FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
Dátum : 2003-05-25 06:44:56
Szerző : Vuki


Folytatjuk a három részes cikkünket, a mostani részben a hardveres megoldást fogjuk nagyító alá tenni, megnézzük milyen lehetőségeink vannak a szélessávú internet megosztására úgynevezett "Router"-ek segítségével.

Mik azok a Routerek?
A routerek más néven útvonalválasztók. Ezek lehetnek célhardverek, vagy megfelelő operációs rendszerrel ellátott számítógépek. A routerek egy vagy több kimeneti / bemeneti portjaik közötti csomagforgalmat kezelnek. Az otthoni illetve irodai felhasználású routereket más néven "Soho"-knak hívjuk. A sohoknak több funkciójuk van. IP címet osztanak, tűzfal szerepet tölthetnek be, tetszőleges WAN kapcsolattal, illetve WAP (Wireless Access Point) kapcsolattal rendelkeznek. Az újabb típusok nyomtató szerverként is tudnak üzemelni. Konfigurálásuk webes felületen történik.
Egyszerűbben ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint egy "hub"ot. Csak itt maga a "hub" csatlakozik az internethez, és osztja meg azt.

 


Egy lehetséges hálózati topológia

Cikkünk során Draytek Vigor2002WE típusú routert fogunk használni.

Első lépésként alakítsunk ki a routernek egy központi helyet, ahol tárolni fogjuk. Próbáljunk olyan helyet választani, ahol nem zavar vizet, ugyanis ezt nem sűrűn fogjuk mozgatni. Kössük rá a router WAN bemenetére (jelen esetben) az ADSL kábelét, azután pedig a SWITCH bemenetére azoknak a számítógépeknek a hálózati kábeleit, amelyeken szeretnénk internetelérést. A hálózati kábelek sima kábelek legyenek, ne cross linked (forditott) kábelek!

<

Mielőtt bekapcsolnánk a routert, a kliens számítógépeken a hálózati csatoló TCP / IP beállításainál állítsuk be, hogy az IP cím automatikusan kerüljön megállapításra. Ugyanis ilyenkor a routert osztja ki a kliensek között az IP címeket. DNS-nek pedig adjuk meg az Internetszolgáltatónk által adott elsődleges illetve másodlagos DNS IP címeket. Ez nem kötelező, de így a biztos, hogy a rendszer működni fog.

Indítsuk újra a klienseket, és kapcsoljuk be a routert. Következő lépésként nyissunk egy új böngésző ablakot, és a címsorba írjuk be a router IP címét. (Ez általában 192.168.1.1.) Ha mindent jól követtünk el, a következő párbeszédablakot kapjuk:

Felhasználónévnek írjuk be, hogy admin, a jelszó mezőt hagyjuk üresen. Ha esetleg nem fogadná el a jelszavunkat, akkor nézzük meg a router dokumentációját, vagy végső esetben az eszköz hátoldalán található Factory Reset gombot tartsuk nyomva 5-10 másodpercig. Ha sikeresen bejelentkeztünk, akkor a következő oldal tárul elénk:

Ez a router konfigurációs főoldala. Innen tudunk mindent beállítani, itt tudjuk konfigurálni, az eszközünket, szükség esetén újraindítani. Természetesen ez az oldal nem típus független, tehát routerenként más és más. Mivel ennél a megoldásnál maga a router csatlakozik az internetre, ezért felhasználónevet, és jelszavat kell beállítanunk neki. Tegyük is meg, kattintsunk a Quick Setup -on belül az Internet Access Setup linkre. A következő oldal tárul elénk:

 

ADSL kapcsolat megosztása

ADSL esetében hálózati kártyán keresztül "jelentkezünk be", ezért a PPPoE (PPP over Ethernet) elérést kell beállítanunk. Kattintsunk is rá!

A következő űrlapot kell pontosan kitöltenünk. Az ISP Name-hez az internetszolgáltatónk nevét írjuk, Username-hez a szolgáltató szerződésében szereplő felhasználónevünket, a Password-nál pedig jelszavunkat adjuk meg. Ne felejtsük el, a PPPoE Link-et Enable -re állítani! Ez nagyon fontos, e nélkül nem fog működni a dolog! A bal oldali részt a kép alapján töltsük ki, majd kattintsunk az OK gombra.

 

CABLE kapcsolat megosztása

Abban az esetben ha kábeles (UPC) internetelérésünk van, akkor picit más a helyzet. Itt nem használunk felhasználónevet és jelszót a hitelesítéshez, hanem ebben az esetben a szolgáltatónk a hálózati kártyánk Mac Address-ét figyeli, és ha jogosultak vagyunk az interneteléréshez, akkor tulajdonképpen bármely beállítás nélkül tudunk internetezni. Tehát a router konfigurációs főoldalán kattintsunk a Quick Setup -on belül az Internet Access Setup linkre, csak most ne a PPPoE elérést válasszuk ki, hanem a Static or Dynamic IP -t. Ha mindent jól csináltunk, a következő oldal tárul elénk:

A következő beállításokat a kép alapján állítsuk be: Access Control : Broadband Access Enable ; Obtain an IP address automatically ; Specify a MAC Address. Elérkeztünk a CABLE típusú internet megosztásának legérdekesebb részéhez. Mint az elöbb említettem, itt nincs felhasználóneves autentikáció, a szolgáltató (az előre bediktált) hálózati kártya MAC Address-je alapján azonosít. Mivel most közvetlen a router kapcsolódik az internethez, és nem az a számítógépünk ami azzal a bizonyos hálózati csatolóval rendelkezik, ezért be kell állítanunk a routerünknek annak a csatolónak a MAC címét. Elöször is meg kell néznünk, hogy ez valójában mi is. Egy könnyű módszer segítségével ezt úgy tudjuk megtenni, hogy hívunk egy parancssort, (pl: Start menü : Futtatás : command) és begépeljük a következő parancsot: ipconfig /all Ha mindent megfelelően csináltunk akkor a következő képhez hasonló listát kapunk:

Minket az Ethernet-adapter tulajdonságai érdekelnek, méghozzá a Fizikai cím. Ezt a számsorozatot kell bemásolnunk a routerünk MAC address mezőjébe. Ha végeztünk, akkor okézzuk le az oldalt.

A beállításokkal kész vagyunk. Célszerű a router újrabootolása előtt megváltoztatni az Adminisztrációs jelszót, a magasabb biztonság érdekében. Ezt a főoldalon tudjuk megváltoztatni, mégpedig az Administrator Password Setup -menüpontnál. A jelszóváltoztatás után a System Management részen a Reboot System linkre való kattintással indítsuk újra a routerünket. Ezzel tulajdonképpen készen vagyunk az egész konfigurálásával, és a többi számítógépen is hozzáférhetünk az internethez.

Mostani cikkünkben megnéztük milyen megoldások vannak az ADSL illetve CABLE típusú internet hardveres megosztására. Kitárgyaltuk mik azok a routerek, és végigvezettük egy Draytek típusú router konfigurálását. Természetesen nem merültünk bele teljesen a témába, csak a felszínesen tekintettük át ezeket a hardvereket. Valójában sokkal többről van szó, csak a lényeges dolgokat emeltük ki.
A következő részben egy "komplett" szerver - kliens alapú hálózatot alakítunk ki, méghozzá Linux szerver környezetben.

Vuki

Kapcsolódó Linkek:
Internet kapcsolat megosztása több számítógépen 1. rész
Draytek company

Forrás : Draytek

Kapcsolódó hírek/cikkek:
SMC Barricade 7004VBR - Végszó
D-Link DI-604
OvisLink eLive IP-3047
Tesztüzem: Három router tesztje


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95