FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Monitor)
·  Villámgyors BenQ 19 TFT monitorok
·  Belinea 10 15 37
·  Pro Lite E-380
·  Asus L3500H notebook
·  AS4314UT
·  15" LCD monitorok
·  Neovo S-17
·  IIyama AX3817UT
·  Iiyama 704UT
·  Belinea 103085
·  Belinea 101535 TFT
·  Iiyama 17 colos TFT
·  Iiyama 15 colos TFT
·  Iiyama HM704UTC
·  Iiyama 900MT1
·  Vision Master 405/406
·  Scott 15 colos TFT
·  19 colos Iiyama (900JT)
·  Iiyama LA702UT
·  22 colos Iiyama
· Termékbemutatók > Monitor
· LG775FT
Dátum : 2001-04-19 08:27:03
Szerző : gigahertz


A jó monitor kulcsfontosságú. Főleg akkor, ha sokat ülünk előtte. Több márka és számtalan típus közül választhatunk. Míg néhány évvel ezelőtt a 14 illetve 15 colos monitorokra volt nagy kereslet, mára a 17 colos képernyők váltak általánossá. De csak 16 colos látható méretre számíthatunk, mivel a gyártók a képcső teljes átlóját adják meg és nem a látható méretet (azt külön közlik). Most nézzük meg, mit tud egy joggal népszerű LG755FT monitor.

 

Az LG775FT monitor flatron azaz sík képcsöves. Nagyon sokáig nem tudtak sík képcsöves TV-ket, monitorokat gyártani. De mára nemhogy megoldódott ez a probléma, hanem alig drágább egy flatron képcsöves monitor, mint egy hagyományos. De nem elég egy sík képcső, egy hozzá illő elektronika is szükséges, hogy a képernyő sarkainál is éles legyen a kép. Ezt maximálisan teljesíti az a monitor.

Aki korábban hagyományos képcsővel rendelkező monitort használt és leül egy sík képcsövek készülék elé, akkor úgy érzi, mintha homorú lenne a kép amit lát, pedig a valóságban sík. Ez egy optikai csalódás, de gyorsan hozzá lehet szokni. Pár nap után teljesen természetesnek tűnik. Sőt utána, ha egy másik monitor úgy tűnhet, mintha "kipúposodott" volna.

A jó minőségű képcső alacsony sugárzást bocsát ki. Kérdezhetné valaki, hogy egyáltalán miért sugároz, illetve miért nem lehet megszüntetni. Nos az ok igen egyszerű. Noha kívülről nem látjuk, de képernyő mögött 20-30cm-el egy nagy feszültségű rész van, ami három elektronsugarat (fekete-fehér esetben 1 sugarat) irányít a képernyő hátuljára, ami végül gerjeszti a képernyő hátulján található pontokat. Az ilyen nagy feszültségű elektrongyorsítás, illetve ütközés sugárzást (főleg röntgen sugárzást) okoz, ennek csak a nagyságát lehet csökkenteni. Megszüntetni csak a képcső kiiktatásával lehet (LCD, plazma stb.).

Nem csak a sugárzásra kell odafigyelni, hanem arra, hogy hány Hz-es a monitor. Vagyis másodpercenként hány képet látunk. 60Hz-es frissítés közelről nézve nagyon zavaró lehet. 85Hz felett már csak nagyon ritkán vesszük észre, hogy vibrál a képernyő.

 

A 775-ös LG monitor 70KHz-es eltérítő elektronikával rendelkezik. Ebből úgy lehet kiszámolni, hogy hány Hz-el képes a monitor frissíteni a képernyőt, hogy elosztjuk a sorok számával. Pl. 1024x768-as felbontás esetén 768 sorból áll egy kép, így 70000/768=91.1Hz. De vannak szabványos értékek, ilyen a 60, 70, 72, 75, 85, 90, 100 stb. Így elvileg a monitor 90Hz-re lenne képes, gyakorlatilag csak 85Hz-et tud az adatlapja szerint. (A valóságban az elektronsugár mozgatása miatt mindig alacsonyabb érték adódik, innen a 91Hz helyett a 85HZ.)

A maximális felbontás 1280x1024 (ennyi pont van a képernyőn). Ez bőségesen elég, ilyen méret mellett 1152x864 illetve 1024x768-as felbontást célszerű használni. Így még nem túl kicsik a betűk, ikonok stb. A képernyő szélét, sarkait vizsgálva kétfajta monitorral találkozhatunk. Az egyiknél a látható méretet a monitor háza korlátozza, a másiknál egy fekete keretet "festettek" fel a belső részre, így az takar be. Ez utóbbi megoldást alkalmazták az LG mérnökei, így nem csak lapos a képcső, hanem határozott sarkai is vannak.

Természetesen OSD-vel rendelkezik a monitor (On Screen Display), vagyis a monitor gombjait nyomkodva a képernyőn megjelenő menü szerint állíthatjuk a paramétereket:

A baloldali gomb megnyomásával "előjön" illetve eltűnik a menürendszer, a jobb oldali gombbal választhatjuk ki az adott menüpontot, és a középen elhelyezkedő gombokkal állíthatjuk be ízlésünk szerint a megjelenítést. A következőket állíthatjuk:

Fényerő, kontraszt, színhőmérséklet.

Vízszintes pozíció illetve méret, függőleges pozíció illetve méret.

Hordósság (külön-külön az oldalakat is), trapéz torzítás kompenzálása.

Forgatás jobbra, balra. Sarkítás, alul, felül.

Egy információs menü is rendelkezésre áll, itt kijelzi a videojel szintjét, a megjelenítés nyelvét. Lehetőség nyílik mindent alaphelyzetbe állítni, illetve lemágnesezni a képernyőt (degauss).

Látszik, hogy minden lényeges dolog állítató. Kezdjük a beüzemeléssel:

A dobozból kibontva találunk még egy hálózati kábelt, egy használati útmutatót, driver floppyt valamint jótállási jegyet. Sok cég elfelejti mellékelni a monitorhoz a driver lemezt, mondván mindenki letölti az Internetről (www.drivers.hu), vagy keres a használt operációs rendszerében valami hasonlót. De szerencsére itt jár a monitorhoz meghajtó program. Ez fontos, mert a megengedhető felbontásokat illetve frissítési frekvenciákat ez határozza meg. Mert ha pl. azt állítjuk be, hogy ez egy MAG XJ810-es akkor 1024x768-as felbontás esetén olyan frissítési frekvenciákat is beállíthatunk, amire a monitor nem képes.

Mac gépekhez is csatlakoztatható egy adapter segítségével. Ha Windows alatt szeretnénk telepíteni a monitort, akkor a mellékelt hajlékony lemezt helyezzük be a meghajtóba, majd az operációs rendszernek megfelelően válaszuk ki megfelelő *.inf fájt. Pl. WinMe alatt nem szükséges újraindítani a telepítés után a rendszert.

Ha nem megengedett frissítési frekvenciával hajtjuk a monitort, akkor változó, hogy mi történik. Néhány monitor egy "Out of Range" felirat után elsötétedik, míg másoknál először összetörik a kép, majd nem látunk semmit. Ez azért szokott kellemetlen lenni, mert utána kép hiányában elég nehéz visszaállítani az eredeti értékre. Ez akkor szokott előfordulni, amikor egy alkalmazás felbontást illetve frissítési frekvenciát vált a monitoron. Ezért érdemes egy olyan programot futtatni használni, ami limitálja ezeket. Sok videokártyához találunk programot, amivel az egyes felbontásokhoz meghatározhatjuk a frissítési frekvenciát.

Sőt olyan programok is léteznek (pl. PowerStrip), amivel tuningolhatjuk a monitorunkat. Itt arra kell gondolni, hogy 5 esetleg 10Hz-et még rá lehet tenni a maximális frissítési frekvenciára (pl. 1Hz-es lépcsőkben lehet állítani). De úgy 85Hz felett ennek nincs nagy jelentősége.

Az LG775-ös abba a kategóriába tartozik, melynek összetörik, a képe, ha nem megfelelő a frissítési frekvencia, ilyenkor az OSD segítségével meggyőződhetünk az okról, pl. 1024x768-as felbontásnál 100Hz-el próbálkoztunk.

Nézzük meg táblázatosan milyen képgyakoriság tartozik az egyes felbontásokhoz:

Felbontás

Frissítés (Hz)

Vertikális frekvencia (kHz)

640x480

75

37,5

800x600

75

46,8

800x600

85

53,6

1024x768

85

68,6

640x400

70

31,4

640x480

60

31,4

800x600

60

37,8

640x480

85

43,2

832x624 (Mac)

75

49,7

1024x768

75

60,0

1280x1024

60

63,9

 

Több felbontásnál is látható, hogy a maximális 70kHz nincs kihasználva, erre ad lehetőséget az előbb említett PowerStrip program.

De DDC (Display Data Channel) rendszerrel is rendelkezik a monitor. Ez egyirányú kapcsolatot jelent a monitor és a számítógép között. Ez a kommunikáció tiltható az OSD segítségével. Ennek nincs nagy jelentősége, sokkal inkább érdekes a TCO minősítés.

 

Az előlap jobb felső sarkában hatalmas matrica tanúskodik arról, hogy TCO99-nek megfelelő a monitor. Ez évről évre szigorúbb lesz, mert egyre magasabb követelményeket támasztanak, pl. a sugárzási szinttel kapcsolatban. (A 99 az 1999-es évszámra utal, de már létezik TCO2000 is.)

Az MPRII már minden monitornál alapkövetelmény, ilyen jelzés hiányában nem érdemes megvásárolni az adott monitort. Természetesen az LG 775-ös rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal is. (Érdemes megemlíteni az ELF (Exteme Low Freqvency) és a VLF (Very Low Fequency) vizsgálatok eredményét. A gyártó adatai szerint itt is minden a megengedett érték alatt marad.)

Fontos kérdés a fogyasztás is. Általános szabály, hogy kikapacsolt állapotban 3 Wattnál ne fogyasszon többet a készülék. Ugyanis ha kikapcsoljunk, ez elektronika egy része azért még működik. Táblázatosan a fogyasztás:

Üzemmód

Fogyasztás

normál

max. 105 Watt

Standby

max. 15 Watt

Suspend

max. 15 Watt

Power off

max. 3 Watt

 

Megmérem az értékek tényleg valósak, de normál fényerőnél nem kell 105 Watt a monitornak, csak 78 Wattra volt szüksége. De teljes fényerőnél illetve kontrasztnál, fehér képernyő esetén valamivel 100 Wattnál többet fogyaszt.

Bekapcsolás után feltűnően fényesnek tűnik a monitor képe, modhatni olyan, mint egy fénykép. Ha az OSD menüt alaposan megnézzük, akkor feltűnik, hogy gyárilag maximális fényerőre van állítva a monitor, célszerű ebből egy kicsit visszavenni.

Minden bekapcsolás degauss-al kezdődik (érdekes módon). A teszt során fél méterre volt egy másik monitor, és a degauss a másik monitor képében is jelentős változásokat okozott. De ha gyorsan ki- és bekapcsoljuk a monitort, akkor nem mágnesezi le feleslegesen a képcsövet.

Szerencsére, ha felbontást váltunk, akkor nem hallunk relé kattanásokat. De ennek nincs nagy jelentősége, maximum akkor, ha valaki 3DMark teszteket futtat, mert ott gyakori a felbontás váltás.

A képcső eleje különleges, könnyen karcolódó réteggel van bevonva (sugárzást csökkenti, és antisztatikus tulajdonságú). Ezért nagyon óvatosan tisztítsuk, közvetlenül semmilyen spay tisztítószert ne fújjunk rá. Teljesen antisztatikus a képernyő, így gyakorlatilag nem vonzza a port.

Sokszor használjuk az antisztatikus fogalmat, úgy érzem érdemes kitérni erre. A legtöbb anyag ilyen tulajdonságú, pl. fa. Ezt azt jelenti, hogy ha kis mértékben is, de vezet. De ez még nem elég. Ha pl. szatikus nagyfeszültség (pl. dörzsölés hatására keletkezik) éri, akkor az áramot egyre jobban vezeti. Így a töltések nem tudnak felhalmozódni rajta, az elvezethető máshova, pl. a földbe. Mert ha feltöltődne a képcső, akkor a levegőben lévő porszemeket először vonzaná a képcső, majd amikor ezek is feltöltődnek taszító erő lépne fel és gyakorlatilag az előtte lévő ember arcába (szemébe) juttatná a port.

A kézikönyv szerint 90 fokos látószöggel rendelkezik az LG775-ös monitor. Próbaképpen megvizsgáltam a monitort ebből a szemszögből is és azt tapasztaltam, ha már nagyon oldalról nézi valaki a képernyőt (kb. 30 fokos szögből), akkor részletek elvesznek, inkább a fényesség dominál, mint az LCD kijelzőknél. De az esetek döntő többségében arra van szükség, hogy az szemben elhelyezkedő monitort nézzük és nem pl. a szomszédét.

19.2 kg-os súlya elég tekintélyes, de normálisnak mondható, méreteit tekintve 33cm magas, 41cm széles és 44cm mély (vásárláskor érdemes hazaszállítatni, vagy nagy utasterű gépkocsival szállítani). 10 és 35 fokos hőmérséklet között üzemeltethető.

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95