FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  Winfast TV2000 XP
·  WinFast TV Pro
·  Kworld TV tuner
·  WinTV Go
· Termékbemutatók > TV tunerek
· Studio PC TV
Dátum : 2001-01-06 11:35:53
Szerző : gigahertz


Remek kiegészítője lehet a számítógépünknek egy TV tuner.

Ebben a cikkben nem lesz szó iszonyú GHz-ekről, "csupán" egy jópofa hardvert szeretnék bemutatni. Ez nem más, mint egy TV tuner. Ismerőseim, barátaim körében azt tapasztalom, hogy ha a számítógépükön fejleszteni akarnak, akkor elsősorban RAM, processzor, videokártya jön szóba. Nem véletlenül, mivel ezek sebesség növekedést eredményeznek. Ugyanakkor egy TV tuner nem túl nagy beruházás, és élvezetesebbé teszi a számítógép használatát. Ennek a TV tunernek a beszerzésében ez a feltörőben lévő cég segített.

Egy Stúdió PCTV Rave tuner. A Rave itt némi butítást jelent, kb. olyan, mint a videokártyáknál az MX jelzés. De itt nem a sebesség kisebb, hanem a szolgáltatásban mutatkoznak hiányosságok. Nézzük a választékot és a felszereltséget:

(Mivel a papíron sem látható rendesen az összes szolgáltatás, így felültről lefele az ikonok a következőket jelentik: TV bemenet, stereo hang, rádió bemenet, videó felvétel, teletext, Internet, CD, álló képrögzítés, távirányító.)

Első pillantásra látszik, hogy csak a pro verzió rendelkezik stereo hanggal, de ennek ára is jóval magasabb, ezért inkább lemondok a stereo hangról. A rádió bemenetet sem hiányolom. Teszteltem már külön rádiótunert, de mivel a hangja nem volt valami jó, és a PC az URH sávban erősen zavarta rövid úton kiépítettem a gépből. Még két érdekes opció van. Az egyik a távirányító a másik az Internet lehetőség. Távirányítót a Rave verzióhoz nem mellékelnek, külön lehet vásárolni hozzá. Mivel installálásnál a COM porton kereste az infra vevő egységet, így arra gondolok, hogy a távirányító funkció az egyik COM portot felemészti. Ez általában nem baj, mert már az egerek többsége PS/2 csatlakozóval rendelkeznek, soros portból meg úgy is van kettő. Sajnos a leírás az internet funkcióról egy szót sem szól. Viszont az elnevezésből arra kell következtetnem, hogy Internet videózásra is alkalmas. Persze lehet, hogy tévedek, de akkor mi mást jelenthetne.

Jópofa dolognak tartom, hogy van olyan változat is, mely USB-n keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Ebben az esetben a TC tuner alakja elég meghökkentő. Egy számológép nagyságú, kissé trapéz alakú zöld dobozban rejtették el az elektronikát. Mindezt megspékelték egy hatalmas piros gombbal. (Ezt nemrégiben egy számítástechnikai újság atomrakéta indítónak nevezte el.) Sajnos az USB-s verziójú TV tuner felbontását az USB átviteli sebessége korlátozza.

Nézzük sorba, miként került a gépbe. Nem voltam túlságosan szerencsés az installálásnál. Már amikor az SB Live hangkártyát tettem a gépbe észrevettem, hogy IRQ-ban nagy hiány van. Végül az USB és az ATA vezérlő tiltásával felszabadítottam két IRQ-t. A teszt gépben Abit BE6II-es alaplap volt, ami tuninghoz elég jó, de komoly fogyatékosságai vannak.

Szerintem a probléma a következő: Ha van a gépben videokártya, hangkártya, modem vagy hálózati kártya és mellé társítunk, pl. egy TV tunert, akkor az ember megőszül mielőtt minden hardvernek IRQ-t tud adni. Erre az 5,7,9,10-es IRQ-kat lehet pl. felhasználni. De valamiért a Windows nem igazán veszi figyelembe azt, hogy a biosban milyen IRQ-t állítok be. Általában két eszköz ugyanazt kapja és akkor bizony az operációs rendszer pillanatok alatt lefagy. De van úgy, hogy azonos IRQ-t állítok be és a Windows valami egészen más értéket talál ki. 4 óra totózás után az SB Live megkapta az IRQ3-at, ami ütközik a soros porttal. De miután minden működik nem kísérleteztem tovább.

Miután lehetőség nyílt végre a driver felinstallálására, egy gyors reboot után jöhetett ez állomáskeresés.

Be kell állítani, hogy kábel tévével van dolga a kártyának, vagy antenna csatlakozik hozzá. A kettő között annyi a különbség (a csatorna számokon kívül), hogy antenna esetén kisebb jeleket is megvizsgál a kártya, hogy vajon az adás-e. Pár perc alatt megkeresi a műsorokat a kártya. és most jön a csoda, mitől majdnem leestem a székről. Amikor megtalálta pl. az MTV1-et, akkor ki is írta, hogy az MTV1-et találta meg, és nem csak azt, hogy az a 41-es csatornán jött be. Erősen gondolkozni kezdtem, honnan is tudhatja ez az apróság, hogy melyik műsort nézem, hiszen a feliratot biztosan nem tudja elolvasni a jobb felső sarokban. Az egyetlen megoldás az lehet, hogy az MTV1 teletext információt is sugároz. Onnan karakteresen megfejthető a műsor neve.

Nem csak ablakban nézhető a TV műsor, hanem teljes képernyősen is:

Nagyon pozitív véleményem van a kép minőségéről. Először azt gondoltam, kb. olyan lesz, mint egy web kamera, de nem. 1152x864-es felbontással használom a monitort és a legkisebb darabosságot sem vettem észre. Nagyon szépek a színek, szerintem erősen a pénztárcájába kell annak nyúlni, aki ilyen képminőségű 100Hz-es TV-t akar venni. Persze egy számítógép sem olcsó de az legalább már megvan. Alig használ erőforrást, így egy gyenge gépbe is nyugodtan beletehető.

Nagyon ravaszul oldották meg a hangot. Nyílván nem lett volna célszerű digitálisan továbbítani a rendszer buszon keresztül a hangot, ezért mellékeltek a kártyához egy kb. 20cm hosszú kábelt, amivel a hangkártya Line-in bemenetére lehet csatlakozni. Még nem jöttem rá, hogy lehet-e felvenni a TV műsorból, vagy sem. De valószínű, hogy igen, de a mellékelt Stúdió PCTV programot nem sikerült rávennem, hogy mindezt megoldja. De 90%-os valószínűséggel megoldható, hiszen a buszon ott van digitális formában az információ.

Már szóltam arról, hogy a kártya audio kimenettel rendelkezik, amit a hangkártyához kell csatlakozatni.

Ezen kívül van természetesen egy antenna bemenete, valamint két videó kimenete. Az egyik kompozit jeleket szolgáltat, míg a másik S videó kimenet. Magyarországon a tévék és videók többsége kompozit bemenettel rendelkezik. Itt az össze kép információ egy vezetéken továbbítódik, míg S videó esetén 2 vezeték szükséges. Természetesen a két vezetéket egy vastagabb vezetékké fogják össze a kábelgyártók. De ne feledjük, ha videofelvételt szeretnénk készíteni, akkor nem elég a videojelet csatlakoztatni a videóhoz, hanem az audio részeket is össze kell kötni. A kártyához csak egy audio kábelt mellékelnek, azzal csak a hangkártyához lehet csatlakoztatni. Így az esetleges extra csatlakozásokhoz külön kábelt kell venni.

Érdekes jelenségnek lehetünk tanúi, ha gyenge világításnál csatlakoztatjuk az antennát a TV tunerhez. Azt már sokan észrevették, hogy két számítógép, pl. koaxos összekötésénél bizony apró szikra is keletkezik. Ha kábel TV jelét csatlakoztatjuk a tunerbe, akkor egy kicsit megráz, ha az egyik kezünkkel a számítógép házát, a másik kezünkkel a koax végét fogjuk. Természetesen az összeérintésnél a szikra sem marad el!

És most egy nagyon izgalmas rész jön, amire nem számítottam. A TV tunerben teletext dekóder is található. Nem ez a meglepő dolog, akkor döbbentem meg, amikor elindítottam a teletexthez szükséges programot. Ez egyből elindította az internet böngészőmet (jelen esetben Netscape). Kb. úgy nézett ki a dolog, mintha interneten lennék. Ugyanis megnéztem a mozi műsort. A film címe után ott volt egy teletext oldalszám, azt megkerestem (kattintás). És már ott is volt oldal, rajta linkkel a filmről. Erre rákattintottam és máris interneten keresztül olvashattam a film tartalmát. Vagyis nagyon jól ötvözték a teletext szolgáltatást az internetes eléréssel. Sőt az oldalszámokra is csak kattintani kell, mint egy linkre és már látom is a kért információt. Ha így le is lehetne tölteni dolgokat, az szenzációs dolog lenne, nem lenne olyan csiga lassú a letöltés (modemen keresztül). Tudomásom szerint elvileg megoldott a dolog, olyan értelemben, hogy a kérésemet modemen keresztül közlöm, hiszen abban az irányban kicsi az adatforgalom, és az információ hozzám a kebelen keresztül érkezik (de ez itt nem megoldott). Tehát a dolog nem azonos azzal, mikor a kábel TV szolgáltatónál előfizetünk az internet lehetőségre.

E-mail



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95