FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Soros ATA
Dátum : 2002-08-13 18:36:48
Szerző : gigahertz


A soros ATA-ra (serial ATA) már most nagy szükség lenne, hiszen lassan ott tartunk, hogy az ATA133 szük keresztmetszetet jelent a meghajtók számára, és van aki nem akar, vagy nem engedhet meg magának SCSI eszközöket...

A probléma

Aki valaha összerakott már számítógépeket bizonyára jól ismeri, hogy micsoda bűvészmutatvány két, esetleg három winchester bekötése a széles ATA kábelek miatt. Nemcsak hogy túlságosan rövidek a kábelek és lehet, hogy nem ér el a kábel vége az eszközhöz, de még tekergetni is kell őket, mert nem mindegy, hogy melyik irányból csatlakoztatjuk a HDD-hez. Amikor minden eszközt sikerült bekötni, akkor kész káosz a számítógépünk belülről. És akkor még a számítógépház szellőzéséről nem is beszéltünk. További probléma a Master-Slave elrendezés. Ez azt jelenti, hogy egy kábelen egy vagy két eszköz csücsül és egyszerre csak az egyik kommunikálhat. Épp ezért ha a két eszköz között akarunk adatátvitelt, akkor minimum feleződik a max. sebesség. Az örökös jumper-dugogatás sem épp kellemes dolog. Ráadásul a párhuzamos ATA-val elérhető elméleti sebesség-maximum valahol 150 MByte/s körül van (pl. a szórt kapacitások miatt).

Párhuzamos ATA Soros ATA

Mi lehet a megoldás?

A Serial ATA interface. (SATA a továbbiakban) Mint a neve is mutatja ez egy soros interfész, amin összesen két adatvezeték van: az egyiken jön, a másikon pedig megy az adat. Az interfész kezdeti sebesség 150 MByte/s lesz, ami a ma leggyorsabb ATA-133 -nál is gyorsabb, tehát kb. ott fog kezdődni, ahol a párhuzamos ATA végződik. Szerencsére nem egy cég fejlesztése ez az interfész, hanem sok nagy (Intel, IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, Quantum, Dell és mások) közös fejlesztése, ami garantálja azt, hogy nem lesz gyártó-specifikus a dolog.

Mit tud?

  • Először is lényegesen csökkentek a jelszintek. 5V-os TTL jelek helyett most már csak 150mV-os jelek szaladgálnak. Ez egyébként a hordozható gépekben sem jön rosszul.
  • Megszűnik a széles 80-eres szalagkábel, helyette telefonzsinór-szerű kábelek lesznek.
  • Pont-pont kapcsolat: Nincs master-slave elv, vagyis egy kábelen csak 1 db. eszköz van. Minden eszköz vezetéke egy központi (hub) egységbe fut be, ami várhatóan jövőre már az alaplapi Southbridge-be lesz beleintegrálva.
  • Hot-plug: Lehet menet közben dugogatni a vinyókat, nem kell leállítani előtte a gépet. Megjegyzem ez nagyon pozitív dolog lenne, remélem nem csak ígéret.
  • Olcsóbb gyártás: kevesebb a csatlakozó, kevesebb lába kell legyen a chipeknek, kevesebb forrasztás stb. Reméljük, hogy mi vásárlók is tapasztalunk majd belőle valamit. Sajnos a csatlakozó drágítja majd a mókát (ld. alább).

Miért ilyen gyors?

  • Mert lényegesen csökkentek a jelszintek, ezáltal gyorsabbak lehetnek a 'kapcsolási idők' is.
  • Nincs interferencia a párhuzamos kábelek között, mert csak két jelvezeték van. Pontosabban a kettő négyet jelent. Ugyanis az adó és a vevő nem egy egy vezeték, hanem 2-2 differenciális pár. A két adó és két vevő kábelen mindig ugyanaz a jel megy, csak éppen mindig ellentétes fázisban, ezzel is csökkentve az áthallást a vezetékek között.
  • Nincs többet master-slave elv, ezért egy kábelen lógó eszközök közötti adatátvitelnél nincs lelassulás. Na meg persze nincs jumper-dugogatás se.

Csatlakozók

SATA csatlakozó
SATA csatlakozó

Na és itt jönnek a gondok. De csak szép sorjában. Szóval két csatlakozó van, az egyik az adatvezeték, a másik a tápvezeték. Az adatvezeték 7 erű. Ebből 2-2 a két adatvezetéknek, plusz 3 föld vezeték. A tápvezeték viszont újfajta csatlakozót igényel. Ez 15 erű, melyből 3 az 5V-os, 3 a 15V-os és 3 a 3.3V-os tápfeszültséget viszi (gyk. azért három, mert pozitív, negatív és föld), továbbá a fent maradó 6 db. vezeték a hot-plug-hoz kell (minden feszültség szinthez 2-2). Alapban a tápegység nem tud 3.3V-ot. Ezt általában az alaplap állítja elő. Egyelőre. Szóval ha SATA-t szertnénk, akkor vagy cserélni kell a tápegységünket, vagy elkezdünk barkácsolni ilyen csatlakozót vagy ha nem vagyunk elég ügyesek, akkor megkérhetünk mást. Szóval igazán ezt szertem a számítástechnikában: ha egy új eszközt bele akarok rakni a 'puterbe, mindjárt vehetek hozzá egyből egy új alaplapot/tápegységet/winyót/memet miegymást hozzá. Szerintem az új és inkompatibilis csatikat nem is a mérnökök, hanem a marketingesek találják ki csakhogy többet kelljen költeni nekünk (saját véleményem).

Visszamenőleg kompatibilis

HighPoint RocketRAID 1520 Serial ATA RAID host adapter
HighPoint RocketRAID 1520 Serial ATA RAID host adapter

Nyilván a SATA-s és az ATA-s winchesterek csatlakozói nem kompatibilisak. Szerencsére (legalább) nem kell mindjárt kidobni a 'régi' HDD-ket (is), mert kaphatóak ATA-SATA átalakítók ill. különféle interfész-kártyák. A Win98 Second Edition-tól fölfele van már az interfészre beépített támogatás, ezért szoftver-gondok nem várhatóak. Linuxnál nem tudom mi a helyzet, de gyanítom, hogy nem lesz fennakadás ott sem sok.

HighPoint ATA ->SATA átalakító
HighPoint ATA ->SATA átalakító

Mikorra várható?

Az első Serial ATA-t támogató winchesterek megjelenése a boltokban őszre várható. Kezdetben még nem lesz hozzá megfelelő alaplapi chipkészlet. A southbridge-ek (VIA VT8236/8238 ill. Intel ICH5) megjelenése valamikor jövő év elejére várható. Addig PCI-os csatlakozó-kártyák pótolják majd a hiányt. A Serial ATA munkacsoport jelenleg már a következő, sőt az utáni szabványon dolgozik, melyek 300 ill. 600 MByte/s-es adatátvitelt ígérnek. Ezek megjelenése folyamatosan a következő 1-2 (de inkább 2-3) évben várható.

Irodalom:
Serial ATA Workgroup
Serial ATA - the Long-term Solution for Storage Connectivity
Maxtor Press Release
Adaptec SATA kártya (első fecske)



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95