FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  Winfast TV2000 XP
·  Kworld TV tuner
·  WinTV Go
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· WinFast TV Pro
Dátum : 2001-11-16 10:07:05
Szerző : gigahertz


Végre egy olyan TV tuner, amely könnyen telepíthető, elégséges egy monitor hozzá, a PC kikapcsolt állapota esetén is nézhetjük a TV műsort. Perszem mindez kompromisszumokkal jár...

Hallottunk már belső (PCI-os) TV tunerről, USB-re csatlakoztathatóról, itt az ideje, hogy egy direkt TV tunert is bemutassunk. Ehhez nem szükséges számítógép, csak egy monitor és antenna csatlakozási lehetőség. A Tigra Computernek köszönhetően tesztelhettem a Leadtek WinFast TV Pro külső, közvetlen TV/FM tunerjét. A dobozban ezt találjuk:

A doboz tartalma:

TV tuner

Távirányító (két AAA elemmel)

Hálózati adapter

PS/2 / PS/2-es toldó tápkivezetéssel

VGA kábel

Monitor kábel

FM antenna

Kézikönyv

 

Nézzük miről is van szó:

Ha ilyen TV tunert alkalmazunk, akkor a monitor VGA kábelét nem a videokártyához kell csatlakoztatni, hanem a WinFast TV Pro-hoz. Természetesen a monitort nem csak TV nézésre szeretnénk használni, hanem a PC-hez is, így egy rövid kábellel össze kell kötni a tunert a videokártya VGA kimenetével. Így ha a tuner üzemel, akkor a monitor a jelet közvetlenül a tunertől kapja és nem a videokártyától!

A megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Legfőbb előny az, hogy nincsenek telepítési gondok (rengeteg helyen lehet olvasni, hogy sok felhasználó TV tuner gondokkal küzd... IRQ problémáktól kezdve mindenféle előfordul). Ha TV-t szeretnénk nézni a monitoron, akkor nem kell a PC-t is üzemeltetni (csendben van, nem fogyaszt, gyorsan bekapcsolható stb.), így a PC erőforrásit nem veszi igénybe (teljesen mindegy, hogy 286-os vagy P4-es gép van mellette).

Ha már az előnyökről is szó esett pár szó a hátrányokról: a videó digitalizálást elfelejthetjük, hiszen nincs a PC fele irányuló adat/jel kábel. Nem nézhetjük "ablakban" a műsort és a monitorunktól függetlenül 50Hz-es lesz a frissítési frekvencia (TV nézés közben).

Talán az utóbbi egy kicsit megrettentő, mert rendszerint közelről nézzük a monitort (a normál TV-hez képest), de mozgó kép esetén sokkal kevésbé zavaró az 50Hz, mint álló képnél.

Amilyen kicsi a tuner olyan sok csatlakozót találunk a hátulján:

A Tuner energia ellátását képféleképpen oldhatjuk meg: Vagy a mellékelt adapter segítségével biztosítjuk az 5 Voltot, vagy a billentyűzet kábelét "megcsapoljuk". Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy kapunk egy 20cm hosszú billentyűzet hosszabbító kábelt, amiből egy extra vezeték is kiindul, így "lopták" ki az 5 Voltot, ezt a tunerhez csatlakoztathatjuk.

Egy kábelköteg négy csatlakozóval egyszerűen kilóg hátul (S-video, video és sztereo audio bemenet). Hátul a következő aljzatokat találjuk: 5 Voltos táp bemenet, FM rádió bemenet, antenna bemenet (TV adásokhoz), audio kimenet, VGA bemenet és Monitor kimenet.

Noha beépített hangszóróval is rendelkezik a TV tuner, célszerű erősítőn vagy hangkártyán keresztül hangfalakra csatlakozni, mert a pici hangszóró nem igazán tud normális hangszintet létrehozni! Érdemes megjegyezni, hogy a dobozban nincs audio kábel, erről külön gondoskodnunk kell.

A készülék tetején találunk egy gombot ezzel bármikor kikapcsolhatjuk, vagy bekapcsolhatjuk az egységet. Ez akkor válhat szükségessé, ha pl. nem találjuk a távirányítót, vagy az elemek lemerültek.

A további funkciókat (beleértve a ki és bekapcsolást is) a távirányítóval érhetjük el, vagyis nem kell a PC billentyűzetét nyomogatni, vagy ez egeret használni! OSD menürendszerrel rendelkezik, három fő menü van: video, tuner, misc. A "video" résznél színeket, kontrasztot stb. állíthatjuk, a tuner résznél az állomásokat kereshetjük meg, a misc pontban a normát, országot stb. választhatjuk ki.

Talán az a legfontosabb, hogy a hangolás előtt válasszuk ki az országot és, hogy kábel TV-n kapjuk a csatornákat, vagy egyedi vevővel rendelkezünk. Az ország kiválasztása a PAL norma miatt fontos, ha ezt nem tesszük meg, akkor pl. nem lesz hang, vagy szín esetleg illetve egyetlen csatornát sem talál meg... (PAL BG a nyerő).

A ha nem rendelkezünk kábel TV-s csatlakozással (a készüléknek ez a default beállítása) és nem állítjuk át egyedi vételre, akkor a műsorok döntő zömét nem találja meg a tuner. Ez azért van, mert kábel TV esetén a műsorok zöme a VHF sávban jön (ez alacsony frekvenciás rész, kb. 500MHz-ig terjed) és az UHF részben nem keres állomást. Ha mindkét sávban UHF+VHF vannak állomások, akkor is az egyedi vételt válasszuk.

A rádió hangolása és hallgatása közben fekete a háttér, míg a TV beállítása közben zöld. Hatalmas betűkkel jelennek meg a feliratok, így messziről is jó lehet látni, nyílván a TV-t távolabbról nézzük. A rádió műsorokat csak akkor hallgathatjuk sztereóban, ha erősítőhöz vagy hangkártya "Line-in" bemenetéhez csatlakoztatjuk (természetesen meglévő rendszerünknek is sztereónak kell lennie).

Gyári specifikáció:

TV norma

NTSC, Secam, PAL BG/I/DK/N

Felbontás

Standard TV felbontás (PAL: 768x576)

Audio

8kHz-es mintavételezés (16 bites)

Driver

Nincs és nem szükséges!

Video sávszélesség

6.5MHz

A beépített teletext dekóder hasznos kiegészítője lehet a TV tunernek.

A teszt során kiderült, hogy nagyon érzékeny vevőt építettek bele, ugyanaz a jelet néhány belső tuner kissé szemcsésen jelenítette meg, de ez a külső modul egyértelműen jobb minőséget produkált. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kényes analóg elektronikának nem egy zajjal erősen terhelt környezetben kell működnie. A zavaró jelek nem csak a levegőben, hanem a tápkábelen keresztül is eljuthatnak az érzékeny pontokig, de itt a külső adapter segítségével mindez kiküszöbölhető. Bár a PS/2-es billentyűzetnél elvileg mindig jelen van az 5 Volt (ha a tápegység készenléti állapotban van), mégis célszerű a külső adaptert használni, hiszen általában 1 maximum 1.5 Amperrel terhelhető ez az 5 Volt. Ha tápegység feszültség alatt van, de a PC-t kikapcsoltuk, akkor a PS/2 egér, billentyűzet és az alaplap együttesen elég nagy áramot vehet fel ahhoz, hogy a TV tuner bekapcsolásával egy gyengébb táp túlterhelődjön. Ezért a gyártó is inkább a külső tápforrást javasolja, amit a készülékhez mellékeltek!

Az FM tuner antennáját érdemes rendesen felszerelni (vízszintesen), ez nem más, mint egy kb. 2 méter kábelből készült dipól. Lehetőleg a közelében nagyobb kiterjedésű fém tárgy ne legyen.

Használat: ha a távirányítóval vagy a tuner tetején található gombbal bekapcsoljuk a TV vevőt, akkor a monitor már nem a PC videokártyájától kapja a jelet, ezt egy piros LEDdel jelzik. Ha olyan a monitor, mely a felbontás váltásakor relé kattogást "generál", akkor ezzel minden be- és kikapcsolásnál megörvendeztet. A tuner aktivizálása után kiválaszthatjuk, hogy az alapsávi vagy RF bemenete legyen aktív (ezt fogjuk látni). A hangolás és beállítás során nincs sok időnk morfondírozgatni, mert ha 4-5 másodpercen belül nem nyomjuk meg a gombot, akkor egyszerűen eltűnik az OSD felirat és kezdhetjük elölről a menükben való keresgélést.

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95