes, ha az áttekinthető formában tárják elénk. A "TNTmips"-ben a képernyőn rendezhetjük össze "WYSIWYG" (amit látsz azt kapod) megjelenítési módban a táblázatokat, térképeket, szöveges kiegészítéseket és más elemeket (cím, méretarány, szélrózsa stb.) egy egységes kinézetű dokumentumba. Az összetett anyagok elkészítését sablonok is segítik. A "TNTmips"-hez kiegészítésként meg lehet vásárolni a "TNTlink" szoftvert, amellyel az egyes térképek között hivatkozási kapcsolatokat tudunk létrehozni. Hierarchikusan és térben összefüggő atlaszokat lehet így kialakítani, ahol az egyes térképi elemekhez hiperlinkeket kapcsolhatunk. Ezek segítségével mozoghatunk az egyes "atlaszlapok" között. A hiperlinkek a "TNTview"-ban és "TNTatlas"-ban is aktívak maradnak.

A "TNTmips" szoftvert mintegy 70 országban használják. A MicroImages a fejlesztés során messzemenőkig figyelembe vette a nemzetközi számítástechnikai szabványokat, így könnyen el lehet készíteni a különféle nyelvi változatokat. A "TNTmips" támogatja a Unicode szabványt és a speciális, billentyűzetről történő beviteli módszereket. Ezek segítségével akár kínai vagy japán írásjeleket is lehet használni a rendszerben. A nem latin karaktereket nem csak a térképen és a nyomtatásban, hanem a kezelőfelület szöveges elemeiben is lehet használni.

A fordításhoz csupán hat angol nyelvű, egyszerű szövegfile-t kell kicserélni. Amennyiben az operációs rendszer támogatja a speciális karakterek használatát, akkor teljesen korrekt nyelvi változatokat lehet készíteni. A MicroImages Web-helyén mintaként megtalálható néhány nyelvi változat, például az orosz. A cég lehetőséget ad a HTML formátumban hozzáférhető dokumentáció lefordítására is.

A MicroImages negyedéves rendszerességgel frissíti a termékeit kisebb-nagyobb kiegészítésekkel. A legutóbbi frissítés során került a 6.2-es verzióba a Windows-szerű objektumkijelölés és a többmonitoros üzemmód teljes kiterjesztése. Bővítették a térképi vetületek és a magassági alapfelületek kínálatát. A bemutatókba immár adatbázisokat illeszthetünk, 3D-s szimulációkat készíthetünk, a térképi elemekhez hiperlinkként akár URL-t is megadhatunk. Az import/export során támogatja már az ESRI "grid" raszterformátumát is.

A nyelvi implementációk kiegészültek az arab és a héber nyelvvel, valamint megoldották a balról-jobbra és jobbról balra történő írás vegyes használatát.

Az eddigiekből kiderülhetett, hogy egy térinformatikai rendszer kezelésének elsajátítása bizony komoly feladat. A MicroImages ezért egy olyan szoftvert is biztosít, melyen kipróbálhatunk minden funkciót, kikísérletezhetjük és megismerhetjük a rendszer által kínált lehetőségeket - teljesen ingyen. A "TNTlite" tartalmazza a "TNTmips" teljes funkciókészletét azzal a korlátozással, hogy csak kisebb projektek megoldására használhatjuk. A korlátozás a felhasználható elemek számára és méretére vonatkozik. Például legfeljebb 614x512 képpontos raszteres objektumot tud kezelni 1500 vektoros, 500 CAD elemből és 1500 csomópontból álló TIN objektum mellett, melyekhez maximálisan 1500 rekordból álló relációs adatbázist lehet illeszteni.

A "TNTmips" mellett kiegészítésként, de önálló eszközként is használhatjuk a termékcsalád részeit. A "TNTedit" fő profilja a térképi elemek létrehozása, módosítása réteges struktúrában. A program biztosítja az általánosan használt térképszerkesztő funkciókat a térképkészítő számára. A "TNTview" inkább a látványra és a lekérdezésekre helyezi a hangsúlyt.

Egy egyszerű felhasználó is könnyen készíthet vele látványos elemzéseket előre elkészített térképi alapok, a térképi elemekhez kapcsolható adatbázisok alapján lekérdezések segítségével. A "TNTatlas" a MicroImages ingyenes publikációs eszköze, amellyel összerendezhetjük és terjeszthetjük a "TNT" rendszerben elkészített file-okat. Segítségével CD-n is közzétehetjük a file-okat, melyeket a MicroImages filozófiájából adódóan a különböző platformok egyformán tudnak használni. A "TNTatlas" lehetőségeit Internetes és intranetes környezetben a Java-alapú "TNTserver" térképszerver biztosítja.

A cikk elkészítéséhez nagymértékben hozzájárult: Tóth Tamás.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106