FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (TV tunerek)
·  TV box
·  Winfast TV2000 XP
·  WinFast TV Pro
·  Kworld TV tuner
·  Studio PC TV
· Termékbemutatók > TV tunerek
· WinTV Go
Dátum : 2001-07-12 21:04:19
Szerző : gigahertz


Tesztelhettem a WinTV Go TV tunert, így lehetőség nyílt a bemutatására. A meglehetősen nagy doboz tartalma:

Vagyis találunk benne a PCI-os tuneren kívül egy telepítő CD-t, egy sztereó jack audio kábelt és egy használati útmutatót. Nézzük meg közelebbről a tuner kártyát:

Elég jó konstrukció, nem túl magas a rádiófrekvenciás rész, így elfér mellette egy másik PCI-os kártya is. A csatlakozók elhelyezése is megfelelő, beszerelés után nem ütközünk abba a problémába, hogy pl. a hátfal miatt nem tudunk csatlakozni a kártyához. Ebből a tuner kártyából is többfajta létezik, ez a 607-es modell. De kiegészítésként rádió tunerrel is kérhetjük, illetve távirányítóval is.

Lehetőség szerint közvetlenül csatlakoztassuk a koax kábelt a kártyához, az elosztókat mellőzzük. Egyszerűbb felépítést és kisebb alaplapi terheltséget okoz, ha az audió jelet az alaplapot megkerülve visszük a hangkártyához. Mivel videorecorderként is használhatjuk, így a hangfelvételt a hangkártyával kell megoldani, szerencsére ezzel nem szokott gond lenni, a program automatikusan megoldja.

Ebből a TV tunerből létezik olyan, ami rádióállomások vételére is alkalmas. Ebben az esetben egy rádió tuner is van a kártyán, így két koaxiális kábelt kell csatlakoztatni a PC-hez (külön a rádió külön a TV állomások). Ha van a kártyán rádió tuner is, akkor van a hátlapon egy audio bemenet is (LineIn), egyéb esetben a TV rész RF bemenetén kívül egy audio kimenet és egy videó bemenet.

A "deluxe" változat távirányítóval is vezérelhető. Nagyon szép, (akár LCD kijelzős is lehet a gyártó szerint, noha kézikönyvben ez már nem tüntették fel) távirányító tartozik hozzá. A távirányítóhoz egy vevő egység is tartozik, ezt külön kell a kártyához csatlakoztatni:

Ha távirányító nélküli modellt választottunk, akkor ahhoz már pótlólagosan nem tudunk távirányító vevőt csatlakoztatni, mert ekkor a kártyáról hiányzik ez a csatlakozó.

A fenti képen a a WinTV tuner legjobban felszerelt változata látható.

A telepítés viszonylag egyszerű, csupán arra kell ügyelni, hogy ne akadjon össze pl. a winchester vezérlő IRQ-jával. Vannak olyan eszközök, melyek képesek IRQ megosztásra, azaz ugyanazon az IRQ-n két eszköz is lehet. Ez a kártya nem ilyen, ezért behelyezés előtt győződjünk meg a BIOS-ban arról, hogy az adott PCI slot-hoz tudunk-e szabad IRQ-t hozzárendelni. Pl. egy A7V133-as alaplap második PCI helyén lévő kártya ugyanazt az IRQ-t kapja, mint a Promise vezérlő, így ott nem is működik, IRQ hibát jelez a gép.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő PCI helyet, akkor nincs más hátra, mint, hogy amikor a Windows a hardvert felismeri, betenni a telepítő CD-t és hagyni, hogy a CD megtalálja a megfelelő drivert. (Ha mégsem ismerné fel a hardvert akkor próbálkozzunk a kézi telepítéssel.)

Utána feltelepítjük a TV nézéshez szükséges programokat, célszerű az automatikus telepítést választani, ha mindent jól csináltunk, akkor a következő programokat indíthatjuk:

Kezdjük a WinTV32-vel, itt az első dolgunk az lesz, hogy megkeressük az állomásokat. Noha próbálkozhatunk az automatikus kereséssel, de így elég sok állomás egyszerűen kimarad. Így vagy beütjük a csatornaszámokat, vagy a keresést alábbi módon hajthatjuk végre:

A Tuning Mode részt változtassuk All channel-re. Ha az antenna állást választjuk a Broadcast/Cable résznél, akkor valamivel érzékenyebb a tuner, így gyengébb adók is bejönnek.

A video formátum alapértelmezésben NTSC-re van állítva, ezt PAL-ra változtassunk meg. Az ország (country) megadásánál nincs ott Magyarország, de ez a mező a Tuning Mode előbb említett állításával el is tűnik, így nincs jelentősége.

Az automatikus keresés 6-7 percig tart, utána szortíroznunk kell a csatornákat, hogy pl. melyikből van kettő, vagy a túlságosan szemcséseket törölni kell. Ezt a csatorna beállítási procedúrát csak a telepítésnél kell elvégezni, utána az adatokat eltárolja a program.

Minimális gubanc van a hangkártya detektálásánál, mert amikor kiválasztaná a felhasználó, ott kissé érdekes karakterek vannak, néhány tipp után sikerülni szokott.

 

Mint az a fenti képen is látható sztereó hangot biztosít a hangkártya, de a Dolby ProLogic is bekapcsolható, erről még később szó lesz. Két TV néző programot találunk a CD-n, ez a bonyolultabb:

A WinTV2000 kezelőfelülete szépre sikeredett, de annyi a lehetőség, hogy pár napba biztosan beletelik, mire a felhasználó rájön, hogy mit és hogyan kell állítani. Készítettem egy képet a programról:

Kezdetben inkább a másik (WinTV 32) programot használjuk, ez egy kicsit fapados, de könnyen lehet csatornát váltani és a hangerőt szabályozni. Sokszor ennyi is elég.

Mint az az alábbi képen is látható, tényleg kevés gomb van, amire kattinthatunk. A menüből minden lényeges funkció elérhető (csatorna keresés stb.) Amikor nem találja az állomást, akkor a "hangyák háborúja" helyett kék képernyőt látunk. Ez csak akkor zavaró, ha hangolás közben szeretnénk látni a képernyőt, így egy kis jelű állomást könnyebben lehetne megkeresni.

Ha a hangerőt változtatjuk, akkor az OSD-vel (On Screen Display) rendelkező TV készülékekhez hasonlóan itt is egy sáv jelenik meg, ezzel látjuk is az aktuális beállítást. Természetesen a teljes képernyős TV nézésre is lehetőség van, erről is készítettem egy kisebb képet:

A felhasználók tapasztalatai szerint néhány TV tuner nem képes a "tisztességes" teljes képernyős működésre. De ez nagyon függ a videokártyától is. A gyártó honlapján állandóan frissítik a listát, hogy melyik kártyával tesztelték, és hogy azzal jól működött-e? Sőt egészen hosszú leírásokat találunk a hiba okokról.

A teletext is rendelkezésünkre áll, bár megmondom őszintén ezen a területen eléggé sok hiányosságot tapasztaltam, de ez inkább a program hibája. Pl. nem lehet az oldalszámokra kattintani, valamint nehéz azokat váltai (nem tölti be a memóriába az összeset). Mert az egy megszokott dolog, hogy html alapon jön be pl. az Explorer-el. Ez első hallásra kissé meglepő, de tény és való, hogy néhány gyártó megvalósította.

Vizsgáljuk meg a kép minőségét. TV-t nézni, illetve képet készíteni akár 1600x1200-as felbontásban is lehet! Sőt mindezt akár 100Hz-el is élvezhetjük, csak az a kérdés, hogy milyen jó a monitorunk eltérítő elektronikája. Általában 96kHz-es eltérítő elektronikával rendelkező monitorok terjedtek el, (17 esetleg 19 colos monitorok), ezekkel 1152x864-es felbontással 100Hz-el is nézhetjük a TV műsort a monitorunkon.

A műsort akár fel is vehetjük. Itt a felbontás alacsonyabb, 160x120 és 320x240 lehet, utóbbi 15 illetve 30 fps-el is. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy az egyes felbontásokban 1 percnyi video mennyi helyet igényel a merevlemezen.

30 fps nem túl sok, felvétel közben szaggat a kép, nem igazán élvezhető. Pedig pl. a Studio PCTV Rave kártyánál ezt nem tapasztaltam, vagyis megoldható, hogy felvétel közben és minőségi képet lássunk. Itt meg kell említenem a tesz konfigurációt:

1.1GHz-es Thunderbird processzor, A7V133-as alaplap, 256Mbyte memória, 40Gbyte 7200rpm-es Maxtor winchester és egy Geforce 256-os 32M DDR-es videokártya. A hangot egy PCI-os Forte Media hangkártyával és egy SB LIVE-al teszteltem.

Itt láthatjuk, hogy melyik gombnak mi a funkciója. Itt három dolgot érdemes megemlíteni. Egyrészt a jel forrását kell a Video Source résznél kiválasztani, ez jöhet az RF koaxról, vagy a Video bemenetről. Kép a képben funkció 16 csatornát tud egyszerre megjeleníteni, ezeket kb. 10 másodpercenként frissíti, vagyis olyan mint egy képregény. És végül a Dolby ProLogic résznél ne számítsunk valami nagy dologra. Egy sztereo kábellel van csak összekötve a hangkártya a tunerrel, így ugyancsak szuper hallásúnak kell lennie annak, aki észrevesz valami különbséget, ha ezt így bekapcsolja.

Összefoglalva: A telepítésnél ügyeljünk a helyes IRQ megválasztásra, a csatornaválasztásnál a normára. Két TV néző programot találunk a CD-n, szerintem mindkettő jó, de a teletext része lehetne jobb is. A kialakítása is kedvező, a kábelek dugói elférnek. Ha megfelelő szintű a jel szintje, akkor a kép minősége kifogástalan. A hang is tiszta, kis hangerőnél sem sistereg. Számítógépünk értékes kiegészítője lehet.

Magjegyzés: Ha 1GHz alatti a számítógépünk processzora, akkor előfordulhat, hogy pont a CPU órajele beleesik a TV sávba, így ha ott állomás is van, akkor azt zavarhatja. A másik megjegyzésem az lenne, hogy a gyártó szerint SIS-es és VIA-s alaplapokban nem üzemel megfelelően a tuner. Ezt én is tapasztaltam, le kellet tölteni hozzá a VIA fix részt. Előtte a fagyástól kezdve minden előfordult, utána megszűnt ez a probléma.

Forrás : hauppauge
Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95