FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangfal)
·  Az alsókategória csúcsa: Labtec 685 5.1-es hangfal
·  Teac hangfalak
·  Jazz J-7508
·  PS2000 Digital
·  Jazz 1500W
·  SoundWorks 4+1
·  ACS22
·  RS350
·  Maxxtro SPK41Q
·  Sound Force 800
·  A4 Tech hangfalak.
· Termékbemutatók > Hangfal
· MidiLand 4030
Dátum : 2002-07-19 08:14:29
Szerző : gigahertz


Ismét egy érdekes 2.1-es hangfalat mutatunk be. A kezelő szerveket tartalmazó doboz egy 5.25" helyre beépíthető...

Már párszor nekem is megfordult a fejemben, hogy milyen jó lenne ha a hangkártyához csatlakoztatott hangfal kezelő szervei a számítógép ház előlapján lennének. Bár a most bemutatott MidiLand 4030-as hangrendszer nem az egyetlen ilyen, de azért nem árt vele megismerkedni.

Rendszer

MidiLand 4030 (mélysugárzó + 2db peremsugárzó)

Tartalom

130mm-es mélysugárzó hangszóróval ellátott fadoboz

80mm-es szélessávú hangszóróval ellátott műanyag ház

Vezérlő egység

Kábelek

Frekvencia átvitel

55Hz-16kHz

Hangnyomás

Maximum 100dB

Erősítő

AB osztályú, termikus/túlfeszültség/rövidzár védett végfok. Aranyozott csatlakozókkal

30Watt RMS (1x15 Watt + 2x7.5Watt) 20-20kHz, 4Ohm

200mV hatására teljes kivezérlés

Bemeneti impedancia 50kOhm

8 Voltos maximális bemeneti feszültség!

Bemenet

4x RCA (2db alacsony szintű és 2db a nagyszintű jelek számára)

Kimenet

2db Jack a peremsugárzók számára

Mélysugárzó

299x184x254mm fa doboz, turbulencia mentesre tervezve

Peremsugárzók

127x82x89mm műanyag doboz, 80mm-es papír membrános hangszórók, ritkaföldfém mágnesekkel (Neodymium)

Keresztezési frekvencia

180Hz

Vezérlő egység

3D hangzás be/ki

Bemenet választás

Loud

Mute (némítás)

Mély kiemelés

Magas kiemelés

Balansz

Hangerő

Jel/Zaj viszony

Legalább 80dB

A hangrendszer egyik érdekessége a vezérlő egység. Ezt egy 5.25" helyre beépíthetjük a mellékelt csavarok segítségével. Ám ekkor valahogy meg kell oldani a vezérlőhöz menő kábel csatlakoztatását. Ez a vezeték a hangfalhoz megy, ugyanis az erősítő ebben van, a vezérlőn csak a kezelő szervek vannak, belül majdnem teljesen üres.

A kezelőszerveket tartalmazó kis dobozka hátulján egy 9 pólusú csatlakozót találunk. Ezt a hangfallal kell összekötnünk. No igen ám, de a dobozka a PC-ben van a hangfal pedig a házon kívül. Ezért erre is szükség lesz:

Ezt egy üres hátsó helyre beépíthetjük (PCI), az egyik végén található kábelt a kezelő szerveket tartalmazó dobozkához csatlakoztatjuk. És azt a fekete kábelt, ami ez ezt megelőző képen láthattunk immáron nem a dobozkába kell csatlakoztatni, hanem az előző képen látható porthoz. Szerencsére ebben a vezetékben digitális az adatforgalom, így semmilyen problémát nem okoz a kábel árnyékolatlansága, illetve az, hogy a PC ház belsejében meglehetősen nagy az elektromágneses zaj, ami az analóg rendszereket nagyon zavarja.

Itt a kezelő szerveket láthatjuk. Külön érdekesség a bemenet kiválasztó gomb. Vannak olyan jelforrások, melyek kis jeleket szolgáltatnak (10mV körül) és vannak olyanok, melyek 1 Volt nagyságrendűeket produkálnak. A melysugárzó hátulján mindkét típusú eszköz csatlakoztatására lehetőség nyílik és ezzel a kiválasztó gombbal megadhatjuk az erősítőnek, hogy melyik jelet dolgozza fel.

Feltehetőleg 4030-as hangfal annyira új, hogy a www.midiland.com-on a termékek között még csak nem is szerepel (jelenleg).

Örvendetes, hogy ezúttal a gyártó nem esett a népámítás körébe tartozó P.M.P.O. megadásába. Ugyanis "normális" esetben az szerepelne a hangfal dobozán, hogy 3000Wattos. Mert hát ez a menő, a nagyobb szám nagyobb csábítást jelent a vevők számára. De ezúttal 30 Wattot hozott le a kézikönyv, ami teljesen reális (RMS). Egyrészt egy 50VA-s tápegység tartozik a hangfalhoz, ami illik egy 30 Wattos erősítőhöz. Mert sokszor a 2-3000Wattos példányokat csak 5VA-s trafó táplálja, ami igen érdekes...

Az összteljesítmény 30 Watt, és ebből 15 Watt jut a mélysugárzónak és 2x7.5Watt a két kisebb szélessávú sugárzónak.

Tapasztalatok: "csutka" hangerőnél is csak egy picit sistereg, persze ezt nem lehet észrevenni, ha a bemenet jelet kap. A próba során SB Live 4.1 iletve Leadtek 6x Sound hangkártyával próbáltam. Ezeknél nyílván vannak jobbak is mert viszonylag sok zaj van az analóg kimenetükön. A digitális kimenet felhasználásával ez a probléma azonnal eltűnne, node ennek a MidiLand 4030-as rendszernek nincs digitális bemenete (SPDIF).

A nettó kisker ára feltehetőleg 14eFt körül mozog, és a befektetéshez képest jó hangzást biztosít. Ugyan nem tartozik a csúcskategóriás hangfalak közé (de azok nem is ennyibe kerülnek...), de észrevehető a különbség, ha egy "3000Wattos" műanyag dobozos, 2 hangfalat tartalmazó rendszert és a bemutatott rendszer tudását meghallgatjuk.

A MidiLand 3 hangfalak további tagjai:

Technikai gondok esetén segítség
Kézikönyv letöltés

Szponzor : Kelly-Tech


· Hozzászólások
NeCrO - 2002-12-17 23:04:30 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Üdv!

Megrendeltem a cuccot, és most jött meg.
Szerintem nagyon király. Színvonalas tervezés, nagyszerű konstrukció, és tökéletes hangzás. A hangszórók se pihesúlyúak. A subwoofer nem csattog, nem humpog. Szép mély hangot ad ki. A vezérlés nagyon ötletes, és sokoldalú, bár a Loudness-től kicsit többet vártam. A 3Dhangzás "imitátor" nagyon hasznos, remekül használható bármely játék vagy film során. A 30Watt RMS meg bőven elegendő. Fél hangerőn már túlságosan is hangos, de még mindig tiszta, nem recseg, nem ropog, nem zizeg...
Azért nem rossz dolog, hogy a satellitek sem 3-4Wattosak, hanem 7,5-7,5.

Összefoglalva:

Kockáztattam amikor megvettem a cuccot, mert kipróbálni előtte nem tudtam, ezért más véleményére és a neten találtakra alapoztam (bár neten sok dolgot nem találtam róla), de most már mint "tapasztalt" ember, nyugodtan ajánlhatom annak, aki egy komolyabb 2.1-es rendszert szeretne beszerezni otthonra...
 
 
© szamitogep.hu