FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  WinFast TV Pro
·  Kworld TV tuner
·  WinTV Go
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· Winfast TV2000 XP
Dátum : 2002-02-18 08:30:33
Szerző : gigahertz


Ennél a TV tunernél inkább a könnyű kezelhetőségre és szép megjelenítésre hajtottak rá. Windows XP alatt sincs vele probléma...

Ordasi Tuning

A videokártyák, processzorok, memóriák stb. csak jönnek mennek egy számítógépben, de pl. egy TV tuner sokkal lassabban amortizálódik. Ez az a kiegészítő, nyílván "csak" a konfortérzetünket növeli. Noha TV tunernek hívjuk, számos egyéb dolgot is megvalósíthatunk, így pl. digitalizálhatunk is. Most a Winfast TV200 XP tunerjéről lesz szó, amibe egy FM rádió vevőt is belepréseltek.

A fennti képen a csatlakozási lehetőségeket láthatjuk. Nézzük mi lapul a dobozban:

1.

WinFast TV2000 XP tuner

2.

Távirányító két AAA méretű elmmel

3.

Telepítő CD

4.

Telepítési útmutató

5.

FM "antenna"

6.

Audio kábel (Jack/Jack)

7.

S-Video/S-Video-RCA

8.

Infravevő

Az FM antenna egy kb. két méteres vezetékből készült dipól antenna. A csatlakoztatása kissé nehézkes, mert a kártya csatlakozóján menet van, az antenna csatlakozón pedig nincs. De az biztos, hogy ha egyszer sikerült rádugni, akkor nem fog egykönnyen kiesni.

Szerencsére nem csak kompozit RCA bemenete van, hanem S-Video is. Egy S-Video kábel négypólusú, a kártya hátulján pedig egy hatpólusú csatlakozót találunk. Erre nyílván azért volt szükség, mert itt hozták ki a kompozit jelent is. De ha a melléklet átalakítót (S-Video/S-Video-RCA) csatlakoztatjuk, akkor már valóban két forrás jelét is feldolgozhatjuk. No persze nem egy időben, ki kell választanunk, hogy az antenna bemenet, vagy S-Video esetleg a kompozit bemenet legyen-e aktív.

Mostanában már nem meglepő, hogy audio bemenettel is ellátják a TV tunert. Igazából ennek nincs nagy jelentősége, mert felvételnél úgy is a hangkártya végzi a digitalizálást. Nyílván ez a bemenet azért szükséges, mert a hangkártyának többnyire csak egy vonali bemenete van (line-in), és két eszközt nehézkes lenne csatlakoztatni (a tuner audio kimenetét és egy másik forrást).

A harmadik Jack aljaztba az infra vevő kábelét csatlakoztathatjuk. A vevő fejet egy öntapadós koronggal jól látható helyre kell rögzítenünk.

A tuner "különlegessége", hogy elsősorban Windows XP alá javasolják. De természetesen Windows 2000/98SE/Me alatt is ugyanolyan jól működik. A kártya kipróbálása után úgy tűnik, hogy NT4.0 és win 95 alá nem lehet beizzítani.... Viszonylag sok TV tuner rakoncátlankodik a most menőnek számító XP operációs rendszer alatt, de itt nincs ilyen gond!

A telepítés rendkívül egyszerű. Nyílván először a hardvert kell felismertetni, ami úgy is automatikusan végbemegy és amikor a szükséges drivereket kéri az operációs rendszer a kapott CD-t "meg kell mutatni a rendszernek". De ha netán sikerült olyan PCI SLOTba helyezni, ahol IRQ problémák adódhatnak, akkor keresni kell egy másik SLOTot. Pl. az AGP SLOT melletti PCI hely szerencsétlen választás és 6-dik PCI hely esetén az utolsóban sem éri meg forszírozni. Igaz utóbbi alaplapfüggő és attól függ mennyire korrektül oldotta meg az alaplapgyártó az utolsó SLOT kezelését.

A telepítő CD-n az install.exe-t elindítva az előbbi kép fogad minket. Itt nyílván a képen pirossal megjelölt részt kell először kiválasztani "lejátszó" szoftverek telepítéséhez (TV és rádió). Noha elvileg a CD-n megtalálható lenne a felhasználói kéziköny is, de gyakorlatilag ez a könyvtár üres, így marad a melléklet füzetecske.

A fennti kép kissé fapadosan készült, ez azt jelenti, hogy egyszerűen lefényképeztem a képernyőn látottakat. Tettem ezt azért, mert az adott gépen nem volt igazán jó "képlopó" program, a print screen hatására pedig szinte minden TV tunernél fellép az a jelenség, hogy a látott kép helyén nem látszik semmi. Természetesen gombnyomásra azonnal le lehet menteni bármelyik látott képet, de ekkor a vezérlő részt nem látnánk. No mindegy... ez egy kicsit fapados megoldás volt.

Szerintem nagyon szép kezelőfelületet készítettek. Szerencsére nincsenek gomb "hegyek", nem bonyolították el és nem úgy néz ki, mint egy "barbieház". A nagy kerek gomb segítségével felvételt készíthetünk, előtte nem árt kiválasztani a megfelelő bemenetet. A felvétel után egy multifunkciós gombbá alakul, mert ekkor megjelenik a lejátszás, tekerés stb. is.

De ha csak egy screen shot-ot szeretnénk akkor elegendő a bal alsó kerek gombra kattintani. Kezdetben nyílván a legfontosabb gomba csatornák beállítási gombja. Ez kezdetben engem is megtréfált. Ugynis a villáskulcs alakú gombra kattintva nem a fennti kép fogadott.

Nézzük csak meg alaposan a felső rész, iszonyú halványan négy darab ikont fedezhetünk fel. Kezdetben ezt "dísznek" véltem, észre sem vettem, és mivel a második számú volt az aktív sehogy nem sikerült elérni, hogy kezdje el keresni a lehetséges csatornákat. Végül a triviális megoldáshoz folyamodtam, megnyomtam a távvezérlőn a scan gombot...

Villámgyorsan keresi a csatornákat. Az biztos, hogy ha a jel nem a legjobb, akkor átugrik rajta. Ezt olyan csatornánál is tapasztaltam, ahol bár egy picit tényleg kívánni valót hagyott maga után a kép, de én szerettem volna nézni. De ekkor sincs gond, csupán ki kell választani az adott csatornát, ez az a programok között azonnal megjelenik.

Az biztos, hogy csupán az FM tunerért nem érné meg beruházni, mert borzasztóan zavarja a számítógép a rádiótunert. Gyakorlatilag mindent megtettem a jó vétel érdekében, de nem igazán lett jó a hang minősége.

Az audio felvétel ugyanúgy támogatott, mint a képrögzítés. De mielőtt ez megtennénk, nem árt a tömörítési formátumot, ez akár MP3 is lehet!

Gondoltam kipróbálom mire képes digitalizáláskor és kapásból a fennti kép fogadott. Persze nem 640x480-as felbontás a default, hanem csak 320x240, de így legalább kapásból kiderült, hogy az ilyen felbontás mellett már nem jelenik meg a rögzítendő kép. Kisebb felbontás esetén már nem volt ilyen jellegű probléma. Egyébként maximum 640x480-as felbontással digitalizálhatunk. Ez már tempósan fogyasztja a szabad helyet a winchesteren, de idő illetve Mbyte limitet is beállíthatunk, így nem érhet kellemetlen meglepetés.

Akár DivX 4.11 kódolással is rögzíthetjük az adatokat. Ez nagyon jó, mert így viszonylag nagy felbontás mellett digitalizálhatunk, ha elég tömör kódolást választunk, akkor egy erősebb géppel remek digitalizáló eszközhöz juthatunk. Nem véletlenül említettem az erősebb gépet:

A 25 FPS-t talán elvárhatjuk (max. 30-ig állíthajuk), de arra ne nagyon számítsunk, hogy pl. egy 600-700MHz-es gép egy számításigényes tömörítést ilyen sebesség mellett meg tud oldani. A teszt során egy AMD XP 2000+ processzor volt a gépben. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy ilyen 1666MHz-en járó erőmű processzor kell a digitalizáláshoz, de az biztos, hogy egy 600-as Celeron ilyen sebességű és bonyolultságú kódolást nem tud megoldani. (Igazából nem csak a CPU-n múlik, mert egy lassabb chipset ugyanilyen problémát okoz.)

Szerencsére, ha egy codec-et telepítünk, akkor az azonnal megjelenik a kompressziós beállításoknál, így mindig a számunkra megfelelő tömörítéssel dolgozhatunk. Ugyan ez a helyzet az audio résznél, itt is számos kódolás közül választhatunk.

Egyébként előre programozható a felvétel ideje, amit akár napi rendszerességre is beállíthatunk. Vagyis nem jelent problémát, ha a kedvenc műsorunk akkor megy, amikor nem vagyunk gépközelben ha üzemel a gép, akkor simán rögzítheti a műsort.

A képre jobb gombbal kattintva érdemes a képminőséget optimálisra állítani, mert a jó (good) minőség is meglehetősen szerény képet produkál, nyílván TV nézés közben nincs szükség kompromisszumokra, nyugodtan mehet a legjobb beállítások mellett. Bár a 4:3 és 16:9-es formátumot is támogatja utóbbit általában igen nehéz kihasználni... de azért ennek is megvan a módja.

A távirányítója nagyon könnyen kezelhető, csak az alapvető funkciókat érhetjük el innen, az extrábbakat a billentyűzet és az egér bevetésével érhetjük el.

Talán a Teletext hiányzott egy kicsit, de a kártyáról alkotott véleményem nagyon pozitív. Bár az FM tuner zajvédelme nem a legjobb, a számítógép többi alkatrésze is felelős, hiszen ezek az URH sávot nagyon zavarják. De a kártya tudása, a mellékelt programok és beállítási lehetőségek borzasztóan jól sikerültek. A teszt gépben előtte egy Studio PC TV Rave volt, ezek után ég és föld a két kártya között a különbség. Ez főleg a digitalizálásnál jelentkezik...

Forrás : Leadtek
Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95