FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Ház)
·  A csend hangjai
·  Zizon
·  Színes Chieftech házak
·  Chieftech midi torony
·  Chieftech házak
·  Codegen Big Tower
·  Codegen házak
·  Pingvin ház
·  Smiley
·  Standard nagytorony
· Termékbemutatók > Ház
· JS1500 szerver ház
Dátum : 2002-01-19 18:55:33
Szerző : gigahertz


Végre bemutathatunk egy igazi (nagy darab) szerver házat. Talán egyszer a normál PC házakat is hasonló minőségben készítik majd el...

Ordasi tuning

Amikor igazi szerverházról beszélünk, akkor alapvetően el kell felejteni a normál PC házaknál megszokott dolgokat. Az teljesen természetes, hogy semmi sem éles, a rögzítő elemek szilárdan a helyükön vannak és nem spórolták ki az anyagot. Mindennek van hely, a szellőzés művészien tökéletes stb. Ilyen pl. a Chieftech Jumbo fájl szerver háza:

A méretek érzékeltetése végett egy CD tokot tettem a szerverház tetejére. Olyan terjedelmes, hogy a szállítása sem túl egyszerű (kombi autó, vagy kis teherautó szükséges). A súlya sem elhanyagolható, legalább 35 kilót nyom, a csomagolása is érdekes…

Ez a Jumbo JS1500-as ház, de van nagyobb testvére is a JS2000-es, nézzük:

JS1500

JS2000

Méretek (mélység x szélesség x magasság)

710 x 410 x 470 mm

710 x 410 x 655

5.25 helyek száma

15db

23db

Tápegység

Kettős redundáns tápegység (W/UL, CSA, TUV, CE)

Kettős redundáns tápegység (W/UL, CSA, TUV, CE)

Ventilátorok

9cm-es ventilátorok (5db)

9 és 12cm-es ventilátorok (8 illetve 2db)

Kártya helyek (slot)

ATX esetén 7db

AT esetén 12db

ATX esetén 7db

AT esetén 12db

Extrák

Termikus védelem, LED-ek, hangszórók

Termikus védelem, LED-ek, hangszórók

Biztonság

Kulccsal zárható előlap és oldallapok

Kulccsal zárható előlap és oldallapok

Súly

bruttó 35kg (nettó 28kg)

bruttó 50kg (nettó 36kg)

Egy szerverház esetén nyílván nem szempont a súly és a méret. Sőt minél tágasabb a belső tér annál jobb. De a sok ventilátor nagyon fontos, hiszen a hosszú távú stabilitás egyik alapköve a normális üzemi hőmérséklet biztosítása.

A kicsomagolás során két kulcsot találunk a doboz falára ragasztva. Erre nagy szükségünk lesz, mert a kulcsok nélkül a ház elejét nem lehet kinyitni, és az oldallapokat sem lehet levenni, így a kábelekhez, csavarokhoz és a belül elhelyezett további kulcsokhoz sem férünk hozzá.

A házban egy nagy kupac csavart, kábeleket és szerelési anyagokat találunk.

A leírás meglehetősen rövidre sikerült, aki még nem rakott össze ilyen kaliberű szerverházat, az esetleg sokat fog totózni az összeszerelés során. Az elektromos bekötés sem túl egyszerű, az előlaptól csukló vastagságú kábelköteg indul az alaplap felé.

350 illetve 400 Wattos tápegységekkel szerelik. Azért a többes szám, mert egyből két darab van ebben a házban.

Tápegység csere alkalmával két csavar kivétele után egyszerűen kihúzhatjuk a tápegységet. A táp kábelek nem közvetlenül a tápegységből indulnak ki, hanem a tápegység egy vezérlő egységhez csatlakozik.

Ez azt jelenti, hogy a tápegység kivétel nem jár együtt a kábelek kivételével. A vezérlő egység feladata nagyon összetett. Igazából csak egy-két funkciót volt alkalmam kipróbálni. Ezek közül a legérdekesebb, hogy menet közben is cserélhető a tápegység. Normál üzem közben mindkét tápegység aktív, vagyis teljesítményük összeadódik.

A tápegység kb. csak a félét teszi ki a szerverház árának. A konkrét árak nyílván változhatnak, de nagyságrendileg a két tápegység a vezérlő elektronikával nettóban jóval 100eFt felett van, míg a ház nettó negyedmillió Forint felett van... Egy biztos, nem olcsó mulatság, de sokszor a profi szerverház elengedhetetlen!

Tulajdonképpen három részre osztották a házat. Mindennek megvan a maga helye:

Az 5.25 helyre szerelhető eszközök sínekbe kerülnek, így könnyen ki és be lehet ezeket szerelni. A meghajtók mögött ventilátorok vannak, ezek a gép hátlapja fele fújják a levegőt.

A tápegység szektor nincs túlzsúfolva, így a levegő szinte akadály nélkül haladhat át.

Az alaplapot rejtő szektor is hatalmas:

A szellőztető ventilátorok is rack szerűen lettek beszerelve, ezek páronként kihúzhatóak:

A fennti képen egy "aprócska" panel is látszik. Ez pl. a CPU ventilátor fordulatszámát, hőmérsékletet stb. mér és rendellenes működés esetén riaszt (hang és fényjelzéssel). Hátul a két tápegység kötött és az előlapon van egy gomb, ezzel a hangjelzést ki lehet iktatni. Erre pl. összeszerelés során lehet szükség. De ezt nem érdemes kikötni, hiszen így pont a védő funkciója szűnik meg.

Méri a belső hőmérsékletet, jumperrel állíthatjuk a maximális értéket. Ez 40, 50 és 60 fok lehet, e felett riasztást kapunk.

Szintén jumper segítségével tilthatjuk pl. a CPU ventilátor fordulatszámának a figyelését. Ugyanis a szerver alaplapok sokszor el sem indulnak, ha nem érzékelik, hogy a CPU ventilátor forog. (Mert a ventilátor csatlakozója, vagy az alaplapra van dugva, vagy a szerverház figyelő elektronikájára.)

Hatalmas eloxált alumínium ajtói vannak:

Középen egy LED sor látható, Ebből 8db-ot tetszés szerint felhasználhatunk, 2db jelzi tápegységek működését, 1db a megfelelő belső hőmérsékletet 1db a bekapcsolt állapotot és 1db a CPU hűtőventilátorának az üzemét, duál CPU esetén 2db LED jelzi ugyanezt.

A LED sor alatt található zárat oldjuk a papírdobozról levakart kulccsal, akkor kinyithatjuk az ajtókat. Sajnos 1db 3.5 helyet sem találunk, így pl. egy floppy meghajtó és a winchesterek beszereléséhez egy keretre lesz szükségünk, amit nem mellékel a gyártó.

Az 5.25 helyekre beépítendő meghajtók beszereléséhez le kell venni az alumínium ajtók mögött található árnyékoló lapokat. Normál PC ház esetén ki kell törni ezt a lapot, amit utána már nem lehet visszatenni. De itt ezeket csavarral rögzítették, zavarvédelmi okokból lehetőség szerint ahová lehet szereljük vissza.

Alulra kerekeket szerelhetünk, ez nem árt, hiszen a kézi mozgatás nehézkes lenne. Természetesen ezeket a kerekeket mellékelik, ebből 2db-ra féket is szereltek.

Működés közben valóságos hurrikán tombol a házban, hiába a nagy teljesítményű 9cm-es ventilátorok rendesen megmozgatják a levegőt. Mondjuk ez némi hanggal is jár, de általában egy szervernél nem okoz problémát.

Számomra úgy tűnik, hogy kevés kábelt mellékelnek, így ha valaki rendesen telepakolja az 5.25 helyeket, akkor néhány táp elosztóról még gondoskodnia kell.

 

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95