FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangfal)
·  Az alsókategória csúcsa: Labtec 685 5.1-es hangfal
·  Teac hangfalak
·  MidiLand 4030
·  Jazz J-7508
·  Jazz 1500W
·  SoundWorks 4+1
·  ACS22
·  RS350
·  Maxxtro SPK41Q
·  Sound Force 800
·  A4 Tech hangfalak.
· Termékbemutatók > Hangfal
· PS2000 Digital
Dátum : 2002-01-13 17:30:24
Szerző : gigahertz


A Creative PS2000-as hangfala elsősorban a megdöbbentő megjelenésével tűnik ki a többi közül...

Noha a Creative PS2000 Digial hangrendszere elsősorban PlayStationhöz készült, de PC-vel is használhatjuk, hiszen nincs nagy különbség a két hangrendszer között. Nézzük először a specifikációt és utána a doboz tartalmát. Utóbbi érdekesen alakul majd, ha most rápillantunk a fennti képre, már látszik, hogy a hagyományos formákkal szakítottak...



PlayWorks PS2000 Digital

Általános

Javasolt felhasználás

Otthoni felhasználás

Hangszórók száma

2db a középsugárzóban
1db a mélysugárzóban

Középsugárzó

RMS teljesítmény 10% torzítás mellett (THD), csatornánként

10 Watt

Mélysugárzó

RMS teljesítmény 10% torzítás mellett (THD)

12 Watt

Audio specifikáció

Frekvencia átvitel

45Hz és 20kHz között

Erősítő és dekóder

Beépített Dolby® Digital AC-3 dekóder

Csatlakozók

Digitális DIN bemenet

Nincs

SPDIF-IN

Igen (Optikai és RCA bemenettel)

Tápegység

Feszültség és a maximális áram

15 Volt (DC), 3 Amper

Méretek

Középsugárzó

135 x 184 x 175 mm

Mélysugárzó

272 x 190 x 193 mm

Mélysugárzó burkolata

Műanyag

Tartozékok

Optikai kábel

Igen

Koaxiális kábel

Igen

Távirányító

Igen (infra)

Tandem kábel (további audio forráshoz)

Nem

Adapter

Igen

Kézikönyv

Igen

És akkor a doboz tartalma:

Nem véletlenül van benne a termék nevében a digitális szó, mert SPDIF bemenettel is rendelkezik. Ez egy digitális bemenet, nem kell egy csomó vezetékkel a PC-hez csatlakozni, csupán egy soros digitális adatkábel szükséges. Sőt akár optikai kábellel is csatlakozhatunk, ha a hangkártyánkon van erre alkalmas kimenet.

 

A nagy kupac kábel bizonyára jól jön, de néhány darabot nem kell beépíteni, ha lehetőség nyílik az SPDIF bemenetet megtáplálni. A teszt során egy Leadtek 6x Sound hangkártyát használtam. Mivel itt összesen három hangszóró van, így nem takarítunk meg túl sok csomó kábelt (csupán 1db-ot) a hangkártyához való csatlakozáskor, de egy 6 csatornás rendszernél már üdítő lehet. Igazából nem a kábelek megspórolása a fontos, hanem a minőség. Ugyanis a hangfalak szebben szólnak, kevésbé sisteregnek, ha digitális csatlakozást használjuk.

És most döbbenjünk meg a középsugárzó láttán, ami leginkább egy távcsőre emlékeztet:

Az állványát először rosszul sikerül feltenni (lásd a fennti képet), de ennek nincs nagy jelenősége, mert fordítva meglehetősen instabil. A két hangszórót az oldalsó hengerekben helyezték el. Középen 8db LEDet találunk, ezek azt mutatják, hogy a hangerő mennyire van "felcsavarva". A LEDek alatt láthatjuk az infra ablakot. Ugyanis távirányítót is mellékelnek, ennek segítségével nem kell a készülék mögött kotorászni, ugyanis a kezelő szerveket ide helyezték.

Hátul pár gombot (a funkciókról a távirányítónál szó lesz) analóg bemeneteket és egy digitális kimenetet találunk. Utóbbival viszik át az adatokat az erősítőnek az aktuális hangerőről stb. (Tehát ez a DIN csatlakozó nem a hangkártyához megy.)

A mélysugárzóban kapott helyet az erősítő és a digitális dekóder.

Hátul a mély kiemelést külön állíthatjuk, ezt a funkciót a távirányítóról nem érhetjük el.

A képen optikai kábellel csatalakoztam az eszközhöz. A piros és fehér RCA valamint egy DIN csatlakozóval ellátott kábel az előbb bemutatott "távcső" alakú középsugárzóhoz megy. Ide kell a tápegységet is csatlakoztatnunk.

A távirányítónak vannak standard és extra funkciói is. Előbbiek közé a hangerőállítás, némítás be és kikapcsolást sorolnám. Utóbbihoz azt, hogy távirányítóról választhatjuk, hogy digitális vagy analóg forráshoz csatlakozunk. Az is megoldható, hogy minkét bemenet egyszerre legyen aktív. Itt kapcsolhatjuk be az AC3-at is.

A beépített effekteket is innen állíthatjuk, véleményem szerint ezek alig okoznak némi változást. (Prism, Crystal, Ghost, Dimension)

CMSS gomb (Creative Multi Speaker Sourround): Itt zene/film opciókra nyílik lehetőség, ez elvileg a dinamikára is hatással van. Ha a zene funkció az aktív, akkor a "távcső" sugárzón a két alsó LED világít, míg ha filmre állítjuk akkor a felette látható LED sor aktivizálódik.

A PS2000-es rendszert ne tévesszük össze az FPS2000-es, jóval drágább rendszerrel. Mert ez már egy teljesen más, hangrendszer. Talán egy kicsit megtévesztő az PS2000-es rendszernél, hogy 5.1-ről ír a gyártó, de ez csak virtuális 5.1-es rendszer ha egyáltalán lehet ilyet mondani, hiszen akármit is bűvészkednek 3 hangszóróval soha nem érik el a 6 hangfalas hatást.

Nagyon jól néz ki ez az audio rendszer, de csak átlagosan szól. Utóbbinak az az oka, hogy a térhatás nulla, hiába a Dolby digitális erősítő. Nyílván 3 hangszóró erősen korlátoz, de talán az a legrosszabb, hogy a középsugárzókat egybeépítették és az a 10cm-es távolság szinte semmi.

Ha valaki az első összeszerelés során "süketnek" találja a hangfalakat, az azért van, mert az a rendszer default audio forrása az SPDIF bemenet (a ma használt hangkártyák zöméről még hiányzik ez a kimenet/bemet).

Annak ellenére, hogy mindent megtettem a minimális zaj érdekében mégis búgnak kicsit a hangszórók. Ez nem az erősítő hibája, hanem a tápegységé. Ugyanis nincs megoldva a kellő szűrés, így 100Hz-el (egyenirányító miatt nem 50 hanem 100Hz) kissé duruzsol a rendszer. De ha kikapcsoljuk az erősítő, akkor teljesen megszűnik. Az, hogy ez mennyire zavaró, az főleg attól függ, hogy a helység mennyire zajos. Tökéletes csendben pl. kissé zavaró lehet, de egy PC zajában fel sem tűnik.

Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen nagy hangerőre képes, akkor a méretekhez képest elégedettek lehetünk, egy normál méretű szobában bőven sok. A mély sugárzó is viszonylag jó, a specifikáció szerint 45Hz-től indul az átvitel. Ez lehetne kevesebb is, he egy kb. 12cm-es membrántól ne várjunk többet. Nyílván a termék árát a tudásához igazították. Egy biztos, sokkal jobb azoknál az "5 Wattos adapterrel ellátott két zsömle nagyságú műanyag házas" hangfalaknál melyeket 2-4eFt között kínálnak!

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95