FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangfal)
·  Az alsókategória csúcsa: Labtec 685 5.1-es hangfal
·  Teac hangfalak
·  MidiLand 4030
·  Jazz J-7508
·  PS2000 Digital
·  Jazz 1500W
·  SoundWorks 4+1
·  ACS22
·  RS350
·  Maxxtro SPK41Q
·  A4 Tech hangfalak.
· Termékbemutatók > Hangfal
· Sound Force 800
Dátum : 2001-06-06 11:53:17
Szerző : gigahertz


Kis méret mellett jó hangzást produkál.

A Sound Force 800-as hangfalrendszer kétségtelenül az egyik legjobb hangzást biztosítja a maga kategóriájában. A meglehetősen nagy doboz három hangfalat és tartozékokat rejt:

Egy mély és két középsugárzót találunk a dobozban. Már a kivételnél nagyon megörültem, mert éreztem, hogy mélysugárzónak bizony súlya van. Márpedig a súly elengedhetetlen egy jó mélysugárzó esetén, hiszen a mély hangok hatására különben ide-oda mozogna. Persze ehhez hangerő is szükséges.

Szó sincs 800 Wattról, senkit ne tévesszen meg a felirat. Sajnos nagyon elszaladt a ló a hangfalgyártók alatt és sorra olyan teljesítményadattal dobják piacra a termékeiket, hogy a másiknál mindig egy kicsit nagyobb teljesítményű legyen. Ez sokszor mosolyra ad okot, amikor pl. 2x 1200Wattos "Osaka" hangfalpárt lehet venni, amihez egy 5 Wattos adaptert mellékelnek. Sokszor az a megoldás, hogy kb. 100-al osztani kell az adatokat és akkor reális.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy ha egy mód van rá, akkor ne műanyag dobozos legyen. Ég és föld a különbség a fa és műanyag dobozú hangfalak között.

A kézikönyv tanúsága szerint az PMPO-ban 240 Wattot tud és folytonosan 60 Wattos, a tápegysége meg 27 Wattos... De nincs okunk a szomorkodásra, egy szobában bőven elegendő az a teljesítmény ami valóságban kihozható a hangfalakból, sőt néha sok is.

Az egyik középsugárzóban van az erősítő. Innen kapja a felerősített jelet a mélynyomó és a másik középsugárzó.

Az adaptert is az erősítős középsugárzóhoz kell csatlakoztatni. Jó hosszú kábeleket adtak, így kényelmesen elhelyezhetjük a hangfalakat. Sőt a két középsugárzót állványra is szerelhetjük, hiszen a talpán találunk ennek megfelelő rögzítési lehetőséget.

A mélysugárzó doboza préselt fából készült:

Az igazi falap jobb lett volna, de így is nagyon jó hangzást biztosít. 16.5mm átmérőjű benne a mélysugárzó, ennyi legalább kell, hogy tényleg érezzük a mély hangokat. Természetesen reflexnyílással is rendelkezik. Kell is, mert ezzel sokkal jobban kijönnek a mély hangok. Amikor elé tettem a kezemet, komolyan lehetett érezni a levegő mozgását.

A középsugárzóban 10 Wattos 76mm átmérőjű hangszórók vannak, darabonként egy-egy.

Az erősítő benne így néz ki:

Elég komoly szerkezetnek tűnik, a hűtőborda is elég nagy az erősítőn ahhoz, hogy a tartós üzemet nagy hangerővel is bírja. A középsugárzók is rendelkeznek reflexnyílással. Ez tulajdonképpen egy lyuk az előlapon, így néz ki belülről:

Ezen a lyukon nem érezni különösképpen a légmozgást, nem úgy, mint a mélynyomónál. Nyílván azért, mert a mélysugárzó 35-150Hz-ig üzemel csak, míg a közép 100Hz-18kHz-ig.

Az előlapon három funkciót találunk. Hangerő szabályzót, ezzel egyben be lehet kapcsolni az erősítőt, és egy mély illetve magas hangszínszabályzót. Aki volt már jó minőségű moziban, az tudja, hogy micsoda különbség van a hangok terén, ha egy filmet moziban vagy TV-n keresztül nézünk meg. A magam részéről nagyon élvezem, amikor pl. úgy megy el egy helikopter a vásznon, hogy a hangok azt az érzetet keltik, mintha jobbról-balra a fejem felett repült volna el. Gondolom ezzel sokan így vannak. De a dübörgés se semmi, amit a mélysugárzók produkálnak. Akármilyen hihetetlen a Sound Force 800 majdnem képes ezt a hatást elérni (persze csodát senki ne várjon).

De ehhez egy jó hangkártya is dukál. A tesztek során egy Sound Blaster Live 4+1-es hangkártyát használtam. Ehhez normális esetben 5 hangszórót lehet csatlakoztatni, de csak 4 kimenete van. Én a Sound Force 800-at bekötöttem a hátsó hangfalpárhoz menő Jack dugóra, a két elsőnek két másik Videoton hangfalat használtam. Szerencsére az első hangfalpár kimenete a hangkártyán erősítős, a hátsók csak akkor szólnak, ha olyan hangfalakat használunk, amiben van beépített erősítő, ilyen pl. a Sound Force 800.

Gyorsan elrobogtam a legközebbi videotékába és kölcsönöztem egy DVD filmet. Nos az eredmény az lett, hogy már közepes hangerőnél tisztára olyan volt, mint egy moziban. Nagyon tetszett amit az 5 hangfal produkált. Persze a mozinak megvan a maga hangulata... érdemes a jobb filmeket ott megnézni.

Így egy kupacba nem tűnnek valami hatalmasnak, de tényleg szépen szólnak. Nehéz leírni, hogy mi szól jól és mi nem. Szerintem ott kezdődik, hogy amikor pl. a DVD elején direkt dübörgő "demot" nyomnak be, hogy ez márpedig sorrund technikát használ, és ott a hallgató szinte a gyomrában érzi a mélysugárzó dübörgését, az már valami. És ehhez nem feltétlenül szükséges túl nagy hangerő. Bár célszerű, ha nincsenek szomszédok a közelben :-).

A hangfalak bekötését már a dobozra is rányomtatták, de találunk egy kézikönyvet is a dobozban, ami a műszaki adatokon kívül az elhelyezéshez is útmutatást nyújt. Én egy elég kis szobában használtam (3.2mx3.3m), a sarkokban illetve mögöttem volt a hangfal, szerintem ehhez a mérethez elegendő a hangerő.

Ha egy mód van rá, akkor a hangkártya vonali kimenetéhez (Line Out) csatlakoztassuk illetve az erősítő nélküli kimenetre, mert úgy szebb hangokat hallhatunk (elég egy erősítő, ha kettő egymás után van, az csak ronthat a minőségen.) Néhány boltban lehet venni erősítő kártyákat, ehhez nem mindig célszerű csatlakoztatni, mert sokszor földfüggetlenek a kimenetek, de itt a beépített erősítő miatt a nem használható (földfüggő).

Összegezve a tapasztalataimat:

Röviden és velősen: nagyon jól szól és az ára sem borzasztó. Ha netán valaki egyből kettőt vesz és minőségi hangkártyája van, akkor a hangokra nem lehet panasza.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95