FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Ház)
·  Zizon
·  Színes Chieftech házak
·  Chieftech midi torony
·  Chieftech házak
·  JS1500 szerver ház
·  Codegen Big Tower
·  Codegen házak
·  Pingvin ház
·  Smiley
·  Standard nagytorony
· Termékbemutatók > Ház
· A csend hangjai
Dátum : 2005-03-07 10:47:55
Szerző : Matteo


Tesztünkre egy érdekes tápot és számítógépházat kaptunk a Yesico-tól, amelyeket a gyártó „fanless generation”-ként jellemez.

Szép, tetszetős csomagolásban érkezett hozzánk. Dobozán nagy Openair felirat és a reklám, hogy akár High-End rendszereket is építhetünk bele. Kibontás után elsőre azon lepődtünk meg, hogy milyen könnyű. Mindössze 6.4 kg a teljesen acél ház. Letisztult, elegáns vonalak, semmi fölösleges csicsa, igazi fekete gyöngyszem, kihajtható talpai révén megfelelően stabil. Szerelem első látásra. Kapható még ezüstszínben is, de szerintünk a fekete jobban áll neki. Midi torony lévén elöl találunk rajta 4 db 5.25”-ös, és 2 db 3.5”-es meghajtó helyet, amelyeket egyszerű ajtó fed. Sajnos kulccsal nem zárható. A reset és a bekapcsoló gomb nagyjából középen található, amelyek egy kis krómkeretes LCD-t fognak közre. Ez össz-vissz egy darab hőmérsékletet mutat kék háttérvilágítás mellett. A szokásos előlapi csatlakozók oldalra kerültek. A tetejére és az oldalaira tekintve rögtön megvilágosodunk, hogy miért is kapta az Openair nevet a ház. Ezeken a helyeken merev fémháló biztosítja eszközeink hatékonyabb hűtését. A fémhálót belülről egy műanyagszűrő borítja, amely könnyen kiszedhető és mosható. Lehetőségünk van előre és hátulra ventilátort tenni, mely a házhoz csak opcionálisan jár. A ház belsejében nem találunk semmi szokatlant. Standard ATX elrendezés. A szerelhetőség átlagosnak mondható, tekintve, hogy az alaplapi tálcát nem lehet kivenni, és a meghajtókat valamint a bővítő kártyákat csavarral kell rögzíteni. Az élek lekerekítésére gondosan ügyelt a gyártó, nem fogjuk vérünket adni a házért.


A Ház...


Silencium!

Az igényesen megmunkált táp az FL-420-as típusjelzést viseli és irtó nehéz. A hozzáadott útmutatóban 3.8 kg-ot írtak. Van benne anyag. Maximális teljesítménye 420 W, ami a legtöbb rendszerhez elég kell hogy legyen. Az ATX12V 1.3-as szabványt támogatja, természetesen túlfeszültség, túláram és túlmelegedés elleni védelemmel karöltve. A passzív PFC-s tápból rengeteg csatlakozó ered, amelyek aranyozottak: 9db 4 tűs molex, 2 db SATA, 3db floppy, 1db 20 tűs alaplapi, 1db 4 tűs ATX12V, 1 db Aux. Dobozában megtaláljuk a szokásos tápkábelt, csavarokat, műanyag kábelösszefogókat és elmaradhatatlan a Yesico matrica is. A táp hátulját megvizsgálva észrevesszük, hogy ebben bizony nincs ventilátor. Igen kérem, ez egy passzív hűtésű táp! Hogy miért is jó ez? A gyártó ezzel kiiktatott egy állandó zajforrást, ami fontos tényező, ha valaki órákat ül PC közelben, és már nehezen viseli az állandó zajt. Kör alakú borda nyúlik a hátsó részből, segítve a felgyülemlett hőt továbbítani a gépházon kívülre.


...és a Táp


Burn Baby!

A meleg levegő megfelelő elvezetéséről még egy kicsit szkeptikus volt a véleményünk. Vajon tényleg rábízhatunk egy High-End rendszert a „fanless generation”-re? Hogy a választ megkapjuk, összeraktunk egy tesztkonfigot és figyeltük, hogy mennyire működőképes a Yesico rendszer, házventilátorok nélkül. A próbatételünket két részre bonthatjuk. Először az alaplaphoz adott Hardware Doctor-ral figyeltük, hogy a feszültségek üresjárat és teljes terhelés alatt mennyire stabilak. A teljes terheléshez két ingyenes programot hívtunk segítségül: a CPU Burn-In-t és a 3DMark03-at.

Tesztkonfiguráció:
Abit BH7-E
Intel P4 3.06GHz
1GB DDR 400 memória
MSI Ati Radeon 9800Pro
Seagate 80GB HDD
DVD-rom

Internetezés vagy szövegszerkesztés közben, amikor a rendszer terhelése konvergál a nullához, a feszültségek végig stabilak voltak. Ugyanez mondható el a terheléses résznél is. A kisebb ingadozások még beleférnek a szenzor mérésének hibahatárába.


Kábelrengeteg


Most pedig következzen tesztünk második része, a hőmérsékletmérés. Vizsgáltuk a táp oldalát, a proci és az ún. PWM (feszültség szabályzók) hőmérsékletét. Terheletlen állapotban minden normális értéket mutatott, a táp hőmérséklete 38 fokra melegedett fel. Izzítsuk be a rendszert!  Beállítottuk a CPU Burn-In-t 15 perces futásra. A táp felmelegedett 45-46 fokra, egyedül a PWM értéke volt aggasztó: 65 fok. Ezután 20 percig pihenni hagytuk a rendszert, majd jöhetett a 3DMark03, amelyet háromszor futtatunk le egymás után. Azaz szerettünk volna lefuttatni, ugyanis az alaplaphoz járó Hardware Doctor lekapcsolta a gépet. Sejtésünk szerint a PWM elérte az engedélyezett 70 fokot, ami elég aggasztó. És akkor még nem is Doom3-aztünk! Minden jó, ha a vége…. Itt kerül ellentmondásba a Yesico, ugyanis ezt a tápot ebben a házban nem lehet kiegészítő ventilátor nélkül használni egy ilyen konfignál. Hiába a 420W, a hőtermelés annyira brutális, hogy az már hardware-ünket veszélyezteti. Kipróbáltuk, mi van akkor, ha behelyezünk hátra egy 12cm-es ventit. Nos, a melegedési probléma megoldódott, viszont ezzel együtt a csendesebb gépnek is búcsút mondhatunk. Sajnálatos még, hogy a táp leírása egy szót nem ejt az efféle veszélyről. Összességében mégis ajánljuk a házat ezzel a táppal, hiszen akinek nincsen erőműve, és csendes gépet szeretne otthonra, megfelelő alternatívát találhat a Yesico kínálatában, és legalább megszabadul a táp által generált zajtól.

Forgalmazó: Euro Informatika Kft
Tel.: +36 (1) 310-2382, +36 (1) 248-1549
web: http://www.euroinformatika.hu

Ár:
Yesico 420W Passzív táp - bruttó: 43 737 Ft
Yesico OpenAIR ház – bruttó: 16 250 Ft



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95