FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-Író)
·  ASUS 1610A
·  LG 8160B 16/10/40 II. rész
·  LG 12/10/32 és 8x DVD
·  LG 8080B 32/8/4 CD író/újraíró
· Termékbemutatók > CD-Író
· LG 8160B 16/10/40
Dátum : 2001-12-29 18:25:55
Szerző : gigahertz


A 16x-os sebességű íráshoz nem elég egy gyors író és egy jó lemez, a PC sem lehet túl lassú!

A CD írás technológiája már-már odáig fajult, hogy a 16x-os írási sebesség már teljesen standard dolognak számít, ráadásul a PC házban található eszközökhöz viszonyítva közepes árúnak mondhatjuk a 16x-os írókat. Most ez LG 8160B jelű 16/10/40-es optikai meghajtójával ismerkedhetünk meg.

Ezt dobozos és "zacskós" kivitelben is forgalmazzák. Minden esetben jár hozzá egy IDE kábel, két CD író programot tartalmazó CD (Easy CD Creator, Direct CD), audio kábel és négy rögzítő csavar. A dobozos változatnál egy 10x-esen újraírható CD-t is és egy rövidútmutatót is mellékelnek. A fennti képen a zacskós változat látható.

Maximális adatátviteli sebesség (olvasáskor)

Maximum 6,000KB/s (CAV lemezolvasási mód)

Írási sebesség (CD-R)

4x, 8x, 12x, 16x

Írási sebesség (CD-RW)

2x, 4x, 10x

Olvasási sebesség (CD-ROM)

Maximum 40x

Elérési idő

100 ms

Szerelés helyzete

Vízszintes és függőleges

Buffer méret

2MB (SuperLink buffer underrun prevent technology)

Tálca

Motoros kinyitás

Kompatibilitás

CD-ROM Mode 1, CD-ROM XA, Mixed Mode, CD-Extra, Photo CD, CD-Plus, CD-Extra, Bootable CD, Multi-Session CD-R, CD-RW, CD-TEXT

Írási módok

Disc at Once
Session at Once
Track at Once
Variable, Fixed Packet Write
Multi-session

Interfész

E-IDE / ATAPI

Méretek (Szélesség × Mélység × Magasság)

146mm × 184.7mm × 41.3mm

Súly

900 g

A 16x-os írási sebességgel kb. 4 perc alatt írhatunk tele egy 74 perces CD-t (egyszer írhatót), míg ha újraírható lemezt helyezünk a meghajtóba, akkor valamivel több, mint 6 perc szükséges. De azt már most tegyük hozzá, hogy elvileg!

Az nyilvánvaló, hogy picit több időre van szükség a CD megírása során, mint ha kiszámítanánk, hogy 2400kB/s-os sebességgel (16x) mennyi idő alatt lehet pl. 650M-t felírni. Ez az extra idő, pl. az 1x-es írásnál a teljes időhöz képest elhanyagolható, de ilyen sebességnél már észrevehető.

De vajon milyen feltételek mellett lehetséges a 16x-os írás? Az kézenfekvő, hogy legalább 16x-osan írható lemezre lesz szükségünk, de még mielőtt továbbmennénk nézzük meg a Nero CD/DVD író program sebesség mérési eredményét:

Nos ez korántsem 16x-os írásról tanúskodik, vajon ennek mi lehet az oka? Azt feltételezhetjük, hogy az író tényleg képes a 16x-os sebességre, így azt is gondolhatnánk, hogy biztosan a teszt program rakoncátlankodott, nosza nézzük meg egy 16x-osan írható TDK CD írását:

Kezd érdekes lenni, hiszen a 613M felírása ennél sokkal rövidebb idő alatt megoldható, ha tényleg 16x-osan ír a meghajtó. Az most senkit ne zavarjon, hogy a teszt gépen lévő Windows Me operációs rendszer az "ő" betűt "nem szereti", mert ez csak beállítás kérdése. A Nero kerek perec kiírta, hogy 16x-os írással esett neki a problémának, de a valóság az előbb bemutatott teszt eredményt támasztja alá.

Pedig CLV módban dolgozott és nem P-CAV módban. Utóbbinál a sebesség a lemez külső széle fele haladva növekszik, míg CLV esetén nagyjából konstans a sebesség.

Nos viszonylag kézenfekvő a megoldás, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gépbe szereljük be! Először egy 440-es BX chipsettel rendelkező BE6II-es alaplaplap + Celeron 1100 koordinálta a műveletet. Számomra az derült ki, hogy ezzel a felépítéssel nem számíthatok nagyobb sebességre (az gyakorlatilag semmit nem számít, hogy a 40 vagy 80 eres kábelt használunk). Persze ha jobban belegondolunk, akkor ez várható volt, hiszen egy ilyen gép egy viszonylag gyors 7200RPM-es 40G-s Maxtor winchesterrel kb. 6MByte/s-os sebességgel másol pl. winchesterről winchesterre.

Így valószínűleg az elégtelen adatátviteli sebességnek köszönhető, a lassúság. Érdemes megnézi a fennti képen, hogy a tároló néha 8%-os szintre is leesett, ami már vészesen kevés. A "Buffer Underrun Procection" (tároló kiürülése elleni védelem) nagyon hatékonyan működik. Ha ez nem így lenne, akkor "hosszas" adatátviteli elégtelenség esetén az írás megszakad és így a CD-t jobb kézzel bal váll felett elhajíthatjuk (ha nem újraírható).

A maximális sebesség kihasználásához egy Abit KG7-es alaplap + AMD XP 1900+-os CPU tesztgépbe került az író. Ekkor már nagyjából helyreálltak az írási idők, ám a 16x-osan megírt CD-k minősége nem lett valami fényes! Nézzük a visszaolvasás eredményét:

Próbáltam többfajta CD-vel, de ezt a "recés" görbét kaptam mindaddig, míg 8x-os írási sebességre vissza nem vettem az írót. Természetesen a fennti képen látható egyenetlenség még elfogadható, de egy olyan hiba (árok), mint amit a görbe elején látunk egy gyengébb olvasót ledöbbenthet és így elképzelhető, hogy az adott rész olvashatatlanná válik az adott meghajtó számára.

Valószínűleg nagyon profi CD-vel jobb minőségre számíthatunk (nyílván ezeknek nem 200Ft darabja...). Otthoni használatkor nyílván nem tucat számra készítjük naponta a CD-ket, hanem sokkal ritkábban. Így olcsóbb lemez esetén nem sokat számít az, hogy pár perccel később készül el a CD, így érdemes egy kicsit visszavenni a 16x-os sebességből és 8-12x-es sebességgel használni.

Nézzük meg, miként olvas vissza egy 10x-esen újraírt lemezt:

Két szempontból is érdekes az eredmény. Egyrészt látszik, hogy az alacsonyabb írási sebesség jobb minőséget eredményezett. Erre abból következtetek, hogy a visszaolvasási sebesség magasabb volt. Másrészt meglehetősen ingatag az olvasási sebesség, bár ez sem olyan tragikus. Összehasonlításul egy jól megírt CD ilyen görbét produkál:

Nem az a fontos, hogy a görbe emelkedik, hanem az, hogy nem olyan iszonyú "recés". Ezt egy Plextor PX-W 2410TA produkálta ugyanolyan TDK (d-view) CD-vel, amivel ezt az írót is teszteltem és egy ASUS 50x-es meghajtóval olvastam vissza. De ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy az említett Plextor író kb. 2x drágább...

Jelenleg (2001-12-29) nettó 22eFt körül mozog egy ilyen LG író ára, a dobozos verzió kb. nettó 1500Ft-al drágább.

 

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
LG 8160B 16/10/40 II. rész


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95