FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Tempest 2x20W
Dátum : 2001-06-09 19:42:49
Szerző : gigahertz


Ez egy ISA helyre szerelhető erősítő, így kellő hangerőt biztosítunk egy nagy hangfallal.

Néhány hangkártya nem rendelkezik belső erősítővel, vagy nem kellő teljesítményű az erősítője, így gyakran az aktív hangfalakra marad a jel felerősítése. Az a tény, hogy a hangkártya nem rendelkezik teljesítmény végfokkal nem feltétlenül "gagyi" hangkártyára utal. Az egyik szempont az lehetett a tervezőknél, hogy a PC-ben nem igazán lehet hifi minőségű erősítőt létrehozni a másik az, hogy a PCI slot maximális áram terhelhetősége korlátozva van. Pl. a Sound Blaster LIVE hangkártyánál a hátsó hangfalak kimenetei erősítetlenül vannak kivezetve. Így ha nem aktív a hangfal, akkor szinte semmit sem hallunk. Ha valaki a már meglévő hangfalát szeretné használni, akkor jól jöhet egy erősítő kártya.

Az erősítő kártyát egy üres SLOT helyre kell beszerelni. Utána csatlakoztatni a tápegységhez végül rá kell kötnünk a hangfalakat és egy kábellal az erősítőhöz csatlakoztatnunk. Ilyen a 2x20Wattos Tempest erősítő kártya:

Ez hazai termék, de nem kell kétségbe esni. Néhány érdekes adatot itt találunk a kártyáról: www.hornos.hu. Az ára közepesnek mondható (11500Ft). Rendelkezésünkre állt egy próba darab, alig vártam, hogy kipróbálhassam.

A dobozban találtam egy rövid leírást a beüzemelésről, kétfajta kábelt és egy biztosítékot. Hipp-hopp kivettem a kártyát a zacskóból, így nézett ki:

Tuldonképpen egy hűtőbordából és egy teljesítmény integrált áramkörből áll. Utánanéztem a katalógusban, ez az áramkör hivatalosan 14.4 Voltról tudja az elvi 2x20 Wattot. 12 Voltról maximum 2x17 Wattot produkálhat. De talán az a 2x3 Wattos eltérés még megengedhető, így jobban néz ki a doboza…

2.5 Amperes biztosítékkal védik az áramkört (vagy a PC tápot) a rendellenességektől. Ez azt jelenti, hogy az erősítő hatásfokát figyelembevéve úgy 2x12 Wattot tud maximálisan kiadni. A teszt során rendelkezésre álltak a megfelelő műszerek, ennyit tényleg tudott szinuszos üzemmódban, de utána kiolvadt a biztosíték. (A zenei teljesítmény ennél valamivel nagyobb lehet.)

Elvileg 2.5 Amperes terhelés a számítógép 12 Voltján nem túl sok. Ezért a gyártó is legalább 200 Wattos tápegység használatát ajánlja. De a hibakeresésnél már azt írja, hogy ha nem működik, akkor vegyünk 300 Wattos tápegységet. Ez teljesen felesleges, egy 200 Wattos 8 Ampert szokott tudni a 12 Voltján, még ha 2-3 winchester CDROM, CD író stb. van a gépben, akkor is marad annyi plusz a 12 Voltnál, hogy elég az erősítőnek.

De azt is figyelembe kell venni az áramfelvételnél, hogy egy dob beütés nagyon rövid ideig tart. A nagy hangerőnél 5 Amperes csúcs áramfelvételt is eredményezhet. De a legtöbben "normális" hangerővel hallgatják, pl. az MP3-es számokat, vagy nézik a DVD filmeket.

Térjünk rá a beszerelésre. Ez nem is olyan egyszerű. Egy ISA csatlakozóhelyet igényel. Noha az ISA csatlakozóba be kell dugni, ahhoz elektromosan nem csatlakozik. AZ ISA csak rögzíti a kártyát. Természetesen, mint minden kártyát egy csavarral rögzíteni kell a ház hátuljához. Sajnos az AMD tesztgépben nem volt ISA csatlakozó (ASUS A7V133), így egy ABIT BE6II-es alaplapba szereltem be.

Egyetlen egy helyen kellene egy kicsit belereszelni a kártyában, hogy a PCI foglalatba is bele lehessen dugni, ennyit megoldhatott volna a gyártó...

Két RCA típusú csatlakozóval kell a hangfalhoz csatlakozni. Ez a képen a két nagyobbacska hengeres csatlakozó. A kettő között van egy sztereó jack aljzat, oda kell csatlakoztatni a hangkártya felerősítendő kimenetét.

A leírásban az szerepel, hogy egy kivezérlésjelzőt is találok a kártyán. Mint kiderült, kivezérlés jelzőn egy darab LED-et értettek, ami akkor világít ha túlterhelődik az erősítő.

Az erősítő hűtőbordája elég kicsi ahhoz, hogy tartósan 7-8 Watt felett használjuk. Ekkor rá kell szerelni egy kis ventilátort. A leírás szerint elég egy házventilátor (8cm-es) a házba beszerelni, de a kártyák között ekkor meg sem moccan a levegő, így nem hűti eléggé a teljesítmény erősítő áramkört.

De ha tényleg csak normális hangerővel használjuk, akkor nincs szükség külön ventilátorra.

Ez a két kábel jár az erősítőhöz. Az egyik túl hosszú a másik meg túl rövid. Az erősítőkártya és a hangkártya közötti max. 10cm-es távolság áthidalásához egy kb. 3 méter hosszú kábelt adtak, míg a hangalakat nem helyezhetem túl messze, mert azoknak a kábele rövid. De ezt könnyen meg lehet oldani, bele lehet toldani.

Kizárólag olyan hangfalakat lehet használni, aminek egyik vezetéke sem csatlakozik máshová, valamint a hangfalak sincsenek egyéb helyen elektromosan összekötve. Ugyanis az erősítő kimenete nem földelt, azon 6 Voltos egyenfeszültség van (állandóan, kivéve, ha a gép ki van kapcsolva). Ez azért van, mert úgynevezett hídkapcsolású az erősítője. Ez annyit jelent, hogy a sztereóhoz elég lenne 2 erősítő. De ebben négy van, ezek speciális összekötésével lehet elérni, hogy a kivehető teljesítmény (adott feszültségen) megnégyszereződjön. Ez mindjárt fontos lesz...

A kártya beszerelésénél volt némi probléma. Az elsőt már említettem, hogy ISA csatlakozót igényel, a másik az, hogy a csatlakozók iszonyú rossz helyen vannak. Ha a jack dugóba csatlakozó szeretnék dugni, akkor nem tehetem lejjebb (mint a képen), de ekkor a két RCA háza hozzáér a számítógép házához (mit a képen a fekete RCA aljzat). Említettem, hogy 6 Volt van az RCA házán a PC háza meg földelve van (0 Volt). Ekkor apró szikrázás közepette a biztosíték az örök vadászmezőkön landol (mint ahogy az nálam is történt).

Ha lejjebb nyomom a kártyát, akkor a jack dugót nem lehet bedugni. A biztosítékot senki ne cserélje ki erősebbre, mert a zárlat könnyen tönkreteheti a tápegységet, vagy egyéb alkatrészeket.

Nem volt más hátra, papír zsebkendővel, CD tokkal és minden kezembe akadó szigetelő anyaggal úgy próbáltam feszegetni és kipockolni a kártyát, hogy ne érjen hozzá fémesen a számítógép házához. Nos sikerült:

A környéken egyből kábelhegyek lettek, de ez végülis belefér, az asztal mögött nem látja senki.

Nos térjünk rá, hogy a "röpke" behelyezés után mit is tud az erősítőkártya:

A Soud Blaster LIVE erősítetlen kimenetére kötve kapta a jelet. Két monitor nagyságú fadobozos hangfalat használtam. Minőségileg elég szépen szólt az így összeállított rendszer. Teljesítmény tekintetében egy szobában szerintem ennyi bőven elég. A tápegység is bírt a kiképzést. Kipróbáltam 200 és 300 Wattos tápegységgel is simán működik. Az áramfelvétellel nem volt gond. Ha a hangerő a szomszédok ingerhatára alatt marad, akkor nem melegszik különösebben. Bár a huzamosabb (2-3 perc) teljes terhelést nem bírja. De azt a hangerőt, amit egy hangkártya általában tud, azt vidáman.

A legjobb az, hogy a mély hangok tisztességes kisugárzásához nem elég egy jó hangfal, azt nagy csúcsteljesítményt igényel (lásd dob leütés). Ha nincs elég tartalék az erősítőben, akkor elég nyomottan szólna, vagy érezni lehetne a torzítást. Mivel itt a rövid idejű teljesítmény adott, így a "mélynyomó" is belead apait, anyait.

Még egy fontos dolog: már sok házban az AGP hely felett, a ház hátulján van még egy üres hely. Elvileg oda is be lehet szerelni ezt a kártyát, hiszen a hely adott és csatlakozó sem akadályoz. De az ez egy csavar nem fogja olyan erősen, hogy az ISA csatlakozó nélkül megtartaná a súlyát. Ha üzem közben "kókad" le, akkor akkora zárlatot okozhat a videokártya hátulján a hűtőborda, amit a grafikus kártya nem biztos, hogy túlél. Így ide ne tegyük. (Egyébként a GPU-t felülről eléggé melegítené, ez sem kívánatos.)

Összefoglalva, némi barkácsolással a PCI-os csatlakozóba is bedugható a kártya (ha nem lenne üres ISA hely, vagy egyáltalán nincs az alaplapon). Némi ügyeskedéssel a csatlakozókat is be lehet dugni. Mindezt a kényelmetlenséget (szerintem) feledteti, hogy aktív hangfal nélkül is kellő teljesítményt nyújt. Nem recseg, és nem zúg, mint az aktív hangfalak egy része. A hang (jel) minőségével maximálisan elégedettek lehetünk.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95