FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Monitor)
·  Villámgyors BenQ 19 TFT monitorok
·  Belinea 10 15 37
·  Pro Lite E-380
·  Asus L3500H notebook
·  AS4314UT
·  15" LCD monitorok
·  Neovo S-17
·  IIyama AX3817UT
·  Iiyama 704UT
·  Belinea 103085
·  Belinea 101535 TFT
·  Iiyama 17 colos TFT
·  Iiyama 15 colos TFT
·  Iiyama HM704UTC
·  Iiyama 900MT1
·  Vision Master 405/406
·  Scott 15 colos TFT
·  19 colos Iiyama (900JT)
·  Iiyama LA702UT
·  22 colos Iiyama
· Termékbemutatók > Monitor
· Belinea 106030
Dátum : 2001-01-05 11:34:23
Szerző : gigahertz


Egy 17 colos monitor áráért 19 colosat is vásárolhatunk.

Alkalmam nyílt tesztelni egy komolynak "vélt" monitort, ennek kapcsán néhány érdekes dolgot tapasztaltam. Röviden a műszaki dolgok:

Belinea 19" (típus: 106030)

Maximális horizontális frekvencia: 96kHz

Maximális vertikális frekvencia: 160Hz

Maximális felbontás 1600x1200 (non-interlaced)

19" elég kellemesnek képernyőméret, pláne egy 14 colos monitor után. Biztosan mindenki tudja mit jelent a maximális horizontális frekvencia, de szerintem nem árt egy-két szót szólni erről a témáról, mert alig láttam olyan cikket, ami ezzel a témával foglalkozik.

Akinek 14 colos monitorja van, az biztosan tudja, hogy ha nem akar iszonyú apró betűket látni a monitoron, akkor a 800x600-as felbontás elég kellemes (sas szemű "egyedek" 1024x768-as felbontást is használnak). 15 colos méret esetén az 1024x768-as felbontás véleményem szerint még olvasható betűméretet eredményez. 17 colos képátlónál már valamivel nagyobb felbontás is "nagyító nélkül" olvasható. 19 colos képernyőnél 1280x1024-es felbontás még kellemes. Olyan felbontásokat próbáltam felsorolni, melyek gyakran előfordulnak, mindezt nem véletlenül. Ugyanis, ha valaki meg szeretné állapítani, hogy a kiszemelt monitor maximális horizontális frekvenciája megfelel-e az igényeinek, akkor a következőképpen számolhat. Az igény alatt azt értem, hogy egy monitornak illik legalább 85Hz-el frissíteni a képernyőt. Ez egyrészt villogásmentességet okoz, másrészt, ha valaki szeret játszani, és sok fps (frame per sec.) lapul a videokártyájában, akkor jó monitorral mindez kihasználható.

Tehát a szükséges horizontális frekvencia a képernyő frissítési frekvenciájából, és a felbontásból közelítőleg kiszámolható a következőképpen:

Y irányú felbontás * Képernyő frissítési frekvenciája

Nézzünk egy példát: Ha valaki 1024x768-as felbontást használ 85Hz-es frissítéssel, akkor 768*85 azaz 65.28kHz-es horizontális frekvenciát legalább tudnia kell a monitornak. Ha ezt összehasonlítjuk azzal amit egy monitor kiír, akkor azt tapasztaljuk, hogy a számítással ellentétben 68.6kHz-el van igénybevéve az eltérítőrendszer. Ennek technikai okai vannak, de jó közelítéssel azt mondhatjuk, hogy a függőleges felbontásból és a képfrissítési frekvenciából kiszámolható. Tehát akinek 54kHz-es elektronikával rendelkezik a monitora, az csak álmodhat a 85Hz-es frissítésről (ilyen felbontásnál).

Természetesen nem a 85Hz a cél, hanem minél magasabb frekvencia (90, 100, 110, 115, 120... stb. Hz). Jó monitorral mindez könnyedén lehetséges. Aki most ezt a cikket olvassa, az nyílván monitor előtt ül :-). Mindenki könnyedén ellenőrizheti, hogy a használt monitor mennyire zavarja a szemét. Ugyanis a monitor képe kissé vibrál, ezt általában nem veszi észre az ember, ha pont szemben ül a monitorral. De ha a fejünket elfordítjuk kb. 60 fokkal jobbra vagy balra (ettől még senkinek nme törik ki a nyaka....), akkor a perifériában még látjuk a képernyőt. Valószínű, hogy ekkor nem tudjuk elolvasni a leírt szöveget, de érzékeljük a monitort. Ha így elfordított fejjel vibrálást észlelünk a képernyőn, akkor érdemes egy jobb monitorba beruházni, mert az ilyen monitor használata a fáradékonyságtól kezdve mindenfélét okozhat.

Engem mindig is izgatott az a kérdés, hogy játék közben miként alakul a képernyő frissítési frekvenciája. A tesztelt Belinea és még sok más monitor OSD (On Screen Display) menüvel rendelkezik és alkalmas az aktuális frissítési frekvencia kiírására. Nosza elindítottam pár játékprogramot és mindenütt azt tapasztaltam, hogy 60Hz-es a frissítési frekvencia. Hát ezt elég érdekesnek tartottam, mert ha egy monitor többet is tud, akkor nem ártana kihasználni. Pláne akkor, ha pl. 90fps-el is megy egy játék. Az meg aztán végképp érdekes kérdés, miként tud mondjuk a Quake III mondjuk 90fps-t, ha a monitor 60Hz-et ír ki. Alapjában véve semmi köze a frissítési frekvenciának ahhoz, hogy hány fps-el fut az adott program. Hiszen az egyikért a videokártya processzorának számítási sebessége a felelős (fps), míg a másiknak a RAMDAC-hoz van köze. A dolog akkor kezd érdekessé válni, ha az fps a nagyobb. Ekkor elvileg, ha egész képeket akarunk megjeleníteni, akkor a frissítési frekvenciánál nehéz nagyobb fps-t elérni (persze a program bármit kiírhat). A program kiírja, így szeretném kihasználni. Ezért találták ki a Don not sync buffer swaps to refresh rate opciót. Tehát a processzor figyelmen kívül hagyja a frissítési frekvenciát és teljes gőzzel fog működni. Ez azonban a valóságos EGÉSZ képfrissítési frekvenciát nem növeli meg, csak "akadásmentesebbé" teheti a játékot. Kipróbáltam a frissítési frekvencia a monitor szerint továbbra is 60Hz maradt.

No ekkor kezdem el kutatni tuning programjaim között és találtam egy nagyon hasznos programot, a neve PowerStrip. Nem a program jóságát vagy hiányosságait szeretném elmesélni, hanem azt, hogy az a program azon kívül, hogy a videokártya overclockolására lehetőséget ad. Simán megoldja, hogy a videokártya ne a default 60Hz-es frissítse a képernyőt a játékok során, hanem a Windowsban illetve a PowerStrip programban beállított értékkel.

Kanyarodjunk vissza a monitor tesztre. Sok monitornál észre lehet venni, hogy amikor felbontást vált a felhasználó, akkor egy-két kattanást hallani és utána jelenik meg a kép. Őszintén szólva nem értem miért kell relével kapcsolni dolgokat a monitorban, hiszen mindez félvezetővel is megoldható, ami nem adna ki hangot. Ennek ellenére a profi műszerekben is reléket alkalmaznak, ennek a fő oka a szakirodalom szerint az, hogy egy relének kisebb az átmeneti ellenállása. Minden már szempontból rosszabb, mint egy félvezetős kapcsoló, de ez az egy szempont itt felülbírálja a többit.

Ha szétnézünk a piacon monitor ügyben azt tapasztaljuk, hogy a Belineát nagyon sok helyen meg lehet vásárolni. Eléggé tucat monitornak számít. Néhány napos használat után a következő eredményre jutottam:

OSD menüjével szinte minden beállítható, ami csak szükséges. Bosszantó dolog, hogy sokáig tart "megtanítani" a monitort arra, hogy adott felbontások és frissítési frekvenciák esetén a kép helye, méret miként alakuljon. Kezelőszerve roppant egyszerű, egy kétállású gombból és egy végtelenített "tekerőből" áll. Egy ilyen drága eszköznél illene meghajtó programot mellékelni a monitorhoz. Ennek hiányában más monitort kell beállítanunk a Windowsban, így nehéz kihasználni a monitor adta lehetőségeket. Most elsősorban a maximális frissítési frekvenciára gondolok. pl. az 1024x768-as felbontást 120Hz-el is tudnia kellene a 96kHz-es kiírás szerint, azonban a maximum 100Hz-nél van! A 96KHz-es határt nem is lehet kihasználni, egyetlen felbontásban és képfrissítési frekvenciánál sem sikerült elérni, 93kHz volt a maximum, az is 1600x1200-as felbontásnál 75Hz-el. Itt már a monitor képe kissé villog. De pl. 1152x864-es felbontásnál 100Hz-es frissítés is "csak" 91kHz-es horizontális frekvenciát eredményez. Én mivel szeretek tuningolni, szomorúnak tartom, hogy nem lehet a határon üzemeltetni a monitort.

Ha a kép minőségét szeretnem jellemezni, akkor az kell, hogy mondjam elég jó, de igazán tehettek volna bele sík képcsövet, mivel kissé hordó alakúra kell torzítani a képet. E torzítás nélkül mindkét oldalt kis "kifli" alakú feketeség látható a képernyő két szélén.

A videokártyákra rá szokták írni, hogy pl. 300 vagy 350MHz-es RAMDAC állítja elő a jelet a monitor számára. Ez azt jelenti, hogy elvileg ennek a frekvenciának a fele lehet a maximális videosávszélesség. Gyakorlatban valamivel kevesebb. A 106030-as Belinea 150MHz-es videosávszélességgel rendelkezik, vagyis pl. tökéletes választás hozzá pl. egy a kép minőségéről híres Matrox G450-es vagy Geforce. Ez 350MHz-es RAMDAC segítségével tökéletesen ki tudja használnia monitor adottságait.

TCO 99-es minősítéssel rendelkezik, ez a káros sugárzásra tesz megkötéseket. Ezt jónak tartom, viszont ekkora monitort már nem nagyon lehet, pl. hálózati partira cipelni, mert 21.5kg-ra sikeredett. Szerintem a 120Wattos fogyasztásán is lenne mit redukálni. Viszont olyan fényereje van, hogy sötétben reflektornak is lehetne használni!

Összefoglalva: A 106030-as 19 colos Belinea monitor alig drágább, mint egy hasonló minőségű 17 colos monitor. A kép minőségében különösebb kifogásolnivalót nem találtam, ezért otthoni vagy munkahelyi használthoz jó választásnak tűnik. A következő maximális frissítési frekvenciákat sikerült elérnem (pl. 640x480/160Hz-nél Out of range felirattal elsötétedik a monitor):

Felbontás Frissítési freovencia (Hz)
640x480 100 (elvileg 160)
800x600 100 (elvileg 150)
1024x758 100 (elvileg 120)
1152x864 100
1280x1024 90
1600x1200 75

Forrás : belinea


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106