FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Amaze K7T Ultra
Dátum : 2001-10-02 19:53:28
Szerző : gigahertz


Ez egy olcsó alaplap. A CPU tuning szinte kizárt, de legalább a memóriát állítsuk be helyesen, mert ez is sokat számít!

Alaplap vásárlásakor több szempontot érdemes figyelembe venni. Választhatunk drága illetve viszonylag olcsó alaplapot, az ár általában tükrözi az alaplap tudását. Bár ez nem jelenthető ki ilyen egyértelműen...

Most egy olyan alaplapot szeretnék bemutatni, ami a processzort tényleg csak a gyári frekvencián hajlandó működtetni, de ott atom stabilan. De még egy ilyen "kis tudású" alaplapból is kihozhatjuk a maximumot, a memória helyes beállításával. Ha tuningolni kívánjuk a processzorunkat, akkor érdemesebb egy jobb típussal próbálkozni, de ha nem akarjuk a végletekig kihasználni a processzort, akkor egy olcsóbb darab is megfelel. Íme erre egy példa:

AmazePC K7T Ultra

Ez az alaplap AMD processzorokhoz készült. Egy Duron 750-es CPU-val alkalmam volt kipróbálni, összefoglalóan azt mondhatom, hogy ezzel nagyon stabil és problémamentes gépet építhetünk bizonyos kompromisszumok mellett. De mielőtt erre rátérnénk nézzük meg ír a gyártó erről az alaplapról:

Processzor

AMD Duron és Athlon processzorok részére (Socket A) maximum 200MHz-es FSB-vel.

Chipset

VIA KT-133, 200MHz-es FSB, 1x/2x/4x-es AGP (3.3V/1.5V)

IDE

Két darab kétcsatornás port ATA100/66/33-as eszköz számára

Memória

3db memória foglalat (168 kivezetéssel), maximum 256Mbytos modulok részére, 768Mbyte össz memória

BIOS

Award 2 MB Flash ROM

Slotok

1db AGP, 5db PCI, 1db ISA, 1db AMR

Hátlapi csatlakozók

Line in, Mic in, Audio out (hangkátya), Game, 2 soros és egy párhuzamos port. 2db USB, PS/2 egér illetve billentyűzet csatlakozó.

Alaplap mérete

18cm x 30.5cm

Tartozékok

1db floppy kábel, 1db IDE kábel, 1db driver CD és kézikönyv

Igazán olcsó alaplappal van dolgunk, így az extra igényekről le kell mondanunk. De talán ez néha nem szempont. Bár ez egy kicsit különös megállítás, de egyben rávilágít egy érdekes kérdésre:

Amikor ezt az alaplapot kipróbáltam azonnal feltűnt, hogy még egy 750-as Duronnal is milyen meglepően gyors. Egy 1GHz-re feltuningolt Celeron gép alig tudja tartani ezzel a lépést. Bár most nem készítettem összehasonlító tesztet, hogy melyik konfiguráció mennyire gyors, így maradjon most ez csak egy megjegyzés. Sokan szeretik az Intel processzorokat és természetesen az AMD rajongóknak is népes tábora van. Ha valaki egy új gépet szeretne és nem tud dönteni és AMD tulajdonostól érdeklődik, akkor az valószínűleg az AMD-t javasolja, míg az Inteles az Intelt. Nehéz lehet a döntés, ha az ár/teljesítmény a fontos, akkor a teszek az AMD-t hoznák ki győztesen (vélhetően). Ez talán nem olyan meglepő, hiszen ha egy ilyen 20eFt-os alaplapba egy 10eFt-os Duron CPU-t helyezünk, akkor az a legtöbb Celeron processzoros alaplapot legyőzi.

Van az alaplapon egy jumper és egy DIP kapcsoló sor, amivel a CPU szorzóját lehet állítani. Természetesen csak akkor, ha a processzor L1 részén a megfelelő négy hidacskát összekötöttük grafittal vagy ezüsttel. Ám a szorzó állításáról le is tehetünk. Hiába grafitozzuk a CPU-t csak a default szorzóval engedi elindulni a gépet. Thunderbird processzorral is kipróbáltam, hasonló eredményre jutotta. Ha a jumperrel engedélyeztem a szorzó állítást, akkor az alaplap érthetetlen módon, ha nem a CPU gyári szorzója volt beállítva, akkor nem működött (a ventilátorok felpörgésén kívül egyebet nem tapasztaltam).

A BIOSban az FSB-t ugyan lehet állítani, de ennek sincs nagy értelme. A 100-as FSB természetesen OK, még a 103MHz is, de a következő lépés a 112MHz. Amikor ezt állítottam be, akkor azt 103-nak vette és magasabb frekvencián szintén el sem indult a gép. Tehát ezzel az alaplappal a 750-as Duronból kemény 773MHz-et lehetett kivenni. Így az FSB emelése sem hozhat különösebb gyorsulást. (Nem a processzor volt a korlátozó tényező, hanem a chipset.)

A memória gyorsabb beállítása viszont jól működik. 100 illetve 133MHz-e járhat a memória 3-3-3 illetve 2-3-3-as beállítás mellett (csak az első számot lehet állítani). Nézzük meg négy esetet, hogy a memória állítása miként befolyásolja a memória sebességét. A méréshez a SiSoft Sandra memory benchmarkját használtam:

Beállítás

Integer ALU/RAM

Float FPU/RAM

133MHz CL2

434Mb/s

511Mb/s

133MHz CL3

382Mb/s

426Mb/s

100MHz CL2

296Mb/s

319Mb/s

100MHz CL3

282Mb/s

302Mb/s

Látható, hogy a memória helyes beállítása jelentős sebességnövekedéssel jár és ez a rendszer összteljesítményében is nagyon érezni lehet. Összehasonlításul egy I815 chipsettel ellátott alaplap 300/350Mb/s-ra képes 133MHz-en 2-2-2-es beállítással. Hát jelentős a különbség. Ezért írtam az előbb, hogy egy Celeron processzoros konfiguráció "talán" lassabb...

Erre volt képes a Duron a Sandra szerint. Így lapfrekvencián nem tűnik túl gyorsnak, de úgy 1GHz környékén már ugyancsak megszorongatná az Intel 1GHz-es processzorral szeret gépét, pl. SA6-os alaplapban. De mivel ennél a K7T Ultra alaplapnál a CPU tuning lehetősége elenyésző, így most ez a mérés elmarad. (Sajnos a Core feszültséget sem lehet állítani. Vagy legalábbis nem túl egyszerű, de ez is megoldható, mint az korábban az Intel alaplapoknál megmutattam, valami hasonlóra itt is lehetőség van...)

Az alaplapon a szokásos AC97 integrált hangkártyát találjuk. Így nem kell külön hangkártyát vásárolni (a drága alaplapokra felesleges ilyet tenni, mert ott már tényleg érdemes lehet, hogy komolyabb hangkártyát használni). Integrált hangkártya esetén a követelményekből engedni kell, mert ennek a minősége általában csak átlagosnak mondható és talán már egy drága gép "költségvetésébe" egy 4+1 vagy 5+1-es hangkártya is belefér.

Végezetül: A driverek telepítésével nem volt semmi gond. Kipróbáltam néhány kártyával (videokártya, tuner stb.), hogy vajon összeakadnak-e ezzel a VIA chipsettel, de örömmel tapasztaltam, hogy minden tökéletesen működött (még az ATI Radeon is jól működött). Ezt az alaplapot azoknak ajánlom, akik "csak" 200MHz-es FSB-vel készült AMD processzort akarnak üzemelteti, viszonylag olcsó gépet szeretnének és nem akarják túlhajtani a processzort.

Az alaplapot a Demostudio biztosította, köszönjük!

Szponzor : Demostudio


Kapcsolódó hírek/cikkek:
A7V-E


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95