FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Videóvezérlők)
·  Premier: nVidia 7800GTX 512MB letesztelve!
·  Club3D X800RX 256MB - Gran Turismo
·  Teszt: Terítéken az MSI NX7800GTX
·  Egy sötét kor utolsó apródja - Geforce FX5500
·  Egy kicsi egy nagy: Ati Radeon X800 & X850XT teszt
·  Leadtek Geforce 6600 & 6600GT Extreme Version
·  Szükségállapot – X600-as Radeon kártyák
·  Sapphire X300 128MB TD - a leggyengébb láncszem?
·  Asus A9550GE/TD teszt
·  Koronázatlan királyok: GeForce 6800 GT és Ultra
·  XL méret: MSI RX800XL-VT2D256E teszt
·  MSI RX800SE-TD256 teszt
·  Egységben az erő: Asus A8N Deluxe SLI + 2x Asus EN
·  Tesztüzem: Leadtek Winfast A400 TDH - GeForce 6800
·  Tesztüzem: Club3D Radeon X800 Pro 256MB
·  MSI FX 5800
·  Radeon 9700 Pro II. rész
·  Radeon 9700 Pro
·  Ti4200
·  Matrox Parhelia
· Termékbemutatók > Videóvezérlők
· V7100 Combo Deluxe I. rész
Dátum : 2001-10-01 21:30:51
Szerző : gigahertz


A kártya hátulján egy csomó csatlakozót találunk, nem csoda, hiszen rengeteg extrával ellátták...

A Demostudiotól újabb, érdekes kártyát kaptam tesztelésre. Egy ASUS V7100 Combo Deluxe videokártyát, elöljáróban annyit, hogy ez egy hihetetlenül jól felszerelt videokártya. Hatalmas dobozban kaptam, íme a tartalma:

Geforce MX Combo Deluxe

Erre a kártyára rápakoltak mindent, amit csak lehetett. A VGA kimeneten kívül videó ki- és bemenettel is rendelkezik, van rajta TV tuner is (RF bemenet). Rögtön hozzá kell tennem, hogy ez a Deluxe változat ugyan jól felszerelt, de egy normál MX-es kártyának majdnem a duplájába kerül. Véleményem szerint ennek ellenére is megéri, mert profi cuccal van dolgunk.

Egy csomó kábelt kapunk, szerencsére a csatlakozók olyan kialakításúak, hogy normális esetben csak a kártya megfelelő részéhez csatlakoztatható. Nézzük először a kártyát:

5ns-os memóriákkal szerelték, enne ellenére gyárilag csak 166MHz-re állították, noha 200-at is elbírna. A GPU-n nincs hűtőventilátor csak egy hűtőborda. Esetleg utólagosan nem árt egyet rászerelni. A GPU 175MHz-es "hasít". Elég nagy a zsúfoltság a kártyán, így csak 32Mbyte memóriával látták el.

A VGA csatlakozó mellett található a 3D-s szemüveg csatlakozója. Bár sokan úgy gondolják, hogy ennek a szemüvegnek nincs gyakorlati haszna. Ezzel talán egyetérthetünk, de "megfelelő" monitor esetén már hatásosan működik. Azért írtam, hogy megfelelő monitorral, mert a 3D-s szemüveg használatával úgy látjuk, hogy megfeleződik a képernyő frissítési frekvenciája. Egy katódsugár csöves monitor esetén 120-160Hz-el "kell" frissíteni a képernyőt, ahhoz, hogy a 3D-s szemüveggel ne vibráljon a kép, mert ekkor ezt 60-75Hz-nek érezzük, ami már elviselhető. Az a monitor, ami pl. 1024x768-as felbontásban 150Hz-es frissítésre képes már nagyon drága.

A TV tuner RF bemenete a hátlap síkjától hátrébb helyezkedik el, ide kis átmérőjű koax átalakítón keresztül csatlakozhatunk. A normál koaxos RF dugót nem lehet közvetlenül csatlakoztatni, mert a kártya hátlapján kicsi a lyuk és így a kábel nem ér el a tuner bemenetéig, ezért szükséges az átalakító.

A videó ki- és bemeneteket valamint az audio részt ezekkel a kábelekkel csatlakoztathatjuk a kártyához. Hihetetlen kábelköteg lóg kit így a kártya hátuljából (de ezt egy PC-nél már megszokhattuk). Az esetleges nagy terhelés miatt nem árt a kártya rögzítő csavarját rendesen meghúzni. A baloldalon látható csatlakozó egységen a piros és a fehér RCA a sztereo hangbemenet. A sárga a composit videó bemenet, de az S-video bement sem maradt le. A jobboldali kábelköteg is növeli a káoszt a gép mögött. A sárga RCA a videó kimenet (composit), itt is megtaláljuk az S-video csatlakozást, ami ezúttal kimenet. És végül a sztereo jack dugóval a hangkártyához kell csatlakozni. Vagyis ha akár a TV tuner akár külső forrás szolgáltatja a hangot, az mindenféleképpen ezen a kábelen keresztül a hangkártyába "landol".

A kártyához szükséges szoftverek telepítése viszonylag simán lebonyolítható, nem volt vele semmi probléma. Ezek: ASUS Control Panel, GART driver (BIOS frissítéshez), ASUS TWAIN driver, ASUS Tweak Utility (tuninghoz), ASUS Video Security, ASUS Live Utility (TV tunerhez); ASUS Digital VCR (videó ki- és bemenethez), VR Picture Viewer; StereoTV. Csupán egy érdekes dologra hívnám fel a figyelmet, hogy ha pl. az újabb detonátor driverekkel próbálkozunk, akkor érthetetlen módon MX400-asnak detektálja a gép. Ez még nem lenne baj, de az ASUS honlapján található driverhez képest kb. 10%-al romlik a kártya grafikai teljesítőképessége. Miután ezt észrevettem maradtam a gyári meghajtóprogramnál. Erre még visszatérek…

Mivel nem megszokott dolog, hogy egy Geforce 2 MX-es kártyán TV tuner és videó ki- és bemenet is van, így talán kezdjük ezzel:

Ezzel az ASUS Live programocskával minden extrát előcsalogathatunk. Roppant egyszerű, de annál hatásosabb a kezelőfelülete, nem kell elveszi a gombok áradatában. Felül kiválaszthatjuk, hogy melyik bemenet jelét szeretnék megjeleníteni (egyszerre csak egyet lehet), valamint, hogy csak nézzük, vagy rögzítjük is képeket.

Alul a setup résznél főleg a TV tuner beállítására szolgál, a nyilacskákkal pedig a csatornát stb. válthatjuk. Ebbe az is beletartozik, hogy a TV-hez hasonló módon a képernyőre menüt varázsolhatunk (OSD):

Nos meglehetősen vadító színűre sikerült a fenti kép, hirtelen nem tudtam jobbat készíteni. Aki még nem használt TV tunert, az talán nem tudja, hogy hiába nyomunk egy "Print Screen"-t, az az abban a pillanatban látott képet, amit a TV tuner szolgáltat nem menti le. Helyette rózsaszín vagy fekete foltot látunk. A képeket nem is így érdemes rögzíteni, erre megvannak a megfelelő programok. De ezek a fenti képen látható menüt nem mentik le, így nem tudtam volna bemutatni. Mint az "illusztráción" látható, gyakorlatilag hasonló dolgokat állíthatunk, mint egy TV készüléknél.

A TV tuner beizzítása nem volt triviális feladat, mert az auto scan pontosabban quick search nem talált meg egyetlen csatornát sem, így ezt manuálisan kellett megkeresni. PAL norma kiválasztása után ez a kép fogadott:

Már mások is írtak azügyben, hogy valamiért csak fekete-fehérben tudnak TV-t nézni a TV tunerrel, mit rontottak el? Nos néhány kattintás után rájöttem a megoldásra (nem volt nazéz). Nem elég a normát beállítani, hanem a channel modnál be kell állítani, hogy PAL D/K, bár ettől elsősorban a hang meglétét reméltem (mert az sem volt), ez mindkettőn segített, így egyből "megjönnek" a színek is. Itt egy csomó ország normáját feltűntették, így hazánkét is. (A hangnál az 5.5MHz és 6.5MHz-es távolságot használják, aki olyan "forrást" nézne, ahol 6.5MHz-et használnak, annak azt ajánlom, hogy válassza országként Oroszországot, segíteni fog.)

Nem csak képeket rögzíthetünk, hanem fel is vehetjük az adott műsort (digitalizálhatunk). Ez egyes esetekben meglehetősen nagy adatátviteli sebességeket kíván, erre kapásból figyelmeztet is a program. Maximálisan 704x480-ban digitalizálhatunk, aminek elengedhetetlen feltétele egy gyors winchester, pontosabban gyors adatátvitel. Egy ATA100-as Maxtor 7200rpm winchester és egy A7V133-as Promise vezérlővel ez nem okozott problémát a felvétel, ám amikor egy 3 éves még csak UDMA33-ra képes HDD-vel próbálkoztam erősen képregényes lett minden.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a digitalizálás hatalmas szabad HDD kapacitást igényel. Néhány perces felvétel könnyedén elérheti az 1Gbyte-ot!

Szerencsére itt közvetlenül a frekvencia alapján is beállíthatjuk a csatornát, bár a csatorna száma talán jobban ismert. Ennek nincs igazából nagy jelentősége, talán csak annyi, hogy a frekvenciát finoman is állíthatjuk. Egy nagyon hatékony zajszűrőt is beépítettek. Ha gyenge a jel, és ezért egy kicsit szemcsés a kép, akkor 3-as fokozatra állíthatjuk a szűrőt. Meglehetősen hatékonyan működik, látványos képjavulást érhetünk el. Ha ilyenkor közelről és figyelmesen megnézzük a képet, akkor észre lehet venni, hogy így kissé elmosódik a kép, de ez sokkal kevésbé zavaró, mint ha "mákos" lenne.

A teszt folytatása pár napon belül tovább olvasható...

Szponzor : Demostudio


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Eagle GTS Pro
V7100 Combo Deluxe II. rész


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95