FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Ház)
·  A csend hangjai
·  Zizon
·  Színes Chieftech házak
·  Chieftech midi torony
·  Chieftech házak
·  JS1500 szerver ház
·  Codegen Big Tower
·  Codegen házak
·  Pingvin ház
·  Smiley
· Termékbemutatók > Ház
· Standard nagytorony
Dátum : 2001-06-15 19:02:02
Szerző : gigahertz


Az egyszerű PC ház lehet jó is!

Számítógépház vásárlásánál sokmindenre érdemes odafigyelni. Elég nagy teljesítményű tápegység legyen benne, rendszerhűtőknek is legyen hely, ne legyen sorjás.... A felhasználók szeretik, ha nem nyomorognak az alkatrészek, így ha tehetik nagy házat választanak.

Egy átlagosnak mondható nagytorony:

 

6db 5.25" és 5db 3.5" hellyel rendelkezik, az utóbbiból kettő a floppynak van fenntartva, de természetesen ez is felhasználható winchester beépítésére. Mivel elég magas egy nagyrorony, így nem árt némi extra stabilitás. E célból oldalt támasztó lábakat helyztek el, közelebbről:

Noha a lábak nélkül sem dől fel túl könnyen egy ilyen PC ház, de azért érdemes rászerelni. Így ha valaki húzza pl. a parkettán, akkor kevésbé karcol. Aki sokat mozgatja, az kerekeket is szerelhet rá, ezt külön tartozékként lehet megvásárolni. Az elejét közelebbről szemügyrevéve:

Egy be illetve kikapcsoló gombot egy resetet és egy turbo gombot találunk. Egyik gombot sem kell túl erősen megnyomni a működéshez és a reset sincs eldugva, így nem kell, pl. toll hegyével vagy egyéb vékony szerszámmal megnyomni. A turbó gomb le is maradhatott volna... A képen látható fekete csík mögött három LED helyezkedik el. Ebből egy a bekapcsolt állapotot, egy az esetleges alvó állapotot és egy a winchester tevékenységet jelzi.

Alul egy lyukacsos részt találunk:

E mögé elvileg egy ventilátort lehet szerelni, ami kívülről szívja a levegőt, így a torony szellőzése javítható. A gyakorlat mást mutat, mert belül bizony elfelejtettek lyukakat fúrni a fémlapra:

Így noha a szellőzés lehetősége a műanyag előlapon adott meg kell elégednünk azzal, hogy a speaker hangját jobban hallhatjuk. Mivel elég kuszán kavarognak általában a ledek és a kapcsolók vezetékei + a speaker vezetéke érdemes a képen látható módon egy kábelbilinccsel összefogni őket.

Sokan be sem kötik a kis hangszórót, de ajánlott. Mert a processzor túlmelegedést a BIOS ezzel jelzi. Általában előbb megszólal és ha halljuk, akkor megtehetjük a megfelelő intézkedéseket. Ez néha tuning nélkül is előfordul, pl. előfordult már olyan, hogy a FOP erős rugója letörte egy idő múlva a processzor foglalat szélén található pöcköt és a hűtőborda leesett. Mivel a tulajdonos nem volt jelen, már csak a "műsor" végére ért oda és konstatálta, hogy a processzor megfőtt. (Egyébként hűtőborda nélkül 3-10 másodperc alatt nyiffan ki egy processzor.)

Minden 5.25" hely alatt egy fém pöcök található. Ezzel határolják be egy eszköz számára a helyet. Ez ennél a modellnél jól megoldott, nem kell erővel préselni a meghajtókat a helyükre, szépen, könnyedén beférnek.

Ezen a képen egy oldallap kialakítás vége látható. Szerintem ez a jó megoldás, mert amikor ráhelyezzük a fedelet, akkor azt az első részen is rögzítődik. A fedél ennél a modellnél U alakú, vagyis nem lehet az oldallapokat külön-külön leszedni.

Nem akármilyen 200 Wattos tápegységgel szerelik. Gondoltak a nagy áramot igénylő processzorokra, így 5 Volton 20 Amperre képes. (Általában a 230-250 Wattos tápegységek szoktak tudni 20 Ampert 5 Volton). A 12 Voltja csak 7 Amperrel terhelhető, ez elég szokott lenni. Még a 3.3 Volt a fontos, azon 14 Ampert tud. Általában ha valami miatt nagyobb tápegységre van szükség, akkor az 5 Voltra érdemes odafigyelni, mert erről állítja elő az alaplap a processzor számára a feszültséget. Egy 300 Wattos tápegység általában 30 Ampert tud leadni az 5 Voltján és 12 Ampert a 12 Voltján. De a 3.3 Volt standard módon 14 Amperes szokott lenni, teljesítménytől függetlenül (de azért vannak kivételek).

Szerencsére minden 5.25" drive az alaplap felett helyezkedik el, így nem fordul az elő, ami a mini illetve midi tornyoknál, hogy behelyezzük a meghajtót és az nekiütközik az alaplapnak, vagy éppen a memória felett van és nem lehet a bankba modult helyezni.

Hét kártya számára van hely:

De néhány alaplap gyártó az AGP slot-ot (ami felett már nincs több kártya slot) alulról számolva a hatodik helyre helyezi el. Így lehetőség nyílik arra, hogy a videokártya fölé egy ventilátorral ellátott hűtőkártyát helyezzük. Ez segít a házan megrekedt meleg levegőt elszállítani. Ez gyakorlatilag a processzor alatt üzemel, így gyorsan a házon kívül tudhatjuk a meleg levegőt.

Sajnos a ház nem minden része alkalmas az új P4-es alaplapok befogadására. Ennek két oka van. Egyrészt speciális tápegységre vagy átalakítóra van szükség, másrészt ahogy az a fenti képen is látszik a párhuzomos/soros/USB/billentyűzet/egér csatlakozók elhelyezése olyan, hogy nem lehet behelyezni az a ki fémablakot visszatenni.

Nincs túl igényesen kivitelezve a ház, de ezt az ára is tükrözi. Vannak már nagyon profi házak is, amit eleve 300 vagy inkább 400 Wattos tápegységgel szerelnek. Ott már azt is megoldották, hogy kilincs legyen az oldalán... Persze egy olyan ház majdnem négyszer annyiba kerül, mint egy ilyen standard nagytorony.

Sokan adnak a ház kinézetére, elsősorban az előlap dobja fel a házat. Tehát sokszor egy darab műanyagon múlik, hogy szépen néz ki vagy sem. Egyébként ilyen előlapokat, amit általában 6-8 csavar tart, külön is lehet venni. De csak ezért nem valószínű, hogy megéri (esetleg ha eltörött).



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95