FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-Író)
·  ASUS 1610A
·  LG 8160B 16/10/40
·  LG 12/10/32 és 8x DVD
·  LG 8080B 32/8/4 CD író/újraíró
· Termékbemutatók > CD-Író
· LG 8160B 16/10/40 II. rész
Dátum : 2002-01-04 19:04:41
Szerző : gigahertz


Vajon milyen sebességű gép szükséges a 16x-os sebességű CD íráshoz (IDE)? Nem szükséges túl erős CPU, inkább a winchester adatátviteli sebességét kell megmérni...

Az 8160B 16/10/40-es LG CD író sebessége egészen biztosan függ a számítógép sebességétől is. Ez nem azt jelenti, hogy egy 2GHz-es legújabb alkatrészeket tartalmazó gépben pl. 30x-os sebességgel írna, hanem azt, hogy gyengébb gépben nem tudja ténylegesen a 16x-os sebességet!

Vajon mi számít gyenge gépnek?

Ez érdekes képdés, igazából nem azt kell kikötni, hogy milyen hiper szuper gyors processzor legyen a gépbe, hanem azt, hogy elég gyorsak legyenek az IDE eszközök és az alaplap se fogja vissza az adatátviteli sebességet.

És ez valószínűleg sok 16x-os vagy nagyobb sebességű IDE csatolófelületű íróra is igaz, de konkrétam az említett LG8160B-vel próbáltam.

Tegyük fel, hogy 650Mbyte azaz 665600kbyte-ot szeretnénk egy CD-re felírni. A 16x-os sebesség 2400kbyte/s-os írási sebességet jelent (lásd www.lge.com stb). Ez azt jelenti, hogy 277 másodperc alatt elkészül az írás, ez 4 perc 37 másodpercet jelent.

A lezáráshoz stb. még egy kis időt igényel, de ez most nem lényeges, hiszen a fennti képet a CD 99%-os állapotában készíttettem. A CD-n nem 650 hanem csak 623Mbyte adat volt. Ez 4 perc 26 másodpercet venne igénybe 2400byte/s-os sebességgel. De nem ezt mértem, hanem 28 másodperccel többet.

A teszt első felében egy 613M-t 7 perc 19 másodperc alatt készített el az író, egy lassú gépben. Ekkor többen megjegyezték, hogy hibás az író, vagy az Ő példányok x másodperccel gyorsabb stb.

Nézzük a valóságot:

Szerencsére általában több író/olvasó is rendelkezésre áll egy-egy ilyen tesztnél, de ez most talán nem olyan fontos. Inkább az, hogy a CD 2Mbyte-os tárolója szintje rendszeresen lecsökken. De ekkor szerencsére nem szakad meg az írás, hiszen A "Buffer Underrun Procection" (tároló kiürülése elleni védelem) nagyon hatékonyan működik. De ez sem csodaszer, hiszen az írónak folytonosnak kell lennie!!! A védelem csupán annyit tud tenni, hogy mielőtt a tároló teljesen kiürülne vagyis nem lenne mit írni a CD-re, kicsit visszaveszi az írás sebességét, de nem arra kell gondolnunk, hogy a korong sebességét változatják, hiszen ennek túl lassú lenne a reakcióideje!

A tároló aktuális szintjét pl. a Nero folyamatosan jelzi. Írás közben azt látjuk, hogy szép lassan csökken, majd felugrik a szint és újra csökken (ennél az írónál).

Kipróbáltam, hogy egy CD-nyi anyagot (egy fájlt) mennyi idő alatt tudok winchesterről winchesterre átmásolni. Ha ugyanarról a winchesterre írtam, mint amiről olvastam, akkor 6 perc 45 másodpercre volt szükség. Igaz ugyan, hogy a winchesterre történő írás sokkal lassabb, mint az olvasás, de az már most látszik, hogy nem semmi feladat a 16x-os írót adatokkal táplálni! Mert ha nincs meg a megfelelő adatátviteli sebesség, akkor az írási idő megnő.

És talán most érkeztünk el annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy mi számít lassú gépnek (a 16x-os CD írás szempontjából). Annak érdekében, hogy a CD író 2400kbyte-ot kaphasson másodpercenként a winchesterek nem árt legalább a dupláját tudni. Ugyanis írás közben előfordulhat, hogy pl. egy másik alkalmazás is adatokat szeretne a HHD-ről és ha nincs egy ki sávszélesség tartalék, akkor azt történik, amit a teszt első részében bemutattam a BE6II-es + Celeron 1100MHz + Maxtor 40G (ez az alaplap ATA 66-os és nem 100-as) párosítással.

Az olvasó sebessége a Transfer Speed szerint teljesen rendben van. Kipróbáltam a Nero video CD készítési lehetőséget, az így elkészült CD már lassabban lehetett olvasni (az olvasást automatikusan RAW módban tesztelte a program):

Ugyanez a CD-t így olvasható a hely függvényében a CDROM Drive Analyzer (v.2.2.0) szerint:

Míg egy kis és nagy méretű fájlokat vegyesen tartalmazó gyári CD-t így:

Egy jó olvasó ezt a CD-t mindenféle "göcsört" nélkül képes elolvasni, így azt mondhatjuk, hogy némi kívánni valót hagy maga után az olvasó rész. Az pedig változatlanul igaz, hogy az megírt CD-k minősége is lehetne jobb. A 16x-osan írt TDK d-view CD-t pl. egy noname hordozható MP3-as lejátszó el sem tudta olvasni, 12x-es sebességnél már nem volt gond. De pl. ugyanezzel a CD-vel egy 40x-es Panasonic meghajtó sem tudott megbirkózni. Ennyit a tapasztalatokról…

És most jön a poén, nézzük meg mire képes "általában" egy HDD:

Nos ez már nagy probléma lehet, hiszen a 2400kbyte/s-os sebességet így elég nehéz lenne biztosítani. Természetesen ennél vannak gyorsabb winchesterek is, de ha azt tapasztaljuk, hogy a 16x-os író csak 12x-esen ír, akkor érdemes megnézni, hogy milyen sebesség áll rendelkezésre a HDD oldaláról!

Maximális adatátviteli sebesség (olvasáskor)

Maximum 6,000KB/s (CAV lemezolvasási mód)

Írási sebesség (CD-R)

4x, 8x, 12x, 16x

Írási sebesség (CD-RW)

2x, 4x, 10x

Olvasási sebesség (CD-ROM)

Maximum 40x

Elérési idő

100 ms

Szerelés helyzete

Vízszintes és függőleges

Buffer méret

2MB (SuperLink buffer underrun prevent technology)

Tálca

Motoros kinyitás

Kompatibilitás

CD-ROM Mode 1, CD-ROM XA, Mixed Mode, CD-Extra, Photo CD, CD-Plus, CD-Extra, Bootable CD, Multi-Session CD-R, CD-RW, CD-TEXT

Írási módok

Disc at Once
Session at Once
Track at Once
Variable, Fixed Packet Write
Multi-session

Interfész

E-IDE / ATAPI

Méretek (Szélesség × Mélység × Magasság)

146mm × 184.7mm × 41.3mm

Súly

900 g


Kapcsolódó hírek/cikkek:
LG 8160B 16/10/40


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95