FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· UDMA
Dátum : 2002-01-08 19:34:57
Szerző : gigahertz


Egy régi tükk: ha engedélyezzük a Windowsban az UDMA-t, akkor a programok sokkal gyorsabban betöltődnek (kezdőknek szól)...

Talán már köztudott, hogy a Windows csak akkor kezeli igazán gyorsan a winchestert, ha az UDMA módot engedélyezzük. Van, aki azt tudja és ennek megfelelően beállította a Windowst, van ki hallott a problémáról, de nem tudja mit kell tenni és az is elképzelhető, hogy van akinek mindez újdonság.

Utóbbi két tábor kedvéért nézzük meg miként kell a Windowsban az UDMA-t engedélyezni és ezzel a programok betöltése során látványos gyorsulást elérni. A Windowsnak számos verziója van, most konkrétan a Windows 9x és Me alatti beállítást nézzük meg. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg miként viselkedik egy gyorsnak mondható gép, ha az UDMA tiltott:

A 3153 pontos eredmény a többi eredményhez képest siralmasnak mondható. Mindezt egy ATA100-ra képes 20Gbyte-os (7200 RPM) Maxtor winchester produkálta egy Asus A7V-E alaplap és egy AMD Thunderbird 1.1GHz-es processzor társaságában. A példában szereplő winchester korántsem volt új, már majdnem 2 éves, de formattálás után csak a Windows a szükséges driverekkel (hangkártyát kivéve) és sebességmérést lehetővé tevő Sandra nevezetű program volt rajta. Ezt azért hangsúlyoztam ki, mert minél jobban telítődik a winchester, annál alacsonyabb sebességet mérünk.

És most nézzük meg mire képes a meghajtó, ha az UDMA-t engedélyezzük:

Azért ez már valami, egy aprócska mozdulattal akár 4x gyorsabb lehet az adatátvitel (pontszámból ítélve)!!! Ugyan a 13718 pont még mindig nem sok, hisz a hasonló árú Seagate Barracuda III kb. a dupla sebességre képes!

De vajon mikor kapcsolhatjuk be az UDMA-t és mikor nem?

Ha nem valami ősrégi alaplapunk van, akkor az feltehetőleg alkalmas az UDMA-ra. A mai alaplapok többsége ilyen. Ezt az alaplap kézikönyvében kell megnézni, hogy szerepel-e az UDMA33/66/100-as jelzés vagy sem. Az elképzelhető, hogy csak UDMA 66-os egy alaplap (esetleg UDMA 33-as), de ez már ritkaság.

A legtöbb mai winchester támogatja az UDMA-t, ezzel általában nincs gond.

Akkor most nézzük meg, mit és hol kell állítani:

Az egér jobb gombjával kattintsunk a sajátgép (my computer) ikonra és válasszuk a tulajdonságok (properties) pontot. A megjelenő ablak fülecskéjét váltsuk át az eszközkezelőre. Ha minden rendben van, akkor egy felkiáltó jeles eszközt sem látunk. De mint az a fennti képen is látható, a hangkártya meghajtó programját még nem telepítettem.

A lemezmeghajtóra kattintva válasszuk ki azt a winchestert, amelyik UDMA módját engedélyezni szeretnénk. Ha csak egy HDD van a gépben, akkor nincs nagy választék. Végül kattintsuk a tulajdonságok gombra.

Akkor az előbbi kép jobb oldalán látható ablak megnyílik. Itt a beállítások fülecskére kattintva elérhetővé válik az UDMA bekapcsolása. Ha engedélyezzük, akkor figyelmeztetést olvashatunk, aminek kb. annyi a lényege, hogy az eszközöknek alkalmasnak kell lennie az UDMA-ra különben hibák léphetnek fel.

Végezetül az OK gombra kattintva elfogadtatjuk a beállítást, de csak akkor lép érvénybe, ha újraindítjuk a számítógépet.

A programok indulását legjobban a winchester sebességével lehet növelni. Természetesen azért megfelelő CPU stb is szükséges. De hiába veszünk gyors alkatrészeket, ha nem használjuk ki a bennük rejlő erőt. Az UDMA bekapcsolása viszonylag egyszerű és nagyon sokat számít!

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
Kezdőknek: ötletek a Windows-hoz


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95