FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Gazdaság)
·  Kiemelten sikeres évet zárt 2005-ben a T-Online
·  Közös adatbázist indít a három magyar mobilszolgáltató
·  Intel®: új logó, új szlogen, új célok
·  Egyesül a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország
·  Az informatika létfontosságú szerepe a gyártók közötti versenyben
·  Napi 18 óra ingyen beszélgetés a T-Com új Favorit díjcsomagjaival
·  Jön az Antenna Digital
·  A Matáv rendkívüli Közgyűlése döntött a névváltásról
·  Előrejelzés: Intel processzor és chipkészlet áreső
·  Ötéves a Fujitsu Siemens Computers Kft.
·  Rekordnagyságú bevételről számolt be a Microsoft
·  NHH: A kiskereskedelmi piac elemzése
·  Júniusban ismét nőtt a vezetékes vonalak száma
·  Elkészült a Matáv 2005-2006. évi középtávú stratégiája
·  A Matáv 2004. I. félévi eredményei
·  AMD processzor árváltozás
·  eTel Magyarország: Kétszámjegyű forgalom- és eredményesség növekedés, hamarosan árcsökkentés
·  Az Intel második negyedéves eredménye 8,05 milliárd dollár
·  Újszerű konstrukció a Matávtól
·  Újabb hitelszerződés a Matáv és a Deutsche Telekom között
· Hírek > Gazdaság
· A HP nyilvánosságra hozta 2004 első negyedévére vonatkozó eredményeit
Dátum : 2004-02-20 18:13:09
Szerző : Daywalker


A HP ma nyilvánosságra hozta 2004. január 31-én zárt, első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 19,5 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 9 százalékkal magasabb a 2003 első negyedévi értéknél

  • 19,5 milliárd dollár árbevétel: 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban
  • Az előző évinél 23 százalékkal magasabb, 1,4 milliárd dollár nem GAAP szerint számított üzemi eredmény (az árbevétel 6,9%-a); az egy évvel korábbi értéket 21 százalékkal meghaladó, 35 centes nem GAAP szerint számított részvényegységre jutó nyereség (EPS)
  • 1,1 milliárd dollár GAAP szerint számított üzemi eredmény - 30 százalékkal magasabb, mint egy éve (az árbevétel 5,9%-a); a 30 centes GAAP szerinti EPS 25 százalékkal múlja felül a 12 hónappal korábbi értéket
  • A Személyi Rendszerek Divízió 20%-os árbevétel-növekedésről és rekordszintű nyereségről számolt be
  • A Nagyvállalati Rendszerek Divízió üzemi eredménye egy év alatt 190 millió dollárral javult, és elérte a108 millió dollárt

    A HP nem GAAP szerinti(1) üzemi eredménye 1,4 milliárd dollárt tett ki - ez az árbevétel 6,9 százalékának felel meg, és 23 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. A nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) 35 dollárcent volt a vizsgált negyedévben - 21 százalékkal magasabb a 12 hónappal ezelőtti 29 centnél. A nem GAAP szerinti korrigált EPS és üzemi eredmény 144 millió dolláros (részvényenként 5 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Az adózás előtti korrekció egy átszervezési költségekkel kapcsolatos (54 millió dolláros), egy beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő (144 millió dolláros) és egy akvizíciós vonatkozású (15 millió dolláros) tételt tartalmaz.

    Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,1 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami az árbevétel 5,9 százalékának felel meg. Az egy évvel korábbi eredményhez képest ez 30 százalékos (264 millió dolláros) javulást jelez, az előző negyedévi értéket pedig 7 százalékkal (70 millió dollárral) múlja felül. A GAAP szerinti korrigált EPS 30 dollárcentet tett ki - 25 illetve 7 százalékkal többet, mint egy évvel (24 cent) és három hónappal (28 cent) korábban.

    A pénzügyi eredmények összefoglalása 2004. I. n.év 2003. I. n.év
    Árbevétel (milliárd USD) 19,5 17,9
    Nem GAAP szerinti üzemi nyereséghányad (1) 6,9% 6,2%
    GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 5,9% 4,9%
    Nem GAAP szerinti korrigált EPS(1) (USD) 0,35 0,29
    GAAP szerinti korrigált EPS (USD) 0,30 0,24


    "A HP stabil teljesítményt nyújtott az első negyedévben" - állapította meg Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya. "Bevételtermelő képességeinket meggyőzően igazolja, hogy ebben a szezonális szempontból gyenge időszakban értük el fúzió utáni történelmünk eddigi legkiegyensúlyozottabb nyereségét."

    "A Személyi Rendszerek Divíziójában immár második negyedéve közel kétszer akkora mértékben sikerült növelnünk asztali- és a noteszgépeink eladásait, mint legközelebbi versenytársunknak. Ezen a piacon globális szinten is mi szereztük meg a legnagyobb részesedést, és rekordszintű nyereséget termeltünk."

    "A Nagyvállalati Rendszerek Divízió jó eredményében lényeges szerepet játszott fontosabb hardverüzletágaink árbevételének megugrása. Százkilencven millió dollárral magasabb nyereséget értünk el, mint egy éve, és újabb stratégiai beruházásokkal és akvizíciókkal készülünk erősíteni szoftverportfóliónkat."

    "A Nyomtatási és Képalkotási Divízió rekordszintű árbevételről és üzemi eredményről számolt be az első negyedévben, ami kellékanyagaink növekvő népszerűségéről és az otthoni felhasználók piacán elért élénk karácsonyi forgalomról tanúskodik. Több mint 14 millió hardvereszközt adtunk el a vizsgált negyedévben, 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Továbbra is a piaci átlagot meghaladó mértékben növekedtünk és valamennyi fontos kategóriában - azon belüli is főként a felsőbb szintű termékeknél - sikerült bővítenünk piacrészünket."

    "A HP Szolgáltatások a támogatási piacra jellemző erősödő árnyomás, valamint a tanácsadási és integrációs ágazat gyengélkedése ellenére 6 százalékkal növelte árbevételét 2003 első pénzügyi negyedévével összevetve. A menedzselt szolgáltatások szegmensében korábbi lendületünket megőrizve, 27 százalékos bővülést értünk el az elmúlt 12 hónapban. Költségszerkezetünk további ésszerűsítése nyomán az év hátralévő részében is üzemi nyereséghányadunk javulására számítunk."

    "Pénzügyi szolgáltatószervezetünk, a HP Financial Services immár ötödik negyedéve nyereséges; elégedtek vagyunk portfóliónk minőségével."

    "Versenypozíciónk valamennyi fontos piacon töretlenül erős - az otthoni felhasználók körében éppúgy, mint a kis-, közép- és nagyvállalatoknál. Minden üzletágunk jó lendülettel halad előre. Bízunk benne, hogy kiváló portfóliónkra építve a jövőben sikerül tovább fokoznunk növekedésünk ütemét, nyereségességünket és a részvényeseinknek nyújtott értéket" - fogalmazott Fiorina.

    A földrajzi régiókat külön vizsgálva megállapítható, hogy a HP összárbevételéből 43 százalékkal részesedő amerikai kontinens forgalma 2003 hasonló időszakához képest 3 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévben. Az összes bevétel 42 százalékát adó Európa árbevétele - a tavalyi első negyedévhez viszonyítva 17 százalékkal - 8,3 milliárd dollárra nőtt. Ázsia és a Csendes-óceán térségében - ahol a teljes HP-árbevétel 11 százaléka képződik - 2003 első negyedéve óta 9 százalékkal, 2,1 milliárd dollárra bővült a forgalom. Az összforgalom 4 százalékát generáló Japánban - 4 százalékos javulás mellett - 777 millió dolláros árbevételt sikerült elérni. A vállalat egészére számítva és az árfolyam-ingadozások hatását figyelembe véve 1 százalékkal nőtt az árbevétel az elmúlt 12 hónapban.

    Nagyvállalati Rendszerek Üzletág (ESG)
    A nagyvállalati tárolórendszereket és szervereket forgalmazó hardverüzletágból és külön szoftverüzletágból álló Nagyvállalati Rendszerek Divízió árbevétele 3,9 milliárd dollár volt - ez 2003 első negyedévével összehasonlítva 5 százalékos növekedést jelent. Az első negyedév üzemi nyeresége 108 millió dollárt tett ki, ami az árbevétel 2 százalékának felel meg és 190 millió dollárral jobb, mint egy évvel korábban. A nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletága - az árbevétel 4,1 százalékával megegyező - 154 millió dolláros üzemi nyereséget könyvelt el. A szoftverüzletágban újabb stratégiai beruházásokat és akvizíciókat hajtott végre a HP. Ezen a területen 46 millió dollár üzemi veszteséget jelentett a társaság. Az ipari szabványos szerverekből származó árbevétel 15 százalékkal erősödött a tavalyi megfelelő időszakhoz viszonyítva - az értékesített darabszám 23 százalékkal emelkedett. Az elmúlt négy naptári negyedévet vizsgálva a HP egyedülállóan magas, közel 33 százalékos szintre bővítette részesedését az x86-os szerverek piacán a 2003 október-decemberi időszakban. Az EMEA régióban 3 százalékpontos piacrész-növekedést ért el az előző három hónaphoz képest. A HP az európai piac 43 százalékát uralja, és a kontinens 12 országában rendelkezik 50 százalék feletti részesedéssel az ipari szabványos szerverek piacán. Ezek egyike az Egyesült Királyság, ahol a HP-nek a fúzió óta az idei első negyedévben sikerült a legmagasabb piaci részesedést elérnie.

    A UNIX®-árbevétel - az erős árnyomásból eredően - 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Különösen a felső és az alsó kategóriában volt erőteljes a változás. Az Alpha szerverek forgalma 32 százalékkal volt alacsonyabb mint egy éve, a HP 9000 rendszereké pedig stagnált. A Superdome viszont tovább írta sikertörténetét: a megrendelt darabszám 52 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet. Az Itanium®-alapú Integrity szerverekből származó árbevétel is tovább emelkedett - az előző negyedévhez viszonyítva 60 százalékkal.

    A felső és középkategóriás tárolótömbök forgalma 14 százalékkal bővült az elmúlt 12 hónapban - nem kis részt a 112 százalékos növekedést produkáló középkategóriás HP StorageWorks Enterprise Virtual Array népszerűségének köszönhetően. Ezt némiképpen ellensúlyozta a felső kategóriás tárolómegoldások értékesítésének gyengélkedése, és a szalagos eszközök 5 százalékos forgalomszűkülése, amelynek hátterében az OEM-könyvtárak szegmenséből való kivonulás áll. A tárolórendszerek eladásából származó összbevétel 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

    A szoftverek értékesítési árbevétele - új első negyedévi rekordot felállítva - 9 százalékos bővülést mutat 2003 első negyedévével összehasonlítva: az OpenView forgalma 9, az OpenCallé pedig 11 százalékkal emelkedett.

    HP Szervíz és Szolgáltatások Üzletág (HPS)
    A HP Szolgáltatások 3,2 milliárd dolláros forgalma 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Üzemi eredménye 258 millió dollár - az árbevétel 8,2 százaléka. Egy évvel korábban 11,4 százalék volt ez az arány. A változás az ügyfelek beszerzési ciklusidejének megnyúlását, az erősödő árnyomást, a tartósan gyenge tanácsadási és integrációs bevételeket és kihasználtságot, valamint az elmúlt 12 hónapban elnyert nagy értékű menedzselt szolgáltatási szerződések induló beruházásait tükrözi. A HP menedzselt szolgáltatásai továbbra is keresettek: az elmúlt évhez viszonyítva elért 27 százalékos növekedés a piaci átlag négyszerese. A támogatási árbevétel 7 százalékkal haladja meg a 12 hónappal korábbi értéket. A tanácsadási és integrációs szolgáltatások árbevétele 10 százalékkal esett vissza a tartósan lanyha kereslet nyomán.

    Személyi Számítógépes Rendszerek Üzletág (PSG)
    A Személyi Rendszerek Divízió 6,2 milliárd dolláros árbevétele 20 illetve 3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi és az előző negyedévi eredményt. Az értékesítési darabszám 23 százalékkal volt magasabb, mint 12 hónappal korábban - elsősorban a noteszgép-eladások 52 százalékos bővülésének köszönhetően. A notesz és a kéziszámítógépekből származó árbevétel 42 illetve 25 százalékkal nőtt, az asztali gépek forgalma pedig - emelkedő átlagárak mellett - 11 százalékkal javult.

    Az elmúlt év negyedik naptári negyedévében a HP birtokolta a legnagyobb részesedést a globális PC-piacon. A noteszgépek piacán is megőrizte első helyét - itt 2 százalékponttal sikerült növelnie előnyét. Európában a HP közel egy százalékponttal bővítette PC-piacészét az előző évhez képest.

    A PSG divízió 62 millió dolláros üzemi nyereséget könyvelt el az első negyedévben - szemben az egy évvel illetve 3 hónappal korábbi 33 és 22 milliós eredménnyel. Ez a divízió legmagasabb negyedéves profitszintje a Compaq Computer Corporationnel végrehajtott fúzió óta.

    <{>Képalkotási és Nyomtatási Üzletág (IPG)
    A Képalkotási és Nyomtatási Divízió árbevétele 5,9 milliárdos rekordszintet ért el az első negyedévben, ami 6 százalékos növekedést jelent az előző év megfelelő adatával összevetve.

    AZ IPG divízió az egy évvel korábbinál 12 százalékkal több, 14,4 millió darab hardvert értékesített a vizsgált időszakban - több mint 1 millió darabot hetente. A személyi LaserJet és a színes LaserJet nyomtatók darabszám szerinti forgalma 22 illetve 27 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Az üzleti célú tintasugaras nyomtatókból 28 százalékkal adott el többet a HP, mint 2003 első negyedévben. A többfunkciós eszközök és a fotónyomtatók szegmensében 84 és 41 százalékos éves növekedés figyelhető meg, míg a digitális fényképezőgépek szegmensében 42 százalékkal több HP-termék kelt el, mint egy évvel korábban.

    A digitális képalkotási megoldások árbevétele 5 százalékkal emelkedett a tavalyi első negyedévhez képest, mivel a fényképezőgépek és a fotónyomtatók élénk forgalmát ellensúlyozták a gyengébb szkenner eladások. Az otthoni hardverek szegmensében elért 6 százalékos bővülés a kereslet karácsony előtti fellendülésének és a többfunkciós (all-in-one) eszközök terjedésének köszönhető. A kellékanyagokból származó árbevétel 8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi - egyébként szintén kiemelkedő - értéknél, annak ellenére, hogy az ellátási lánc fejlesztése jegyében az egyesült államokbeli viszonteladók csökkentették készleteiket e termékekből.

    Az IPG divízió üzemi eredménye - újabb első negyedévi rekordot döntve - elérte a 968 millió dollárt. Az árbevétel 16,4 százalékának megfelelő nyereség 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

    <{>Finanszírozási szolgáltatások (HFS)
    A szervezet 441 millió dolláros árbevétele 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál. Üzemi eredménye 29 millió dollár volt az első negyedévben - míg 12 hónapja 14 millió dolláros nyereségről számolt be. A divízió az elmúlt öt negyedév mindegyikében nyereséget termelt.

    Eszközgazdálkodás
    A HP 14 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 13,6 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint kb. 400 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet. A működésből származó készpénzforgalom (működési cash flow) 148 millió dollárt tett ki - mintegy 271 millió dollár szerkezetátalakítási költség és bizonyos egyszeri tételek levonása után. A készletek értéke 6,5 milliárd dollárnak felelt meg - ami 396 millió dollárral magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A vevőkövetelések állománya 600 millió dollárral, 8,3 milliárd dollárra csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A vállalat első negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 244 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 256 millió dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől.

    Jövőbeni kilátások
    A HP 19,2 és 19,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2004. pénzügyi év második negyedévében. A vállalat várakozásai szerint a nem GAAP szerint számított részvényegységre jutó nyereség (EPS) 34 dollárcentet tesz majd ki - ez összhangban áll az aktuális elemzői előrejelzéssel. A HP megerősíti a teljes pénzügyi évre becsült 1,43 dolláros jelenlegi, nem GAAP szerinti EPS-becslést, ami 23 százalékkal magasabb a 12 hónappal korábbi részvényegységre jutó nyereségnél.

    A nem GAAP szerinti EPS-becslés részvényenként 4 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő és akvizíciókkal kapcsolatos korrekciót feltételez az adózás utáni eredmény szintjén.

    Az első negyedév pénzügyi eredményeiről a HP befektetői kapcsolattartó weboldalán, a www.hp.com/hpinfo/investor/quarters/quarters.html címen olvashatók további részletek.

    (1) A nem GAAP szerinti számok nem tartalmaznak bizonyos tételeket. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok értelmezéséről a "Nem GAAP szerinti pénzügyi információk felhasználása" c. bekezdés ad tájékoztatást.

    A nem GAAP szerinti pénzügyi információk felhasználása Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerinti, konszolidált egyszerűsített pénzügyi kimutatásai mellett a HP további, nem GAAP szerinti adatokat is közöl üzemi eredményére, nettó nyereségére és részvényegységre számított nyereségére nézve. Múltbeli pénzügyi teljesítményünk és jövőbeni kilátásaink könnyebb értelmezése érdekében ezek a korrigált adatok nem tartalmaznak bizonyos költségtételeket, növekedéseket és csökkenéseket. A tárgyidőszak GAAP-eredményeinek korrekciója révén a HP teljesebb képet kíván adni vezetősége és befektetői számára a számok alapjául szolgáló működési eredményekről és trendekről, valamint piaci teljesítményéről. A nem GAAP szerinti eredmények például pontosabban megadják azt a kiinduló teljesítményt, amely nem tartalmazza a HP vezetősége által az alaptevékenységből származó üzemi eredményen kívülre sorolt növekedéseket, csökkenéseket és költségeket. Részben ezek a korrigált, nem GAAP szerinti eredmények adják azokat az elsődleges mutatószámokat, amelyek alapján a vállalat felső vezetése a tervezést és előrejelzés-készítést végzi. Ezeket a kiegészítő adatokat a HP nem a GAAP szerint kalkulált nettó eredménytől és korrigált EPS adatoktól elszigetelten vizsgálandó, vagy azokat helyettesítő információnak szánja.

    Forrás : Hawlett Pakard


  • Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106