FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· Webhosting körkép
Dátum : 2005-02-09 22:11:22
Szerző : FarkasP


Ebben a cikkben azt fogjuk körüljárni, hogy kemény munkával elkészített weboldalainkat hol helyezzük el.


Már a bevezető elolvasása után rögtön fölmerülhet az olvasóban az első kérdés: miért, nem mindegy?
A kérdés jogos, a cikk elolvasása után már egyértelmű lesz, hogy nem mindegy, melyik webhosting megoldást választjuk.


Az ingyenes tárhelyszolgáltatók


Manapság igen közkedvelt megoldás a weblapok ingyenes tárhelyen való tárolása. Valószínűleg csakis azért népszerűek, mert ingyenesek és anonim módon, kilétünk felfedése nélkül tudunk tartalmat szolgáltatni.. Ha végiggondoljuk, emellett nagyon sok hátránnyal rendelkeznek.

- A reklámcsík (vagy felugró ablak). Weblapunkétól teljesen eltérő stílusban ismeretlen weboldalakat és szolgáltatásokat reklámozó reklámcsíkok jelennek meg. Ez akár a konkurenciától is származhat, ezért a felhasználó első megítélésén túl a bevételekre is negatív hatást gyakorolhat.

- Egy ingyenes szerveren a legkülönbözőbb témákkal foglalkozó honlapok gyűlnek össze, nagyrészük komolytalan. Ha valamit el szeretnénk adni (legyen az termék vagy szolgáltatás) ez rányomhatja bélyegét az üzletre is. Egy magáncélú weblap elhelyezésére valóban nagyszerű megoldás, ám céges weblapunk elhelyezésére alkalmatlan felület.

- Az ingyenes szerverek felhasználási feltételei között szerepel, hogy nem vállalnak garanciát a folyamatos elérhetőségért. A weblapot bármikor törölhetik, nincs garancia arra, hogy holnap is elérhetjük.

- Nem tölthetünk fel akármit: a legtöbb helyen bizonyos fájlméret felett nem engednek feltölteni tartalmat, továbbá a fájl kiterjesztése sem lehet tetszőleges. Legtöbbször az mp3, ogg, zip, rar kiterjesztések vannak tiltva. De mi van, ha szoftverfejlesztő cégünk demó programját akarjuk feltölteni zipben? Nem tehetjük meg.

- Adatvédelmi szempontból sem előnyös, a regisztráció során kérik e-mail címünket is, amit gyorsan célba vesznek a hirdetők.


Mindent összegezve az ingyenes tárhelyek alkalmasak személyes weblapok elhelyezésére, de céges weblapjainknak inkább keressünk más helyet.



Fizetős webhosting szolgáltatók


Az elmúlt években Magyarországon gombamód megszaporodtak a fizetős webhosting szolgáltatók. Működési elvük technikai szempontból nem tér el ingyenes társaikéitól. Szolgáltatásaik viszont annál inkább:

Hátrányuk az ingyenes szolgáltatókkal szemben csak egy van: fizetni kell. Hogy mennyit? Ne gondoljunk nagy összegekre. Ha megfelelően, időnket nem kímélve tájékozódunk, akkor könnyen rátalálhatunk azokra a kis cégekre, akik akár havi 1000 forint alatt is biztosítják az oldal elérhetőségét 50-100 MB körüli terjedelem esetén. Egy PHP-t és/vagy MySQL-t használó site elhelyezése már kicsit többet kóstál, körülbelül 2500 Ft havonta. Soknak tűnik? Számoljuk ki, hogy ez naponta mekkora költséget jelent nekünk! 2500 forintos példánk esetében, 31 nappal számolva ez napi 80 forintos többletköltséget jelent ahhoz képest, mintha ingyenes szolgáltatónál helyeznénk el oldalunkat. Ez egészen kis áldozat, ha szeretnénk, hogy weboldalunk mindig elérhető legyen. Azt sem korlátozzák, hogy milyen tartalmat tölthetünk fel, egészen addig, amíg az nem sért törvényt.
Ha 1 évre fizetünk elő, nem ritka, hogy domain nevet is kapunk hozzá (pl. www.sajatcegnev.hu). Mindenképpen elegánsabb, mint egy ingyenes tárhelyszolgáltató aldomainje.

Szerverhosting szolgáltatók


Valószínűleg nem szorul magyarázatra a „szerverhosting” szó egy olyan ember számára, aki már hosszabb ideje működteti sok látogatóval rendelkező weblapját. Ez már kicsit magasabb súlycsoportot jelent, költségeink ugrásszerűen megnőhetnek, ha ezt a megoldást választjuk.

A szerverhosting szolgáltató vállalja, hogy nagysebességű internet kapcsolattal rendelkező szerverteremben elhelyezi az általunk biztosított szerver számítógépet. Ezek a szervertermek általában Budapesten találhatóak, mivel hazánkban csak itt érhető el ekkora sebesség megfizethető áron. Szervergépünk őrzést kap, légkondícionált környezetet, és akármikor bemehetünk hozzá karbantartani.
A biztosított internet kapcsolat sebességének gyakorlatilag csak a pénztárcánk szab határt. 10 megabit körülbelül havi 12 ezer forintért vehető igénybe, 100 megabit 20 ezer, míg a legnagyobb, 1 gigabites kapcsolat már meghaladja a havi 80-100 ezer forintot is.

Tehát a szerverhosting szolgáltatóknál elhelyezett szervereken a magunk urai vagyunk, arra használhatjuk, amire csak akarjuk. Természetesen a törvény betartásával. Cserébe viszont nagyságrendekkel többet kell fizetnünk, és karban kell tartani gépünket.


Melyiket válasszam?

Leginkább az számít, hogy milyen honlapot szeretnénk üzemeltetni. Az ingyenes tárhely teljesen alkalmas magán weblapok elhelyezésére, míg cégeknek inkább a fizetős szolgáltatások igénybevétele ajánlott. Szerverhosting szolgáltatóra csak akkor van szükségünk, ha rengeteg a látogató, illetve ha a szokásosnál nagyobb fájlokat szeretnénk elérhetővé tenni.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106