FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  Mini Email szerver teszt
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Edimax antennák
·  Planet SW-800 Switch
·  IP telefon
·  Rádiós hálozat
·  Planet 10/100-as kártya
· Termékbemutatók > Hálózat
· Tesztüzem: Három router tesztje
Dátum : 2004-08-07 23:54:53
Szerző : Daywalker


Tesztünk három "szenvedő" alanya a D-Link DI-604, az OvisLink eLive IP-3047, és az SMC Barricade 7004VBR 4 portos DSL/CABLE routerek.



Mielőtt túlságosan is belekezdenénk a bemutatóba, nem árt tisztázni egy-két dolgot. Legfontosabb, hogy a tesztelt routerek mindegyike alkalmas xDSL (ADSL, BDSL stb.) és kábeles internet (chello, TV-Net, TV-Network, HDSNet stb.) megosztására!

Bezeveztő:
Mi fán terem a router?
Nos a router szó jelentése útvonalválasztó. Feladata a routing, azaz az útvonalválsztás. A router lehet egy célhardver, vagy egy olyan számítógép, amely ezt a funkciót szoftveres úton látja el. Köztudott (ha nem akkor, ezután az lesz:), hogy az Interneten, valamint a hálózatokban az adatok csomagokban mozognak. A router egy, vagy több kimeneti / bemeneti portja közötti csomagforgalmat kezeli. Ezeknek a csomagoknak van egy feladójuk, és van egy címzettjük. A feladók és a címzettek is rendelkeznek egy egyedi azonosítóval. Ez, és még sok más adat, a szállítandó csomagok fejlécébe kerülnek bejegyzésre. A router központként működik (akár a posta). A feladótól induló csomag a routerhez kerül, ami kiolvassa a fejléc tartalmát. Ezután az ő feladata a megfelelő kimeneten keresztül továbbítani a csomagot a megfelelő bemenetre, vagyis a címzetthez (a fejlécben megadott cím alapján).
Természetesen a címzettől érkező visszaigazolások (amennyiben van) is ilyen módon jutnak a feladóhoz.

Tisztázzuk!

A továbbiakban a routerről mint célhardverről beszélünk. A célharver azt jelenti, hogy az eszköz egy, a számítógéptől különálló, független "dobozban" foglal helyet.

Miben rejlik a router különlegessége? Mire jó a router a gyakorlatban?
Nos, előbb a második kérdésre válaszolnék. A routert otthoni felhasználók leginkább internetkapcsolat megosztására és helyi hálózat kialakítására használják. Így könnyedén lehet otthoni hálózatot kiépíteni úgy, hogy az összes számítógép rendelkezzen "önálló", másik számítógéptől szinte független Internetkapcsolattal (azért írom, hogy szinte, ugyanis a szávszélesség limitált, ezért az összes, routerre csatlakozó számítógép ebből gazdálkodik).
Az előzőekben leírtakat úgy is megfogalmazhatnám, hogy a helyi hálózatot (LAN) köti össze az Internettel (WAN). Így kívülről, az Internet felől hálózatunk egy publikus IP címmel rendelkezik (ez "azonosít" bennünket az Interneten), azonban a belső hálózatunk gépei valójában különböző, belső, nem publikus IP címekkel rendelkeznek.

A különlegessége: Említettem az otthoni hálózatot. A router tulajdonképpen switch-ként is üzemel (ez olyan mint a HUB, csak dedikált kapcsolatot hoz létre, így sokkal gazdaságosabban bánik a belső hálózat sávszélességével), ami azt jelenti, hogy a routerre csatlakoztatott számítógépek egymással is kapcsolatban állnak, így létrehozván a lokális hálózatot (LAN). További funkciója, hogy tűzfalként is működhetnek, amennyiben ezt az adott eszköz támogatja. Ez hasonlít a jólismert szoftveres tűzfalakhoz, azonban beállításuk kissé bonyolultabb. Ezt ellensúlyozza az, hogy sokkal több funkciót kínálnak, mint egyszerűbb szoftveres társai.


Egy szemléltető ábra.


Fontos!
Nem minden szolgáltató szereti, illetve engedélyezi az Internetmegosztás ezen formáját, ezért mindenképpen ellenőrizzük le, hogy mi áll a szerződésünkben ezzel kapcsolatban. Mindenesetre erősen ajánlott (inkább azt mondom, hogy kötelező - főleg chello esetén) a hálózati kártyánk MAC address-ét a routerbe klónozni, és akkor nem jönnek rá a turpisságra:) Apropó, MAC Address. Ez egy olyan azonosító számsorozat, amely egyedi. Rengeteg hálózati eszköz használja, mint azonosítót. Ma már nem mondható el, hogy nincs két egyforma MAC címet viselő eszköz. Eredetileg azt a célt szolgálta, hogy minden evilágon lévő eszköz egyedi azonosítóval rendelkezzen.

Na mára ennyi elég az elméletből. Természetesen sokkal bonyolultabban és részletesebben is el lehet ezt magyarázni, de szvsz laikusoknak ez is bőven elég. Próbáltam mindent úgy leírni, hogy közérthető legyen.

Most pedig lássuk a routereket!








Tessék lapozni, a cikknek még nincs vége:)
  • A cikk következő oldala: OvisLink eLive IP-3047


    Kapcsolódó hírek/cikkek:
    Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II


  • Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95