FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Billentyűzet)
·  Tesztüzem: Fujitsu-Siemens Slim USB billentyűzet
·  Samsung SDL2500 billentyűzet
·  KBS-2548RP
·  Wireless Desktop
·  Samsung multimedia keyboard SEM-M2A
·  Kolink KB9902
·  Samsung SEM-DT35
· Termékbemutatók > Billentyűzet
· Chicony billentyűzet
Dátum : 2002-04-17 18:07:46
Szerző : gigahertz


Egyre népszerűbbek a multimédiás billentyűzetek. Most egy vezetékes típusról lesz szó...

Valószínűleg a billentyűzet az utolsó alkatrész, amit felhasználó fejleszteni kíván. Ezen a téren van rendkívül egyszerű billentyűzet és infra illetve rádiós kapcsolatot is magában foglaló tolltartóval ellátott példány is. Most egy "középkategóriás" billentyűzettel ismerkedhetünk meg:

Ez a Chicony KBP 9900-as billentyűzet. Magyar és angol kiosztással is forgalmazzák a képen a magyar verzió váltható. A dobozán nagy betűkkel a következő feliratot olvashatjuk:

Nos úgy néz ki, hogy a billentyűzetek területén is ügyelnünk kell, hogy van-e az operációs rendszerünknek megfelelő driver. Természetesen, ha a multimédiás részt nem szeretnénk kihasználni, akkor nem kell semmit sem telepítenünk, csak csatlakoztatni a PS/2-es porthoz és használni.

Azonban, ha a funkció billentyűk feletti sorban található gombokat használni szeretnénk, akkor fel kell telepíteni a billentyűzet "diver-ét".

Az F2..F4-es gombok felett van a szerintem egyik leglényegesebb extra. Nevezetesen ha van a gépben hangkártya a hangerőt innen könnyedén állíthatjuk és lehetőség van a némításra is. De ha a hangkártya "line in" bemenetét is megtápláljuk, pl. egy TV tunert audio kimenete ide csatlakozik, akkor nem valami hatásos a billentyűzetről történő hangerőállítás. Ez annyit jelent, ha már egy picit ráadtuk a hangerőt a billentyűzeten, akkor onnantól kezdve szinte már hiába növeljük, az nem nő tovább, hiszen ekkor a "line in" érzékenységét kellene szabályozni.

Az F5...F8-as gombok felett audio CD-k lejátszását indíthatjuk el, tekerhetünk stb.

Lehetőség nyílik a készenléti állapot/kikapcsolás elérésére is. Szuper jó, hogy ezt nem az "Delete, End, Page Down" gombok alá tették, mert aki nem szokta meg, hogy ott is vannak gombok és nyom egy Page Downt és célt téveszt, az nem kapcsolja ki illetve nem küldi készenléti állapotba a gépet.

3db gomb funkcióját szabadon beprogramozhatjuk, így akár egy gombnyomásra elindíthatjuk kedvenc játékunkat, hangszerkesztőnket stb. Egy multimédiás billentyűzettől elvárhatjuk, hogy a böngészőnket és a levelező programunkat egyetlen gombnyomással elindíthatjuk, így van ez ennél a billentyűzetnél is. A jobb felső részen található gombokkal lépkedhetünk oda-vissza a böngészőnkben a nézett oldalak között. Nyílván ennek nincs nagy haszna, hiszen az felhasználók többsége úgy is zömmel az egeret használja böngészés közben.

Itt egy lementett képernyőt láthatunk. Ha állítjuk a hangerőt a billentyűzet segítségével, akkor OSD menühöz hasonlóan egy sáv jelenik meg, ahol az aktuális hangerő értékét láthatjuk. Talán azt mondhatom, hogy sajnos rosszul sikerült ez a kijelzés, mert minden olyan alkalmazás során, mely egy pillanatra hozzányúl a hangkártyához. Pl. ha a TV tuneren csatornát váltunk, akkor annak az lesz az eredménye, hogy minden csatornaváltásnál láthatjuk az aktuális hangerő értékét. De lehetőség nyílik az OSD totál kikapcsolására is, ekkor ez a zavaró dolog megszűnik.

Az óra mellé beköltözik egy kis ikon (balról a harmadik a képen), erre kattintva állíthatjuk be a billentyűzet funkció gombjait, illetve kikapcsolhatjuk az OSD-t (az OSD pozíció is állítható). A gombok beprogramozásánál egy hasznos tanács:

Nevezetesen mi a Netscape Messenger programot szeretjük használni a levelek olvasásához és a böngészéshez az Internet Explorert. A Netscape Messenger használatának az a fő oka, hogy így egy csomó vírust el tudunk kerülni, hisz egy rengeteg az Outlook/Explorer valamely hibáját használja ki. A Messengeren keresztül pl. a múltkori W32/Sircam vírusfertőzésből is sikerült kimaradni. Na mindegy ez a dolog nem olyan egyszerű, komoly problémákat vetne fel, de a lényeg a következő:

Normális esetben a Netcape Messengert a következő módon indíthatjuk el (parancsikon mögött ez lapul): "C:\Program Files\Netscape\Communicator\Program\netscape.exe" -mail na igen ám, de ha ezt rendeljük hozzá az e-mail gombhoz, akkor annak ERROR lesz az eredménye (a futtatás parancssorba idézőjellel kell beírni ám ezt nyílván mellőznünk kell, ha egy konkrét programot kell megadni a funkciógombhoz). Ezért először egy parancsikont kell létrehoznunk, ahol már idézőjelekkel is szerepelhet az indítás. Azt a parancsikont bemásoljuk a Netscape könyvtárba és ezt a fájlt (parancsikont) kell hozzárendelni a funkció gombhoz, így már működni fog...

Szponzor : Demostudio



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95