FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  Winfast TV2000 XP
·  WinFast TV Pro
·  WinTV Go
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· Kworld TV tuner
Dátum : 2001-09-03 19:36:48
Szerző : gigahertz


A Kworld KW-TV878-BG TV tuner és tartozékai szerepelnek a fenti képen. Már a típusmegjelölésben is benne van a BG jelzés, ez fontos a norma miatt (ilyen jelzésűek vannak: NTSC, BG, DK, BG+DK, SECAM, PALM, PALN stb.).

Ennek a TV tunernak van távirányítós változata (ezt teszteltem) és van olyan is, amibe az FM vevőt is beleépítették. Nézzük mit ígér a gyártó:

Jellemzők

Megjegyzés

125db TV csatorna vételi lehetősége

Memória korlát

Frekvenciában a kábel/antenna sávját is átfogja

Készíthetünk mozgó illetve álló képet rögzíthetünk.

Külső jelforrás: RF koax, S- Video, Composite

RCA+koax+mini din csatlakozó

Teletext dekóder és szoftver

Videokonferencia lehetőség

Microsoft NetMeeting

Videokamera csatlakoztatási lehetőség

S-Video és Composite

YUV adat formátum

?

NTSC, PAL, SECAM

Nem változtatható

PCI 2.1-es kompatibilitás

Plug and Play

Csak audió kábel jár a tunerhez

AVI formátumú rögzítés

30FPS

Microsoft Video for Windows driver

Direct Draw driver

TV/FM változat

Az FM vevő opcionális

FM sáv: 87,5-108MHz

Távvezérlő

Opcionális

Kompakt kivitel

Jó sok csatlakozót lehet/kell a kártya hátuljához csatlakoztatni. Mint látható az FM vevő hiánya miatt a rádió antenna csatlakozója lemaradt. A csatlakozók sűrűsége miatt néha kissé nehézkes a csatlakoztatás:

Főleg a RF koax és a Line out kimenet van nagyon közel. Egy TV tuner beszerelése után már tekintélyes kábelköteg indulhat ki a PC ház hátuljából!

Távirányító is járhat (opcionális) a TV tunerhez, nézzük:

Elem nem jár hozzá, egyébként két AAA méretű elemmel vagy akkumulátorral üzemelhet. A távirányító használatához egy infra vevőegységet kall csatlakoztatni a tunerhez. Egy kb. méter hosszú kábelből áll, aminek az egyik végén egy jack dugó található, a másikon egy infra vevő némi elektronikával ellátva. Ezt a PC ház elejére vagy hasonló, lehetőleg jó látható helyre érdemes ragasztani.

Érdekes érzés távirányítóval vezérelni a TV tunert. Itt arra gondolok, hogy a Power gomb megnyomásával elindul a TV alkalmazás a gépen és gombnyomásra alkalmazások indulnak el, azokat a billentyűzet megnyomása nélkül irányíthatjuk. Nem megszokott dolog egy PC-től, hogy távirányítóval indíthatjuk a programokat, felvehetünk, lejátszhatunk stb.

A TV tuner működéséhez nem kell "erőmű" már 133MHz-es 16Mbyte memóriával felszerelt gépen is működik. De fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy nem minden chipsettel hajlandó működni. Pl.a VIA 686-os chipsettel szerelt alappal nem sikerült beüzemelni. Általában a régi VIA chipsetű alaplapokkal gond szokott lenni. De az Intel chipsettel szerelt alaplapoknál ezt nem tapasztaltam, még az öreg LX-es alaplapokkal is működik.

Mint az a képen is látható, akár 6 kábel is csatlakozhat a kártyához. A távirányító vevőjéhez és egy audió kábelt mellékelnek, a többiről nekünk kell gondoskodnunk.

A TV tuner telepítése egyszerű. Szerencsére meg tudja osztani más eszközzel az IRQ-t, így ha már egy gép tele van pakolva mindenféle PCI-os kártyával, akkor nagy valószínűséggel semmivel nem fog összeakadni (azért egy üres PCI slot nem árt...).

Két programot mellékelnek a tunerhez, egy olyat, amivel a TV lehet nézni és egy olyat, ami amivel a teletext információkat tekinthetjük meg. Így néz ki a TV része:

Egyszerű kezelőfelület jellemzi ezt a programot. Lehetőségünk nyílik a mono illetve sztereo hangra, rögzíthetjük a műsort, kép a képben funkció is rendelkezésünkre áll. Lényeges szempont, hogy a beállítás egyszerű és jól áttekinthető legyen, itt így oldották meg:

Meglehetősen érzékeny a TV tuner bemenete, így a gyenge állomásokat is (a lehetőségekhez képest) behozza. Egyetlen problémája a tunernek, hogy amikor teljes képernyős módba kapcsoljuk a képet, akkor felbontást és frissítési frekvenciát vált a monitor. Ez pl. úgy jelentkezik, hogy a monitoron egy pillanatra elsötétül a kép esetleg egy két relé kattanást is hallunk. Ez általában nem jellemző a tunerekre. (Az elsötétedés és a relé dolog monitorfüggő.) Lehetőség van az automatikus állomáskeresésre is, ez hihetetlenül gyorsan végbemegy, kb. 10 másodperc alatt.

Ilyen felbontásokban digitalizálhatunk: NTSC:160x120, PAL: 176x144, NTSC: 320x240, PAL:352x288, NTSC: 640x480, PAL:704x576. A hangokat 22-től 44kHz-es sebességgel digitalizálhatjuk, bár ezt a hangkártya végzi el. Választható módon tömörítést is használhatunk. Akár MPEG4-es kódolást is választhatunk, igaz csak ezekkel a frekvenciákkal. De a 704x576-os felbontásban történő digitalizáláshoz már túlontúl erős gép kell, pl. ha MPEG4-es formátumba készítjük el az anyagot. (Vagy az FPS-t kell túlságosan visszavenni.)

A teletext része így néz ki:

Nagyon jó a teletext része, hiszen folyamatosan tölti a memóriába az érkező oldalakat, így gyakorlatilag nem kell várakozni egy oldal megtekintéséig, az általában már a memóriában van. De ez még semmi, az oldalszámokra kattintani lehet és ennek hatására egyből betöltődik az adott oldal. Igaz ennél még extrább dolgokat is meg szoktak valósítani, de ehhez már HTML alapú megjelenítés szükséges (Pl. Studio PC TV Rave), ott ha hiper hivatkozás van az oldalon, akkor internetek keresztül (ha van Internet kapcsolatunk) azonnal letöltődik a kívánt információ.

Összefoglalva: nagyon jól sikerült ez a TV tuner, különösebb problémát nem vettem észre. Ráadásul ehhez kedvező ár is tartozik. Mindenféleképpen megéri a távirányítós verziót választani. Talán az FM tunernek nincs olyan nagy jelentősége, hiszen a rádió állomásokat nagyon zavarja a számítógép. Bár ez attól is függ, hogy hány MHz-es FSB-vel dübörög benne a processzorunk. A kép minőségére nem lehet panaszunk, de a totál full screen-t nem tudja, egy pici keret marad. Ha alkalmas a monitorunk a 100Hz-es frissítésre akkor nem árt valamilyen segédprogramot telepíteni, illetve a videokártyát beállítani, hogy a lehetőségekhez képest maximális frekvenciával jelenítse meg a képet.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95