FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  Winfast TV2000 XP
·  WinFast TV Pro
·  Kworld TV tuner
·  WinTV Go
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· TV box
Dátum : 2002-11-17 17:06:11
Szerző : gigahertz


Íme a PixelView Play TV box, ez egy külső TV tuner, így ideális lehet ha pl. laptoppal, vagy PC nélkül használjuk.

A PixelView Play TV sorozata jelenleg ezt kínálja:

Play TV sorozat

típus

kivitel

PixelView Play TV pro FM

(PV-BT878P+ W/FM)

TV tuner + FM vevő, PCI felület

PixelView Play TV pro

(PV-BT878P+)

TV tuner, PCI csatlakozó

PixelView Play TV USB pro 

(PV-NT1004+ w/F)

TV tuner, USB csatlakozó

PixelView TV box

(PV-TV2001+)

TV tuner  

PixelView Video Maker

(PV-SM2210P+)

MPEG II+ TV tuner, PCI 

PixelView Video Maker USB

(PV-VW2000U+)

MPEG II+ TV tuner, USB 

Most a PixelView Play TV box-ról lesz szó. Ez egy külső TV tuner. A videokártya VGA kimenetét a tunerhez csatlakoztatjuk és a monitort is. Így a PC kikapcsolt állapotában is nézhetjük a TV műsort. Mivel rengeteg csatlakozóval rendelkezik ez a TV tuner, így akár a DVD lejátszót, videomagnót stb. is csatlakoztathatjuk, így a használhatóság nem feltétlenül a szimpla TV nézésre korlátozódik. Egy kis táska szerű dobozban kapjuk ennyi mindent találunk:

1.

TV tuner

2.

Tuner tartó

3.

Távirányító + 2db AAA méretű elem

4.

RCA kábel

5.

S-video kábel

6.

VGA kábel

7.

Adapter

Nézzük meg a tuner hátulját:

PixelView Play TV box

Bemenetek

- Koax TV jel bemenet (RF)

- Kompozit video bemenet + audio bemenet

- S-Video bemenet + audio bemenet

- 15 pólusú VGA RGB bemenet

Kimenetek

- 15 pólusú VGA 15 RGB kimenet

- Sztereó audio kimenet

Méretek

- Tuner: 20cm x 16cm x 4.6cm

- Távvezérlő: 16.5cm x 4.8cm x 2.5cm

Súly

- Tuner: 660g

- Távvezérlő:45g

Így gyakorlatilag teljesen mindegy milyen számítógépünk van, hiszen PC nélkül is üzembe helyezhető a tuner. Csupán annak a követelménynek kell eleget tenni, hogy a monitornak "normál" 15 pólusú VGA csatlakozási lehetősége legyen. Ugyan már vannak DVI bemenetű LCD monitorok is, de ezeket többnyire analóg bemenettel is ellátják.

Előnye az ilyen fajta TV tunernek, hogy nem foglal helyet a gépben (PCI Slot), nem kell driverek telepítésével vesződni. Utóbbit fontosnak tartom, hiszen pl. jónéhány TV tunernél előfordult, hogy Windows XP-hez nem készült driver, ami kicsit gáz, ha a felhasználó ehhez az operációs rendszerhez ragaszkodik. Nem igényel CPU stb. időt, 2 másodperc alatt üzembe állítható, nem kell megvárni, míg a gép boot-ol stb. Sorolhatnám még az előnyöket, de a hátrányokat is illik megemlíteni:

A filmek felvételét elfelejthetjük, hisz digitalizálásra alkalmatlan. Drágább, mint egy belső tuner valamint 60Hz-es képfrissítési frekvenciánk lesz, míg egy PCI-os TV tunernél a kép frissítési frekvenciát gyakorlatilag a videokártya és a monitor képességei határozzák meg.

A használat során kiderült, hogy a cikkben szereplő tuner 60Hz-es képfrissítést diktál a monitornak.

Végre rájöttek a tervezők, hogy a tuner tartó ne pille könnyű műanyagból legyen, mert úgy szinte pillanatok alatt eldőlne a sok kábel miatt. Itt csak a burkolata van műanyagból, az alja viszonylag nehéz, fémből készül. Ezen a talp részen fontos információkat találunk:

Nálunk az a nyerő, ha PAL B/G normára képes a tuner!

A távirányító egyszerű a gombok elhelyezése jól kitalált:

Vannak olyan távirányítók, melyeken annyi gomba van, hogy évek alatt sem jövünk rá az összes funkcióra. Itt már a csatorna keresést is jól megoldották. Az auto scan gombot megnyomva a következő feliratot láthatjuk a képernyőn:

Kb. 1 perc alatt végigzongorázza a 111 csatornát és automatikusan beállítja azokat. Előfordul, hogy egy csatorna különböző frekvenciákon is fogható. Ekkor ez többször bekerül a csatorna listába. A törlésre és a sorrend megváltoztatására úgy néz ki, hogy nincs lehetőség (nekem nem sikerült).

A kép minősége sokkal jobb, mint egy belső tuneré, szerintem egy jó minőségű TV készülékkel vetekszik a kép minősége, de azt is megkockáztatom, hogy jobb a képe. Még az olyan csatornák képe is remek lett, amit pl. a Pinacle Sudio PC TV Rave kártya már csak hangyásan tudott behozni. Persze ez sem csodaszer, ha túlságosan alacsony a jelszint, akkor ez sem tudja tökéletessé varázsolni. Sőt, ha a tuner azt méri, hogy túlságosan kicsi a jel, akkor nem lesz hangyák háborúja a képernyőn, hanem "bekékül" az egész képernyő.

A távirányítón kiválaszthatjuk, hogy sztereó vagy mono legyen a hang. Ha mono a sugárzás, akkor nem tud mást tenni, mint mindkét kimenetén ugyanaz a jel jelenik meg, tehát nem az lesz az eredmény, hogy a két hangfal közül csak az egyik szól majd.

A távirányítóval kiválaszthatjuk, hogy melyik jelforrásból varázsoljon képet a monitorra a tuner. Ez lehet az S-Video bemenet, vagy a kompozit (RCA) bemenet, vagy az RF antenna bemenet.

Felmerülhet az a kérdés, hogy ha a meglévő számítógépünknek már van 2db hangfala, akkor ezt miként használhatjuk. Ugyanis ha ezeket a tunerhez csatlakoztatjuk, akkor attól még, ha nem használjuk a tunert nem árt ha a PC képes megszólaltatni. De erre nem tudok igazán jó megoldást. Mert ugyan van audio bemenete (külön az S-Video bemenethez és a kompozit kép jel bemenethez), de a tunerre kötött hangfalakat a PC továbbra sem képes megszólaltatni. Persze ez így ebben a formában nem igaz, ugyanis ha kompozit bemenet mellett található audio menetekre kötjük a számítógép hangkártya kimenetét, akkor lesz hang, de képe nem, ugyanis a számítógéptől nem kap képi információt.

Egy szó mint száz, kell egy hangfal a PC hangkártyájához és külön egy pár a TV tunerhez. De az is megoldást jelenthet, hogy ha lemondunk arról, hogy a PC-ek nem kell TV nézés közben üzemelnie, akkor a tuner audió kimenetét a PC hangkártya Line in jelzésű bemenetére csatlakoztatjuk és a hangkártyára bízzuk a továbbiakat.

Egyébként 1024x768-as felbontásban élvezhetjük tuner által produkált képet. Bár a TV szabvány annál kevesebb sor és oszlop számot biztosít, de ezt a tuner gond nélkül megoldja.

OSD menüje is egyszerű:

Állítási lehetőségek:

Picture (kép) menü

fényesség

kontraszt

szín

színárnyalat

RGB

RGB offset

Video menü

fényesség

kontraszt

színárnyalat

video telítettség

Pozíció

OSD pozíció

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95