FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Videóvezérlők)
·  Premier: nVidia 7800GTX 512MB letesztelve!
·  Club3D X800RX 256MB - Gran Turismo
·  Teszt: Terítéken az MSI NX7800GTX
·  Egy sötét kor utolsó apródja - Geforce FX5500
·  Egy kicsi egy nagy: Ati Radeon X800 & X850XT teszt
·  Leadtek Geforce 6600 & 6600GT Extreme Version
·  Szükségállapot – X600-as Radeon kártyák
·  Sapphire X300 128MB TD - a leggyengébb láncszem?
·  Asus A9550GE/TD teszt
·  Koronázatlan királyok: GeForce 6800 GT és Ultra
·  XL méret: MSI RX800XL-VT2D256E teszt
·  MSI RX800SE-TD256 teszt
·  Egységben az erő: Asus A8N Deluxe SLI + 2x Asus EN
·  Tesztüzem: Leadtek Winfast A400 TDH - GeForce 6800
·  Tesztüzem: Club3D Radeon X800 Pro 256MB
·  MSI FX 5800
·  Radeon 9700 Pro II. rész
·  Radeon 9700 Pro
·  Ti4200
·  Matrox Parhelia
· Termékbemutatók > Videóvezérlők
· Radeon 32SDR
Dátum : 2001-04-24 11:42:40
Szerző : gigahertz


Az ATI ezen kártyára nagyon jól sikerült.

A Demostudió jóvoltából lehetőségem volt egy Ati Radeon videokártyát tesztelni. A dolog már csak azért is izgalmas, mert most akciósan 29900Ft-ért kapható náluk. Tehát árban valamivel egy ASUS7100 Geforce2 MX alatt van és hasonló teljesítményt nyújt, sőt! De kezdjük szép sorjában:

A Radeon kártyák 32 illetve 64M SDR illetve DDR rammal szerelik. Mivel elérhető az elérhető árú kártyák tesztje talán fontosabb, így most az SDR rammal szerelt 32M változatot mutatom be. A dobozból kivéve így néz ki:

A processzort ventilátorral hűti, nem véletlenül, mivel jelentős hő fejlődik. Szomorúan állapítottam meg, hogy a hűtőborda ragasztással került rögzítésre. Elvileg nem probléma levenni ezt a hűtőbordát, de visszarögzíteni annál inkább. Találtam egy elég jó eljárást, ahol bemutatják miként érdemes leszedni a hűtőbordát. Ennek lényege, hogy egy telefonkártyát (bankkártyát) behelyeznek a hűtőborda alá (csak 2-3mm-re nyomható be). Utána egy csavarhúzóval egyszerűen lepattintják a hűtőtömböt. A telefonkártya feladat, hogy az áramköri lapot ne pontszerűen nyomjuk meg, hanem az erő azt minél nagyobb felülettel érje. Erről képeket itt láthattok (Érdemes megnézni!!!)

Eléggé melegszenek mind a ramok mind a processzor. Valószínű ezért helyeztek a panelre két stabilizátort is. Ez sem áll a helyzete magaslatán, mert a 2Volt helyett csak 1.93 Voltot ad ki, ez a tuningnál lehet fontos. A következő képen az egyik ilyen stabilizátor látható.

Ez állítja elő a processzor számára a tápfeszültséget. Kár, hogy szoftveresen nem állítható a feszültsége, mert a feszültség emelés itt is olyan fontosságú, mint az Intel vagy AMD processzoroknál a feszültségemelés (overclock esetén). De már említettem a hardveres feszültségemelés megoldható. Kb. annyira kockázatos, mint a KT7-es alaplapoknál az extra ellenállás beforrasztása.

A panel hátulján rengeteg szűrőkondenzátor található, főleg a processzor mögött (nem véletlenül):

A bekarikázott helyen nagyon meleg a panel. Mindenféle tuning nélkül terheletlen esetben:

Ez két szempontból is hátrányos:

1. A szűrőkondenzátorok kevésbe hatékonyan működnek a melegedés hatására (tuning esetén instabilitás léphet fel).

2. A melegedés a processzor tuningolhatóságát rontja. (A tuning meg a processzort melegíti L )

Igaz mivel nagyon lapos a processzor hűtője, így az AGP mellett lévő PCI helyre befér egy másik kártya. Gondoltam érdemes megméri a memóriák és a hűtőborda hőmérsékletét is:

Hűtőborda: Memória:

Ezek is langyosak. A valóságban biztosan melegebbek, mert a hőmérsékletérzékelő szenzort csak rányomtam egy ceruzával a mérendő eszközre, igazán jó hőátadást nem tudtam megvalósítani (azért szilikont alkalmaztam).

A kártya tesztjét a 3DMark2000-es tesztprogrammal kezdtem, de mint később kiderült ez egyáltalán nem tükrözi a kártyában rejlő erőt. Mindezt azért írom le, mivel 3348 pont elég siralmasnak hat. Sokan úgy vannak vele, hogy a teszt program egyáltalán nem számít csupán az a fontos, hogy az adott alkalmazás megfelelő sebességgel működjön. Ezt teljesen jogos! Itt valamit furcsán alakult (1024x768, 16bit):

Ezen a képen összemásoltam a Radeon (pirossal) és a geforce2 MX (kékkel) eredményeit. Aki csak tesztprogrammal nézné meg a Radeon tudását, az nyílván leszólná a tudását. Egyetlen egy ponton sem mutat jobb eredményt mint egy MX-es kártya. A 64M rederelést is csak azért tudta megcsinálni a Radeon, mert alapértelmezésben 64M csap hozzá a memóriájához, míg az MX csak 31M-t.

Ez első, amit nem értek, hogy CPU Speed miért mért kevesebbet az egyik esetben, mint a másikban, hiszen a tesztgép azonos volt, és a processzor is egyformán 950MHz-re volt tuningolva (celeron 2 600/1.7V). Először arra gondoltam, hogy a driverrel van a probléma. Alaposan utánajártam, de jobb eredmény alig született (néha kicsit több pontot kapott, néha meg kevesebbet). A 3DMark2000 furcsa pontozásának esett "áldozatul" nálam a Voodoo5500-as kártya is. Ennek az eredményeit zölddel karikáztam be az előző kártyán. (Csak az összehasonlítás miatt.)

Lehet, hogy a CPU speed a videokártya processzorára is vonatkozik... De ezt nem tartom valószínűnek, mert már sok kártyát teszteltem és a CPU pontszám 415 körül szokott alakulni. Így most a részletes 3DMark2000-es tesztnek nem érdemes nekiállni, mivel sokakban az maradna meg, hogy a Radeon egy gyenge kártya. Mindjárt jön a QuakeIII teszt és akkor kiderül, hogy ez pont fordítva van.

A 6ns-os memóriák elvileg 166MHz-es működést tesznek lehetővé. A kártya processzora is 166MHz-el működik. A kártya tuningolásánál meglepő módon a PowerStrip (ver.:2.78) overclock program elég furcsa MHz értékeket írt ki a kártyára (680MHz core ???), így a 3.0beta verziót feltelepítettem, ott már nem volt semmi probléma.

Nekem tetszik a PowerStrip új változata. Ezért a letöltésekhez feltettem a tuningnetre (3.0beta). 191MHz-ig volt stabil a videokártya, ha a memóriáknak e felett kellett üzemelnie, akkor "szemetelni" kezdte a képet (utána fagyott). A processzor viszont nagyon jól tuningolhatónak tűnik. 240MHz-re is beállíthatjuk az órajelét. De csak addig marad stabil a videokártya, míg komoly feladatot nem kap. Pl. Quake timedemokat futtatva kb. 1 perc múlva megáll a kártya. Ekkor iszonyúan felmelegszik a processzor (forró). Tehát a tuningot a gyári hűtés gyengesége nagyon lerontja. Lehetne rá nagyobb hűtőbordát tenni, vagy vízhűtőblokkot (most majdnem egy tucattal van raktáron, részletek a tuningneten), de a felrögzítés kissé nehézkes lenne, de megoldható.

A kártya lelki világának tanulmányozása után jöjjön a kőkemény megmérettetés a QuakeIII timedemo. Ha ez, pl. 10-szer lefut egy gépen egymás után hiba nélkül, akkor a rendszer stabilnak mondható.

Már a bevezetőben is említettem, hogy ezt a Geforce2 MX konkurensének tekinthető, így az összehasonlítást is elkészítettem. De először nézzük a 32 illetve 16 bites, íme az utóbbi:

A grafikon tanulmányozva látszik, hogy nem is olyan rossz ez a kártya. Érdekes módon 32 biten alig produkál gyengébb eredményt mint 16 biten (nagyobb különbségek szoktak lenni):

A konkurens nVidia termékhez képest nagy előnye ennek a videokártyának, hogy 32 bites színmélység esetén alig nyújt kisebb teljesítményt, mint a 16 bites esetben. Itt sem lehetett léghűtéssel iszonyú tuningot véghezvinni, de az azért látható, hogy az ilyen kis mértékű overclocknak is nagyjából 10%-os teljesítménynövelő hatása van. Egyszer jó lenne kipróbálni, hogy ha a 240MHz-es core frekvencián nem melegedne el, akkor mire lenne képes. (Sajnos a tesztkártyát nem szedhetem szét.)

És most jön valami igazán meglepő eredmény. A Radeon kártya lekörözi QuakeIII timedemoban a Geforce2 MX-es kártyát. A tuning nélküli eredményt mutatom. Ekkor mindkét kártya memóriája 166MHz-el járt, a Radeon processzora 166MHz-en, de a Geforce2 MX 175MHz-es gyári értéken. Először a 16bites összehasonlítás:

Egyedül 640x480-as felbontásban volt 0.6FPS-el gyorsabb az MX, az összes többi felbontásban erősebben bizonyult a Radeon. Ezért mondtam az elején, hogy ha valaki 3DMark2000-nél 3300 pont körüli számot lát, akkor még egyáltalán nem biztos, hogy lassú a kártya. Eddig egy G450-es Matrox kártyának volt a legszebb képe amit láttam, de így szemre ezt a képminőséget a Radeon is eléri. Egy 3D-s kép mozgatásánál olyan a képe, mintha tárgyat fémlemezből kalapálták volna ki. Vagyis jobban látszanak a "göröngyök" és társaik. Mondhatná valaki, biztosan azért mert nincsen elmosva a kép. De nehéz leírni, egy kép minőségét, inkább látni kell. A szubjektív vélemény után íme a 32 bites QuakeIII timedemo összehasonlítás:

Itt egyértelmű győzelmet aratott a Radeon. Ezek után kíváncsi lennék a DDR-es Radeon és a Gerorce2 GTS összehasonlítására, talán nemsokára erre is alkalom nyílik. De látva, hogy általában a DDR mennyit dob a kártya teljesítményen azt jósolnám, hogy a Radeon maradna alul, mivel a GTS egy iszonyúan gyors videokártya (DDR).

A tesztek során celeron2-es processzort használok 950MHz-en Abit BE6II-es alaplappal, mindehhez 256MB ramot. PIII-as processzorral nagyobb pontszámok adódnak, ez természetes. Sőt még nem is szükséges ennyin járatni egy PIII-es processzort, akkor is magasabb eredményt kapunk. Ezért van az, hogy ha pl. GTS 6200 pontot tud egy celeronnal egyből találok olyan olvasót, aki 7000 pont feletti eredményről számol be. De természetesen erősebb processzor dübörög a gépében. Szerintem az a jó ha egy gépben a hardverek "erőegyensúlyban" vannak. Nem célszerű egy 1GHz-es AMD-be MX-es kártyát tenni vagy fordítva egy 600MHz-es gépet Geforce 2 ultra GTS 64M DDR-el felszerelt kártyát helyezni. Mert hiába az ártöbblet, ha nem hozható ki a kártyából.

Megint kedvében szeretnék járni az Unreal kedvelőinek ezért itt is megnéztem, miként alakulnak a sebességek. Az Unreal Tournement Gold kiadásával (szerintem jobb mint az elődje) is elkészítettem a grafikont. Ez utóbbinak kifinomultabb a "sebesség kijelző" rendszere, de valamivel erőforrásigényesebb.

Ennek a kielemzése már nem olyan egyszerű. A sárga és a világoskék oszlopok tartoznak a Gold kiadáshoz, ezért említettem előbb, hogy ez erőforrásigényesebb. Minden FPS eredmény átlageredmény 4-5 perc lövöldözés után. 1280x1024-es felbontásnál nem volt valami nagy öröm játszani, mert erősen képregényesedett a kép forduláskor és rakétaindításkor.

Még egy játékkal szoktam megnézni a videokártyák tudását, ez pedig a Need for Speed. Itt ugyan gyakran nem realisztikusak a fények, de legalább szép színes az út. Ezzel a videokártyával élvezet volt száguldozni, sőt 1152x864-es felbontást is használhattam, mivel itt még egyáltalán nem akadt meg a kép. 1280x864-nél már néha gond volt a fordulással, főleg akkor, amikor gazdagon volt tarkítva mindenfélével az környezet. (Még mindig nem jöttem rá, miként jelezhetné ki az FPS értéket.)

Összefoglalva a Radeon árát figyelembevéve nagyon jó választásnak tűnik, elég komoly sebességet, nyújt. Megfelelő hűtéssel jobban tuningolható, mint egy Geforce2 MX-es videokártya. A képminősége is rendben van és 32 biten is jól használható. Overclock szempontból a ragasztott hűtő hátrányos. És még egy dolog, elég rossz minőségű ventilátorral szerelik, hangos és elég "mimózán" néznek ki a lapátjai.

(Mindenki saját felelősségére tuningolja a hardvereit!)

E-mail



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95