FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-Író)
·  LG 8160B 16/10/40 II. rész
·  LG 8160B 16/10/40
·  LG 12/10/32 és 8x DVD
·  LG 8080B 32/8/4 CD író/újraíró
· Termékbemutatók > CD-Író
· ASUS 1610A
Dátum : 2002-01-12 19:09:55
Szerző : gigahertz


Az ASUS CD olvasókat sokan remekműnek tekintik. Vajon így van ez az írókkal is?

Bár jelenleg az ASUS írók közül, a ASUS 2410S (24/10/40) író a leggyorsabb, most ismerkedjünk meg egy jóval olcsóbb, ám korántsem régi ASUS1601A íróval, ez 16x-osan írhatja az egyszer írható CD-ket, míg az újraírhatókat 10x-es sebességgel "égetheti" és 40x-esen olvas.

Dobozos termékről van szó, nézzük a tartalmat:

1.

ASUS 1610A CD író

2.

Audió kábel

3.

IDE kábel

4.

ASUS kézikönyv és beszerelési útmutató

5.

Nero 5.5-ös CD író program

6.

1db 16x-osan írható CD-R

7.

1db 10x-esen írható CD-RW

8.

4db rögzítő csavar

Az 5.5-ös verziójú Nero CD író programnál már van frissebb is, ha ezt letöltjük az Internetről és frissítünk, akkor természetesen akár a 5.5.6.4-es verziójú legális szoftverünk is lehet. Ugyan a melléklet program nem kér széria számot, de csak azzal az íróval hajlandó írni, amiről telepítettük, illetve kaptunk. Tehát, ha telepítés után egy másik gépbe kerül az író, akkor az adott gépen a szoftver már nem használható!

Örvendetes, hogy két CD-t ajándékként mellékelnek, ezek igazán jó minőségűek.

Bár így szemből nem olyan feltűnő, de a CD tálcának az eleje púpos, nincs síkban az író előlapjával.

Noha csak 40x-es olvasásra képes úgy pörgeti (hangra) a CD-t mintha 50x-es olvasó lenne. Ez azt jelenti, hogy viszonylag hangos olvasás közben. Nyílván fordulatszám nélkül, nehéz lenne nagy sebességet elérni (esetleg több olvasófejjel), a Nero teszt programja szerint ilyen sebességre képes:

Mondjuk abból a szempontból kissé szerencsétlen a fennti kép, hogy pont ott ért véget a CD (adatok elfogytak), ahol elérte a 40x-es olvasási sebességet, így már nem tudjuk meg, hogy vajon a külső peremről képes-e gyorsabban olvasni. Mindenesetre a CAV módnak köszönhetően a külső perem fele haladva nő az olvasási sebesség.

A 99, 107 és 313ms-os elérési idők jónak mondhatók, de korántsem a legjobbak.

Az írási teszt sem mutatott ki rendellenességet:

Jó CD-vel és a PC megfelelő beállításával masszívan tudja a 16x-os írási sebességet.

A mellékelt 10x-esen írható CD-RW-re felírtam 138M adatot, nézzük meg az ehhez szükséges időt:

Valamivel több, mint 100 másodpercig tartott a folyamat. Elvileg 1500 kbyte/s-os sebességet jelent a 10x-es írás. Ezzel a sebességgel 94 másodperc alatt el kellett volna, hogy készüljön a lemez. Nyílván egyéb tennivalói is akadnak a CD írónak, de elhanyagolható ez a pár másodperces különbség.

Tapasztalataim szerint a Nero olvasási tesztjei nem olyan jók, véleményem szerint a CDROM Drive Analyzer program jobban tükrözi a megírt CD állapotát, nézzük:

Tudom kissé fura színű a fennti kép, elvileg mindenütt sötétkéknek kellene lennie háttérnek. Ez pl. az Intel processzoros teszt gépben így is van, ám az AMD processzoros gépben kisség megváltozik a háttér szín nagy része, így talán kevésbé látható az olvasási görbe.

A görbe alakjáról ítélve a 10x-esen újraírt CD minősége lehetne jobb is. Ugyanazt tudom mondani, mint az LG író tesztjénél, hogy egy jó Plextor íróval írt lemez minősége a teszt program alapján jobb. Igaz ezek a profi írók jóval drágábbak, ám az ASUS ki is jelentette, hogy nem professzionális felhasználásra készült a 1610A CD írója.

Automatikus sebesség állítással is felvértezték (olvasás közben), ez pl. zene hallgatás, vagy video CD lejátszása közben nagyon hasznos (alacsony zaj). Hiszen ha nem szükséges a nagy adatátviteli sebesség, akkor minek pörögjön a lemez ezerrel....

A gyártó honlapja alapján:

FlextraLink, tároló kiürülés elleni védelem (Anti-Buffer Under Run Errors Technology)

Superior Stability with 2nd Generation Double Dynamic Suspension System (DDSS II)

Nyílván nagyon hasznos dolog a tároló (2Mbyte méretű buffer) kiürülése elleni védelem, mert így akár írás közben a winchesterrel egyéb műveleteket is végezhetünk, közben nem dobja ki adathiány miatt a félig megírt CD-t, igaz ekkor az írási idő megnő!

A DDSS II lényeg annyi lenne, hogy a vibrációt és a zajt próbálják meg csökkenteni, ezzel együtt nyílván a CD írási minőségét kívánták javítani.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95