FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-Író)
·  ASUS 1610A
·  LG 8160B 16/10/40 II. rész
·  LG 8160B 16/10/40
·  LG 12/10/32 és 8x DVD
· Termékbemutatók > CD-Író
· LG 8080B 32/8/4 CD író/újraíró
Dátum : 2001-07-13 20:15:54
Szerző : gigahertz


Az LG 8080B 32/8/4-es CD írót nagyon csendes és megbízható működés jellemzi. Komótosan adja ki és veszi be a lemezeket, és ami nagyon érdekes, hogy írás után is alig meleg.

a 8x-os írók 1.2Mbyte/s-os sebességgel írnak, ami esetenként ha közvetlenül egy másik CD meghajtóról olvassuk és egyből írjuk az adatokat komoly követelményeket támaszt az olvasóval szemben, mert ha nagyon szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy nem bírja a tempót, érdemes mellé 40x-es olvasónál gyorsabbat választani. (Persze elegendő egy meghajtó is a gépbe…)

Egy csomó meghajtóval megáldott házban teszteltem az írót:

Ebből az LG író:

32x-es CD olvasásra képes elvileg, nos nézzük meg, hogy teljesen karcmentes, jó minőségű CD-t a hely függvényében milyen sebességgel tud olvasni:

Hát úgy tűnik, hogy nagyon jó mechanikával áldották meg, mert ez az ingadozás igazán elhanyagolható. Azt is észre kell vennünk, hogy visszafogja magát az olvasó, hiszen ahogy halad a széle fele, úgy nő a kerületi sebesség konstans fordulatszám mellett. Ez az inkább az egyenletes olvasást preferálja, mert nem nő a sebessége.

Újraírható CD-kel így birkózik meg:

A két grafikont összevetve már sejthető, hogy valamivel kevesebb mint 16x-os az olvasója és ha eléri ezt a sebességet, akkor limitál. Látható egy egyenetlenség is az ábrán ilyen elő szokott fordulni, amikor még ilyem mértékű, azért még nem kell aggódni.

Az olvasó részét a SiSoft Sandra nevű tesztprogram is lemérte, 23x-os átlagos sebesség adódott, ha a fordulatszámot és az adatátviteli sebességeket nézzük, akkor az jónak mondható, az elérési idő is kedvező, csak 11ms-al több mint egy villámgyors ASUS50x max esetén. És akkor nézzük meg az író egységet:

1200kbyte/s-os írási sebesség azt jelenti, hogy elvileg egy 74 perces CD-t 9perc 14 másodperc alatt ír meg, természetesen ezt is teszteltem, a mérés szerint 9 perc 15 másodperc (nem meglepő) szükséges egy CD megírásához. Az az idő, amíg ténylegesen elkészül egy CD egy picivel több, mert pl. le is kell zárni stb. Több CD-t is megírtam a teszt kedvéért, rendre ilyen görbék adódtak.

Philips MultiPurpose 12x-esen írható CD-t használtam. Érdemes ATA kábelre kötni az írót, hiszen 1200kbyte/s-os sebesség már jócskán igénybevenne egy IDE vezérlőt. Egy A7V133-as alaplappal rendelkező tesztgépet használtam 1.1GHz-es Thunderbird processzorral és 256M memóriával, 7200rpm-es 40G ATA100-as winchesterrel. Windows Me operációs rendszer alatt próbálgattam, hogy írás közben lehet-e gond abból, hogy mellette még használom a gépet. Nos, ha erőforrás igényes műveleteket végeztem, akkor pillanatok alatt kiürült a buffer és kiadta a félig megírt CD-t, ami így eldobható (pl. Mpeg dekódolás, vagy egy nagyobb file megnyitása, de a szkennelés és nagyobb kép nyomtatása is ilyen hatású volt). Így marad az a taktika, hogy maradjunk meg a minimális géphasználatnál, kb. 10 perc alatt úgy is elkészül a CD.

16 perc alatt lehet egy újraírható CD-t megírni, mert azt csak 4x-es sebességgel tudja írni.

Úgy különösebb dolgot nem lehet tesztelni egy írón, ha jó a mechanika, márpedig ennél úgy tűnik, hogy rendben van, akkor megnyugodhatunk. Esetleg olyan apróságra érdemes odafigyelni, hogy milyen hosszú a meghajtó:

Ezek közül alulról a második a NEC író, de hát ez sem igazán jelentős, bár néha 1cm-en is múlhat, hogy neki ütközik-e az alaplapnak vagy sem? Még annyit, hogy írás közben általában viszonylag sok hő keletkezik, így célszerű a legfelső helyre berakni, vagy a felette lévő helyet üresen hagyni. De ez az LG író nem lesz melegebb, mint olvasás közben, így kevésbé kell ügyelni a szellőzésre.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95