FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Videóvezérlők)
·  Premier: nVidia 7800GTX 512MB letesztelve!
·  Club3D X800RX 256MB - Gran Turismo
·  Egy sötét kor utolsó apródja - Geforce FX5500
·  Egy kicsi egy nagy: Ati Radeon X800 & X850XT teszt
·  Leadtek Geforce 6600 & 6600GT Extreme Version
·  Szükségállapot – X600-as Radeon kártyák
·  Sapphire X300 128MB TD - a leggyengébb láncszem?
·  Asus A9550GE/TD teszt
·  Koronázatlan királyok: GeForce 6800 GT és Ultra
·  XL méret: MSI RX800XL-VT2D256E teszt
·  MSI RX800SE-TD256 teszt
·  Egységben az erő: Asus A8N Deluxe SLI + 2x Asus EN
·  Tesztüzem: Leadtek Winfast A400 TDH - GeForce 6800
·  Tesztüzem: Club3D Radeon X800 Pro 256MB
·  MSI FX 5800
·  Radeon 9700 Pro II. rész
·  Radeon 9700 Pro
·  Ti4200
·  Matrox Parhelia
·  ASUS V8440
· Termékbemutatók > Videóvezérlők
· Teszt: Terítéken az MSI NX7800GTX
Dátum : 2005-08-20 01:57:31
Szerző : Daywalker


Az MSI közreműködésével kézhezkaptuk az MSI legújabb videókártyáját, az nVidia 7800-ra épülő NX7800GTX-et.

Régóta vártuk ezt a pillanatot. Az nVidia sikeres 6-os sorozata után kíváncsiak voltunk, hogy mégis mi készülhet az nVidia boszorkánykonyhájában. Most itt van, és kíváncsian várjuk, hogy mit is nyújt az G70-es kódnéven megismert, majd GeForce 7-re átnevezett utód. A különböző oldalak és a gyártó által szellőztetett információkból már nagyjából tudtunk mit várhatunk, így biztosan voltunk abban, hogy nem tértek vissza a GeForce FX szintjére (Hál' Istennek).

A 6-os sorozat megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán, ezért bőven volt idő egy új GPU-t megtervezni és legyártani. Szerencsére most nem állt elő az a helyzet, ami a 6800-as kártyák kapcsán, hogy nem tudnak belőle eleget gyártani. Úgy néz ki, hogy most minden rendben, hála annak, hogy az IBM gyártósoráról a TSMC-ére váltottak. Lássuk mit sikerült az nVidia-nak kiagyalnia, miben nyújt többet az új kártya elődjeinél.A gyártástechnológia finomodott, így nem okozott problémát a több tranzisztor, valamint ennek köszönhetően nem nőtt a fogasztás és hőtermelés (sőt, állítólag a fogyasztás csökkent egy hajszálnyit). Az órajelek nem növekedtek meg drasztikus mérkében, de valószínűleg van még benne tartalék. Ezt ellensúlyozza több pixel futószalag, és a gyorsabb pixel- valamint vertex shader egységek.

Jöjjenek az elmaradhatatlan képek!


Az MSI-nak sikerült egy szép VGA kártya dobozt összhozni, és végre nem holmi robotfejek láthatók rajta.Referencia kártya referencia hűtéssel, ami nem foglal plusz helyetA kártya, mely talán hajszálnyival hosszabb csak, mint csúcskategóriás elődjeA hátsó rögzítés példaértékűCsak a legfontosabb kiegészítőket találjuk a dobozbanA látszat ellenére a The Chronicles of Riddick tokjában a CD-s verzió lapul


Az idő telik-múlik, az ATI vetélytárs sehol, az új kártya meg alig várja, hogy megjárassa teszkonfigunkat, ami a következő képpen alakult.

Tesztkonfiguráció:
 • MSI P4N Diamond (Intel nForce 4 SLI Intel Edition)
 • Intel Pentium Processor 670 3.8GHz
 • 1GB DDR2 Ram 533MHz
 • MSI NX7800GTX
 • Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB (PATA)
 • Plextor PX-116A DVD-rom
 • Tagan 2force 480W táp
 • Fujitsu-Siemens 19" Crt monitor (thx to Matteo)

  Reménykedtünk, hogy egy ilyen géppel már tudunk kezdeni valamit, és nem fogunk folyton processzorlimitált eredményekbe botlani. Lehet, hogy tévedtünk?

  Operációs rendszer és driverek
 • Microsoft Windows XP SP2 integrated
 • nVidia ForceWare 7.13 WHQL(alaplap driver)
 • nVidia ForceWare 77.72 WHQL(grafikus kártya driver)

  A méréshez használt programok:
  -Szintetikus benchmarkok:
 • 3DMark 2001
 • 3DMark 03
 • 3DMark 05
 • Aquamark 3


  -Játékok:
 • Doom 3
 • Far Cry v1.3

  Így teszteltünk mi:
  A meghajtóprogramot a "várakozás a függőleges szinkronizációra" beállítás kivételével nem állítgattuk, minden beállítást alapon hagytunk.
  Minden játéknál, a kártya ejejére tekintettel három felbontásban teszteltünk (1024x768, 1280x1024, 1600x1200).
  Mérésünkhöz a programok saját beépített demóit és timedemóit használtuk.

  Lássuk a szintetikus mérések eredményét!  Az eredmények láttán nyugtáztuk, hogy az új kártya tényleg gyorsabb lett, de nem kétszer gyorsabb, mint "a nagy előd". Igenám, de csak ezután jön a java!

  Játéktesztek
  Most csak két játékkal teszteltünk, ennek több oka is volt. A Chronicles of Riddick mindig elszállt valami rejtélyes hibaüzenettel, a Half-Life 2-ben és a CS:Source-ban pedig textúrahibák voltak, emiatt az eredmények hitelességét nem tudtuk volna garantálni (a teszt elkészültekor még nem állt rendelkezésre a 77.77-es drivercsomag).
  Az Unreal Tournament kikerült a tesztcsomagból, mert nem adott hiteles eredményt, valamint sokszor processzorlimitált.
  A Halo-val ugyan ez a helyzet, ezért ezt sem használtuk. Így maradt a Far Cry v1.3 és a Doom3.


  Doom 3 Timedemo Ulta Quality (8xAF bekapcsolva volt mindenhol!)
  Viszonyításképp a 6800 GT és Ultra tesztjének linkje: http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16636


  Nos igen, Doom 3-ban erősen esik a teljesítmény 8X élsimítás mellett. Ha összehasonlítjuk az eredményeket a hasonló beállítással futó 6800 Ultrával, akkor még így is ráver 20 képkockát, ami majd ~62%-os gyorsulás! 16x Élsimítás mellett még éppen, hogy játszható marad a játék. Igazság szerint ebben a játékban a pörgős játékmenet és a sötét miatt ez már meg sem látszik.  Egyel nagyobb febontásra kapcsolva 8x élsimításnál a teljesítményesés 50% az előzőhöz képest, de még így is 7.5 képkockát ver az Ultrára, ami szép eredmény, ~+40%.  Amennyiben nem használunk élsimítást, úgy még mindig irtózatosan pörög a játék. Ekkora felbontásnál már elég egy 4x élsimítás is, főleg, mert a 8x-t használva már élvezhetetlen. Mindenesetre szép eredmény, hisz az előző felbontáshoz képest csak 40%-os volt a teljesítményesés (és nem 50%).

  Láthatjuk, hogy a kártyában van erő, igazi 6800 Ultra verő. Szép teljesítény, főleg, a figyelembe vesszük, hogy a 8x anizotróp szűrés folyamatosan be volt kapcsolva.

  Far Cry v1.3 Timedemo
  Viszonyításképp a 6800 GT és Ultra tesztjének linkje: http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16636
  A Far Cry teszt értékelése: Érdekes eredmények jöttek ki. A kártyának nem nagyon számított mit állítottunk be, nem sikerült drasztikus teljesítménycsökkenést elérnünk. Minden beállításban és felontásban játszató maradt, lealázva ezzel az elődöt. Egyedül a 7-es szintű HDR (High Dinamic Range) bekapcsolásával tudtunk komolyabb képkocka esést produkálni, de nem csak teljesen játszható eredményt, hanem hihetetlen élményt nyújtott. A HDR fantasztikusan kihozza az árnyalat beli különbségeket. Ezt több lépésben lehet állítani. Segítségével pl. a Far Cry-ban el lehet érni, hogy a hold tényleg megvilágítsa a környezetet, ezzel is növelve a játék hangulatát.

  Végszó:
  A kártya teljesen referencia kártya, referencia hűtéssel, ami nem csak halk, de nem foglal el plusz helyet. Az nVidia-nak sikerült úrrá lenni a hatalmas fogyasztáson és melegedésen, így nem szükséges ipari hűtés, hanem hangtalanul végzi a dolgát.
  A 7800GTX rendkívül erősre sikeredett. Sajnos az igazi vetélytárs még sehol sincs, ezért egyelőre csak a 6800-as sorozathoz és az Ati X850XT PE-hez lehet hasonlítani, melyet egyrételműen állva hagy. Az élsimitást és anizotróp szűrőket ésszerűen beállítva, a megfelelő felbontásokkal kombinálva mindig játszható eredményt produkál.
  Az egyetlen baj az árával van, ami ~155000Ft áfával. Aki megteheti, az jelen pillanatban jobb vételt nem csinálhat. Természetesen nem árt mellé egy kellően erős gép sem.

  A kártyáért szeretnénk köszönetet mondani az MSI-nak és az Expert Computer Kft-nek.

  Szponzor : Expert Computer • Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

  Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

  Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95