FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Dension MP3
Dátum : 2001-11-13 18:24:25
Szerző : gigahertz


Olyanról még nem nagyon hallottunk, hogy winchestert kell a kocsiba szerelni ha MP3-as számokat szeretnénk hallgatni.. íme

Ha azt mondom létezik már olyan MP3-as lejátszó, mely 1384 órai anyagot tud tárolni (ez kb. 2 hónapnyi időtartam folyamatos lejátszás esetén!), akkor ezen biztosan meglepődünk. Ha azt is hozzáteszem, hogy Magyar termékről van szó, akkor már biztosra vehetjük, hogy érdekes készülékről van szó. A bemutatott lejátszóhoz szükséges szoftvert a Tigra Soft Kft készítette, a terméket a Tigra Computer forgalmazza.

A kissé rejtélyes bevezető után nézzük miről is van szó:

A képen a Dension által készített MP3-as lejátszó és tartozékai láthatók. Az MP3-as számokat nem CD-re kell kiírni, vagy Flash memóriába égetni, hanem egyszerűen bele kell szerelni az MP3-as lejátszóba egy winchestert. Ez lesz a háttértér, így a MP3-as fájlok számának csak már csak a winchester mérete szab határt!

Nézzük a winchester méretének függvényében a tárolható anyag mennyiségét órában:

HDD méret

128 kbit/s

192 kbit/s

256 kbit/s

1 GByte

17.3 óra

11.6 óra

8.7 óra

6 GByte

103.8 óra

69.6 óra

51.9 óra

10 GByte

173 óra

115.7 óra

86.5 óra

20 GByte

246 óra

231.4 óra

173 óra

45 GByte

778.5 óra

520.8 óra

346 óra

60 GByte

1038 óra

694.3 óra

519 óra

80 GByte

1384 óra

925.8 óra

692 óra

A lejátszót úgy készítették, hogy egy mobil rack helyre becsúsztatható. Ekkor az MP3-as lejátszás nem lehetséges, csak a fájlokat másolhatjuk a HDD-re, a számítógép úgy érzékelni, mint ha egy winchestert csatlakoztattunk volna. Nincs más dolgunk, mint a kívánt MP3-as számokat felmásolni. (Könyvtárakat is nyithatunk, ezeket is kezelni tudja ez az MP3-as lejátszó!) PC-hez kapcsolva az MP3-as lejátszó nem üzemel!

Igen ám, de akkor miként hallgathatjuk meg a számokat? Mielőtt erre rátérünk nézzük meg az első képet... láthatjuk, hogy még egy csomó tartozéka van a lejátszónak, nem véletlenül, ugyanis a ezt a lejátszót beépíthetjük az autóba! A beszereléshez kapunk egy keretet, ezt kell rögzíteni és ebbe csúsztatjuk a lejátszót.

Ha elhagyjuk a járművet ki is vehetjük a lejátszót, az előlapon található kis kart meghúzzuk és könnyedén kivehető a lejátszó lelke.

A tervezők arra is gondoltak, hogy otthon is használhassuk a készüléket. Mellékeltek egy 12 Voltos adaptert. Ennek segítségével az asztalon is beüzemelhető a lejátszó, ekkor egy fejhallgatót közvetlenül csatlakoztathatunk, vagy erősítőn keresztül hangfalak segítségével is hallgathatjuk a zeneszámokat.

Az autóba szerelendő keret hátulján a következő csatlakozókat találjuk:

A kábelköteg végén található csatlakozón keresztül kap áramot a készülék ezen kívül itt találjuk a két oldali hang kimenetet.

De RCA csatlakozókon is kihozták sztereo hangot (a készülékben nincs erősítő).

A bal oldalon látható két csatlakozó külön extraként szolgál. Ugyanis nincs minden rádiónak vonali bemenete, ekkor egy mini FM adóra van szükség, amit az FM Transmitter kimenetre csatlakoztatunk, így az FM sávban egyszerűen meg kell keresni, hogy hol ad az MP3-as lejátszónk (így akár mások is hallhatják a "műsort"). A FM adó ugyanúgy nem tartozéka a lejátszónak, mint a winchester.

Műszaki adatok:

DMP3 fiók méret

215x120x42mm (súlya kb. 995g HHD-vel)

Autós beépítő keret mérete

216x125x45mm

Tápfeszültség

12 Volt (11-15 Volt)

Áramfelvétel (HDD-vel)

kevesebb mint 1 Amper

Készenléti áramfelvétel

kevesebb mint 20 mA

Memória felejtési feszültség

8 Volt vagy ennél kevesebb

Működési hőmérséklet

0 és 50 fok között

Kompatibilitás

PC IDE, ATA, UDMA, FAT32

Dekódolás

MPEG 1/2 layer 2/3 (MP3 fájlok max. 384 kbit/s-os sebességig, VBR) M3U és PLS lejátszási lista

Kijelző

128x56 kék grafikus LCD, fehér LED háttérvilágítás (inverz kijelzés is!)

DAC

18 bit, 0.01% THD

Jel/zaj viszony

jobb mint 80 dB

Vonali kimenet

0 dB= 775mV RMS (hangerővel állítható)

Hang beállítások

Volume: -60 dB és +12 dB között

Balance: +-9 relatív értékek között

Treble: +-12 dB között

Equlizer: User, Pop, Rock, Classic, Jazz, Flat

Loudness: on/off

DynaBass: off/soft/medium/hard

Lejátszási módok

Program: előre kiválasztott program lejátszása

JukeBox: sorba állított számok lejátszása

MyRadio: a beálított súlyozásnak megfelelő végtelen lejátszás

Instant : azonnali lejátszás

Disk: csökkentett lejátszás

Ismétlési módok

Off: nem ismétel

Track: egy számot ismétel

Repeat: a teljes kiválasztott programot ismétli

Random: véletlenszerű kiválasztás

Konfiguráció

Bejelentkezési kép

Szöveges üzenetek (Angol/Magyar)

Lejátszás kijelzés

Inverz kijelzés, elforgatott kijelzés

Nem szükséges "ultra gyors" winchestert alkalmazni, hiszen a HDD olvasási sebességéhez képet pl. a 384 kbit/s-os sebesség szinte semmi. Felmerülhet bennünk az a gondolat, hogy nem igazán egészséges dolog winchestert szerelni az autóba pláne ha magyar utakon halad (hatalmas kátyúk stb). A tervezésnél erre is gondoltak és a lehetőségekhez képest rezgésmentes gumiágyba kell szerelni a meghajtót. A gumi tartóbakok és a csavarok természetesen a készülék tartozékai.

Nem igazán siketült az LCD feliratairól kontúros képet készíteni, de a lényeg látszik. Felső sorban az előadó (zenekar stb.), ami jelen esetben nem jött össze... Alatta a szám címe (most ebbe a sorba került a zenekar és a szám címe is, nyilván ez nem a készülék hibája).

Alul a hátralévő időt (adott szám), a disk off és felirat látható. Végül a jobb szélen a csatornák grafikus kijelzése.

DSP (Digital Signal Processing) segítségével oldották meg az MP3-as dekódolást illetve a winchester kezelését (egyik sem egyszerű probléma). A lejátszó részt grafikus LCD kijelzővel látták el, kék háttérvilágítással (nagyon jól néz ki!!!). Összesen 5 gombot találunk lejátszón, a rengeteg funkció elérése így nem túl egyszerű, de meg lehet szokni. Pl. a hangerő állításához két gombot kell megnyomni és csak utána állíthatjuk és ez még az egyszerűbb eset. Ezért vezetés közben a gyártó sem ajánlja a gombok nyomogatását és tekergetését, hiszen elvonhatja a figyelmet, így balesetveszélyes. (Célszerű megállni, vagy másra bízni a vezérlést.)

Csak olyan mobil rack tartóba csatlakoztassuk, ami nem a legfelső 5.25" helyre lett beszerelve, ugyanis a legtöbb PC hát legfelső 5.25" ablaka felett a műanyag burkolat nincs síkba az 5.25" hely elejével. Ekkor ugyan be tudnánk tolni a lejátszót, de a kilökő kart nem tudnánk elfordítani, aminek eredményeképpen kivehetetlen lesz a lejátszó (legalábbis nem lesz túl egyszerű feladat). Egyébként a Dension MP3-as lejátszó hosszabb, mint egy mobil rack, így kb. 3 cm ki fog lógni, de nem szabad az előlapjánál fogva kirángatni! Amint csatlakoztatjuk a PC-hez kéken fényt látunk a kijelzőn, de a gombokat hiába nyomogatjuk, a használat ekkor le van tiltva.

Teljesen mindegy, hogy Slave-nek vagy Master-nek jumpereltük a HDD-t. Ez legyen annak a függvénye, hogy a PC melyiket kívánja meg, ha nincs más eszköz az adott IDE kábelen, akkor nyilván mindegy. A készülék először a Master meghajtót keresi (kb. 30 másodpercig), utána a Slave-nek beállított HDD-t ha a Master keresése nem volt sikeres. Szerencsére Slave winchester esetén nem kell mindig kb. fél percig várnunk, megjegyzi a készülék, és a második bekapcsolás után egyből megtalálja!

Csak FAT32-esnek formattált drive használható (teljesen mindegy, hogy vannak-e rajta operációs rendszer vagy sem). Ha külön könyvtárakat is alkalmazunk az MP3-as fájlok rendszerezésére, akkor először a könyvtárnevek jelennek meg a kijelzőn!

Mellékeltek egy CD-t, a ha nem használjuk a rajta elhelyezett programot, és csak úgy felmásoljuk a fájlokat a HDD-re, akkor "csökkentett" módban használhatjuk a készüléket. A program lényeges eleme az index fájl elkészítése. Ha ezt is megcsináljuk akkor már minden funkciót használhatunk (véletlenszerű lejátszás stb.)

Ha az autóba szereljünk a készüléket és a rádiót használjuk erősítőként (van vonali bemenete), akkor nagyon ügyeljünk arra, hogy a földelő vezetéket közvetlenül a rádió testelő vezetékére kössük és ne a kasznihoz, különben begerjedhet a rendszer! A készülék szivargyújtóról is üzemeltethető, egy ilyen csatlakozót illetve kábelt is találunk a dobozba, hiszen nem kell feltétlenül beépíteni!

Szerencsére a szoftvereket folyamatos frissítik, így ha rendelkezünk Internet kapcsolattal, csak le kell töltenünk a www.dension.com oldaltól a legfrissebbet. Ezt a BIOS frissítéshez hasonlóan betöltjük a készülékbe, így megváltoztathatjuk a kijelzés formáját stb.

Érdemes megjegyezni, hogy a beállításokat akkor is megjegyzi (hangszín, hangerő stb.) a Dension MP3-as lejátszó, amikor nem kap 12 Voltot, csak azt felejti el, hogy az áramszünet előtt melyik számnál volt. De ha kikapcsoljuk és visszakapcsoljuk, akkor onnan folytatja a lejátszást, ahol abbahagyta!

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95