FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  Mini Email szerver teszt
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Tesztüzem: Három router tesztje
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Edimax antennák
·  Planet SW-800 Switch
·  Rádiós hálozat
·  Planet 10/100-as kártya
· Termékbemutatók > Hálózat
· IP telefon
Dátum : 2002-06-16 16:47:56
Szerző : gigahertz


IP telefonok segítségével jelentősen csökkenthetjük a telefonköltségeinket, ám ez mindez nem olyan egyszerű...

Ebben a cikkben IP (Internet Protocol) telefonról lesz szó. Nézzük csak meg miről is van szó, az alábbi vázlat segítségével:

Két olyan pont között, ahol van Internet kapcsolat IP telefonok segítségével mindenféle telefonköltség nélkül annyit telefonálhatunk, amennyit csak szeretnénk. Nyílván az Internet kapcsolat a legtöbb helyen nem ingyen áll a rendelkezésünkre, de ha ez már megvan, akkor a IP telefonon kívül nem igényel különösebb beruházást. IP telefonokból is sokfajta létezik, íme egy egyszerű és olcsó a NICs Intec 1020U:

Ez egy USB portra csatlakoztatható eszköz, tehát csak külön számítógép segítségével csatlakozhatunk. De van ennél jóval kompaktabb készülék is, nézzük meg a Welltech, LAN Phone 101 elnevezésű szerkezetét:

Ehhez közvetlenül csatlakoztathatjuk a 10/100-as UTP kábelt, de "rendes" telefonnak is használhatjuk, hisz RJ-11 line (PSTN) csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik.

Az IP telefon nyílván azért csábító, mert szinte ingyen telefonálhatunk. Persze meg van az a hátránya, hogy ingyen csak olyanokkal vehetjük fel a kapcsolatot, akinek szintén van IP telefonja és van működő Internet kapcsolata. Mivel nincs mindenkinek IP telefonja, sőt Internet hazánkban az Internet kapcsolattal is hadilábon állunk, így első körben egy 100eFt körüli készüléket az egyedi felhasználóknak csak a legritkább esetben engedhetnek meg magunknak. A nagyobb, több telephellyel rendelkező cégeknek viszont előnyös lehet.

De olyan kapu (gate) állomásokat is kifejlesztettek és üzemeltetnek, amivel IP telefonnal ki lehet lépni a PSTN illetve a mobil hálózatba. Nyílván az ilyen állomásokat üzemeltetők a kapcsolatért pénzt kérnek. De a dolog mégis előnyös lehet, mert esetleg nem kell megfizetni a távolsági/nemzetközi hívás díját, hanem pl. csak egy helyi hívásnak megfelelő összeget emelnek le a bankszámlánkról.

Tapasztalataim alapján az IP telefonoknak van még egy jelentős hátránya, nevezetesen LAN-os kapcsolat esetén még egy közeli állomás esetén is nagy késleltetés lép fel. Tehát már "rég" nem beszél az egyik fél, amikor a másik oldalon még hallani. És ez nem feltétlenül a lassú hálózat okozza, az ezt a hatást csak fokozza. Kezdetben egy 2 méteres "cross link" UTP kábellel közöttem össze két ilyen LAN 101-es IP telefont és már akkor is érezni a hatását. 33.6k-s modemes kapcsolat esetén már-már tragikus a helyzet, tehát megfelelő sebességű Internet kapcsolatról is gondoskodni kell! Bár azt írják a gyártók, hogy a 28.8k-s kapcsolat már elég. Igazából elég is, de itt már érezni lehet a késleltetés növekedését. Érdekes módon a távoli oldalon kicsit visszacsatolódik a jel, így visszahalljuk a saját hangunkat, ami késleltetve sokkal zavaróbb mint azt gondolnánk. (Mindezt az előbbi képen szereplő Lan Phone 101-es telefonnál tapasztaltam.)

Nyílván az IP telefonnak IP címre van szüksége, hiszen így találják meg a készülékek egymást. Ha olyan helyen szeretnénk ilyen telefont használni, ahol a szolgáltató nem ad fix IP címet, akkor különös trükköket kell bevetni annak érdekében, hogy az egyik készülék megtalálja a másikat... ez első körben egyáltalán nem egyszerű ügy.

 

 

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95