FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· 4db léghűtő tesztje
Dátum : 2002-04-23 19:33:46
Szerző : gigahertz


A Coolink ezúttal nagyot alkotott. Olyan léghűtőket hozott ki, amitől még egy vérbeli tuningos is hüledezni kezd...

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a Coolink legújabb CPU hűtőivel. A hűtők annyira "frissek", hogy csak ez a pár bemutatódarab van jelenleg az országban (2002-04-23). A hűtő a Noer-Sys Computer, Tigra Computer és a Kelly-Tech jóvoltából kerülhetett a tesztelés fázisába, köszönjük!

Nézzük egy kupacban a négy új monstrumot:

Közös jellemzőjük, hogy 2mm vastag réz aljuk van és erre építették fel az alumínium hűtőbordát. Valószínűleg nikkelezték az alumínium hűtőbordát, ez ugyanis forrasztható és így rögzítették alumíniumra a réz hőelosztó lapot.

Az összes közül ez a hűtő a legcsendesebb. Cool U2Litle a neve, néhány jellemző:

Típus

Cool U2Litle

Ventilátor

80 x 80 mm-es ventilátor, 25mm magas, 2900RPM néveleges fordulatszám.

Hűtőborda

87x80x45mm

A hatalmas hűtőborát összesen 2db, a CPU foglalat szélén található pöckökhöz rögzíthetjük. Mivel a hűtőborda fölé lóg a beakasztásra váró rugónak, így a hűtőt célszerű még az alaplap beszerelése előtt feltenni.

Kössük össze képzeletben a CPU foglalat szélén (középen) található pöcköket egy vonallal. Torony PC ház esetén, ha ez a vonal függőleges, akkor vagy a tápegységet, vagy az alaplapot okvetlenül ki kell szerelni a hűtő feltételénél, mert különben sokat kell szenvedni, mire sikerül beakasztani az erős rugót. Az egyáltalán nem baj, hogy erős a rugó, hiszen a hűtő nem billenhet meg a magon, azt erősen kell tartani. (Ha levesszük a ventilátort, akkor sokkal könnyebben lehet felszerelni a bordát.

Nézzük a harciasabb Cool U2Power hűtőt:

A legfontosabb jellemzők:

Típus

Cool U2Power

Ventilátor

80 x 80 mm-es ventilátor, 32mm magas, 5400RPM néveleges fordulatszám.

Hűtőborda

87x80x45mm

Hallottam már hangos CPU hűtőt, de ez minden képzeletet felülmúl. Az 5400-as fordulatszám ilyen átmérő esetén már meglehetősen brutálisnak számít. De ennek meg is lett az eredménye, mert a hűtőképessége döbbenetes. Kizárt, hogy mellette egy CD meghajtóban pörgő lemezt hallani lehessen... Komoly erősítőre lesz szükségünk, ha egy ilyen bekapcsolt hűtővel a szobában zenét lehessen hallgatni… De kitűnő overclock eredményekre számíthatunk, ezen a téren mindenkinek csak javasolni tudom!!!

A hűtő felrögzítése itt sem egyszerű. Le kell venni a ventilátort, ez viszonylag könnyegén megy, csak ki kell akasztani a ventilátort rögzítő rugót.

Ha nincs rajta a ventilátor, akkor egy csavarhúzóval elérhetjük a rugónak a képen is látható részét, és egy határozott mozdulattal ráakaszthatjuk a pöcökre. Itt is vigyáznunk kell, mert ha lecsúszik a csavarhúzó, akkor szépen felszánthatjuk az alaplapot. Aki nagyon elővigyázatos akar lenni, az egy lejárt telefonkártyából törhet egy darabot és ezzel a kritikus részeket megvédheti a felszántástól...

A Cool U1Lite2 duplaventilátoros hűtő:

350g súlyával egyáltalán nem nevezhető kispályásnak. Socket 423-as foglalat esetén 6db, Socket 370-es foglalat esetén 4db pöcök rögzíti a hűtőbordát. Néhány jellemző:

Ventilátor

Méret

60 x 60 x 10 mm

Feszültség

12 Volt

Min/max feszültség

10.8 - 13.2 Volt

Indulási feszültség

7.0 Volt

Áramfelvétel

0.21 Amper

Teljesítményfelvétel

2.52 Watt

Fordulatszám

4700 RPM

Zajszint

36.8 dB(A)

Élettartam

30000 óra

Hűtőborda

Méret

67 x 120 x 44 mm

Anyag

Alumínium borda + réz talp

A rögzítés itt sem egyszerű, valószínűleg vannak olyan alaplapok, ahol ez nem is lehetséges. A teszt során nem volt egyszerű feltenni a KG7-es alaplap CPU foglalatára:

Mivel hosszú a hűtő (12cm!!!), így meg kell nézni, hogy a CPU foglalat környékén van-e elég hely. Pl. a képen az ATX-es tápcsatlakozó vezetékeinek nekifeszül a hűtőborda. Ha a CPU foglalat orientációja nem ilyen (mint a képen), hanem 90 fokkal el van fordítva azaz az előbbi elmélkedés szerint pöcköket összekötő vonal vízszintes, akkor könnyedén előfordulhat, hogy a hűtő, pl. nekiütközik az alaplap felett található tápegységnek. De van olyan chipset hűtő is, melynek magasak a hűtőlapjai és útban lehetnek, bár ez főleg a P4-es alaplapokra jellemző (P4-re a bemutatott hűtőborda nem szerelhető fel).

A magas kondenzátorok elvileg nem jelenthetnek problémát, hiszen a kritikus helyeken "kiharaptak" a hűtőbordából, így a kondiknak elég hely marad.

És végül a Cool U1Power2:

Az előző hűtőhöz képest ezen nagyobb ventilátorok vannak.

Ventilátor

Méret

60 x 60 x 25 mm

Feszültség

12 Volt

Min/max feszültség

10.8 - 13.2 Volt

Indulási feszültség

7.0 Volt

Áramfelvétel

0.6 Amper

Teljesítményfelvétel

7.2 Watt

Fordulatszám

7000 RPM

Zajszint

48.2 dB(A)

Élettartam

75000 óra

Hűtőborda

Méret

67 x 120 x 44 mm

Anyag

Alumínium borda + réz talp

A négy hűtő közül ez a második leghangosabb. Gondoljunk csak bele 2db 7000-es fordulatszámú ventilátorral van felvértezve. A teszt során 7200-7400 körüli fordulatszámokat lehetett mérni!!!

A következő alaplap+CPU párosítást hoztam össze:

Alaplap

Abit KG7 (Socket 423)

Processzor

AMD XP 1900+

A puding próbája az evés... akkor most nézzük meg, miként teljesítenek ezek a hűtők:

 Coolink hűtők

Teljes terhelés

Üresjárat (2-3%-os terhelés)

Cool U1Lite2

44 fok

39 fok

Cool U1Power2

42 fok

38 fok

Cool U2Power

40 fok

37 fok

Cool U2Lite

45 fok

39 fok

A kísérlet a következőképpen zajlott:

Bekapcsolás és boot után 15 percig futott a CPUStability program "CPU warming only" (CPU melegítés) módban, utána leolvastam a monitorozó program által mutatott hőmérsékletet. Utána 25-30 percig szinte üresjáratban üzemelt a processzor (nem használtam szoftveres hűtőprogramot) és leolvastam, hogy így hány fokosra képes visszahűteni a processzort az adott hűtőborda.

Összehasonlításul egy másik táblázat következik, a korábbi tesztekből (ugyanezzel a CPU és alaplap párosítással):

Teljes terhetés

Üresjárat (2-3%-os terhelés)

Global Win H1TWin

45 fok

39 fok

Global Win TAK68

47 fok

41 fok

Cooler Master HCC002

45 fok

39 fok

Cooler Master DP5-7H53

59 fok

49 fok

Cooler Master HSC001

46 fok

39 fok

Cooler Master HHC001

48 fok

41 fok

A mérésekhez hozzá kell tennem, hogy az alaplap az asztalra letéve üzemelt, nem szereltem bele a PC házba. Így egészen biztosan mindig "friss" hűtőlevegőt szívott a ventilátor. Egy zárt PC házban, ezek az értékek pár fokkal magasabbak, még akkor is ha system ventilátorok mozgatják a levegőt.

A piacon kapható egyik legjobb hővezető pasztát használtam a tesztek során, a Stars-700-as ezüsttartalmút (www.balancestars.com). Megjegyzem, hogy a bemutatott hűtőkhöz kb. 4 CPU mag bekenésére elegendő normál (fehér) hővezető pasztát adnak.

A Coolink Cool U2Power hűtő talán az egyik leghangosabb hűtő, de aki eltűri ezt a nagy zajt (legalább hallani, hogy megy a gép), az akár extrém tuningnak is nekivághat (saját felelősségre), hiszen a CPU hűtő nagyon jól hűt. Ezzel nagyjából el lehet érni egy vízhűtésű gép által produkált hőmérsékleteket!!! De azt is hozzá kell tenni, hogy a két hűtőrendszer (vízhűtés vs léghűtés) zaja nem is említhető egy napon...

Egy jó léghűtéssel Jelenleg egy 1.5GHz felett üzemelő processzort általában 45-50 fok körül lehet tartani. Ez a hőmérséklet teljesen normális, nem kell amiatt aggódni, hogy lég a processzor, vagy idő előtt tönkremenne. Az instabilitás határa rendszerint jóval 60 fok felett van, de sokszor még a 60 fokos hőmérséklet is megengedhető, még ekkor is hosszú életű lehet a processzor.

Mindenféleképpen gondolunk kell arra, hogy hiába van hiper-szuper 10eFt feletti CPU hűtőnk, a ha a PC ház szellőzése rossz. Ugyanis ahogy melegszik a levegő a számítógépházban, úgy nő tovább a CPU hőmérséklete. 2db ház szellőztető system ventilátort mindenféleképpen megéri beépíteni. Főleg akkor, ha nagyon csendes a tápegységünk, mert ezek rendszerint nagyon kevés levegőt szívnak ki a PC házból (pl. Enermax, Chieftech, KME stb...)

Szponzor : Kelly-TechWarning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95