FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Monitor)
·  Belinea 10 15 37
·  Pro Lite E-380
·  Asus L3500H notebook
·  AS4314UT
·  15" LCD monitorok
·  Neovo S-17
·  IIyama AX3817UT
·  Iiyama 704UT
·  Belinea 103085
·  Belinea 101535 TFT
·  Iiyama 17 colos TFT
·  Iiyama 15 colos TFT
·  Iiyama HM704UTC
·  Iiyama 900MT1
·  Vision Master 405/406
·  Scott 15 colos TFT
·  19 colos Iiyama (900JT)
·  Iiyama LA702UT
·  22 colos Iiyama
·  15.1
· Termékbemutatók > Monitor
· Villámgyors BenQ 19 TFT monitorok
Dátum : 2005-08-03 19:57:33
Szerző : Daywalker


A multimédiás alkalmazásoknak és játékoknak köszönhetően a 17" monitorok egyre jobban kiszorulnak a piacról, helyüket a gyors megjelenítésre képes 19"-es modellek veszik át. A BenQ ennek a tendenciának megfelelően dobta piacra 8ms-os változatát.

Pár éve még megfizethetetlen kategóriába tartoztak a TFT monitorok, ráadásul képminőségük is hagyott némi kívánni valót maguk után. A panelek hatalmas feljődésen mentek keresztül, és az eladások is azt mutatják, hogy az emberek inkább vesznek kisebb képátlójú TFT monitort, mint egy hasonló árú katódsugárcsöves (továbbiakban CRT) modellt. Nem csoda, hisz a "lapos" monitorok előnye vitathatatlan: kis helyfoglalás, kis fogyasztás, nincsenek geometriai hibák és torzítások, nagyobb látható képméret stb.
A hátrányokról sem szabad megfeledkezni. Sajnos a színhűség még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, ezért ahol ez a legfontosabb, ott területen nem használhatók. Hátrány még a kis "láthatósági szög", mely azt jelenti, hogy nem mindegy honnan nézzük a képet, az csak bizonyos szögtartományban látható élesnek és megfelelő színűnek.

A 15 colos képátlóval készülő modelleket már szinte dobálják a vásárlók után. Ez elegendő lehet azoknak, akik csak kényelmesen szeretnének netezni, e-mailezni néhány alkalommal szöveget szerkeszteni. Játékosok 17" alá nem adják. Ma már jó áron lehet 17" modellt kapni, aminek válaszideje kielégítő.

Hardcore gamerek és filmszerelmeseknek ajánlott legalább 19 inch...
Igenám, de nem is olyan régen még örültünk, ha ebben a kategóriában találtunk 16ms-os modellt, a többség inkább 25ms volt.
Most robbanásszerű fejlődésnek lehetünk tanúi, ugyanis a BenQ két modellt is piacra dobott. Az egyik válaszideje ezek közül 6ms szürkéből-szürkébe (GTG), minden egyéb 12ms. Ezek már kiemelkedő értékek. A másik 8ms/16ms...

Két tesztalany közül az egyik egy kicsit öregebb modell, a BenQ FP937S+, a másik a legújabb, FP91V+.

BenQ FP937S+
Ránézésre látszik, hogy ez egy hangyányit régebbi tervezés, mint a 91V+, de semmiképp se csúnya vagy gagyi kínai műanyag. Jól mutat az asztalon, főleg, ha a beviteli eszközök és a ház, ne adj Isten a hangszórók is színben hozzáillők.



Az ezüst színű vékony és keskeny káván a gombok fekete feliratai jól olvashatók, a hozzátartozó gombok határozott működésűek, a menükezelés határozottan élvezetessé teszik.

A talp jó: nehéz és nem csúszik. A felépítés hátránya, hogy nem tudjuk a "képernyő" magasságát állítani, sőt, még forgatni se lehet, csak ha a talpat forgatjuk, ami kissé körülményessé teszi. Dönthetőség tekintetében se nyújt semmi extrát.



Előre erősen korlátozott-, hátra elfogadható mértékben dönthető. Ennél láthatunk sokkal jobb megoldásokat (pl. ViewSonic, ami minden képzeletet felülmúl ezen a téren). A monitort mindenhol 8ms-osnak hirdetik, gyanítom, hogy ez csak GTG érték, a feketéből feketébe ennél rosszabb, olyan 12-16ms lehet.



A csatlakozókat megvizsgálva örömmel láttuk, hogy az analóg csatlakó mellett van DVI-D is. Ez még hagyján, de további örömre ad okot, hogy a dobozban találunk DVI kábelt is az analóg mellett, így nem kell újabb forintokat perkálni érte, és nem kell keresgélni.



Kapunk egy tápkábelt is. Mivel csak kábel, ebből következik, hogy a táp a házon belül kapott helyet. Szerencsére ennek semmilyen káros hatását nem láttuk, így nem kell tőle megijedni. A tálalás egyszerűen tökéletes.

A készüléket bekapcsolva egy kellemes BenQ kezdőképernyőt láthatunk, amennyiben nem adunk neki jelet. Szerencsére az előlapon lévő led nem süti ki a szemünket sötétben sem, nem úgy mint egyes gyártók (Ac*r:) monitorainak esetében.

Az szabadon áthelyezhető OSD menü nagyon kellemes. Az ikonok szépek, a feliratok jól olvashatók, nem aprók, a felépítés logikus. Mindent megtalálunk benne, amire szükségünk lehet, köztük az SRGB színbeállítást is. Gyakorlailag mindent tud, amire szüksége lehet egy átlag felhasználónak.




BenQ FP91V+
A legújabb fejlesztés. Szerencsére ez nem merül ki egyszerű dizájnfrissítésben. Gyökeresen eltér az előző modelltől. Ez a típus TFT - Polish technológiával készül. Ez gyakorlatilag az IPS (In Plane Switching) panelt jelenti. Előnye a TN+Film panelekkel szemben, hogy sokkal szebb képet ad: élesebb, kontrasztosabb, jobb a láthatósági szöge, nagyobb a fényereje. Hátránya, hogy a képernyő felülete tükröződik, de nem olyan zavaró.


Ez nem pont a Polish technológia, de az is IPS panel


Nagyon sötét vagy világos háttérnél láthatjuk benne magunkat, de hangsúlyozom, nem zavaró. Persze biztos lesz, akinek ez nem tetszik. A képminőség viszont drámai mértékben javul a ennek technológiának köszönhetően, melynek működésébe most nem mennénk bele részletesebben.



Újdonság az AMA, azaz a Advanced Motion Accelerator (továbbfejlesztett mozgás-gyorsító), melyet ha bekapcsolunk, úgy lehetővé válik a 6ms-os szürkéből-szürkébe, 12ms-os feketéből-feketébe adat elérése. Kikapcsolt állapotban a GTG érték csak 12ms, a feketéből-feketébe ennél rosszabb (pontos adat nincs).

Színvilágban és anyagválasztásban hasonlít az előző modellhez, azonban ezen helyet kapott egy 2x2W-os sztereó hangszórópár, mely notebookhoz hasonló minőséget biztosít. A bekapcsoló gomb pont alul középen kapott helyet, mely a perforált felületet imitáló káván fickósan mutat.



Ami nem tetszett, az a menüvezérlő gombok. Egyrészt a funkciójukat imitáló sziluettek a káva színével megegyezőek és túlságosan is aprók, így nagyító használata ajánlott. Amennyiben sikerült memorizálunk ezek sorrendjét, úgy meg kell birkóznunk a gombokkkal is, melyek az előlap alján kaptak helyet. Kissé szokatlan megoldás, de nem egyedi. Kétségkívül dizájnos, de használatát gyakorolni kell egy csöppet. Szerencsére nem kell túl sűrűn használni, elég egyszer beállítani (jó esetben).



A menü egyébként nagyon hasonlít az előző modellhez, csak pár plusz funkció kapott helyet benne, mint pl. a beépített hangszóró hangerőszabályója és az AMA.

A körítés (kábelek és csatlakozók) teljes mértékben megegyezik az előzőekben leírtakkal.



A hasonlóság igaz ez a talpra és a dönthetőségre és egyéb állíthatóságra is. Sajnos ez nem túl ergonómikus, de ez van.

Így tesztelünk mi:
A monitorokat csatlakoztattuk egy MSI Radeon RX600XT VGA kártya DVI kimenetére, és hagytuk bemelegedni. Jó fél órát dolgozattuk mindkettőt, majd megviszgáltunk mindent közelebbről. Fényképek erről nem készültek (sajnos).

Értékelés:
Mivel mindenkit ez érdekel a legjobban, ezért kezdjük azzal, hogy játékra mindkettő modell tökéletes. Az FP91V+ végig bekapcsolt AMA-al futott. Utánhúzást sehol se tapasztaltunk egyik modell esetében sem, pedig kellően megforgattuk mindkettőt egy kis GTA-ban és Doom3-ban is.

Amiben nagyon hasonlítottak, az a háttérvilágítás. Ezen lenne még mit javítani. Sajnos a széleken látszódik a háttérvilágítás, így a fekete nem mindenhol fekete, hanem inkább szürkés árnyalatot vesz fel. Filmnézésnél nem volt különösebben zavaró, de ez szubjektív.
A BenQ FP91V+ sokkal szebb és élesebb képet adott, mint az FP937S+, de ez érthető, hisz a panelek technológiája eltérő, de mindkettőnek megvan a maga előnye, illetve hátránya.
Rosszat nem mondhatunk egyik monitorról se, mindkettő nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott és élvezet volt vele dolgozni és játszani.

A BenQ FP937S+ ajánlott bruttó végfelhasználói ára: 109862 FT
A BenQ FP91V+ ajánlott bruttó végfelhasználói ára: 137362Ft

A döntés az önök kezében van!

Forrás : BenQ
Szponzor : Ramiris Rubin Rt.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106