FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· ESS Canyon 3D
Dátum : 2000-08-20 19:52:01
Szerző : tzsolt


A magyarországi számítástechnikai piac sajátosságainak eredményeképpen, a hazai vásárlóközönség figyelme a hangkártyák terén ritkán terjed túl a Creative termékein. A téma iránt külön figyelemmel viseltetők talán megfontolják egy-egy Aureal Vortex audio chipsettel szerelt termék megvásárlását, azonban a csendes többség továbbra is a jól bevált Ensoniq 64 / Sound Blaster 128 / Sound Blaster Live! trió valamelyike mellett teszi le a voksát.

ESS

Mind a Terratec SoundSytem DNX, mid a FIC Hi-Five 3D audio gyorsító az ESS legújabb, Canyon 3D névre hallgató chipsete köré épül. A Szilikon Völgybeli Fremontban működő ESS-en kívül talán nincs is olyan hardvergyártó a számítástechnikai piacon, amely rendkívüli sikeressége ellenére is ily ismeretlen volna a felhasználók szélesebb tömegei előtt. Pedig a kaliforniai cég - legalábbis az eladott lapkakészletek számát tekintve - vitathatatlan világelsőséget tudhat a magáénak az audio chipsetek piacán, sőt a nagysebességű kommunikációs és video megoldások terén is a gyártók élvonalába tartozik. Termékei szinte mindegyik neves desktop PC előállító (Acer, Compaq, Dell HP, IBM) modelljeiben megtalálhatóak, mobil számítógépek esetében az ESS lapkakészleteinek a dominanciája talán még kézzelfoghatóbb. Sajnos az audio chipset gyártók jellegzetes hibájából a fremonti vállalat sem maradt mentes: miután hosszú évekig sikert sikerre halmozott gyártmányival, a Creative-hoz hasonlóan nem igazán sietett nyugdíjazni az ISA buszos hadvereit, így jelentős technológiai hátrányba került a PCI buszos lapkakészletekkel elsőként megjelenő versenytársakkal (Aureal, Crystal) szemben. Az ESS válaszul megjelentetett megoldásai, a Maestro 1-2 és a Solo chipset, csak a piac alsóbb szegmenseit voltak képesek visszaszerezni az egykoron jobb napokat látott cég számára, a valódi 3D audio gyorsítók (Vortex 1-2, EMU10K1) teljesítményeinek elérése sokáig csak álom maradt...

Napjainkban azonban a fenti helyzet gyökere változások előtt áll: a többéves intenzív kutatómunkát követően az ESS elérezettnek látta az idő arra, hogy a Canyon 3D névre hallgató, új csodafegyverével ismét a csúcsra törjön technológiai téren is. A lapkakészletet elsőként a fent említett német illetőségű Terratec és a tajvani FIC használta fel termékeiben, előbbi a high-end, az utóbbi a középkategóriás hangkártyák piaca minél nagyobb hányadának megkaparintását tűzte ki célul.

Canyon 3D

Az ESS Canyon 3D tipikus példája azon jelenségnek, hogy a konkurenciához képest késéssel érkező technológiának is megvannak a maga előnyei: tanulva a piacvezető gyártmányok előnyeiből és hibáiból az 1978S chipset tervezésekor valószínűleg minden téren az "egylépessel a konkurenciák előtt" elve dominált, végeredményként nem mindennapi képességekkel felvértezett megoldást eredményezte. A Canyon 3D a Yamaha WaveForce lapkakészlethez hasonlóan a brit illetőségű Sensaura MultiDrive technológiáját használja fel az egyes hangok térbeli pozícionálásához. Ez utóbbi eljárás és az 1978S chipset kombinációja mind a Vortex 2 + A3D 2.0, mind a EMU10K1 + EAX 3.0 párossal összehasonlítva lényegesen élethűbb 3D-s hangzást eredményez, hiszen akár a megszólaltatott hangok vertikális helyzetét is képes érzékelni, szinte újradefiniálva a "surround" fogalmát. Ráadásul az Aureal és Creative megoldásaira építő termékek esetében megszokott 2 analóg kimeneten túl a Canyon 3D akár egy harmadik, külön mélynyomó és "center" hangszóró részére szánt csatlakozóval és rendelkezhet ( lásd FIC Hi-Five), ezáltal tovább javítja az 5.1 hangszórórendszerek megszólalásának minőségét. A lapkakészlet által nyújtott, vetélytársaihoz képest lényegesen fejlettebb lehetőségeket az a tény is jól szemléltetheti, hogy a Canyon 3D valamennyi, jelenleg elterjedtebb 3D audio API-val képes együttműködni, hiszen a DirectSound / DirectSound 3D-n túl az A3D és az EAX által létrehozott különleges effektusok megszólaltatása sem okoz számára nehézséget. Az 1978S chipset műveleti sebessége révén is joggal pályázhat az elsőségre: míg a Vortex 2 16, az EMU10K1 legfeljebb 32 DS2D folyam egyidejű kezelésére alkalmas, addig a Canyon 3D a 32+ régióban is otthonosan érzi magát. Az alant található, 1. számú táblázat adatai rávilágítanak az ESS chipset előnyire.

A 2. generációs 3D audio gyorsítók összehasonlítása

Lapkakészlet

Aureal Vortex 2

EMU10K1

ESS 1978S

DS3D folyamok száma

16

32

>32

Támogatott hangszóró konfiguráció

2, 4

2, 4

2, 4, 4.1, 5, 5.1

Felhasznált 3D algoritmus

Részleges HRTF (Front only positioning)

Részleges HRTF (Simple panning)

Részleges HRTF (Sensura MultiDrive)

Adicionális effektusok

Speciális API

Speciáli API

Standard API-k

1. számú táblázat

SoundSystem DMX

Akárcsak az Aureal és Creative lapkakészletekre épülő termékei során, a Terratec az ESS Canyon 3D esetében sem elégedett meg az egyszerű implementációval, hiszen - mint specifikációi alapján megállapítható - a SoundSystem DMX-et a teljes kiépítésű SoundBlaster Live! vetélytársának szánta. Ennek megfelelően az akár 3 külső elemet is fogadni képes rendszerhez digitális bővítő-, rádió-, sőt, egy újabb hullámtábla modul is csatlakozható. A hardverhez hasonlóan a termékhez tartozó szoftverek választéka is tekintélyt parancsoló: a SoundBlaster Live! tulajdonosok által már jól ismert Steinberg Cubasis és Mixman Studio különleges verzióján kívül a mellékelt CD-ken a óz EdisonWave és az InternetPhone 4.0 programokat is megtalálhatjuk, A Terratec gyártmányok esetében megszokott igényességet természetesen a SoundSystem DMX kézikönyve sem nélkülözi: a két db, angol és német nyelven íródott, több mint 80 oldalas dokumentum a kártya konfigurációjának minden egyes részletére kitér. A szemléletes ábrákkal is ellátott írásos útmutatónak köszönhetően a digitális bővítő modul és a meghajtó szoftverek még az átlagos felhasználó számára sem okozhat nehézséget.

Számos konkurens 3D audio gyorsítót ismerve, nem hittem hogy a Canyon 3D + a Terratec párosítás bármilyen meglepetést képes okozni a számomra. De a hangszórórendszeremre kötött SoundSystem DMX által létrehozott tökéletesen térhatású hangzás kapcsán alig akartan hinni a saját fülemnek: a kártya számos alkalommal tisztábban és erőteljesebben szólalt meg A3D és EAX alatt, mint az eredeti, kifejezetten ezen az API-n optimalizált Aureal és Creative termékek. Hasonló tapasztalatok vártak rám a SoundSystem DMX DVD filmek alatt produkált hangminősége terén. A kártya könnyedén elérte a SoundBlaster Live! által felállított minőségi szintet (ami nagyon magas!!!). Persze azonban semmi sem fenékig tejfel, tudniillik rendszeresen ugyanaz a gond merült fel egye s A3D-t és EAX-ot támogató szoftverek során: a 4 hangszórós rendszer jelenléte ellenére, időnként csak az első két hangszóró hagyta magát megszólaltatni. A másik gond, hogy a 2db digitális kimenet szabványos RCA illetve TOS formátumúak, ennélfogva a Creative és a Cambridge SoundWorks által használt különleges csatlakozókkal nem kompatibilisek.

Golden Melody High Five

Ez a hangkártya a középkategóriás 3D audio gyorsítók piacára lett kifejlesztve, ennél az oknál fogva ne keressünk rajta digitális ki-, illetve bemeneteket, valamint további modulok csatlakoztatására alkalmas aljzatokat. Ennek ellenére a Hi-Five számos meglepetést tartogat a vásárló számára, amelynek legfontosabbika a "Line-In" bemenet opcionális mélynyomóként kimenetként való felhasználhatósága. A subwoofer részére fenntartott csatlakozó használatával az alsó hangtartományokban további jelentős minőségjavulást érhetünk el. A termékhez a mellékelt szoftver mennyisége ugyan nem versenyezhet a Terratec kártyához adottakkal. Azonban a Hi-Five Studio így is széleskörű szolgáltatásokkal rendelkezik: a már megszokott MIDI és CD-audio lejátszáson kívül MP3 file-ok létrehozására, sőt DVD filmek megjelenítésére is alkalmas. A kártya megvásárlója által kézhez kapott doboz egyetlen apró hibája, a kártya lehetőségeit ismertető kézikönyv, ami az új tulajdonosban némi hiányérzetet fog kelteni... A kártya csaknem az előbb említett SoundSystem DMX-el kapcsolatban leírtakkal csaknem azonos hangminőséget produkál. A Hi-Five Studioba integrált Cyberlin Power DVD-nek köszönhetően kiemelkedő minőségű a DVD lejátszás.

A két bemutatásra került hangkártya lehetőségeit, a SoundBlaster Live!-al és a Diamon Monster MX 300-al történő összehasonlítását a 2. számú táblázat szemlélteti.

2. számú táblázat

Az ESS Canyon 3D alapú kártyák egyáltalán nem lebecsülendő konkurenciát jelentenek az Aureal Vortex és Cre

Termék neve

Terratec SoundSystem DMX

FIC Hi-Five

Creative SoundBlaster Live!

Creative SoundBlaster Live! Value

Diamond MX 300

Lapkakészlet

ESS 1978S

ESS 1978S

EMU10K1

EMU10K1

Aureal Vortex 2

3D technológia

Teljes HRTF

Teljes HRTF

Részleges HRTF

Részleges HRTF

Részleges HRTF

Hardveres hullámtábla szintézis

64 Harver hang

64 Harver hang

64 Harver hang

64 Harver hang

64 Harver hang

S/PDIF
támogatás

Igen, 4 csatlakozó

Nem

Igen, 2 csatlakozó

Nem

Nem

Pozícionált 3D audio API támogatás

DirectSound3D, A3D 1.0, EAX 2.0

DirectSound3D, A3D 1.0, EAX 2.0

DirectSound3D, EAX 3.0

DirectSound3D, EAX 3.0

DirectSound3D, A3D 2.0, EAX 1.0

DLS támogatás

Igen

Igen

Igen

Igen

Igen

APM/ACPI támogatás

Igen

Igen

Igen

Igen

Igen

Támogatott hangszóró kongigurációk

2, 4, 4.1, 5.1

2, 4, 4.1, 5.1

2, 2.1, 4, 4.1

2, 2.1, 4, 4.1

2, 2.1, 4, 4.1

Független mélynyomó
kimenet

Nem

Igen

Nem

Nem

Nem

Hardveres hangforrás-tömörités

Igen

Igen

Nem

Nem

Nem

DVD lejátszó szoftver

Nem

Igen

Nem

Nem

Igen

Full-duplex lejátszás és
felvétel

Igen

Igen

Igen

Igen

Igen

ative SoundBlaster Live! termékcsaládjának. A Terratec kártyákat, a meglehetősen magas ár miatt (kb. 30 ezer HUF), csak a professzionális felhasználok választják, ám a FIC Hi-Five kártyája (kb. 14 ezer HUF) a kisebb költségvetéssel rendelkezők számára is elérhető.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95