FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  Winfast TV2000 XP
·  Kworld TV tuner
·  WinTV Go
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· WinFast TV Pro
Dátum : 2001-11-16 10:07:05
Szerző : gigahertz


Végre egy olyan TV tuner, amely könnyen telepíthető, elégséges egy monitor hozzá, a PC kikapcsolt állapota esetén is nézhetjük a TV műsort. Perszem mindez kompromisszumokkal jár...

Hallottunk már belső (PCI-os) TV tunerről, USB-re csatlakoztathatóról, itt az ideje, hogy egy direkt TV tunert is bemutassunk. Ehhez nem szükséges számítógép, csak egy monitor és antenna csatlakozási lehetőség. A Tigra Computernek köszönhetően tesztelhettem a Leadtek WinFast TV Pro külső, közvetlen TV/FM tunerjét. A dobozban ezt találjuk:

A doboz tartalma:

TV tuner

Távirányító (két AAA elemmel)

Hálózati adapter

PS/2 / PS/2-es toldó tápkivezetéssel

VGA kábel

Monitor kábel

FM antenna

Kézikönyv

 

Nézzük miről is van szó:

Ha ilyen TV tunert alkalmazunk, akkor a monitor VGA kábelét nem a videokártyához kell csatlakoztatni, hanem a WinFast TV Pro-hoz. Természetesen a monitort nem csak TV nézésre szeretnénk használni, hanem a PC-hez is, így egy rövid kábellel össze kell kötni a tunert a videokártya VGA kimenetével. Így ha a tuner üzemel, akkor a monitor a jelet közvetlenül a tunertől kapja és nem a videokártyától!

A megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Legfőbb előny az, hogy nincsenek telepítési gondok (rengeteg helyen lehet olvasni, hogy sok felhasználó TV tuner gondokkal küzd... IRQ problémáktól kezdve mindenféle előfordul). Ha TV-t szeretnénk nézni a monitoron, akkor nem kell a PC-t is üzemeltetni (csendben van, nem fogyaszt, gyorsan bekapcsolható stb.), így a PC erőforrásit nem veszi igénybe (teljesen mindegy, hogy 286-os vagy P4-es gép van mellette).

Ha már az előnyökről is szó esett pár szó a hátrányokról: a videó digitalizálást elfelejthetjük, hiszen nincs a PC fele irányuló adat/jel kábel. Nem nézhetjük "ablakban" a műsort és a monitorunktól függetlenül 50Hz-es lesz a frissítési frekvencia (TV nézés közben).

Talán az utóbbi egy kicsit megrettentő, mert rendszerint közelről nézzük a monitort (a normál TV-hez képest), de mozgó kép esetén sokkal kevésbé zavaró az 50Hz, mint álló képnél.

Amilyen kicsi a tuner olyan sok csatlakozót találunk a hátulján:

A Tuner energia ellátását képféleképpen oldhatjuk meg: Vagy a mellékelt adapter segítségével biztosítjuk az 5 Voltot, vagy a billentyűzet kábelét "megcsapoljuk". Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy kapunk egy 20cm hosszú billentyűzet hosszabbító kábelt, amiből egy extra vezeték is kiindul, így "lopták" ki az 5 Voltot, ezt a tunerhez csatlakoztathatjuk.

Egy kábelköteg négy csatlakozóval egyszerűen kilóg hátul (S-video, video és sztereo audio bemenet). Hátul a következő aljzatokat találjuk: 5 Voltos táp bemenet, FM rádió bemenet, antenna bemenet (TV adásokhoz), audio kimenet, VGA bemenet és Monitor kimenet.

Noha beépített hangszóróval is rendelkezik a TV tuner, célszerű erősítőn vagy hangkártyán keresztül hangfalakra csatlakozni, mert a pici hangszóró nem igazán tud normális hangszintet létrehozni! Érdemes megjegyezni, hogy a dobozban nincs audio kábel, erről külön gondoskodnunk kell.

A készülék tetején találunk egy gombot ezzel bármikor kikapcsolhatjuk, vagy bekapcsolhatjuk az egységet. Ez akkor válhat szükségessé, ha pl. nem találjuk a távirányítót, vagy az elemek lemerültek.

A további funkciókat (beleértve a ki és bekapcsolást is) a távirányítóval érhetjük el, vagyis nem kell a PC billentyűzetét nyomogatni, vagy ez egeret használni! OSD menürendszerrel rendelkezik, három fő menü van: video, tuner, misc. A "video" résznél színeket, kontrasztot stb. állíthatjuk, a tuner résznél az állomásokat kereshetjük meg, a misc pontban a normát, országot stb. választhatjuk ki.

Talán az a legfontosabb, hogy a hangolás előtt válasszuk ki az országot és, hogy kábel TV-n kapjuk a csatornákat, vagy egyedi vevővel rendelkezünk. Az ország kiválasztása a PAL norma miatt fontos, ha ezt nem tesszük meg, akkor pl. nem lesz hang, vagy szín esetleg illetve egyetlen csatornát sem talál meg... (PAL BG a nyerő).

A ha nem rendelkezünk kábel TV-s csatlakozással (a készüléknek ez a default beállítása) és nem állítjuk át egyedi vételre, akkor a műsorok döntő zömét nem találja meg a tuner. Ez azért van, mert kábel TV esetén a műsorok zöme a VHF sávban jön (ez alacsony frekvenciás rész, kb. 500MHz-ig terjed) és az UHF részben nem keres állomást. Ha mindkét sávban UHF+VHF vannak állomások, akkor is az egyedi vételt válasszuk.

A rádió hangolása és hallgatása közben fekete a háttér, míg a TV beállítása közben zöld. Hatalmas betűkkel jelennek meg a feliratok, így messziről is jó lehet látni, nyílván a TV-t távolabbról nézzük. A rádió műsorokat csak akkor hallgathatjuk sztereóban, ha erősítőhöz vagy hangkártya "Line-in" bemenetéhez csatlakoztatjuk (természetesen meglévő rendszerünknek is sztereónak kell lennie).

Gyári specifikáció:

TV norma

NTSC, Secam, PAL BG/I/DK/N

Felbontás

Standard TV felbontás (PAL: 768x576)

Audio

8kHz-es mintavételezés (16 bites)

Driver

Nincs és nem szükséges!

Video sávszélesség

6.5MHz

A beépített teletext dekóder hasznos kiegészítője lehet a TV tunernek.

A teszt során kiderült, hogy nagyon érzékeny vevőt építettek bele, ugyanaz a jelet néhány belső tuner kissé szemcsésen jelenítette meg, de ez a külső modul egyértelműen jobb minőséget produkált. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kényes analóg elektronikának nem egy zajjal erősen terhelt környezetben kell működnie. A zavaró jelek nem csak a levegőben, hanem a tápkábelen keresztül is eljuthatnak az érzékeny pontokig, de itt a külső adapter segítségével mindez kiküszöbölhető. Bár a PS/2-es billentyűzetnél elvileg mindig jelen van az 5 Volt (ha a tápegység készenléti állapotban van), mégis célszerű a külső adaptert használni, hiszen általában 1 maximum 1.5 Amperrel terhelhető ez az 5 Volt. Ha tápegység feszültség alatt van, de a PC-t kikapcsoltuk, akkor a PS/2 egér, billentyűzet és az alaplap együttesen elég nagy áramot vehet fel ahhoz, hogy a TV tuner bekapcsolásával egy gyengébb táp túlterhelődjön. Ezért a gyártó is inkább a külső tápforrást javasolja, amit a készülékhez mellékeltek!

Az FM tuner antennáját érdemes rendesen felszerelni (vízszintesen), ez nem más, mint egy kb. 2 méter kábelből készült dipól. Lehetőleg a közelében nagyobb kiterjedésű fém tárgy ne legyen.

Használat: ha a távirányítóval vagy a tuner tetején található gombbal bekapcsoljuk a TV vevőt, akkor a monitor már nem a PC videokártyájától kapja a jelet, ezt egy piros LEDdel jelzik. Ha olyan a monitor, mely a felbontás váltásakor relé kattogást "generál", akkor ezzel minden be- és kikapcsolásnál megörvendeztet. A tuner aktivizálása után kiválaszthatjuk, hogy az alapsávi vagy RF bemenete legyen aktív (ezt fogjuk látni). A hangolás és beállítás során nincs sok időnk morfondírozgatni, mert ha 4-5 másodpercen belül nem nyomjuk meg a gombot, akkor egyszerűen eltűnik az OSD felirat és kezdhetjük elölről a menükben való keresgélést.

Szponzor : Tigra Computer


· Hozzászólások
peeter - 2004-09-01 15:05:34 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Sziasztok!

A kérdésem az volna, hogy a Leadtek WinFast Tv 2000 Xp
kártya hangját nem rögzíti sem a TV sem a rádió rögzíto
progi.
Az audio mixernél nem találtam semmi beállítási hibát,
amúgy tökéletes a hangja

Ha valaki tud ide vonatkozó tippet, akkor kérem dobjon
fel egy mailt a peeter@freemail.hu címre!

Péter.
major50 - 2003-12-12 19:00:39 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Két kérdésem lenne: az egyik, hogy a rádióadások sztereóvétele megvalósul-e, a másik hogy a TV vétel sztereó adásai foghatók-e sztereóban?
DJ O.N.Y.X - 2003-03-24 12:21:08 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy Leadtek Winfast TV 2000 XP Deluxe Tv tuner kártyám (nincs rajta teletext) és egy másik programmal használtam és azon bejött a teletext. De nem volt hang. Melyik programot ajánljátok? Ami tudja a teletextet és nagyon jó kép van rajta + extrák. Köszi.

DJ O.N.Y.X.
atiqua - 2002-10-01 21:28:42 válasz erre
Kajszi: a tv-tuner nem azt jelenti, hogy a gépet kötöd a tv-re, hanem azt, hogy tv-adást lehet fogni gépen, azaz jelen esetben csak a monitoron, gép nem is kell hozzá. Ahhoz, hogy filmet nézz a tv-n, tv-kimenetes (tv-out, video-out) videokártya kell, és egy video-in-nel rendelkező tv (video). (Pl Scart, de akkor átalakító is kell, mert ahhoz nem kapsz kábelt)
gabrillo - 2002-10-01 16:43:18 válasz erre
? megrendelni? menj el boltba :D

de Pinnacle Studio PCTV Pro az a kiraly!
voto - 2002-10-01 14:20:37 --= nem regisztrált =-- válasz erre
szasztok kösz az infót a winfast tvpro -ról már csak egy dolog kéne hol lehet megrendelni na pá
ja és még egyszer kösz
Ropi - 2002-06-22 14:08:34 válasz erre
Kérdés
A csatlakozó ami a monitorba megy milyen?
Ha meg tudnátok nekem mondani vagy a lábkiosztását legalább akkor lehet hogy vevő lennék én is egy ilyenre!
Előre is kösz
Kajszi_1 - 2001-12-19 10:45:34 válasz erre
Bocs az elôbb véletlenül elküldtem.
A kérdés pontasabban az, hogy ha CD-s filmet játszok le a gépemen, van e lehetôség Tv re csatlakoztatni ezen a Tv tunneren keresztül? Elôre is köszönöm.
Kajszi_1 - 2001-12-19 10:42:37 válasz erre
Lehet e TV-re csatlakoztatni, ha nem túl buta a kérdés.
 
 
© szamitogep.hu